7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) Cieszę się niezmiernie, że smakuje :))) Sowa90 2013-12-29 16:00:56.008 Ryż na sypko z mikrofali (wegańska) Właśnie zrobiłam w 10 minut paprykę faszerowaną ryżem z warzywami i jestem zachwycona :D Ryż ugotowałam wg Twoich wskazówek z warzywami, a paprykę zwyczajnie położyłam na pudełeczku z ryżem i voila :D Dzięki za przepis! ~Agnieszka C. 2013-12-29 13:45:11.319 Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :) (wegańska) Zrobiłam śniadanie w trybie tajniaka. Efekt? "CZEMU to smakuje wędzoną rybą??? :o Coś ty tam dodała??? Rany, jakie dobre!!! Jak mi tego smaku brakowało! Szok! Ale pycha! Koniec z kupnymi pastami, będziemy taką robić." ;D Reakcja przerosła moje oczekiwania :D Zrobiłam też pastę "makrelową" z dodatkiem nori (puszka.pl/przepis/6886-pasta_pseudo-makrelowa.html). Stawiałam że to ona wygra, ale bezdyskusyjnym zwycięzcą okazała się jednak pasta wg Sowy :) Pełen zachwyt :) Jedyna zmiana, to że zamiast oliwy użyłam oleju lnianego - ma bardzo bogaty aromat, niektórzy twierdzą, że zbliżony właśnie do rybiego tłuszczu. Tego nie wiem, ale na pewno jest o wiele bogatszy niż oliwy z oliwek i większości innych olejów roślinnych, a jednocześnie nie jest dominujący. Myślę, że to jeden z sekretów dzisiejszego sukcesu :) patrycccja 2013-12-29 11:00:08.059 Pasta pseudo - makrelowa (wegańska) Mój Wojtek, który od dłuższego czasu tęsknił za smakiem wędzonej ryby, zachwycony! :) Mi też o dziwo smakuje, choć nie lubię wędzonych rzeczy :) Użyłam tofu wędzonego Polsoi (180g) i 1,5 arkusza nori. Zamiast majonezu dałam 2 łyżki oleju lnianego (ze względu na bogaty, a jednocześnie nie dominujący aromat), 2 łagodnej musztardy kremskiej, 1 soku z cytryny. Cebulę, żeby złagodzić szybko jej ostrość, po posiekaniu wymieszałam z odrobiną soli i odstawiłam póki nie przygotowałam reszty. Polecam również inną "makrelową" pastę: puszka.pl/przepis/7755-tofu-pasta_o_smaku_wedzonej_makreli_.html patrycccja 2013-12-29 10:49:54.3 Kurki - mrożenie (wegańska) Żeby nikt nie miał wątpliwości ;) Maila mi odbiło z powrotem, z moją psyche wszystko ok ;) Luna7 2013-12-28 21:21:44.134 Kurki - mrożenie (wegańska) Ewelina, skrobnęłam coś, ale odbiło mi. Ponoć taki mail nie istnieje. Dodałam literkę n w mailu i mam nadzieję, że to Ty ;) Luna7 2013-12-28 21:02:47.548 Tofucznica - tofu a'la jajecznica ze szpinakiem (wegańska) Polecam czarną sól jako dodatek "jajeczny" :) odiga 2013-12-28 19:04:20.829 Sos pieczarkowy z soczewicą (wegańska) Fajny sos, prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Ja dodałam od siebie posiekaną natkę pietruszki i wyszło ekstra! Katioczka 2013-12-28 18:47:42.566 Czerwona kapusta "trzy smaki" duszona z suszonymi owocami (wegańska) Bardzo fajne danie, podoba mi się połączenie smaków, szybko się robi. Następnym razem dodam więcej przypraw i dosłodzę miodem. Katioczka 2013-12-28 18:37:59.749 Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska) Fantastyczna zupa, bardzo smakowała mnie i moim gościom! Podałam gorącą, posypaną szczypiorkiem :)MNIAM Katioczka 2013-12-28 18:35:42.717 Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska) Pychotka :) moni 2013-12-28 18:08:13.664 Mleko kokosowe (wegańska) często robię mleko kokosowe, ale zawsze tyle ile potrzebuję, nie na zapas. wiórki najpierw zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut, potem miksuję z wodą i przecedzam. do ciasta, kaszki, koktajlu, zupy czy sosu idealne, ale w kawie ZAWSZE mi się waży, nawet jak dodaję samą śmietankę. majczi 2013-12-28 17:14:58.676 Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska) wow, nie przypuszczałabym,że kapusta pekińska na ciepło jest taka dobra :) błyskawicznie się robi, smażyłam ją ok. 8 minut a i tak wyszła za miękka. tylko coś z tą cebulą nie bardzo, bo po tak krótkim smażeniu była dalej surowa, następnym razem albo pokroję ją cienko, albo najpierw usmażę samą. ps. porównania do młodej kapusty jak najbardziej trafne! majczi 2013-12-28 16:31:05.831 Ciasteczka owsiane słooodkie (wegańska) Ja zamiast cukru i miodu dodałam trochę siekanych daktyli i odrobinę mielonych migdałów. Wyszły pyszne :D Szept 2013-12-28 16:29:47.307 Ciecierzyca po hindusku (na ryżu) (wegańska) Bardzo dobre! Delikatne w smaku a jednocześnie aromatyczne, szybkie i proste do zrobienia. Polecam! ~Karol 2013-12-28 13:39:14.694 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) jedynie dałabym mniej soli, każdy soli do smaku,ale musztarda koniecznie ~dana 2013-12-28 12:23:32.862 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) jak najbardziej można dodać musztardę, ja właśnie szukałam takiego przepisu ~dana 2013-12-28 12:20:47.713 Grzyby jak ryby (wegańska) Szczerze mówiąc, zawiodłam się.. Szukałam alternatywy dla dania, które często robię, tak żeby było coś innego, choć podobnego. Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej, w zasadzie używam do nich nie tyle kotletów, co kawałków soi, które można kupić w tutejszych marketach. Są to mrożone kawałki soi, takie sześcianiki, stylizowane na kawałki kurczaka. Problem z tymi grzybkami polega na tym, że choć zalewa bardzo smaczna, to grzybki nie wciągają przypraw, panierka jest miękka, a grzyby pozostają bez smaku. Kawałki soi, jak i kotlety sojowe ładnie pęcznieją od zalewy i wszystko fajnie przechodzi smakiem, grzybki nawet po trzech dniach są jakieś takie bezpłciowe.. ryfka 2013-12-28 12:00:26.094 Pasztet z fasoli jasiek (ovo-wege) Bardzo prosty, szybki i smaczny pasztecik. Zamiast oleju dodałam margaryny, bo po ostygnięciu wiąże całą masę, podobnie jak jajka. Pasztet wyszedł mi bardzo zwarty, fajny do krojenia. ryfka 2013-12-28 11:48:54.468 Kapusta z grzybami mocno aromatyczna - idealna do łazanek, ale i sama doskonała bardzo! (wegańska) Kapustę ugotowałam w wodzie po grzybkach, nie dolewałam innej wody, nie odcedzałam. Na patelni podsmażyłam najpierw cebulę i grzyby, a potem dodałam kapustę i sama sobie odparowała i lekko się podsmażyła - taka smaczniejsza. Ogólnie - pycha! ryfka 2013-12-28 11:45:00.761 Marfefkowe śniadanie z płatków zbożowych (wegańska+miód) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego "Miód to wyzysk na pszczołach"? Próbuję właśnie przejść z wegetarianizmu na weganizm (sery już odstawiłam, hura!) Mój wujek ma pasiekę, spędziłam u niego wiele wakacji pomagając przy zbieraniu i wirowaniu miodu. Nigdy nie odniosłam wrażenia, żeby pszczoły były w jakikolwiek krzywdzone czy wykorzystywane. Czegoś tu nie rozumiem, może ktoś zechce mi wytłumaczyć. Pytam poważnie - dlaczego weganie nie jedzą miodu? ~bea89 2013-12-28 02:08:36.644 Tort czekoladowo wiśniowy (wegańska) Super, cos a la Schwarz Wald Fermina_Daza 2013-12-27 18:22:46.095 Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska) Ani jedno uszko i ani jeden pieróg nie rozwalił mi się podczas gotowania :) Malwua 2013-12-27 16:46:23.499 Kurki - mrożenie (wegańska) Chciałabym je odmrozić całe ,wypłukać choć nie wiem jak i z robić z nich grzyby do pierogów czy pasztetu na farsz?Oczywiście jak mam je odmrozić i oczyścić? ~ewelina 2013-12-27 15:35:19.188 Kurki - mrożenie (wegańska) Jak mogę je wykorzystać do słoików i zakonserwować?jak usunąc piasek. ~ewelina 2013-12-27 15:32:29.504 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |