
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Ciasto czekoladowe - bez jajek! (wegańska) Pyszne to ciasto, wychodzi mi za każdym razem, ostatnio zabrakło mi kakaa i zrobiłam bez, też pyszne :)) OlaS 2014-01-03 19:03:52.465 ![]() martina, no wiesz, jakby się zębów nie miało :) musisz cyckać by zmiękczyć :D Ok, postaram się nawet jutro zrobić tak jak piszesz, krócej i grubsze, ale nie chcę owsianej, bo u mnie nie mogę znaleźć płatków bezglutenowych. No, a a tych moich, to moczenie niewiele dało (w kawce), ale i tak wszystkie zniknęły :D Goście nawet na drogę sobie zabrali :D RudyRydz 2014-01-03 18:43:41.434 Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska) zrobiłam z marynowanego tofu, skropiłam kilkunastoma kroplami sosu sojowego grzybowego, doprawiłam pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Obtoczyłam w bułce tartej. Jakie to proste, szybkie i pyyyszne! :) ~Kasia 2014-01-03 17:32:03.088 ![]() RudyRydz,na czym polega to cyckanie ciastek? :D Jakoś nie mogę sobie wyobrazić :D A co do pierniczków, one miękkie nie są, ale jak zrobisz grubsze i będziesz piec krótko, a potem je zamkniesz w pudełku, to nie będą jak kamyry. Twarde można moczyć w gorącej kawie lub herbacie :D Ja piekłam 8 min, ale którąś partię nawet krócej. Spróbuj piec 5-6 min i zrób ciasteczka grubsze (0,5cm). Może się uda ;) Mąka owsiana moim zdaniem jest tu potrzebna, za to część gryczanej zastąpiłam jaglanką, jak w opisie. martina 2014-01-03 16:26:38.961 Paluszki "rybne" z tofu (wegańska) Dzięki za pomysł na to "niby jajko", nareszcie wychodzi mi panierka :) camomile 2014-01-03 16:19:52.489 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) O dziwo naprawdę przypomina smak wędzonej ryby :) Pychota camomile 2014-01-03 16:18:40.558 ![]() A. tylko dałam kaszę jaglaną zamiast płatków owsianych. (podpowiedź z facebooka) RudyRydz 2014-01-03 15:10:37.006 ![]() No i nie wiem gdzie popełniam błąd? Za każdym razem wychodzą mi mega twarde i by je zjeść trzeba cyckać :) A robiłam i cieńsze i grubsze, no i za każdym razem to samo. A i robiłam 3 razy! Raz zamiast mąki gryczanej zmielona kasza gryczana ( i te były chyba najbardziej miękkie) i dwie razy z różnymi mąkami gryczanymi... RudyRydz 2014-01-03 15:10:05.588 Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() krama 2014-01-03 14:35:50.287 ![]() Monika, nie za duża ilość maku blenderem szybko idzie :) Ja ostatnio tak robiłam puszka.pl/przepis/4563-makowa_pychota.html W przypadku takiego kremu jednak wszystko jedno jaką strategię zastosujesz - można też najpierw zmielić, a później namoczyć chwilę lub nawet dorzucić do gotowanej kaszy. Z dorzucaniem zmielonego ale suchego bym uważała - byłoby kiepsko gdyby nie namiękł wystarczająco od kaszy. patrycccja 2014-01-02 23:30:11.102 Makowy budyń jaglany (śniadaniowy) (wegańska) Czy mak można najpierw zmielić w młynku do kawy a potem dodać, czy moczyć go po zmieleniu??? opcja z mielenie mokrego namoczonego maku to dla mnie duzo zachodu z rana, a ciekawe połączenie. monika 2014-01-02 21:43:21.867 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moskalek 2014-01-02 21:01:35.643 Zupa "kapuściana" (wegańska) ludzie już zdziczeli od tej zdrowej żywności i zaczynaja sie panicznie bać wszystkiego. moi drodzy, glutaminian sodu znajduje się między innymi w kelpie, sosie sojowym, pomidorach i serze. to absolutnie naturalna substancja, mozna ją zsyntetyzowac i zrobic z niej kostki rosolowe i nic wam sie po nich nie stanie. ~unka 2014-01-02 20:31:50.748 ![]() Smaczna i prosta, polecam. oliwka-oliwka 2014-01-02 18:33:56.524 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) bardzo dobra :) ~magda 2014-01-02 17:10:53.587 Różowe burgery (z fasoli i buraków) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aniabela 2013-12-31 14:38:56.319 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) zrobiłam z potrójnej! porcji na tegoroczne święta - zgodnie z przepisem co do joty. Rezultat: pychota :), i nawet mało się kruszy. Polecam! Veganna 2013-12-31 10:34:35.553 Makowiec wegański na kruchym spodzie (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Swaq 2013-12-31 10:21:06.7 Sałatka gyros ;) (wegańska) mmmm ~czerwone oko 2013-12-31 01:04:07.891 Tarte buraczki z warzywami i chrzanem (sałatka do weków) (wegańska) Buuuuuuu, połowę słoiczków musiałam wyrzucić. Zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie. Dałam świeży korzeń chrzanu starty, ominęłam tylko selera, bo jakoś mi tu nie pasował. Tak jak Patrycja pisała "wzdęło je" :((( Pasteryzowałam dwa razy, ale mam już za sobą nieudane doświadczenia z przetworami z buraków - bardzo trudno się przechowują. Jutro zapasteryzuję słoiczki, które się nie popsuły, ale nie robię sobie wielkich nadzieji. Szkoda, bo sałatka jest pyszna. ~Marta 2013-12-30 22:48:50.414 ![]() Majczi, to bardziej w przypadku kruchego robionego na maśle.. Chodzi o to, żeby to masło do ostatniej chwili pozostało chłodne i się nie rozpuściło. Wtedy po wstawieniu do wysokiej temp. woda zamieni się w parę wodną - dzięki takiemu "nadmuchaniu" ciasto uzyska lekkość. Jeśli natomiast pod wpływem ciepła dłoni itp. masło się rozpuści, to zawarta w nim woda (a jest jej, wbrew pozorom, ok. 10% ogólnej masy) zostanie wchłonięta przez mąkę. Co zaś do kruchego na oleju to chłodzenie nie ma tu specjalnego znaczenia oprócz tego, że wtedy ciasto będzie mniej lepkie. Dla mnie to nigdy nie jest problem zwł. że kruchego często w ogóle nie wałkuję tylko wkruszam do blaszki i ugniatam piąchą ;) patrycccja 2013-12-30 20:49:18.703 ![]() ciasto kruche powinno się po wyrobieniu (wymieszaniu składników) schłodzić w lodówce 15-30 minut. dziwne że nie ma tego w przepisie. majczi 2013-12-30 20:35:06.073 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Później piekłam w 150-160 st., po 3-4 min. mieszałam (liście przy brzegu szybciej się wysuszają) i dawałam jeszcze chwilę. Generalnie łatwiej zapanować nad chipsami z jarmużu toskańskiego (karbowane, wąskie i długie, ale nie pofalowane liście) niż takiego "krzaczastego" najpopularniejszego w PL. Z innymi kombinacjami przypraw, a nawet samą solą, też dobre, choć mniej aromatyczne :) patrycccja 2013-12-30 20:21:53.119 ![]() Te pulpeciki to mniej więcej według tego przepisu: puszka.pl/przepis/558-klopsiki_wegetarianskie_z_granulatu_sojowego.html Tam w komentarzach jest moja wersja. Wychodzą bardzo smaczne :) ryfka 2013-12-30 19:10:32.398 ![]() Ryfko, czy możesz napisać jak zrobiłaś te pulpety z granulatu? wyglądają bardzo apetycznie... majczi 2013-12-30 17:07:17.86 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |