7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117    


Kurki - mrożenie (wegańska)
Witam!Mam 4 kg mrożonych kurek.Nie były czyszczone przed zamrożeniem.Co mogę teraz z nich zrobić?moj e mail ewelia.ch@op.pl
~Ewelina 2013-12-27 15:30:32.485

Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie) (ovo-wege)
Przepyszne! Zrobiłam na święta, narzeczony zachwycony ;) Dzięki za przepis.
~Malvina 2013-12-26 23:41:32.611

Pierniczki wegańskie (wegańska)
Fajne, robiłam z połowy porcji i zapomniałam o leżakowaniu w lodówce. Po upieczeniu były twarde i chrupiące, teraz są miękkie i puchate. Może przez ten brak lodówki ciasto rwało mi się trochę przy wałkowaniu... ale ogólnie super :)
Zamiast miodu dałam słodu z chleba świętojańskiego, dlatego moje pierniczki są ciemniejsze, wyglądają, jakby były z dodatkiem kakao.
Luna7 2013-12-26 20:00:41.325

Pierniczki wegańskie (wegańska)
Bardzo dobre, nie za słodkie. Ciasto z maki razowej miało idealną konsystencję (w lodówce czekało może z kwadrans). Kiedyś robiłam z białej i było zbyt lepkie. Tym razem było po prostu idealne. Pierniczki wycinało się bardzo łatwo, nawet bardziej wymyślnymi foremkami, nic się nie przyklejało do blatu. A pierniczki są chrupiące, ale nie twarde, więc można je piec nawet przed samymi świętami.
patrycccja 2013-12-26 18:34:37.142

Puree ziemnaczane z kalafiorem zapiekane pod żółtym serem (lakto-wege)
jak wrzucisz do rozgrzanego piekarnika to niedługo - ok. 10 minut. ale wszystko zależy do piekarnika, więc po prostu obserwuj, kiedy ser się przypiecze.
majczi 2013-12-26 15:31:00.757

Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
lila, szczerze mówiąc nie wiem, ja próbowałam tylko na sojowym. Tak na szybko też nic nie udało mi się wygooglać.
Przy okazji znalazłam coś, czego zupełnie się nie spodziewałam... "History of Tempeh and Tempeh Products (1815-2011)" (link poniżej) - mega kompilacja wiedzy. Niestety nic o wykorzystaniu "Rhizopus oligosporus" (grzybek najczęściej używany do produkcji tempehu) z innymi bazami niż soja.
books.google.pl/books?id=qhsOY1z6-T8C&dq=tempeh+soy+yogurt+recipe&hl=pl&source=gbs_navlinks_s
patrycccja 2013-12-25 15:48:02.769

Puree ziemnaczane z kalafiorem zapiekane pod żółtym serem (lakto-wege)
A jak długo, mniej więcej, należy zapiekać?
~kozette 2013-12-25 14:42:41.693

Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW)
OMG, w tym roku zrobiłam najgenialniejszy barszcz EVER! :D W końcu wyszedł mi zakwas, pierwszy raz! A próbuję już 3ci rok.... wiecie, można już się lekko zirytować, więc z niecierpliwością czekałam na wyniki :) Muszę przyznać, że przeszły moje najśmielsze oczekiwania - czytałam, że barszcz zakwaszany cytryną czy czymkolwiek innym nie umywa się do takiego na zakwasie, ale... rany, to jak niebo i ziemia! :D Ten na zakwasie ma tak cudny i bogaty aromat... jest przecudowny :) Całą Wigilię mogłabym pić tylko ten barszcz, gdyby nie to, że się za szybko skończył ;) Po świętach nastawiam kolejny :)
A barszcz robi się najprościej na świecie: na każde 2 szklanki mojego ulubionego barszczu (puszka.pl/przepis/5460-barszcz_czerwony_najpyszniejszy_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html - tyle że bez przypraw) dałam 1 szkl. zakwasu (mój robił się 10 dni) + odrobina soli i pieprzu. Nic poza tym! :)
patrycccja 2013-12-25 14:18:02.664

Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska)
Tarcie buraków zamiast krojenia w plastry i "gotowanie" przez noc - świetny patent i drobna oszczędność gazu/energii, a w sumie to i czasu :) Zastosowałam go przy robieniu mojego ulubionego barszczu:
puszka.pl/przepis/5460-barszcz_czerwony_najpyszniejszy_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html
tyle że po wrzuceniu buraków całość jeszcze prawie zagotowałam i taki zostawiłam na noc. Genialny smak i bardzo ładny, mocny kolor :D
patrycccja 2013-12-25 14:10:22.944

Zupa cebulowa na winie (wegańska)
Zupa wyszła pyszna (: ale ja proponuję dawać max. 2 łyżki mąki, bo inaczej robi się bardzo gęsta i trzeba uważać, by nie przypalić.
Kallye 2013-12-25 14:10:09.47

Słodkie kulki a'la rafaello (z migdałami) (wegańska)
Zrobilam wczoraj. Pychota! Dzisiaj sa jeszcze lepsze bo troche stwardnialy. Naprade boskie.
~Kaya 2013-12-25 12:20:37.712

Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego (wegańska)
dziękuję za ten przepis!
skorzystałam z przepisu na ciasto używając mąki orkiszowej razowej
wyszło super!
:)
~stoplamek 2013-12-24 15:26:20.49

Migdałowy brownie (wegańska)
ach i w całości użyłam mąki pszennej razowej typ 2000. Pycha!
seszensue 2013-12-24 14:26:17.53

Migdałowy brownie (wegańska)
Zrobiłam pół, na pół woda z mlekiem. Rewelacyjne w smaku, rodzince też zapewne posmakuje:)
seszensue 2013-12-24 14:24:18.455

Piernik z jabłkiem (z musu jabłkowego) (wegańska)
Właśnie upiekłam na święta, kawałek został już skonsumowany;) Bardzo dobre!
seszensue 2013-12-24 14:15:37.611

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Martina, wszystkiego tyle samo co w przepisie :) Zawsze mnie zresztą denerwują wskazówki, że w zależności od rodzaju i wilgotności mąki trzeba dostosowywać ilość płynu... tylko skąd normalny człowiek ma wiedzieć w co celować??? Więc olewam temat ;) Na początek czasem daję najwyżej minimalnie mniej mąki, jeśli mam wątpliwości. Zawsze później można dodać więcej i bez problemu wrobić. Za to dodać wody do drożdżowego to już problem, bo robi się z ciasta obślizgła klucha ;)
patrycccja 2013-12-24 12:28:02.973

Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
a czy tylko mleko sojowe się nadaje, czy ryżowe także?
~lila 2013-12-24 02:05:52.627

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Tak o to chodziło, ale bardziej mnie kwestia płynów interesuje, czy dajesz też taka ilość jak w przepisie.
martina 2013-12-24 00:24:09.041

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Nie wiem o co pytasz... Ja zawsze daję tyle mąki razowej lub mieszanej (zazw. pół na pół), ile w przepisie jest białej. O to ci chodziło? Jak nie, to musisz doprecyzować - może już za późno i do mnie nie dociera ;)
patrycccja 2013-12-24 00:01:59.528

Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą (wegańska)
ten farsz pychotka!
tylkokurczaki 2013-12-23 22:41:04.238

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
chce je dzis zrobic, chodzilo mi o proporcje?
martina 2013-12-23 21:49:35.676

Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
Rewelacja!
Nula 2013-12-23 21:49:20.148

Krem waniliowy do tortów (na margarynie i mleku sojowym) (wegańska)
Spróbowałam zrobić z Plantą - jeden wielki niewypał. ;) Mama podpowiedziała mi, że może dałoby radę, gdyby wkręcić zimną Plantę do gorącego budyniu, zamiast ją rozpuszczać.
Odlałam ile się dało Planty, resztę wkręciłam dokładnie w budyń i położyłam to jako krem. Mam nadzieję, że będzie ok. ;)
Szura 2013-12-23 21:47:34.018

Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska)
Marrina, półrazowe na pewno wyjdą. Razowe w sumie też nie wiem czemu miałyby się nie udać :)
patrycccja 2013-12-23 21:40:31.716

Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie) (ovo-wege)
czy można je dłużej przechowywać?
~ewa 2013-12-23 21:26:30.793

   107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas