
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Zrobiłam! Moje modyfikacje: zrezygnowałam z cukru, dałam 100g (1/3 szkl.) melasy z chleba świętojańskiego = karobu oraz 100g syropu z agawy (więcej niż 1/3, a ciut mniej niż 1/2 szkl., jakieś 0,4 szkl.) Czyli razem słodu jakieś 2/3 szkl. Dodałam też czubatą łyżeczkę karobu w proszku (5g). Mąkę owsianą dałam jak w przepisie (50g), część mąki gryczanej zastąpiłam jaglaną w ilości 75g, samej gryczanej dałam 400g (2,5 szkl.) Dalej mąka sojowa (30g), skrobia kukur. (20g). Przyprawę do piernika dałam gotową (z podlasia) - 15g (następnym razem dałabym więcej...). Wody dałam jak w przepisie (najpierw 1/3 szkl., ale potem dodałam kilka łyżek..). Oleju 60g. Mieszankę mączną wsypałam do mieszanki z siemieniem jak już była zimna, nie wiem, czy to ma znaczenie. Ciasto leżało w lodówce 8 godz. zbite w kulę i w folii. Wałkowałam między dwoma foliami - polecam! Zero podsypywania :D. Tylko miętoszenie w ręku, potem pod folię, spłaszczanie i wałkowanie. Czasem zwilżałam ręce wodą, ale w sumie to nie było konieczne. Moim zdaniem karob bardzo się tu przydał. Piekłam z termoobiegiem najpierw 9 min (1 blacha), potem 8 minut. Grubsze ciacha są chyba jednak lepsze, bardziej pierniczkowe. Wyszło mi 96 sztuk, część grubszych, część cieńszych. martina 2013-12-22 14:46:24.293 ![]() Tofu leżakuje sobie już w marynacie :) . Jutro etap drugi :) . milkaplp 2013-12-22 14:39:48.461 ![]() Moim zdaniem można spokojnie dać rzepakowego ;) martina 2013-12-22 12:06:50.108 Burgery z buraków (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Panga 2013-12-22 11:53:18.755 ![]() znowu ja i znowu pytanie ;) czy zamiast margaryny mogę użyć oleju albo oleju kokosowego? mam jeszcze Plantę ale ona się chyba nie nada.. orzechova 2013-12-22 11:41:25.419 ![]() Wykorzystałam przepis na ciasto aby zrobić uszka do barszczu. Jak na razie muszę powiedzieć że ciasto jest super! Na początku miałam wrażenie że będzie klejące ale jednak nie. Nie trzeba zbytnio podsypywać mąką, jest elastyczne i mięciutkie nawet jeśli moje wycinanki troszkę leżą na blacie bo nie mam wprawy w lepieniu. Dziś mrożę uszka, zobaczymy po ugotowaniu na wigilię, mam nadzieję że sprawdzą się poniższe komentarze i się nie rozpadną podczas gotowania :) Malwua 2013-12-21 22:52:01.68 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OlaKuczara 2013-12-21 17:47:39.617 ![]() A ja to "spagetti" jem z innym sosem. Suszone pomidory, suszona sliwka lub daktyl namoczone I zmiksowane na sos, czosnek troszkę przypraw sol, pieprz bazylia. Oj jakie to dobre razem. OlaKuczara 2013-12-21 15:08:23.733 ![]() Nie mam pojęcia jak zrobiłaś tak piękne zawijasy. Mi tak ładnie nie wyszło. :P No, ale lukier z kakaem i aromatem pomarańczowym jest przesmaczny :) bonamartinka 2013-12-21 14:48:12.834 ![]() Pyszna! Wkroiłam jeszcze ogórka kiszonego ;) Marcela 2013-12-21 14:32:22.862 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bonamartinka 2013-12-21 13:23:23.153 ![]() Na szczęście każdy centymetr z tych 30-tu jest równie piękny ;D patrycccja 2013-12-20 22:48:49.843 Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mandragora11235 2013-12-20 17:38:47.767 ![]() Dorzucam również owoce goji. Bardzo lubię - jaglankę i owoce goji. Dana 2013-12-20 17:22:34.389 ![]() Piękny... szkoda byłoby mi go jeść :) Dana 2013-12-20 17:18:36.202 ![]() Oliwa do ciastek? Po co? Jeśli oliwa rafinowana, to po co przepłacać? Lepszy zwykły olej. Jeśli extra vergine, to już w ogóle nietrafiony pomysł - raz, że marnujemy to, że była tłoczona na zimno, dwa, że pod wpływem wysokiej temp. zachodzą w niej niekorzystne zmiany (tł.nienasycone zmieniają się w tłuszcze trans) no i tak czy siak przepłacamy. patrycccja 2013-12-20 13:24:48.821 ![]() Dzięki odiga! Nie wiedziałam z tym mieleniem cukru. Mało go używamy i stoi, więc nie chciałam do kompletu dokupywać pudru, ale wiedząc to, co napisałaś, jednak będę kupować i jakoś postaram się resztę zużyć.. A z przepisu usuwam tę nietrafioną wskazówkę, coby nie uczyć ludzi złych nawyków :) patrycccja 2013-12-20 13:18:30.633 ![]() @shandurai, masz oczywiście rację. Ja użyłam jęczmiennego, bo go bardzo lubię w pierniczkach i używam od lat, a w rodzinie nie mam nikogo na diecie bezglutenowej :) Do pierniczków można użyć jednak dowolnego słodu - jaki komu pasuje i jaki kto ma. @martina - ja bym próbowała, idę o zakład że nie będzie problemów tak czy siak. Musisz tylko uwzględnić drobne zmiany w wilgotności produktów i odpowiednio np. przy samym cukrze dodać kapkę wody. Później dobrze jest odstawić na trochę ciasto - mocniej się zwiąże i nie będzie takie lepkie. No i później oczywiście podsypać i oprószyć ciasto mąką przed wałkowaniem, coby nie przywierało. Daj znać czy eksperyment się powiódł :) patrycccja 2013-12-20 12:36:04.705 ![]() Co do oliwy... Piekłam różne ciastka z nią i mogę powiedzieć, że się sprawdza - nie czuć jej :D Na surowo nie cierpię jej :D martina 2013-12-20 01:49:30.608 ![]() Ciastka są z proszkiem do pieczenia i troszkę rosną i tak trochę się nawet "rozlewają". Wszystko zależy od gęstości musu jabłkowego i czy ciastka wyjdą bardziej zbite czy luźne. Malve 2013-12-20 00:57:40.951 ![]() Kokosowy jak najbardziej :) Ale oliwę z oliwek zostawiłabym do sałatek :) Malve 2013-12-20 00:54:37.262 Czekoladowe ciastka z orzechami (wegańska) Czy można zamiast oleju rzepakowego użyć kokosowego lub oliwy z oliwek? ~n'tiany 2013-12-19 23:18:50.784 Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska) Też robię lukier z samego cukru pudru i cytryny :) Ale spróbuję ten bardziej skomplikowany przepis, bo brzmi pysznie. Od siebie tylko dodam, żeby NIE mielić cukru w młynku do kawy, bo można bardzo szybko ten młynek zepsuć. Często zresztą piszą w instrukcji obsługi, żeby cukru tam nie sypać. Karmelizuje się pod wpływem ciepła i uszkadza silnik. :( odiga 2013-12-19 19:37:36.986 ![]() Czy można je zrobić tylko z cukrem trzcinowym lub tylko ze słodem/melasą? martina 2013-12-19 19:34:12.448 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-12-19 19:09:58.747 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |