Ciecierzyca świetnie się komponuje z sałatami, jej dodatek nawet najprostszą sałatkę przemienia w wartościowy i sycący posiłek. Przepis bazowy, można oczywiście modyfikować według gustu.
Całe piękno tego prostego "przepisu" jest w prostocie. Ja nie dodaję soli ani żadnych przypraw - ogórki kiszone nadają słoności. Do obiadu - szybka, smaczna i zdrowa surówka atomowa :-).
Naprawdę prosta. Jadłam taką surówkę jako małe dziecko, choć wtedy zazw. była dla mnie za słona - dlatego robiąc teraz bardzo uważałam, żeby nie przesadzić z solą, i dlatego podaję, ile sumarycznie ma jej być. Taką lub podobną surówkę można kupić w warzywniakach na początku kapuścianego sezonu - bo młoda kapusta jest najdelikatniejsza i najlepsza do tego celu :)
Robiłam je już kilkanaście razy metodą prób i błędów, smakują i pachną obłędnie. Gwarantuję, że nic się nie rozwala, kluczem jest tylko nierozgotowanie składników.
Danie proste, szybkie, a jakie smaczne! Wszystkie składniki farszu są opcjonalne - po prostu wrzucam to, co mam w lodówce, tak, żeby farsz był kolorowy.
Piekłam je już z wiśniami bez pestek z kompotu, z jabłkami i z brzoskwiniami z puszki. Za każdym razem wyśmienity efekt! Pyszne ciasto, proste składniki i łatwe wykonanie - to lubię! ;-)
Deser nad desery. Słodkie jak jasny gwint. Nie potrzeba żadnych dopaleń typu miód/słód. UWAGA! Hardcore! Tylko dla łasuchów. Mniej odporni na słodycz odpadają w przedbiegach.
Tak się złożyło, że znalazłam się w posiadaniu dość dużej cukinii. Ponieważ nie miałam żadnych pomysłów na jej przyrządzenie, pierwsze co uczyniłam to umieściłam ją w marynacie z oliwy z oliwek, octu winnego i bazylii. No i oczywiście czosnek też się musiał w niej znaleźć!. A potem dopiero wpadłam na pomysł, żeby zrobić pizzę.