Jest to jedna z moich ulubionych sałatek: niby delikatna w smaku, ale ma to ... coś, czyli oliwki (koniecznie zielone) i ser feta. Musiałam zrezygnować z tradycyjnie dodawanej oliwy z oliwek, bo mój chłopak za nią nie przepada i zastąpić ją swojskim sokiem z cytryny. Z zaskoczeniem odkryłam, że ta "polska" wersja greckiej sałatki bardziej przypadła mi do gustu. Smacznego.
Przepyszna surówka, bardzo efektowna i błyskawiczna w przygotowaniu. Ze względu na łączenie pomidorów z ogórkami powinno się ją jeść jak najszybciej po przygotowaniu.
Wersja naleśników ze szpinakiem dla najbardziej wybrednych - czyli dzieciaków ;) Doskonałe również na zimno - jako przekąska do szkoły (...i do pracy).
Jest to właściwie babka, której niezwykłość polega na tym, że dodaje się do niej kisiel. Robimy 3 warstwy ciasta: brązową (z kakao), różową (z kisielem wiśniowym) i żółtą (z
cytrynowym). Jest dobre i fajnie wygląda.
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Sernik idealny. Bez ciężkiej, tłustej masy, z odżywczymi nerkowcami. Na orzechowo-daktylowym spodzie, mocno truskawkowy. Bez pieczenia, z surowych składników. Pyszny.