To już chyba ostatnia potrawa z topinamburu w tym sezonie. Topinambur zaczyna puszczać łodygi - które korzystają z zapasów bulw.
Zupę robi się szybko, równie szybko znika ;)
Hasło "Pij mleko, będziesz wielki" nie chwyciło, ale ta zupka chwyci na pewno nasze pociechy. Szczególnie polecam tę zupkę rodzicom, którzy maja problemy z przekonaniem dzieci do mleka - ona smakuje jak lody waniliowe.
Wydaje się, że imbiru jest podejrzanie sporo, ale w rezultacie wychodzi genialna, przepyszna zupa. Wcale nie ostra, choć z wyraźnym aromatem imbiru, którego piekący smak zostaje "utemperowany" przez mleko kokosowe. Pyszności!
Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :)