puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
-
Włoska sałatka makaronowa z rukolą, serem owczym i suszonymi pomidorami
Bardzo sycąca, szybka w przygotowaniu (czas zależy od czasu gotowania makaronu). Świetna na lekką kolację lub jako lunch do zabrania w pudełku.
-
-
Włoskie zabajone
autor: Rena
dieta: ovo-wege
-
Włoski rarytas: aromatyczna oliwa do pieczywa
Najwspanialej smakuje z bagietką, a na ciepło można podawać z powodzeniem na grzankach z bułki paryskiej z serem żółtym.
-
Włoszczyzna - pasta warzywna do pieczywa
autor: ~nika
dieta: wegańska
Kupuję czasem pastę drożdżową robioną z drożdży i włoszczyzny - jest obłędna! :) Ta pasta mi ją przypomina, dlatego bardzo ją lubię. W ogóle rzeczy z włoszczyzny są przepyszne - zaczęłam je doceniać, kiedy poznałam sos grecki :)
Pyszne z kiszonym ogórkiem albo świeżym ogórkiem i cebulką. Albo z zieleniną.
-
-
Wodorosty hijiki "made in China" (z warzywami i sosem słodko-kwaśnym)
Wykorzystując resztę warzyw z dna lodówki zrobiłam sobie całkiem wartościową kolację. Dodatek wodorostów zwiększa wartość odżywczą dania; są przy tym niewyczuwalne bo hijiki mają bardzo łagodny smak i są pozbawione zapachu stęchłego akwarium :]
-
Wodzionka
autor: ~wim
dieta: wegańska
-
Wodzionka z zieleniną i grzankami
Klasyka śląska w odmianie lakto-wege lub wegańskiej. Moja towarzyszka zimowych wieczorów, ale i w inne pory roku warta przygotowania...
-
-
Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy)
Wrapy to dobry pomysł na imprezę, a także na lunch do pracy czy na wycieczkę. Smakuje i na zimno i na ciepło, choć w tym pierwszym wydaniu 'naleśnik' zwykle robi się dosyć suchy, ale wystarczy chwila w mikrofalówce lub podgrzanie na patelni z odrobiną wody, by to zmienić.
-
-
Wspaniały jednogarnkowiec z ciecierzycą
Pomyslałam, że w końcu spróbuję ciecierzycy i wymyśliłam coś takiego, zanim wyjadłam ją całą z puszki ;)
-
Wuzetka
autor: Nula
dieta: wegańska
Pyszna i lekka.
-
Wyborne leczo w niecałe dwa kwadranse (z marchewką i brokułami)
Potrawa chyba nie wymaga przedstawienia :) Porcja 250g dostarcza 130 kcal.
-
-
Wyjątkowe nadzienie do naleśników (z buraczków i pestek dyni)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Warto spróbować zrobić ten farsz, bo ma zaskakujący smak. Dla mojej rodziny to rewelacja! A wszystko się wzięło stąd, że zapomniałam o fasolce, która się w końcu przypaliła, a chciałam na obiad jakieś białko. Czasu było mało, więc padło na pestki dyni."
-
-
Wykwintna zielona soczewica w słodko-kwaśnej glazurze
autor: Irris
dieta: wegańska
Nie mogę uwierzyć, że danie tak proste może być tak pyszne! Polecam również tym, którzy, tak jak ja, zielonej soczewicy nie cierpią ;-)
-
Wykwintne trufle czekoladowe
Pyszne i naprawdę pięknie wyglądające trufle kakaowe, które można dowolnie modyfikować :) Ich przygotowanie jest trudne, gdyż bardzo trudno wyczuć odpowiednią konsystencję masy do lepienia. Ale są naprawdę warte zachodu.
-
Wymarzone ciasto czekoladowe z silken tofu
Nigdy nie przepadałam szczególnie za czekoladą, ale to ciasto... to całkiem inna bajka :D Jest przepyszne, wilgotne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach :) Przypomina brownies. Wszyscy, którzy do tej pory próbowali, byli zachwyceni :) Dodatkowa zaleta to że nie można go zjeść za dużo, więc starcza dla sporej grupy ;)
-
Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu
Podobnych przepisów na anglojęzycznych stronach jest sporo. To chyba najpopularniejszy czekoladowy deser z silken tofu i w pełni na to zasługuje - konsystencja jest tak kremowa, delikatna i gładka, a smak tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć :) Ja za czekoladą nie szaleję, ale ten deser baaaardzo mi przypadł do gustu :)
Mus jest zresztą bardzo uniwersalny - może posłużyć również jako polewa czekoladowa, wypełnienie do ciasta, a także czekoladowe fondue (z owocami).
-
Wymiętoszona zupka (ziemniaczana z miętą i grzybami shitake)
autor: Kinga
dieta: wegańska
Ja dodaję czasem do tej zupy kaszę jęczmienną. Wtedy jest to trochę zmieniony krupnik.
-
Wyśmienicie prosty farsz pieczarkowy
Powstał, kiedy stwierdziłam, że pieczarki w lodówce leżą już zbyt długo, a niestety poza nimi niewiele było do zjedzenia... Takie proste by się wydawało, ale jakie pyszne! Genialne do naleśników :)
|