7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem (lakto-ovo-wege) Czy zamiast oliwy może być olej rzepakowy? Droga ta oliwa... ~Ania 2013-11-18 11:41:35.76 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Pauka,niestety nie pomogę, bo zawsze robię je z mąki pszennej :( ale może ktoś nas podczyta i coś podpowie. Natka 2013-11-18 10:43:40.459 Zupa ze słodkich ziemniaków i jabłek (wegańska) Faktycznie przypomina krem z dyni :) dla mnie jest miłą odmianą :) Dzięki za przepis Ekasha 2013-11-18 09:11:11.548 Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska) Zrobiłam - są pyszne, ale następnym razem muszę zmniejszyć ilość oleju - został na dnie foremek. Ekasha 2013-11-18 09:07:19.76 Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty (wegańska) Tereska, super! Bardzo się cieszę :) Niestety cały czas nie znalazłam odpowiedzi na pytanie "czy naprawdę trzeba wykrawać całe gniazda nasienne czy wystarczy usunąć pestki?"... To by znacząco przyspieszyło i jakże ułatwiło pracę! :) Ach, ale tak czy siak warto - uwielbiam! A do jabłek to już w ogóle bajka! :D patrycccja 2013-11-17 21:45:02.511 Pigwa (a właściwie pigwowiec) do herbaty (wegańska) Dzięki wielkie! Wreszcie znalazłam taki przepis, jakiego szukałam! Nie za długa obróbka termiczna czyli zdrowie zaklęte w słoiczku! No i niewiele pracy! ~Tereska 2013-11-17 14:16:05.37 Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska) Można samemu zrobić proteinę sojową blendując kotlety sojowe (oczywiście w suchej wersji) :-) ~Nata 2013-11-17 13:36:27.855 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Gosia napisała o bezglutenowych pierogach. Jakiej mąki bezglutenowej najlepiej użyć do pierogów bez wyrabiania? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Dzięki temu przepisowi zaczęłam robić pierogi a tu trzeba przejść na dietę... :( ~Pauka 2013-11-17 11:59:37.979 Kotleciki z buraków i fasoli (ovo-wege) Heh, dla niektórych to tak oczywiste, że nawet nie pomyśli, żeby o tym napisać, dla innych nie :) Dopisałam to w przepisie, żeby już nikt inny się na to nie naciął - dzięki za zwrócenie uwagi :) patrycccja 2013-11-17 10:28:40.638 Chleb na szybko (wegańska) hebiichigo, nie, świeże. Domyślnie zawsze świeże. Jeśli chcesz użyć suszonych to sprawdź na opakowaniu ile dać na 0,5 kg mąki (1 szkl. mąki pszennej to ok. 170 g). Możesz dać ciut więcej, bo tu jest jeszcze szklanka otrąb (1 szkl. to ok. 35 g). patrycccja 2013-11-17 10:26:47.247 Jarmuż z makaronem i tofu (wegańska) Tak jest! Przemrożenie podobno dobrze mu robi. Jarmuż można zbierać nawet zimą spod śniegu :D patrycccja 2013-11-17 10:21:13.752 Banana Milk Shake (wegańska & RAW) "Można robić inne wariacje, z innymi owocami lub np. z czekoladą w proszku, kakao itp. Miłych eksperymentów." :) patrycccja 2013-11-17 10:19:51.51 Jarmuż z makaronem i tofu (wegańska) W Poznaniu jarmuż dostępny na Rynku Jeżyckim, podobno jest również w zimie, bo jak mnie zapewniał sprzedający jarmuż "zimuje na polu" sn00pka 2013-11-16 22:09:59.788 Kotleciki z buraków i fasoli (ovo-wege) Szkoda że nie podałaś więcej szczegółów, np żeby fasolkę odsączyć, bo inaczej to 1kg bułki tartej żeby masa zaczęła się trzymać ;) Taki szczególik ;) A kotleciki pyszne! ~Marcin 2013-11-16 20:35:00.709 Chleb na szybko (wegańska) drozdze suszone? ~hebiichigo 2013-11-16 20:12:40.981 Banana Milk Shake (wegańska & RAW) Czy mozna robic go z różnych owocow?? ~Kacper 2013-11-16 18:27:39.337 Pasta pseudo - makrelowa (wegańska) jestem w tęgim szoku, łudząco podobna do pierwowzoru:) Polecam gorąco ~Ola 2013-11-16 18:01:19.481 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) zastanawiamy się czemu czasami upieczony pasztet kruszy się? trzymając się podanych składników i proporcji nie powinien ;) zmieniając soczewicę na zieloną-będzie bardziej suchy, dodając więcej płatków owsianych-będzie się kruszył, zmieniając proporcje warzyw-też może być przez to mniej wilgotny. Jeśli sytuacja tak powtarza się to polecam zredukować lub ominąć dodanie płatków owsianych,trzymać się proporcji i podanego sposobu gotowania soczewicy,nie może być ona za sucha. Trzeba też dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika :) vegavani_com 2013-11-16 17:59:29.653 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) Tylko moim zdaniem czas pieczenia mocno oszukany, po 10 minutach ciasto było jeszcze surowe. Marcela 2013-11-15 19:11:42.635 Pizza viA kOzA (lakto-ovo-wege) Ciasto pyszne! Polecam ;) Marcela 2013-11-15 19:10:50.522 Kotlety z kalafiora lub kalafiorowo-brokułowe (wegańska) Rewelacyjne kotleciki :) Nie jestem zbyt dużym fanem kminku, ale w tych kotletach wkomponował się idealnie :) Avalo 2013-11-15 15:38:52.835 Leniwe pierogi z tofu (wegańska) A można to zastapic maka bezglutenowa np. ryzowa?? ~Monika 2013-11-15 11:25:22.915 Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska) Bardzo lubimy ten sos. Specjalnie dla niego i na bulion kupuję seler naciowy, za którym normalnie nie przepadamy. Dodaję też czasem por, fajnie się komponuje. Sos jest zdecydowanie lepszy po zmiksowaniu. W podstawowej formie dobry, ale mdły, dlatego pod koniec smażenia dodaję ziarna kuminu, kumin w proszku i masalę - w niedużych ilościach, a po dodaniu puszkowanych pomidorów wzbogacam smak odrobiną octu balsamicznego, sokiem z cytryny i cukrem - wszystko z umiarem. Dodatek orzechów włoskich - genialne. Lubimy też posypać parmezanem. Myślę, że pół godzinki na gazie spokojnie wystarczy, po 1,5 godziny chyba już niewiele wartości zostaje w takim sosie. ryfka 2013-11-14 21:31:51.018 Pasta z soczewicy i pieczarek (wegańska) Wygląda średnio, bo ma bury kolor, ale jest pycha :) Bardzo zacna pasta. Nie dodałam ziół, bo nie miałam ochoty, a oprócz tego zmieniłam dość znacząco sposób przygotowania ;) Soczewicy nie namaczałam, tylko od razu ugotowałam z dodatkiem soli, soku z cytryny oraz czosnku wg. mojego ulubionego przepisu: puszka.pl/przepis/3059-soczewica-jak_gotowac_.html (wrzuciłam 6 ząbków - ładnie mięknie podczas gotowania i traci ostrość). Pieczarki udusiłam z cebulką BEZ przykrycia, dzięki czemu szybko odparowały i nie trzeba było odlewać soku, a razem z nim części smaku. Wszystko zblendowałam, przyprawiłam i nic już NIE zapiekałam, bo po co :) Całość znacznie więc się uprościła i było gotowe dużo szybciej :) patrycccja 2013-11-14 17:34:42.5 Spaghetti bolognese z kaszą i kiszonym ogórkiem (wegańska) Brak ogórków więc bez nich dobre. Nie przepadam za selerem naciowym, ale tu ten smak nie był taki mocny. Swoją drogą, ciekawe czy po tej obróbce jakieś właściwości selera zostały? A, do sosu dodałam jeszcze otrębów i posypałam wszystko zmielonym siemieniem lnianym. Ale zanim to zrobiłam to i tak zauważyłam, że jest stanowczo za mało przecieru (chyba, że ja dałam mniej, bo dałam na oko z przetworów). Ale ogólne wrażenie na plus, polecam, no i podoba mi się, że są użyte kasze. RudyRydz 2013-11-14 16:04:16.864 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |