Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
Jeszcze jedna znakomita rzecz na upalne dni. Ten, kto kiedyś jadł w tureckiej knajpie, wie co to jest Ayran. Po kwasie chlebowym jest to IMHO najlepsze na pragnienie w upalne dni.
To danie powstało, kiedy mieszkałam z koleżanką, a w kuchni miałyśmy tylko ryż, rodzynki i przyprawę do potraw chińskich. Stało się ulubionym ryżem mej siostry :D Do tego szybkim i tanim.
kuchnia azjatycka w wersji weganskiej.
uzywalam gotowych weganskich jajek ale mozna je zastapic np glutkiem z siemienia lnianego lub czyms do obtoczenia tofu lub pominac