To potrawa na sierpień i wrzesień, wcześniej jakoś nie bardzo ma smak. Czosnek mozna dodać, choc ja częśto nie dodaję, smak cebuli jest wystraczająco intensywny.
Największa sztuką jest zbalansowanie kwaskowatości pomidorów i octu. Jak trzeba,można dodać łyżeczkę cukru.
Najprościej zrobić wieczorem, na noc do lodowki, następnego dnia jak znalazł.
Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
Te lody to doskonałość w czystej formie :D Mają idealną konsystencję i są przepyszne! O ironio są efektem bardzo nieudanego zakupu... Kupiliśmy kiedyś na próbę puszkowane mango. Jakież ono było paskudne! Zdecydowanie za dużo kwasku! Ja bym wyrzuciła, ale mój Wojtek miał na szczęście przebłysk geniuszu - zmiksował je z mlekiem sojowym i... powstała ambrozja! Teraz kupuję mango specjalnie do tych lodów - przy okazji okazało się, że normalnie nie jest takie kwaśne, tylko za pierwszym razem pechowo trafiliśmy.
Produkt kuchni indyjskiej. Ghee można przechowywać kilka miesięcy. Wszelkie produkty smażone na ghee mają szczególny smak, ale oczywiście można zamiast ghee stosować oleje roślinne lub zwykłe masło.
W moim mieście nie można kupić arame - to, które miałem, dostałem w prezencie - przepis pochodzi z opakowania. Z innymi glonami nie próbowałem ale powinno wyjść ;) Można podawać z ryżem. Smacznego.
Gnocchi, czyli po polsku kopytka. Ale z masłem i parmezanem i bazylią, czyli zupełny odjazd w cudowne smaki.
Okrutnie przepyszne. Pachnące i kolorowe. Nigdy ich nie jest zbyt mało.
Pięknie odchodzą od gofrownicy :) Nazwałam je gofry "kanapkowe", bo wychodzą nieco inne niż tradycyjne - nie tak lekkie, słodkie, a przede wszystkim nie tak tłuste! Trochę bardziej zwarte i nie takie chrupiące. Dzięki temu w połączeniu z bardziej wytrawnymi składnikami (choćby jakaś pasta + warzywa) świetnie nadają się do przygotowania "kanapek". Na słodko oczywiście też dobre :) Uwaga: przepis jest bardzo elastyczny - skład mąk można dobierać do swojego gustu smakowego lub alergii.
Ta wersja gofrów średnio nadaje się do jedzenia na słodko - ja robię je, kiedy zabraknie mi w domu chleba lub na obiad i podaję z warzywami (smakowo dobrze się komponują z ogórkami). Świetne są również jako prowiant wycieczkowy.