7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138    


Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)
Zrobiłam ;-) z modyfikacjami. Zamiast szklanki cukru dałam tylko 75g trzcinowego, bo tylko tyle mi zostało na stanie (i ta ilość wystarczyła, ale jabłka miałam w miarę słodkie, a nie kwaskowe ;-)). Pomarańczę mi zjedli, więc dodałam wodę z odrobinką soku z cytryny. Cynamonu - czubata łycha, ocet balsamiczny, bo jabłkowy się skończył. Zamiast pieprzu cayenne użyłam 40g posiekanej papryczki chilli. I 3 ząbki czosnku. Szczyptę kurkumy dorzuciłam, wyszedł mi piękny czekoladowy kolor :D Bardzo smaczne. 5 x 200ml.
Z czerwonym octem winnym też pewnie wyszłoby super.
martina 2013-10-20 23:22:13.345

Dyńkowe burgery (wegańska)
Dynię kroimy na pół, wydrążamy z pestek , kroimy na plastry i wrzucamy na blaszkę i do piekarnika. Pieczemy w 200 °C do miękkości. Plastry dyni obieramy ze skórek, a wszystko co pozostanie to nasze puree, która można rozgnieść dodatkowo widelcem lub zblendować, bo dynia hokkaido jest jednak dość mączasta :)
mniumniu 2013-10-20 22:45:54.47

Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z ogórkami kiszonymi i cebulą - klasyka (wegańska)
Proste i smaczne. Podałam z prażoną cebulką. Jeszcze smaczniejsze :)
~visNK 2013-10-20 21:26:00.061

Paprykarz ryżowy z włoszczyzną (wegańska)
Właśnie zrobiłam. Pycha!!!! :)
Qmcia 2013-10-20 20:11:59.652

Apetyczna dynia z fetą i pomidorem (wegańska)
Ja zrobiłem z makaronem rurkami al dente- prze pyszne!
~Lord Zawias 2013-10-20 18:50:12.808

Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska)
Naprawde dobre, nigdy bym nie pomyślała, żeby tak przyrządzić dynię!
pamelal 2013-10-20 15:27:46.034

Dyńkowe burgery (wegańska)
a jak zrobić takie puree z dyni?
marisaxyz 2013-10-20 13:19:10.803

Biała kawa czyli Inka z mlekiem (wegańska)
polecam dodać jeszcze łyżeczkę gorzkiego kakao, z mlekiem waniliowym (ale też zwykłym sojowym) smakuje cudownie i nie trzeba już niczym słodzić dodatkowo :).
majczi 2013-10-20 11:33:20.088

Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska)
Cieszę się, ze smakują. :)
Ostatnio nieco zmodyfikowałam przepis i odciśniętą wodę/sok z marchewek wymieszałam z mlekiem (mleka dodałam tyle, by nadal była to jedna szklanka płynu). Wyszły super!
Olexy 2013-10-19 20:33:14.786

Wegańskie drożdżówki cynamonowe (wegańska)
Są przepyszne!
Z podanych proporcji (jedna szkl. mąki) wychodzi trochę mało ciasta, więc zrobiłam drugą porcję i wyszła mi jedna spora blacha drożdżówek.
W smaku są naprawdę super, ciasto wychodzi bardzo puszyste a nadzienie jest aromatyczne. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. :)
Olexy 2013-10-19 19:53:42.162

Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna) (wegańska & RAW)
Na lato słodkie orzeźwienie, zimą miłe wspomnienia ciepłych wakacji. :)
martusiak 2013-10-19 19:25:57.389

Pseudo powidła (wegańska)
Nie do zastąpienia i na dodatek pozwalają na inwencję twórczą. Do swoich powideł często dodaję miód i siemię lniane, tak dla zdrowotności - pycha :)
martusiak 2013-10-19 19:25:25.333

Naleśniki z warzywami zapiekane w pomidorowym sosie (farsz i sos) (wegańska)
Genialne, warte każdej chwili spędzonej w kuchni!
martusiak 2013-10-19 19:24:10.866

Kotleciki z pieczarek z natką (wegańska)
Jako dziecko nigdy nie lubiłam mielonych... ale gdy zrobiłam sobie te wegańskie pyszności, zmieniła się moja definicja kotleta! :)
martusiak 2013-10-19 19:23:17.279

Apetyczna dynia z fetą i pomidorem (wegańska)
Cudowny pomysł na szybki obiad. Jako wegetarianka dodałam nie tylko fetę, ale i ser pleśniowy, a wszystko zjadłam z kuskusem, żeby oszczędzić na czasie... Pycha! Moja pierwsza przygoda z dynią jak najbardziej udana. :)
martusiak 2013-10-19 19:21:03.962

Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)
Muszę wypróbować, ale z jakąś mąką bezglutenową. Lane kluseczki to była zawsze moja ulubiona potrawa.
Dana 2013-10-19 14:07:29.732

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Oczywiście kompoty można robić również na zimę, ale trochę w inny sposób: obrane, pokrojone owoce wkładamy do słoików, zalewamy gorącym syropem (woda, cukier, przyprawy) i pasteryzujemy. Polecam też owoce w soku własnym: owoce w dużym garnku podgrzewamy (nie za długo) w piekarniku, żeby puściły sok. Przekładamy je do słoików, zalewamy sokiem i pasteryzujemy. Czereśnie robione tą metodą są zimą obłędne...
Dana 2013-10-19 14:05:20.679

Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty włoskiej (wegańska)
Zdjęcie jest petarda
~mono 2013-10-18 21:59:35.516

Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym' (wegańska)
zrobiłam je, z drobnymi modyfikacjami: mąkę dałam pełnoziarnistą i owsianą, pół na pół. zamiast cukru - słodzik do pieczenia (bez aspartamu), łyżka, a i tak wyszły słodkie, no i wrzuciłam jajko, bo spożywam. przepyszne,uwielbiam marchewkowe muffiny!! :) następnym razem dodam jeszcze orzechy i rodzynki.
majczi 2013-10-17 22:17:45.439

Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana) (wegańska)
Robiłam w wersji z kaszą kukurydzianą i wychodzi fajnie, ale ma jedną wadę - w górnej warstwie kasza nie zmiękła wystarczająco i była nieprzyjemnie wyczuwalna, lekko jakby zgrzytała. Mimo, że wymieszałam suche składniki z olejem i wodą - tyle że wody mało, jak to przy kruchym cieście. Nie wiem, może przy innych proporcjach to ma szansę działać, ale następnym razem raczej dałabym do górnej warstwy tylko mąkę.
patrycccja 2013-10-17 21:47:03.337

Blok "czekoladowy" z kaszy jaglanej (wegańska)
Dzięki! Całkiem smaczne. Brakuje mi trochę jakiegoś wyróżniającego się akcentu smakowego, następnym razem chyba spróbuję istotnie więcej soli lub jakiejś dziwnej przyprawy. Myślę o imbirze, ale nie jestem jeszcze pewien, jak będzie do tego pasował.
Improwizator 2013-10-17 20:35:31.62

Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe) (wegańska)
Oczywiście trochę pozmieniałam - zamiast masła orzechowego i octu dodałam 2 duże łyżki musu jabłkowego, dosypałam też ze dwie łyżki mąki kuku i dodałam rodzynek. Piekłam dłużej, jakieś 45 minut w 180 stopniach. Na górę polewa czekoladowa.

Jedna uwaga - strasznie maleńka porcja! Zrobiłam z podwójnej, a i tak wyszło zaledwie 6 muffinek.

Ale przepis świetny w swojej prostocie, mąka ryżowa wypada tu wspaniale. Dziękuję za inspirację :)
Sowa90 2013-10-17 20:04:47.382

Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe) (wegańska)
R_E_W_E_L_A_C_J_A ♥
Euphoria 2013-10-17 15:31:03.7

Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska)
A czy można dodać mleko i wodę, zamiast samej wody?
~Zosia 2013-10-17 13:16:39.143

Puddingowsianka (wegańska)
ten budyń ma 55 kcal w 100g ? czy nie ma znaczenia ile tego budyniu wyjdzie na wodzie oczywiście np 500g też będzie miał 55?
~sylwia 2013-10-17 11:20:40.458

   128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas