
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nula 2013-12-23 21:49:20.148 ![]() Spróbowałam zrobić z Plantą - jeden wielki niewypał. ;) Mama podpowiedziała mi, że może dałoby radę, gdyby wkręcić zimną Plantę do gorącego budyniu, zamiast ją rozpuszczać. Odlałam ile się dało Planty, resztę wkręciłam dokładnie w budyń i położyłam to jako krem. Mam nadzieję, że będzie ok. ;) Szura 2013-12-23 21:47:34.018 ![]() Marrina, półrazowe na pewno wyjdą. Razowe w sumie też nie wiem czemu miałyby się nie udać :) patrycccja 2013-12-23 21:40:31.716 Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie) (ovo-wege) czy można je dłużej przechowywać? ~ewa 2013-12-23 21:26:30.793 Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska) super przepis. polecam :) ~Aasia 2013-12-23 21:00:32.659 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -dodałam namoczone wiórki kokosowe przy miksowaniu, nie czuć ich, a całość robi się bardziej "mleczna" -rodzynki tylko sparzyłam i dodałam do zmiksowanego kremu, żeby było je czuć, a sam krem posłodziłam cukrem -w miseczkach wmieszałam delikatnie miód gryczany i ten dodatek zdecydowanie polecam,ew. jakiś konkretny w smaku słód/sos klonowy też myślę, że dadzą radę -miksowałam budyń długo - ok. 6 minut na wysokich obrotach, w termomiksie. piszę to po to, bo sama gdy robiłam pierwszy raz budyń jaglany trochę się zraziłam, bo nie mogłam uzyskać gładkiej struktury, a sekret tkwi właśnie w cierpliwym miksowaniu :). aha, dodałam też trochę wody, bo inaczej mikser w ogóle by nie ruszył. nie wpłynęło to na konsystencję, bo budyń jak napisała Ola i tak gęstnieje. majczi 2013-12-23 20:05:51.401 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) Pasztet wyszedł bardzo smaczny, chociaż delikatny. Ale nie wyobrażam sobie opcji z miksowaniem składników. Sama przemieliłam wszystko 2 razy przez maszynkę i dzięki temu konsystencja była gładka i jednolita. Tofu zamieniłam na płatki owsiane. ~KATI 2013-12-23 18:45:06.131 ![]() próbował ktoś razowe? albo półrazowe? pomocy martina 2013-12-23 17:06:10.567 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) bukwik. bukwik 2013-12-23 16:35:06.838 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) Patrycjo. We wstępie użyłaś nazw dla mnie nieznanych(soja, tofu, romby). Ja chcę zrobić niespodziankę mojej Rodzinie i podać na Kolację Wigilijną filety rybne z sosem greckim. Czy w przypadku ryb można dodać do sosu greckiego musztardę? Pozdrawiam, życząc pogodnych spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym 2014 roku. bukwik 2013-12-23 16:34:36.711 ![]() @psychogirl , dzięki! :D Przyznam, że nie mogę się nacieszyć tym pasztetem :) @Dzolw, manna jest jako zagęstnik do warstwy białej, więc polenta nie bardzo, bo ją zażółci, ale cokolwiek innego białego będzie ok. Np., ta jak dopisałam, płatki owsiane (całe lub zmielone na mąkę). Inna opcja to dodać więcej mąki ziemniaczanej albo jakiejś fasolowej lub z ciecierzycy. Płatki drożdżowe oczywiście że można pominąć! Z obowiązkowych przypraw właściwie jest tylko sól, pieprz, kurkuma. Reszta to po prostu spis tego, czym ja przyprawiłam pasztet - ale to tylko podpowiedź, pomysł, a każdy może przyprawić pod siebie :) patrycccja 2013-12-23 15:37:08.687 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Wygląda znakomicie! psychogirl 2013-12-23 15:33:14.961 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Czy mannę można zastąpić polentą oraz pominąć płatki drożdżowe? Chętnie zrobiłabym pasztet na święta a już nigdzie nie dostanę tych składników. ~Dzolw 2013-12-23 15:20:48.022 Paluszki "rybne" z tofu (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ahven 2013-12-23 12:12:31.563 Cukiniowa tarta (lakto-ovo-wege) Trochę mało szczegółów w tym przepisie, ale dałam radę :) Właśnie się piecze. Myślę że będzie pycha :) ~Beata 2013-12-23 10:57:09.861 Galaretka warzywna (wegańska) moja mała podpowiedż : Proporcje: płaska mała łyżeczka agar-agar na pół litra płynu. I koniecznie czosnek :-) papryka1988 2013-12-23 09:00:26.341 Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska) Pierożki całkiem spoko, tylko trzeba uważać ile czasu się piecze, bo im dłużej tym twardsze. Smakują jak paluszki z nadzieniem :D ~Beata 2013-12-23 00:09:25.57 Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska) Właśnie zrobiłam barszczyk (mój pierwszy w życiu), jest pyszny! Z włoszczyzny i buraków zrobiłam jeszcze pasztet, coby się nic nie zmarnowało :) ~Melissa 2013-12-22 22:23:41.99 ![]() O, Misia, jak najbardziej, zamrażać wręcz należy, co by był również na później :) Odmraża się go powoli, po prostu przestawiając do lodówki. Co więcej z moich doświadczeń wynika, że pasztet z włoszczyzny znosi długie mrożenie (ponad pół roku) o wiele lepiej niż sojowy. Ten drugi po odmrożeniu jest jakby lekko podeszły wodą. Ma subtelnie inną konsystencję, kiedy się go je. Warzywny jest właściwie taki sam jak świeży :) Dlatego sojowy po odmrożeniu często przerabiam na "kotlety" - kroję na plastry i odsmażam. Jest wtedy wyśmienity :) No właśnie, a ponieważ pasztet mrożę, to nie wiem jak długo można go trzymać w lodówce. Tydzień na pewno. patrycccja 2013-12-22 22:01:17.603 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Ile może stać w lodówce taki pasztet? I czy pasztety można zamrażać? wyszły mi dwie małe formy i raczej od razu ich nie zjem, a nie chcę, żeby się zmarnowały! misia 2013-12-22 21:54:59.718 Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska) no pychotka,ja dodałam jeszcze imbiru trochę i czosnku :):) supwr przepis ~Sylwia 2013-12-22 18:57:04.576 ![]() Przepis wylądował w schowku - wypróbuję już w nowym roku. Dziś właśnie upiekłam już makowiec bez ciasta. Uwielbiam makowe desery. Dana 2013-12-22 18:11:03.534 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Śliczności! odiga 2013-12-22 17:49:57.881 Najprostsze kotlety z tofu i brokułów (wegańska) Super!!! Robiłam z tofu wędzonego, wyszedł ciekawy smak. I pierwsze kotlety, które nie rozpadły mi się na patelni;) moskalek 2013-12-22 17:34:59.01 Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham) (wegańska) Pyszne pierniczki! Nie wiedziałam, że można je robić na drożdżach. Pierwsza blacha mi się trochę przypaliła, bo były 20 min. (180 bez termoobiegu), ale drugą piekłam tylko 15 min. i są super - puszyste i miękkie. Niestety tak dobre, że chyba nie doczekają jutra..a najlepiej smakują na ciepło ;) ~Ewa 2013-12-22 17:33:00.371 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |