7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska) Do owoców nie dodawana jest w ogóle woda? Nie przypalą się? ~Magi 2013-10-13 12:02:24.348 Mleko owsiane naturalne (wegańska) 0,3*380=114kcal. Porcja będzie miała ciut mniej, bo paproszki zostają na szmatce. Indeks płatków sprawdź sobie w tabelce jakiejś. martina 2013-10-13 10:50:36.458 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Zrobiłam ze śliwką, cukrem trzcinowym (tylko 150g), oliwą (200g = szkl.). Pieprzu nie dodałam, bo zapomniałam. Super. Ważne, żeby po dodaniu oliwy, przemiksować, wtedy pojawi się ten ładny kolorek marchewkowy, mieszając tylko łyżką, oliwa nie chce się wmieszać.Musiałam najpierw gotować na 2 garnki i odparować więcej wody, potem przełożyłam do jednego, wyszło mi ok. 4,7 litra zamiast 6 litrów. Myślę, że lekkie zagęszczenie jest nawet lepsze ;-) Następnym razem zrobię bez cukru w ogóle, bo nie jest konieczny. Tu się nie ma co zepsuć ;-) I koniecznie ze ŚLIWKĄ. martina 2013-10-13 10:41:34.323 Mleko owsiane naturalne (wegańska) Czy ktos jest w stanir okreslic kalorycznosc i indeks glikemiczny tak przygotowanego mleka? Maikekula 2013-10-13 10:26:37.599 Wegański piernik (wegańska) Świetny! Zjedliśmy cały w 2 osoby w ciągu 4 godzin! Upiekę taki dla teściów na święta! Vegan VicTorry 2013-10-13 10:19:26.534 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) Czy zamiast mąki moznaby uzyc otrębów owsianych lub innych? Czy to wyjdzie? Maikekula 2013-10-13 10:18:19.314 Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie) (wegańska) Każde kotlety można upiec, te na pewno nie są wyjątkiem ;-) Natłuść blachę i będzie OK. martina 2013-10-13 10:03:04.881 Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie) (wegańska) czy mozna tak kotleciki/pulpeciki upiec w piekarniku, zeby nie smazyc? Maikekula 2013-10-13 09:59:26.854 Smażone pierogi drożdżowe z pieczarkami (wegańska) Nie dobre !! Fuuu ~Music it's my life 2013-10-12 19:17:34.946 Adżika 1 (wegańska) Mam pytanie odnośnie orzechów włoskich. Czy sparzacie je wrzątkiem wcześniej i osuszacie na sicie? Takie ze skórką są gorzkie i często zakurzone itd. Sitko w maszynie mielącej takie jak do maku? martina 2013-10-12 18:31:05.338 Pasta "orzesz-ty-ciecie" (wegańska) Dodatkowo podpieklam wszystko na patelni- pyyychooota!! mustystrawberry 2013-10-12 17:35:13.541 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Niełuskany trudno dostać, fakt. Najłatwiej jednak kupić przez sieć. Ja ostatnio kupiłam w Evergreenie. W sklepach azjatyckich też bywa - jednak łatwiej tam dostać łuskany i czarny. Jeszcze tak dla ścisłości - sezam może być beżowy lub czarny, a podobno może mieć też inne kolory. Kolor daje mu łuska. Po obłuszczeniu zawsze jest jednak jasno-kremowy. W sprzedaży w PL dostaniesz sezam zwykły (łuskany), a z rzadka również niełuskany (ciemniejszy beżowy, taki szarawy w odcieniu) lub czarny (de facto też niełuskany, ale to już w nazwie nie jest podkreślane, bo bardziej liczą się walory estetyczne). Mi chodziło o to, żebyś szukając niełuskanego nie rozglądała się tylko za czarnym :) patrycccja 2013-10-12 17:26:28.706 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Ooo, jakoś zawsze myślałam, że czarny i niełukany to to samo. A gdzie kupiłaś go, patrycjo? martina 2013-10-12 16:36:50.314 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Em, tak dla ustalenia uwagi: niełuskany i czarny sezam to 2 różne rzeczy :D Niełuskany jest kremowy, tylko mniej żywy kolor ma i jest ciut ciemniejszy niż łuskany :) Nasse, przy niełuskanym nie masz problemu z gorzkim smakiem? Kiedyś spotkałam się z takim twierdzeniem, choć wydaje mi się to dziwne.. Ja dopiero niełuskany sezam kupiłam i jeszcze nie przetestowałam :) patrycccja 2013-10-12 16:14:34.424 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) nasse, czarny sezam kupujesz na wagę? Czy paczkowany? martina 2013-10-12 16:01:53.659 Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Robię dokładnie tak samo, bez dodatku oleju - przy długim miksowaniu nie jest potrzebny. Ja jednak robię z niełuskanego, dzięki czemu ma prawie dwa razy więcej wapnia :) nasse 2013-10-12 15:04:05.739 Ciasto z dyni (ovo-wege) swietne ciasto na jesien. Pyszne i proste pamelal 2013-10-12 14:43:47.986 Surówka z dyni i jabłek (lakto-wege) prosta i bardzo dobra :) pamelal 2013-10-12 14:32:18.566 Makaron z zielonym, brokułowym sosem (lakto-wege) Naprawdę świetny sos, dodaję do wszystkiego dla całej rodziny. Polecam :) pamelal 2013-10-12 14:17:52.972 Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości (wegańska) dla mnie smakuje trochę jak rosół:D kiń 2013-10-12 13:39:14.47 Tempura (wegańska) Nigdy nie robiłam, bo nie wiedziałam jakie proporcje. Podobno sprawdzają się 50 g pszennej mąki, 25 kukurydzianej i 1/2 szkl. zimnej wody (najlepiej gazowanej). Do sprawdzenia. ~cynk 2013-10-12 10:41:56.072 Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami (wegańska & RAW) Ja tych na spód nigdy nie moczę. Mój stary blender daje radę, ale młynek do orzechów jest najlepszy jeśli chodzi o mielenie orzechów. Młynka nie polecam natomiast do rozdrabniania daktyli. readeat 2013-10-11 23:46:26.708 Dwukolorowa zupa krem z cukinii (wegańska) Muszę wypróbować z gałką!! Cieszę się, że smakowała readeat 2013-10-11 23:43:18.803 Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska) Jeśli zastąpiłaś syrop z agawy cukrem możesz dodać więcej mleka, spróbować piec krócej i może w trochę wyższej temperaturze. Wtedy ciasteczka powinny być bardziej miękkie. readeat 2013-10-11 23:42:12.016 Wegańskie bezy (wegańska) Moja piana ubiła się świetnie i myślałam, że mi się uda. Niestety, bezy całkowicie rozpłynęły się w piekarniku. Może spróbuję jeszcze raz, ale na pewno nie prędko. Scansenmuseum, przy oddzielaniu siemienia od kisielu trzeba działać szybko i przelać zaraz po wyłączeniu palnika. Już lekko schłodzony kisiel mocno gęstnieje. Testowałam wielokrotnie, bo z siemieniowego kisielu robię maskę na włosy :) nasse 2013-10-11 20:40:30.098 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |