7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska) super przepis. polecam :) ~Aasia 2013-12-23 21:00:32.659 Makowy budyń jaglany (śniadaniowy) (wegańska) PYSZNE!!!!! bardzo lubię budyń jaglany, ale ten to w ogóle przeszedł sam siebie :D. nawet nie wiem co tu dużo pisać, myślę, że każdy powinien spróbować :). z moich modyfikacji: -dodałam namoczone wiórki kokosowe przy miksowaniu, nie czuć ich, a całość robi się bardziej "mleczna" -rodzynki tylko sparzyłam i dodałam do zmiksowanego kremu, żeby było je czuć, a sam krem posłodziłam cukrem -w miseczkach wmieszałam delikatnie miód gryczany i ten dodatek zdecydowanie polecam,ew. jakiś konkretny w smaku słód/sos klonowy też myślę, że dadzą radę -miksowałam budyń długo - ok. 6 minut na wysokich obrotach, w termomiksie. piszę to po to, bo sama gdy robiłam pierwszy raz budyń jaglany trochę się zraziłam, bo nie mogłam uzyskać gładkiej struktury, a sekret tkwi właśnie w cierpliwym miksowaniu :). aha, dodałam też trochę wody, bo inaczej mikser w ogóle by nie ruszył. nie wpłynęło to na konsystencję, bo budyń jak napisała Ola i tak gęstnieje. majczi 2013-12-23 20:05:51.401 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) Pasztet wyszedł bardzo smaczny, chociaż delikatny. Ale nie wyobrażam sobie opcji z miksowaniem składników. Sama przemieliłam wszystko 2 razy przez maszynkę i dzięki temu konsystencja była gładka i jednolita. Tofu zamieniłam na płatki owsiane. ~KATI 2013-12-23 18:45:06.131 Drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami (wegańska) próbował ktoś razowe? albo półrazowe? pomocy martina 2013-12-23 17:06:10.567 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) bukwik. bukwik 2013-12-23 16:35:06.838 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) Patrycjo. We wstępie użyłaś nazw dla mnie nieznanych(soja, tofu, romby). Ja chcę zrobić niespodziankę mojej Rodzinie i podać na Kolację Wigilijną filety rybne z sosem greckim. Czy w przypadku ryb można dodać do sosu greckiego musztardę? Pozdrawiam, życząc pogodnych spokojnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym 2014 roku. bukwik 2013-12-23 16:34:36.711 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) @psychogirl , dzięki! :D Przyznam, że nie mogę się nacieszyć tym pasztetem :) @Dzolw, manna jest jako zagęstnik do warstwy białej, więc polenta nie bardzo, bo ją zażółci, ale cokolwiek innego białego będzie ok. Np., ta jak dopisałam, płatki owsiane (całe lub zmielone na mąkę). Inna opcja to dodać więcej mąki ziemniaczanej albo jakiejś fasolowej lub z ciecierzycy. Płatki drożdżowe oczywiście że można pominąć! Z obowiązkowych przypraw właściwie jest tylko sól, pieprz, kurkuma. Reszta to po prostu spis tego, czym ja przyprawiłam pasztet - ale to tylko podpowiedź, pomysł, a każdy może przyprawić pod siebie :) patrycccja 2013-12-23 15:37:08.687 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Wygląda znakomicie! psychogirl 2013-12-23 15:33:14.961 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Czy mannę można zastąpić polentą oraz pominąć płatki drożdżowe? Chętnie zrobiłabym pasztet na święta a już nigdzie nie dostanę tych składników. ~Dzolw 2013-12-23 15:20:48.022 Paluszki "rybne" z tofu (wegańska) Wyszło pyszne. Super pasuje do "sosu greckiego" (czyli ryby po grecku bez ryby). ahven 2013-12-23 12:12:31.563 Cukiniowa tarta (lakto-ovo-wege) Trochę mało szczegółów w tym przepisie, ale dałam radę :) Właśnie się piecze. Myślę że będzie pycha :) ~Beata 2013-12-23 10:57:09.861 Galaretka warzywna (wegańska) moja mała podpowiedż : Proporcje: płaska mała łyżeczka agar-agar na pół litra płynu. I koniecznie czosnek :-) papryka1988 2013-12-23 09:00:26.341 Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska) Pierożki całkiem spoko, tylko trzeba uważać ile czasu się piecze, bo im dłużej tym twardsze. Smakują jak paluszki z nadzieniem :D ~Beata 2013-12-23 00:09:25.57 Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska) Właśnie zrobiłam barszczyk (mój pierwszy w życiu), jest pyszny! Z włoszczyzny i buraków zrobiłam jeszcze pasztet, coby się nic nie zmarnowało :) ~Melissa 2013-12-22 22:23:41.99 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) O, Misia, jak najbardziej, zamrażać wręcz należy, co by był również na później :) Odmraża się go powoli, po prostu przestawiając do lodówki. Co więcej z moich doświadczeń wynika, że pasztet z włoszczyzny znosi długie mrożenie (ponad pół roku) o wiele lepiej niż sojowy. Ten drugi po odmrożeniu jest jakby lekko podeszły wodą. Ma subtelnie inną konsystencję, kiedy się go je. Warzywny jest właściwie taki sam jak świeży :) Dlatego sojowy po odmrożeniu często przerabiam na "kotlety" - kroję na plastry i odsmażam. Jest wtedy wyśmienity :) No właśnie, a ponieważ pasztet mrożę, to nie wiem jak długo można go trzymać w lodówce. Tydzień na pewno. patrycccja 2013-12-22 22:01:17.603 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Ile może stać w lodówce taki pasztet? I czy pasztety można zamrażać? wyszły mi dwie małe formy i raczej od razu ich nie zjem, a nie chcę, żeby się zmarnowały! misia 2013-12-22 21:54:59.718 Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska) no pychotka,ja dodałam jeszcze imbiru trochę i czosnku :):) supwr przepis ~Sylwia 2013-12-22 18:57:04.576 Makowiec bez pieczenia (wegańska) Przepis wylądował w schowku - wypróbuję już w nowym roku. Dziś właśnie upiekłam już makowiec bez ciasta. Uwielbiam makowe desery. Dana 2013-12-22 18:11:03.534 Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska) Śliczności! odiga 2013-12-22 17:49:57.881 Najprostsze kotlety z tofu i brokułów (wegańska) Super!!! Robiłam z tofu wędzonego, wyszedł ciekawy smak. I pierwsze kotlety, które nie rozpadły mi się na patelni;) moskalek 2013-12-22 17:34:59.01 Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham) (wegańska) Pyszne pierniczki! Nie wiedziałam, że można je robić na drożdżach. Pierwsza blacha mi się trochę przypaliła, bo były 20 min. (180 bez termoobiegu), ale drugą piekłam tylko 15 min. i są super - puszyste i miękkie. Niestety tak dobre, że chyba nie doczekają jutra..a najlepiej smakują na ciepło ;) ~Ewa 2013-12-22 17:33:00.371 Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) Zrobiłam! Moje modyfikacje: zrezygnowałam z cukru, dałam 100g (1/3 szkl.) melasy z chleba świętojańskiego = karobu oraz 100g syropu z agawy (więcej niż 1/3, a ciut mniej niż 1/2 szkl., jakieś 0,4 szkl.) Czyli razem słodu jakieś 2/3 szkl. Dodałam też czubatą łyżeczkę karobu w proszku (5g). Mąkę owsianą dałam jak w przepisie (50g), część mąki gryczanej zastąpiłam jaglaną w ilości 75g, samej gryczanej dałam 400g (2,5 szkl.) Dalej mąka sojowa (30g), skrobia kukur. (20g). Przyprawę do piernika dałam gotową (z podlasia) - 15g (następnym razem dałabym więcej...). Wody dałam jak w przepisie (najpierw 1/3 szkl., ale potem dodałam kilka łyżek..). Oleju 60g. Mieszankę mączną wsypałam do mieszanki z siemieniem jak już była zimna, nie wiem, czy to ma znaczenie. Ciasto leżało w lodówce 8 godz. zbite w kulę i w folii. Wałkowałam między dwoma foliami - polecam! Zero podsypywania :D. Tylko miętoszenie w ręku, potem pod folię, spłaszczanie i wałkowanie. Czasem zwilżałam ręce wodą, ale w sumie to nie było konieczne. Moim zdaniem karob bardzo się tu przydał. Piekłam z termoobiegiem najpierw 9 min (1 blacha), potem 8 minut. Grubsze ciacha są chyba jednak lepsze, bardziej pierniczkowe. Wyszło mi 96 sztuk, część grubszych, część cieńszych. martina 2013-12-22 14:46:24.293 Paluszki "rybne" z tofu (wegańska) Tofu leżakuje sobie już w marynacie :) . Jutro etap drugi :) . milkaplp 2013-12-22 14:39:48.461 Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska) Moim zdaniem można spokojnie dać rzepakowego ;) martina 2013-12-22 12:06:50.108 Burgery z buraków (wegańska) Wyszły rewelacyjne! Nie jestem zbyt ufna jeśli chodzi o twory typu kotlety, gdyż ostatnio ciągle coś mi nie wychodziło. Ale teraz pierwszy raz burgery z piekarnika wyszły naprawdę pysznie! Ciasto się super lepiło, nic się nie poprzypalało, burgery nie są za suche, no i ten smak! Super przepis. Panga 2013-12-22 11:53:18.755 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |