
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() muszę dodać, że jako sos do makaronu naprawdę świetnie się ta pasta spisała! podgrzałam, zmiksowałam na gładko, zagęściłam odrobiną mąki owsianej (rozmieszanej w wodzie z ogórków - dla smaku) i przyprawiłam pieprzem i papryką ostrą, dorzuciłam też garść nerkowców, które za sprawą twarożku świetnie mi z ogórkami współgrają :D. naprawdę polecam, bo otrzymujemy fajny sos ogórkowy, soczewicy w zasadzie nie czuć-jest tylko bazą. majczi 2013-11-06 15:27:00.519 ![]() Nasse, u mnie też tak było, ale jeszcze ci ściemnieje. Teraz jest w nim masa maleńkich bąbelków powietrza, które wmiksowały się podczas blendowania i rozjaśniają całość :) patrycccja 2013-11-06 15:17:22.93 ![]() Co tu dużo mówić - bardzo dobre! Jak każda zupa z soczewicy z pomidorami :) Przy czym: - 1/4 szkl. oliwy/oleju i 2 l wody to zdecydowanie za dużo. Wystarczy 1 łyżka oleju (później zmniejszamy gaz, żeby cebula się nie przypaliła - nie trzeba topić jej w oleju) i 1 litr + ew. 1 szkl. wody. - oprócz cebuli można dać kawałek posiekanego w półplasterki pora - daje genialny bulionowy smak - dałam tylko łyżkę sosu soj., żeby nie "pobrudził" zupy i uzupełniłam solą - soczewicy wystarczy 10 min., chyba że chcemy ją rozgotować na prawie krem, to 20 też może być - pieprz ziołowy, chilli, curry, imbir, gałka, kumin.... wszelkie dodatkowe przyprawy też tu pasują jako urozmaicenie :) Nie wszystkie na raz oczywiście ;) patrycccja 2013-11-06 14:54:33.027 Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką i ogórkiem (wegańska & RAW) A po co ten kwasek w przepisie? To nie lepiej dodać soku z cytryny albo octu jabłkowego czy winnego? Z pewnością dużo zdrowiej będzie. ~Hala 2013-11-06 12:13:52.772 Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty (wegańska & RAW) Ugotowane buraki i fasola też ugotowana - to nie jest RAW. A sałatkę znam w prawie identycznej wersji jako "białoruską", ale nie wiem czy cokolwiek ma wspólnego z tym krajem. Taki wynalazek z czasów akademika - tanie, pożywne i bardzo smaczne. Jedyna różnica z przepisem powyżej: więcej kapusty kiszonej i jeszcze jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Ogólnie polecam, nawet do pracy do pudełka się nadaje, bo jak wszystko się przegryzie to jeszcze lepsze. ~Marta 2013-11-06 00:12:52.182 Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska) PYSZNE!!!!! :) ~szelers 2013-11-05 22:45:03.46 Brokuł w żółtym sosie imbirowym (wegańska) Fajne połączenie brokuł z imbirem, wyszło mi trochę za rzadkie, ale z kaszą z proponowanego przepisu w sam raz. ~Remi 2013-11-05 21:30:03.585 Kasza/ ryż z bajerami (wegańska) Bardzo fajny sposób na kaszę. Użyłem orkiszowej z orzechami laskowymi wcześniej podprażonymi, a zamiast carry dałem garam masala. Przepis wielokrotnego użytku;-) ~Remi 2013-11-05 21:11:39.924 Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nasse 2013-11-05 20:00:08.214 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-11-05 19:54:18.971 ![]() Ewa 58, no tak, o to właśnie chodzi :) Oczywiście nie pasteryzujemy - sprawę załatwia cukier i chłód. Pierwszy raz robiłam, więc nie wiem ile dokładnie wytrzymują. Ja robiłam na przełomie września-października i cały czas mus wygląda i smakuje tak samo :) patrycccja 2013-11-05 19:48:28.943 ![]() Faktycznie dobre! Zwł. z czosnkiem granulowanym :) Płatki drożdżowe uwielbiam, ale o takim zastosowaniu jeszcze nie pomyślałam :) patrycccja 2013-11-05 19:40:45.413 ![]() Dobre, szybkie i wygodne w smażeniu. moni 2013-11-05 18:22:08.253 Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki (wegańska) Dzisiaj zjadłem, przepyszne! Polecam gorąco przepis. ;) ~Filip_Mazurek 2013-11-05 18:08:02.749 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-11-05 16:01:56.122 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) bardzo proste i szybkie do zrobienia:) następnym razem zrobię z połową cukru bo są okropnie słodkie, proszku do pieczenia też dodam mniej, ten pomysł z bananem bardzo mi się podoba, muszę spróbować :) ~Klaudek 2013-11-05 15:29:33.171 Ciecierzyca w pomidorach z curry (wegańska) super pasuje z ogórkiem kiszonym! ~goo 2013-11-05 14:47:43.58 Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska) A na zimę jakoś to można w słoiczki? ~Ewa 58 2013-11-05 14:00:25.44 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mihrimah 2013-11-05 13:50:28.362 ![]() Ładne zdjęcia! Aż chciałoby się sięgnąć po słoiczek... Dana 2013-11-04 19:23:35.91 ![]() Tym razem zupę zrobiłam z dwukrotnie mniejszej ilości składników, ale z dodatkiem podduszonej i zblendowanej dyni (ćwierć małej dyni). Nie miałam cynamonu i ziół, więc dałam ząbek czosnku i kilka kropel soku z cytryny. doskonały smak. Gorąco polecam. Dana 2013-11-04 19:16:35.849 Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jagienka 2013-11-04 16:58:44.859 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avka 2013-11-04 15:29:44.344 Kiszone pomidory (wegańska & RAW) Jadłem dawno temu kiszone czerwone pomidory, były twarde i bardzo smaczne, a kwas to napój wybitnie smaczny. Przepisu nie zapamiętałem dokładnie i podjęte próby nie dały dobrych wyników. Myślę jednak, że przepis podany przez "majolika" będzie najlepszy i go spróbuję, bo tamte pomidory też były kiszone według rosyjskiego przepisu. ~grizly 2013-11-04 08:11:29.568 Hummus (wegańska) Nie jestem do końca zadowolony z efektu, dałem około 3 łyżki tahini (ciężko zmierzyć przy takiej konsystencji; robiłem je sam, więc chyba także nie jest doskonałe) i 2 ząbki czosnku - gorzkawy smak sezamu i specyficzny czosnku mocno zdominowały gotowy produkt. Ale spróbuję jeszcze raz :) A jeśli chodzi o cytryny, to wyciskam wprost do naczynia blendera - nie mam pojęcia, ile łyżek soku może być w jednej cytrynie... ~Jaskier 2013-11-04 00:23:10.015 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |