puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
Domowy slow fast food :)
Wszystko zrobione własnoręcznie od podstaw: placki, surówka, falafele i sos :)
-
Domowy wegański chleb
Chlebek wiele nie urośnie, więc formę musimy wybrać według własnych upodobań. Nie jest pracochłonny, chociaż cały proces zajmuje trochę czasu. Koszt na dwie duże formy to w sumie około 14 złotych.
Długo się trzyma i jest naprawdę smaczny!
-
Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem
Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))
-
Dosa
Dosa to indyjskie naleśniki. Same w sobie nie są zbyt smaczne, ale z dodatkami fajnie smakują. Najlepsze są dobrze zarumienione, cienkie i gorące, podane od razu po usmażeniu.
-
Dosa z mąki pszennej razowej
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Jest to przepis kuchni indyjskiej. Dosa to cienkie naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, jedzone na śniadania i obiady. Oczywiście ma wiele odmian i podaje się go z różnymi dodatkami, np. z warzywami przyprawionymi curry (masala dosa) bądź różnymi czatnejami (czatnej to rodzaj gęstego słodko-pikantnego sosu popularnego w Indiach, do kupienia również w Polsce, można go też zrobić samodzielnie). Tutaj podaję wersję z pszennej mąki razowej.
-
Dressing czosnkowo-słodko-kwaśny PY-CHA!
Ten smak i aromat... nawet zwykła sałata smakuje z tym sosem przepysznie! Pasuje do surówek i sałatek (zwł. tych na bazie makaronu lub ziemniaków) jako zamiennik zwykłego winegretu, ale też jako sos do sajgonek lub innych smażonych rzeczy. Mimo że z sosem chili, to sos jest całkowicie łagodny.
-
-
-
-
-
Drożdżowa pasta do chleba
autor: Luna7
dieta: ovo-wege
Pasta świetna do chleba, na kanapki do pracy czy na zajęcia, przepyszna z kiszonym ogórkiem.
-
-
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut)
Bułeczki mojej mamy. Przepis odziedziczony po babci z czasów, kiedy trudno było zdobyć jajka ;) Bułeczki są dobre ciepłe, ale są też smaczne za parę dni (są wtedy twardsze). Przygotowane z mąki kamut są delikatniejsze i bardziej miękkie (podobne do pszennych). My zazwyczaj pieczemy orkiszowe - na życzenie dzieci.
-
Drożdżowe cebulaki
autor: miu81
dieta: wegańska
Przepis, który pamiętam z dzieciństwa. Babcia robiła go w niedziele na śniadanie.
-
-
Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami
Wczoraj i dziś nieprzytomnie się nimi opychałam korzystając z tego, że mama z siostrą wyprodukowały góry pasztecików - są niebiańskie! :) Pyszne i na ciepło i w temperaturze pokojowej, a nawet takie z lodówki, choć mama by mnie pewnie za to pogoniła ;)
-
-
Drożdżówka wegańska z kruszonką
Jest pyszna, robi się ją szybko i równie szybko znika :P
-
-
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe
autor: Fafik
dieta: wegańska
Warto je zrobić, bo chociaż ich przygotowanie trochę trwa, to smak nam to oczekiwanie nagrodzi ;)
-
Drożdżówki z tofu
autor: Nula
dieta: wegańska
Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.
-
Drożdżowy chleb amarantusowy
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-wege
W sumie, razem z pieczeniem, przygotowanie chleba zajmuje coś ok. 3 godzin.
-
Drożdżowy chlebek bananowy
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję to niezupełnie typowy bananowy chlebek, który zazwyczaj bardziej przypomina ciasto niż pieczywo. Ten jest dużo bardziej "chlebowy" w smaku i strukturze, nie zawiera cukru, jego słodycz pochodzi wyłącznie z bananów i czipsów bananowych które są w składzie :)
Na śniadanie z dodatkiem domowego twarożku, który zrobiłam z własnego jogurtu oraz miodu gryczanego to po prostu rewelacja, polecam!
-
Duszona cukinia z imbirem i czosnkiem
Podawać do kotletów warzywnych, ryżowych, placków. Do ryżu, kaszy - zamiast sosu.
-
|