7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139    


Sałatka z ciecierzycą, tofu-fetą, papryką i musztardą francuską (wegańska)
Uwielbiam!
~Ola 2013-10-15 20:43:46.616

Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
W tłumaczeniu jest błąd. Tu nie chodzi ani o mąkę tortową, ani o zwykłą, tylko o mąkę pszenną graham typ 1850.
martina 2013-10-15 16:23:47.997

Tort warzywny (lakto-wege)
zrobiłam i taka moja rada - dobrze sosy doprawić - szczególnie pomidorowy następnym razem tabasco potraktuję :)
dariak1987 2013-10-15 13:58:53.425

Surówka z jabłka i marchewki (wegańska & RAW)
Dlaczego olej ? ponieważ " Witaminy A i E rozpuszczają się w tłuszczu, a nie w wodzie. Dlatego należy zaznaczyć, że przyswajalność witaminy A i E z warzyw znacznie wzrasta, gdy produkty są spożywane z dodatkiem tłuszczu roślinnego. " :-)
oliwka-oliwka 2013-10-15 12:33:42.966

Surówka z jabłka i marchewki (wegańska & RAW)
Olej lub inny tłuszcz bardzo dobrze robi tej sałatce. Ja dodaję też świeżo mielony pieprz, sok z cytryny lub ocet np. balsamiczny, czasami odrobinę tartego chrzanu, rodzynki/orzechy/ananasa.
~Myszti 2013-10-15 11:41:42.363

Surówka z jabłka i marchewki (wegańska & RAW)
Ciut oleju? Dawno większej bzdury nie słyszałam:) Najpyszniej wychodzi w zestawieniu: Starta marchew, jabłko, sok z połówki cytryny plus ewentualnie drobno pokrojone cząstki połowy pomarańczy(słodkiej). I wówczas już nawet cukier nie jest potrzebny. Smacznego:)
~ana 2013-10-15 11:35:21.894

Sos hawajski do słoików (wegańska)
Moja mama robi od lat bardzo podobny sos w ilościach hurtowych. Nie jesteś czasem moją siostrą? :)
Tak jak patrzę na przepis, to jedyne zmiany są takie:
- nie zagęszcza się tego sosu mąką. Jest dosyć gęsty, a jeśli nie to można po otworzeniu zagęścić.
- papryka żółta, czerwona i zielona pokrojone wzdłuż w grube paski. W ogóle wszystko jest krojone nie-drobno.
- świetnym dodatkiem są pędy bambusa - stąd mój tata nazywał ten sos chińskim i jako taki go znam. My jemy go zawsze z ryżem (rodzice jeszcze z przesmażonym kurczakiem) lub makaronem ryżowym.
- zamiast chili w proszku jedna papryczka pokojona w paski.
Poza tym wszystko jak powyżej, ale u nas to się robi zaczynając od 10 kg pomidorów (dwa wojskowe gary). Sama nie zrobię, bo nie mam takich wielkich garnków, ale zawsze przywożę od mamy kilka słoików. W zimie otworzyć, ugotować ryż i błyskawiczny pyszny obiad gotowy. Jak byłam mała to wyławiałam kawałki ananasa i zjadałam je najpierw, takie skrzywienie.
Bardzo polecam, zróbcie ilość hurtową. Sos jest przepyszny, a wcale nie ma przy nim dużo roboty.
~Marta 2013-10-15 01:29:05.638

Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska)
Zrobiłam na spróbowanie z połowy porcji. Dziwne w smaku. Nastawiłam się, że to będzie jak gruszkowy chutney, a tutaj cebulowy smak jest jednak najbardziej wyczuwalny. Ten banan bardziej wpływa na konsystencję niż na smak. Tak sobie myślę, że równie dobrze dla smaku można by dać cukru. Kolorystycznie po zmiksowaniu to wygląda dosyć odpychająco. Nie pasteryzowałam, bo to było do zjedzenia na bieżąco. Wyszły mi dwa słoiki dżemówki i trochę jeszcze do wyjedzenia z garnka.
Zjedliśmy z naleśnikami z masłem orzechowym (rzeczywiście pasuje), ale nie na słodko. Jeden słoiczek mam jeszcze w lodówce. Mam nadzieję, że przez parę dni się nie popsuje. Przetestowane też jako sos do sojburgerów w bułce z sałatą i pomidorem do pracy. Wszystkim mówiłam, że jem sos bananowy, ale oni już są przyzwyczajeni do moich dziwactw ;-)
~Marta 2013-10-15 01:17:59.032

Rafaello (kuleczki) (wegańska & RAW)
Zasadnicza wada - niezbyt ciekawa, zbyt delikatna i jednolita konsystencja. Nawet jak dodałam więcej fig, niewiele to pomogło. No chyba że ktoś właśnie takie rzeczy lubi :) Ja jednak nie będę tego przepisu powtarzać.
patrycccja 2013-10-15 00:01:53.175

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Nigdy nie robiłam kompotów na zimę, ale na pewno można zapasteryzować - jest wiele takich przepisów :)
patrycccja 2013-10-14 21:22:39.482

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Drożdże najpierw trzeba zabić. Dosuszać możesz w niższej, ale to potrwa dłużej. Temp. w piekarniku też nie zmienia się szybko, chwilę to trwa. Kupne drożdże i tak są sztucznie wzbogacane witaminami, bo większość z nich ginie na skutek obróbki technologicznej, wysokie/niskie temp. itd.
martina 2013-10-14 19:44:13.016

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Dzięki, co prawda śliwki już mi wyszły, ale zastanawiam się, czy taki kompot przetrwałby zapasteryzowany, czy trzeba go zużyć od razu.
martina 2013-10-14 19:16:57.745

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Magi, "Garnek dopełniamy wodą do 4L" ;) Dla jasności dopisałam też, że śliwki należy zalać wodą.
Martina, nie wiem dokładnie. Jak robię z samych antonówek to biorę chyba ok. 1,5 kg jabłek - tak mam zapisane.. Śliwki są chyba cięższe, więc może 1 kg śliwek i niepełny kg jabłek?
patrycccja 2013-10-14 18:53:35.478

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Pyszności. Zrobiłam dwa razy, gdyż pierwsza partia zdała mi się zbyt ostra od octu i dodałam parę jabłek i papryki. Za drugim razem dałam mniej octu, oleju i mniej cukru. Dodatkowo zmiksowałam przed 'zasłoikowaniem, i muszę stwierdzić, że zmiksowana wersja bardziej nadaje się na kanapki - bardziej bowiem 'trzyma fason' i nie spływa z chleba :) Od sierpnia już znikła ok 1/4 słoików przeznaczonych na zimę - to chyba najlepiej świadczy, jakie to dobre ;)
Solshine 2013-10-14 15:37:33.22

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)
Pyszne:) Dałam rzadki sos pomidorowy z kartonu zamiast przecieru, a cebulę podsmażyłam z czosnkiem. Przyprawy jak w przepisie. Zjadłam od razu, choć przyuszczam, że gdyby poleżało w lodówce i przegryzło się, to na następny dzień byłoby jeszcze lepsze:)
Solshine 2013-10-14 15:30:31.322

Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska)
spróbujcie koniecznie z dodatkiem łyżki karobu. zakochana na amen!
hugable 2013-10-14 15:24:16.537

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Mam pytanie czy potraktowanie piekarnikiem drożdzy nie spowoduje wybicia cennych witamin? Czy nie wystarczyłoby ich suszenie w niższej temperaturze?
asiox3 2013-10-14 13:18:55.165

Burgery z soczewicy, orzechów i curry (wegańska)
zaraz robię! :D
~kaninsien 2013-10-14 12:58:12.372

Ekologiczne naleśniki w butelce (bez użycia miksera) (wegańska)
pomysłowo :)
dariak1987 2013-10-14 09:21:17.532

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
ile owoców w kg?
martina 2013-10-13 22:32:35.557

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
niestety niełuskanego nie widziałam ;/
martina 2013-10-13 20:16:20.568

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
sezam czarny "na wagę" (worki 1kg) można kupić przez internet w hurtowni przypraw za 15zł (w cenie białego :D + przesyłka, więc warto zamówić coś jeszcze. Sezam zwykły u mnie najtańszy na wagę jest po 14zł.
martina 2013-10-13 20:15:47.155

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Patrycja, jest bardziej cierpki niż biały sezam. Tahini nie używam do słodkich potraw, tylko do hummusu, baba ghanoush, różnych dipów i sosów, więc lekka goryczka mi nie przeszkadza, a nawet wzbogaca smak ;)
Ja sezam niełuskany kupuję albo w większych marketach (na pewno w Auchanie i Leclerku), albo w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spotkałam się nigdy z takim sezamem na wagę :)
nasse 2013-10-13 19:48:54.455

Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie (wegańska)
Tak, dokładnie. Ja po prostu zapasteryzowałam sobie nieco na zimę ;-) (i właśnie przymierzam się do tegorocznej porcji) :-)
nanak 2013-10-13 17:13:34.446

Curry kalafiorowe z ziemniakami i groszkiem (wegańska)
dałam trochę mniej ziemniaków na korzyść groszu, wyszło pyszne
dlugasia 2013-10-13 14:32:58.574

   129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas