7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133    


Pasta z soczewicy z ogórkiem kiszonym (wegańska)
muszę dodać, że jako sos do makaronu naprawdę świetnie się ta pasta spisała! podgrzałam, zmiksowałam na gładko, zagęściłam odrobiną mąki owsianej (rozmieszanej w wodzie z ogórków - dla smaku) i przyprawiłam pieprzem i papryką ostrą, dorzuciłam też garść nerkowców, które za sprawą twarożku świetnie mi z ogórkami współgrają :D. naprawdę polecam, bo otrzymujemy fajny sos ogórkowy, soczewicy w zasadzie nie czuć-jest tylko bazą.
majczi 2013-11-06 15:27:00.519

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Nasse, u mnie też tak było, ale jeszcze ci ściemnieje. Teraz jest w nim masa maleńkich bąbelków powietrza, które wmiksowały się podczas blendowania i rozjaśniają całość :)
patrycccja 2013-11-06 15:17:22.93

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów (wegańska)
Co tu dużo mówić - bardzo dobre! Jak każda zupa z soczewicy z pomidorami :) Przy czym:
- 1/4 szkl. oliwy/oleju i 2 l wody to zdecydowanie za dużo. Wystarczy 1 łyżka oleju (później zmniejszamy gaz, żeby cebula się nie przypaliła - nie trzeba topić jej w oleju) i 1 litr + ew. 1 szkl. wody.
- oprócz cebuli można dać kawałek posiekanego w półplasterki pora - daje genialny bulionowy smak
- dałam tylko łyżkę sosu soj., żeby nie "pobrudził" zupy i uzupełniłam solą
- soczewicy wystarczy 10 min., chyba że chcemy ją rozgotować na prawie krem, to 20 też może być
- pieprz ziołowy, chilli, curry, imbir, gałka, kumin.... wszelkie dodatkowe przyprawy też tu pasują jako urozmaicenie :) Nie wszystkie na raz oczywiście ;)
patrycccja 2013-11-06 14:54:33.027

Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, papryką i ogórkiem (wegańska & RAW)
A po co ten kwasek w przepisie? To nie lepiej dodać soku z cytryny albo octu jabłkowego czy winnego? Z pewnością dużo zdrowiej będzie.
~Hala 2013-11-06 12:13:52.772

Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty (wegańska & RAW)
Ugotowane buraki i fasola też ugotowana - to nie jest RAW.
A sałatkę znam w prawie identycznej wersji jako "białoruską", ale nie wiem czy cokolwiek ma wspólnego z tym krajem. Taki wynalazek z czasów akademika - tanie, pożywne i bardzo smaczne. Jedyna różnica z przepisem powyżej: więcej kapusty kiszonej i jeszcze jabłko starte na tarce o grubych oczkach.
Ogólnie polecam, nawet do pracy do pudełka się nadaje, bo jak wszystko się przegryzie to jeszcze lepsze.
~Marta 2013-11-06 00:12:52.182

Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
PYSZNE!!!!! :)
~szelers 2013-11-05 22:45:03.46

Brokuł w żółtym sosie imbirowym (wegańska)
Fajne połączenie brokuł z imbirem, wyszło mi trochę za rzadkie, ale z kaszą z proponowanego przepisu w sam raz.
~Remi 2013-11-05 21:30:03.585

Kasza/ ryż z bajerami (wegańska)
Bardzo fajny sposób na kaszę.
Użyłem orkiszowej z orzechami laskowymi wcześniej podprażonymi, a zamiast carry dałem garam masala.
Przepis wielokrotnego użytku;-)
~Remi 2013-11-05 21:11:39.924

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Ten mus jest przepyszny! Zrobiłam z żurawiny wielkoowocowej, przez co jest bardziej różowy niż czerwony. Mam nadzieję, że wytrzyma trochę czasu w lodówce, bo wyszło go sporo :)
nasse 2013-11-05 20:00:08.214

Kakaowy deser bananowy (wegańska)
ojej,nie pomyślałabym, że to takie pyszne. zrobiłam z jednego banana i zasłodziłam się okropnie :) myślę, że fajną opcją będzie wrzucenie takiego kremu na wierzch owsianki/kaszki na śniadanie :)
majczi 2013-11-05 19:54:18.971

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Ewa 58, no tak, o to właśnie chodzi :) Oczywiście nie pasteryzujemy - sprawę załatwia cukier i chłód. Pierwszy raz robiłam, więc nie wiem ile dokładnie wytrzymują. Ja robiłam na przełomie września-października i cały czas mus wygląda i smakuje tak samo :)
patrycccja 2013-11-05 19:48:28.943

Brokuły obsypane płatkami drożdżowymi (wegańska)
Faktycznie dobre! Zwł. z czosnkiem granulowanym :) Płatki drożdżowe uwielbiam, ale o takim zastosowaniu jeszcze nie pomyślałam :)
patrycccja 2013-11-05 19:40:45.413

Szybkie burgery (kotlety) z czerwonej fasoli ze szczypiorkiem (wegańska)
Dobre, szybkie i wygodne w smażeniu.
moni 2013-11-05 18:22:08.253

Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki (wegańska)
Dzisiaj zjadłem, przepyszne! Polecam gorąco przepis. ;)
~Filip_Mazurek 2013-11-05 18:08:02.749

Pasta z soczewicy z ogórkiem kiszonym (wegańska)
zrobiłam, ale że pasty to za nic nie chciało przypominać (za rzadkie), to zmiksowałam z grubsza i zjadłam łyżką jak zupę :D w smaku naprawdę dobre, zostało mi jeszcze trochę tej pasto-zupy, więc pewnie jutro zrobię z tego jakiś sos.
majczi 2013-11-05 16:01:56.122

Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska)
bardzo proste i szybkie do zrobienia:)
następnym razem zrobię z połową cukru bo są okropnie słodkie, proszku do pieczenia też dodam mniej, ten pomysł z bananem bardzo mi się podoba, muszę spróbować :)
~Klaudek 2013-11-05 15:29:33.171

Ciecierzyca w pomidorach z curry (wegańska)
super pasuje z ogórkiem kiszonym!
~goo 2013-11-05 14:47:43.58

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
A na zimę jakoś to można w słoiczki?
~Ewa 58 2013-11-05 14:00:25.44

Smalec z fasoli (wegańska)
Smalec pyszny, smakował nawet nie weganowi :). Z moich modyfikacji - pod koniec smażenia dodałam drobno posiekany ząbek czosnku.
Mihrimah 2013-11-05 13:50:28.362

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Ładne zdjęcia! Aż chciałoby się sięgnąć po słoiczek...
Dana 2013-11-04 19:23:35.91

Zupa krem gruszkowo - pietruszkowa z imbirem (wegańska)
Tym razem zupę zrobiłam z dwukrotnie mniejszej ilości składników, ale z dodatkiem podduszonej i zblendowanej dyni (ćwierć małej dyni). Nie miałam cynamonu i ziół, więc dałam ząbek czosnku i kilka kropel soku z cytryny.
doskonały smak. Gorąco polecam.
Dana 2013-11-04 19:16:35.849

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
dodałam trochę wody na koniec, żeby się lepiej lepiły, ale nie jest to konieczne. bardzo fajna alternatywa kotletowa. polecam! :)
jagienka 2013-11-04 16:58:44.859

Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska)
Genialne! Robiłam z podwójnej porcji, było sporo pracy przy tym, ale efekt niesamowity. Otrzymałam 600 g serka. Tofu jest delikatne w smaku, nie ma właściwie jakiegokolwiek posmaku soji. Zdecydowanie najlepsze tofu, jakie jadłam! :)
Avka 2013-11-04 15:29:44.344

Kiszone pomidory (wegańska & RAW)
Jadłem dawno temu kiszone czerwone pomidory, były twarde i bardzo smaczne, a kwas to napój wybitnie smaczny. Przepisu nie zapamiętałem dokładnie i podjęte próby nie dały dobrych wyników. Myślę jednak, że przepis podany przez "majolika" będzie najlepszy i go spróbuję, bo tamte pomidory też były kiszone według rosyjskiego przepisu.
~grizly 2013-11-04 08:11:29.568

Hummus (wegańska)
Nie jestem do końca zadowolony z efektu, dałem około 3 łyżki tahini (ciężko zmierzyć przy takiej konsystencji; robiłem je sam, więc chyba także nie jest doskonałe) i 2 ząbki czosnku - gorzkawy smak sezamu i specyficzny czosnku mocno zdominowały gotowy produkt. Ale spróbuję jeszcze raz :)
A jeśli chodzi o cytryny, to wyciskam wprost do naczynia blendera - nie mam pojęcia, ile łyżek soku może być w jednej cytrynie...
~Jaskier 2013-11-04 00:23:10.015

   123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas