
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska) Słód jęczmienny również nie jest bezglutenowy. ~shandurai 2013-12-19 19:00:02.479 ![]() Mały update: z lukrem smakują nawet mojemu Wojtkowi ;) Będziemy robić kolejne, bo te już prawie znikły - świetne są nawet takie twarde, jeszcze nie skruszałe :) patrycccja 2013-12-19 18:42:33.963 ![]() Mihrimah to mnie zaskoczyłaś. Zrobiłam ją kiedys z warzyw które po prostu lubię a tu się okazuje że to ukraińska potrawa ,, ha ;-) oliwka-oliwka 2013-12-19 17:56:21.151 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-12-19 17:20:51.505 ![]() Cuuuudo! Mihrimah 2013-12-19 17:20:17.99 ![]() Przed świętami już nie wrzucę wiec podaje źródło pinkcake.blox.pl/2013/04/Pyszne-ciasto-bez-jajek.html Moją modyfikacją była zmiana mąki na tę z fasoli moong. Zawsze daje więcej wanilii i kakao. Zeby zmniejszyć aromat mąki. I pasuje też z mlekiem ryżowym zamiast wiśniowego kompotu , ale wiśnie z czekoladą dobrze leżą:) Podałam raz z masą z kaszy jaglanej OlaKuczara 2013-12-19 15:58:08.808 Czekoladowe ciastka z orzechami (wegańska) Ciastka spłaszczamy dłonią czy same się rozlewają w trakcie pieczenia? nasse 2013-12-19 12:53:39.605 Sałatka z buraków, marchwi i ogórka (wegańska) Mihrimah, dlaczego akurat na 1 stycznia? Czy to tradycyjna ukraińska potrawa na nowy rok? Tak czy siak brzmi zachęcająco :) Buraki i ogórek kiszony to dobre połączenie. ~zonk 2013-12-19 11:56:55.25 ![]() Ola, to podziel się innymi przepisami, zwł. właśnie tym bezglutenowym ciastem czekoladowym :) patrycccja 2013-12-19 11:54:19.298 ![]() Sałatka rzeczywiście jest wegańska i pyszna. Jest to ukraińska potrawa i nazywa się w tamtych stronach winegret. Też taką robię conajmniej raz w roku na 1 stycznia. W oryginale zamiast soku z cytryny jest ocet, pieprz, sólj, olej i odrobina cukru. Z naciskiem na olej :). Ale zgadzam się, że o niebo zdrowiej zastąpić ocet cytryną. Mihrimah 2013-12-19 10:20:07.782 ![]() Bo ta mąka jest naprawdę genialna. Nadaje sie np na ciasto czekoladowe. Trzeba dodac wnili I cynamonu, żeby zagłuszyć jej specyficzny zapach I ciasto jest nie wiarygodne! Weganskie, bezglutenowe a puszyste. OlaKuczara 2013-12-19 08:43:54.292 ![]() Ola, niestety mail w sprawie zdjęcia mi odbiło - "skrzynka pocztowa nie istnieje"... Mam nadzieję, że to przeczytasz. Jeśli tak, to skontaktuj się z nami na konkurs@puszka.pl patrycccja 2013-12-18 23:00:18.71 ![]() O, odwrotne proporcje wyglądają na słuszne :) Już je zmieniłam w przepisie i niedługo przetestuję. Jak widać proporcje można dość swobodnie modyfikować - mój omlet o dziwo nie był za suchy, czego się obawiałam. patrycccja 2013-12-18 22:36:58.853 ![]() W sensie, po tych maksymalnie 20min, chociaż przeważnie gotuję krócej, więc dziwne, że po 1h nie były gotowe. Przecież nawet jak ziemniaki gotuje się w większych kawałkach "do kotleta", to nigdy nie potrzebują aż godziny! :o Olexy 2013-12-18 21:08:48.878 ![]() Kurcze, zrobiłam to dziś jeszcze raz i wszystko było ok! Kruszonko, może za grubo pokroiłaś ziemniaki? Ja nigdy nie kroję na kostkę większą niż 1cm³ i po tych 20min zawsze są gotowe (choć dynia czasem wyszła rozgotowana, ale osobiście mi to nie przeszkadza). Ale może rzeczywiście, jak zaproponowała parycccja można je wcześniej podsmażyć lub podgotować i po tym dorzucić do reszty. Olexy 2013-12-18 20:52:29.42 Ziemniaki pieczone z tymiankiem, czosnkiem i cebulą (wegańska) Pychotka! Szybko i mega smacznie. Moj maz jest fanem :) P.S. Ziemniaki sa w plasterkach wiec nie trzeba podgotowywac. Dzieki za przepis. ~Synneve 2013-12-18 19:17:40.401 ![]() Nasse, oczywiście, jeśli tylko zrobisz nieco rzadszy :) Ola, kiedyś też taki robiłam, ale później przeczytałam radę, że "lepiej nie dawać cytryny, gdyż lukier wtedy pęka( na drugi dzień). polecam aromat, powiedzmy pomarańczowy.." (puszka.pl/przepis/5954-lukier.html). No i aromat pomarańczowy faktycznie jest w dechę! Dlatego go polecam w swoim przepisie :) Druga rzecz, to że taki lukier albo jest na tyle gęsty, że prawie od razu zastyga "na kamień" albo jest już na tyle rzadki, że się rozlewa i nie da się robić precyzyjnych wzorów... Co widać np. na moim zdjęciu do pierniczków pełnoziarnistych - miały być pętelki, a wyszło... też ładnie, ale na pewno nie pętelki ;) puszka.pl/przepis/img/7443-pierniczki_pelnoziarniste_ani_d_pszenno-zytnie_.html?elemId=3056 patrycccja 2013-12-18 17:20:11.336 ![]() Na swoją obronę powiem tylko, że bylam niezwykle podekscytowana faktem, ze jest omlet! Proporcje powinny byc odwrotne wiecej wody niz maki ciasto wtedy sie leje. Ja soli za bardzo nie używam, ale oczywiście solic w razie potrzeby, zwlaszcza, ze te maki sa lekko slodkawe. Pieklam z maki fasolki chleb, z maki cieciorkowej robie panierki. Wspanialy material na wszelkie bezlglutenowe, weganskie dania. OlaKuczara 2013-12-18 15:53:25.616 Zupa marchewkowa z imbirem i mlekiem kokosowym - delicje! (wegańska) Do zupy marchwiowej pasuje brązowy ryż... ~art-eq 2013-12-18 13:00:24.413 ![]() 350g tofu ;) Tyle dodaję, tyle wychodzi z mojego przepisu na tofu domowe, link jest podany w składnikach :D trzeba zajrzeć. Jeśli można to prosiłabym admina o dopisanie wagi przy tofu, bo widzę nie każdy klika w linka do przepisu źródłowego, może dlatego że jest napisane "np." co sugeruje, że to może być "dowolne" tofu :D martina 2013-12-18 12:49:50.467 ![]() A ja robię lukier z cukru i soku z cytryny. Tez fajny. OlaKuczara 2013-12-18 11:27:09.358 Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska) Ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, bo zawsze miałam problem z dobrym, wegańskim lukrem. Czy ten nadaje się też do polania nim drożdżówek lub ciast? nasse 2013-12-18 10:23:49.145 Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW) (wegańska & RAW) Ja jadam surowa, tylko ze tne ja zwykla obieraczka, wiec prawdopodobnie "makarony" sa ciensze, no i przyjemnie chrupia ~efedrina 2013-12-17 19:17:55.362 ![]() Zimowe, bardzo udane minestrone: z poszatkowaną kapustą (najwięcej), pokrojoną w kostkę białą rzodkwią (daikon; właściwie jej nie czuć, ale dodałam dla eksperymentu bo chciałam zużyć), niewielką ilością fasolki szparagowej (zamroziłam w tym roku sama :) i PESTO! Tym razem bez gałki muszkatołowej, za to z pieprzem ziołowym. Mistrz :) patrycccja 2013-12-17 18:19:29.913 ![]() Hm, do zupy? Ten sok jest bardzo słony, więc również zamiast soli ;) Ale szczerze mówiąc nie wiem czy warto się nad nim roztrząsać... patrycccja 2013-12-17 17:54:42.773 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |