
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Burgery z buraków (wegańska) Przegenialne! Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z samodzielnym gotowaniem, i trudno byłoby o lepszą zachętę dla dalszych wyzwań :D neji_h 2013-12-17 14:49:43.396 Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa (wegańska) Planuję dodać na ziemniaki plasterki papryki, a pod koniec pieczenia zalać sosem pomidorowym. Będzie dobre? :) Mam nadzieję MMM 2013-12-17 14:30:48.865 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps. ja wolę taki klejący ryż, dlatego gotuję najtańszy długoziarnisty. także nie musi być paraboiled :). majczi 2013-12-17 14:13:07.619 ![]() Zrobiłam jako polewę na marchwiowego piernika. Niebo w gębie! TNT 2013-12-17 12:24:22.724 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2013-12-17 11:44:10.057 ![]() Chciałabym jeszcze wykorzystać sok z cukinii. Macie w tym zakresie jakieś doświadczenia? Dana 2013-12-17 11:35:27.984 ![]() Niestety, w tej postaci przepis nie zasługuje na wysoką ocenę, choć ewidentnie ma potencjał. Na 1 szkl. mąki potrzebowałam nawet ciut więcej niż 1/2 szkl. wody, żeby w ogóle zrobiło się ciasto. Czy je wlałam na patelnię? Raczej przełożyłam i jeszcze lekko rozsmarowałam. W przepisie brakuje też soli. My jedliśmy omlet z sosem sojowym.. Tyle dobrze, że szybko wsiąkał w ciasto i całość była odpowiednio słona. Przydałoby się też trochę wskazówek dla początkujących, jak choćby orientacyjny czas smażenia, czy konieczność zmniejszenia grzania po wlaniu ciasta, jak duża ma być patelnia czy jak gruba warstwa wlanego ciasta. Na szczęście to nie był mój pierwszy omlet, ale i tak nie wyszedł tak jakbym chciała. Warzywa na dole się trochę przypaliły. Przepis ewidentnie wymaga dopracowania. Ola, proponuję, żebyś zrobiła omlet jeszcze raz i poprawiła przynajmniej proporcje. patrycccja 2013-12-17 10:11:15.662 ![]() Martina, chodzi i o pierniczki podobne do toruńskich, a nie świątecznych, prawda? Te na pewno takie nie są :) Podobne do toruńskich są te: puszka.pl/przepis/7443-pierniczki_pelnoziarniste_ani_d_pszenno-zytnie_.html - "puchate" ale nie takie lekkie, bo razowe i to z mąką żytnią. patrycccja 2013-12-17 08:54:02.859 Blok czekoladowo-owsiany (wegańska) Powinno być jeszcze masło żeby się kupy trzymało. Chyba, że czekolada ma takie same właściwości ~xxs 2013-12-16 23:14:19.395 ![]() Czy te pierniczki są/mogą być puchate? Jak prawdziwe pierniczki? Zdjęcia są piękne, ale ciasteczka wyglądają bardziej na kruche niż o strukturze pierniczka. Mam nadzieję, że domyślacie się, o co mi chodzi :D Da się w ogóle zrobić wegańskie "prawdziwe pierniki"? martina 2013-12-16 22:28:22.982 Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska) U mnie dziś na obiad było coś podobnego: brukselka z patelni z wędzonym tofu, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami. Do tego kasza pęczak i łyżeczka dżemu z żurawiny. W dzieciństwie nie znosiłam brukselki, a teraz jestem oddaną fanką :D nasse 2013-12-16 21:42:57.158 ![]() efedrina, ale marchewkowe to już raczej lekko obgotowane, prawda? Marchewka twardsza, a sól niewiele tu zmieni :) Pesto z pietruszki! <3 patrycccja 2013-12-16 20:31:03.797 ![]() Reaver, ok, wcześniej sądziłam, że oburza cię koncentrat jako baza sosu, niezależnie od dodatków. W końcu u ciebie baza to świeże pomidory :) Ale teraz rozumiem - tobie nie podoba się, że sos w tym przepisie to SAM koncentrat. OK, przyznam, że sama też zawsze doprawiam sos, niezależnie od bazy :) patrycccja 2013-12-16 19:47:17.939 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Zamiast mąki z płatków owsianych użyłam mąki z kaszy jaglanej. Ciasto wałkowałam na 3-4 mm i piekłam 13 min. Po 15 min. pierniczki były "kakaowe" ;P Z podanych proporcji wyszły 3 blachy + kilka sztuk na 4tą blachę. W sumie ok. 80 pierniczków "kwiatuszków". patrycccja 2013-12-16 18:06:15.711 Wegańska pizza z rukolą (wegańska) Patrycjo, a teraz zauważ, że tamten przepis jest podobny do mojego. natomiast ten tutaj zawiera tylko koncentrat, wodę i sól. Więc Twoje porównanie nie ma sensu. ~Reaver 2013-12-16 16:43:52.224 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. zingiber 2013-12-16 16:21:21.929 Soczewix - burger z zielonej soczewicy (od Krowarzywa) (wegańska) Jeśli piec - mniej więcej jak długo? neji_h 2013-12-16 14:59:06.129 ![]() shiva, to było copy&paste z maila (taki dziadek! :)) więc na pewno nie pomylilam :) ja 1kg burakow + warzywa rozdzielilam na 4 weki (nic większego pod ręka nie miałam) i na każdy wek weszło 3,5 szkl. wody. czyli 3,5 litra sumarycznie. większa ilośc wody moim zdaniem tez ok, zwl. biorąc pod uwagę ze niektórzy zalewają buraki po 2-3 razy. choć 3ci raz to już wyłącznie do picia. patrycccja 2013-12-16 14:41:51.105 Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW) 1kg buraków na 5 litrów wody ??? To straszna wodzianka wyjdzie , bez aromatu. Nie pomyliłaś czegoś w spisywaniu od dziadka? 1 kg buraków to góra na 2l wody , wg mnie. shiva 2013-12-16 14:09:55.578 ![]() Co prawda nie próbowałam, ale myślę, że można by je również zapiec w formie do muffinów wysmarowanej olejem :D martina 2013-12-16 13:41:43.975 ![]() Dziewanna, już dopisałam we wskazówkach. Wydaje się że ok. 1 płaskiej łyżki na litr wody to właściwa ilość. patrycccja 2013-12-16 09:20:07.939 Zakwas na barszcz wg. dziadka Jurka z Krakowa (wegańska & RAW) Nie mam orientacji,jaka ilość soli na . 5 litrów jest odpowiednia. Będę wdzięczna za podpowiedź :-) ~dziewanna 2013-12-16 09:13:23.918 ![]() Banka, nie wiem, jak inni, ale ja taką "teksturę" uzyskuję przez rozgotowanie kaszy, po prostu ;) Jak gotuje się ona ze wszystkimi warzywami, a nawet przed, bo do kaszy al dente dorzucam dopiero resztę warzyw (jak mi się chce, to podduszonych osobno w małej ilości oleju - dla aromatu), to wtedy po wystygnięciu może się zrobić glutek, a na ciepło jest gęsta i nieprzezroczysta ;) A na drugi dzień to już w ogóle wody nie ma ;) Swoją drogą nigdy ta zupa nie wyszła mi przejrzysta ;) Zastanawiam się, jak to zrobiłaś (jakbym chciała mieć klarowną, to ugotowałabym kaszę osobno na sypko i dodała pod koniec, ale chyba tak nie robiłaś), ale właściwie wolę mętną ;) Luna7 2013-12-15 21:26:55.056 Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW) (wegańska & RAW) ja uwielbiam spaghetti marchewkowe z pesto (z pietruszki!) efedrina 2013-12-15 21:00:20.05 ![]() Dana, ale mam nadzieję, że odlewasz tę szarą wodę? ;) bo to są przecież wszystkie zanieczyszczenia z kaszy, dlatego powinno się ją płukać przed gotowaniem. majczi 2013-12-15 20:34:37.874 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |