Cienkie, elastyczne, lekkostrawne i sycące - czego chcieć więcej? :) Najlepsze zaraz po usmażeniu, ale do odgrzania też się nadają. Polecam z dżemem jagodowym lub z syropem klonowym. Lub duszone jabłko + cynamon + jogurt sojowy. Do produkcji krokietów i zapiekania też się nadają.
Z podanej ilości składników wyszło 7 naleśników o średnicy około 15 centymetrów, po 75 kalorii każdy. Składniki do każdego farszu podane są w ilości potrzebnej do nadziania dwóch naleśników. Farsz porowy - porcja do jednego naleśnika dostarcza 43 kcal. Farsz groszkowy - porcja do jednego naleśnika dostarcza 27 kcal.
Bliźniacza i równie pyszna wersja przepisu na naleśniki owsiano-jaglane z dziurami.
Pyszne, elastyczne, no i te boskie dziury! Bezglutenowe, pięknie się zwijają i cudnie pachną.
Na zdjęciu wersja z czarnym sezamem.
Powinny wyjść grubsze i bardziej puszyste niż zwykle niezdrowe naleśniki z białej mąki i jaj. Na pewno wyjdą też bardziej sztywne. Najlepiej jeść zanim wystygną.
- Farsz można pewnie użyć też do innych potraw, nie tylko do naleśników. Gdy nam go trochę zostało, to dałem go sobie na chleb na kolację i też było pysznie.
Potrawa, z racji na dość długi czas przygotowania, idealna na leniwe weekendowe śniadanka we dwoje :) Smakuje wspaniale z gorącą herbatką. Życzę smacznego!
Ania D.: "Doskonale smakuje w naleśniku połączenie mąki pszennej i jaglanej, naleśniki są delikatniejsze niż z samej mąki pszennej, są też delikatnie słodkie. Możne jest robić ze słonym lub ze słodkim nadzieniem."