7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chorwackie ziemniaczki (z pomidorami i czosnkiem) (wegańska) takie proste i takie pyszne :) aberracja 2013-10-11 16:10:30.663 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) a ja wrzuciłam pół na pół migdały z arachidowymi, trochę mniej słonecznika i laskowych i najmniej pistacji - wspaniałe! aberracja 2013-10-11 16:04:21.216 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Przepis świetny, szybki, smaczny i zdrowy, dziś urozmaiciłam gruszkami - pycha! ~Asiura 2013-10-11 14:09:13.359 Prosta zupa cebulowa z grzankami (wegańska) Wreszcie! Prosty, zrozumiały przepis. Zaraz go przyrządzę :). Dziękuję i będę częściej na tę stronę wchodzić. ~Ewelina 2013-10-11 13:18:58.562 Kim chi (wegańska) Rewelacja! Wyśmienite kimchi! Z pewnością będę robić je częściej. Wczoraj zrobiłam wegańską zupę kimchi jiggae z tofu, wykorzystując do tego połowę słoiczka kimchi. hauadaj 2013-10-11 10:00:23.773 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) powiedzcie, może ktoś robił z mrożonych owoców? Chciałabym użyć maliny i truskawki . monika77 2013-10-09 21:37:56.776 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) No ciekawe czy twoja mama od razu była mistrzem we wszystkim :) Co do zmniejszenia oleju... nie sądzę. Ale w przyszłości lepiej zmniejszaj ilość wody i oleju proporcjonalnie. Woda daje spoistość i lepkość, a olej kruchość. PS. Kup ciacho na wynos! :D patrycccja 2013-10-09 15:12:52.969 Arabska zupa z soczewicy i pomidorów (wegańska) Z zieloną też pycha :) Ekasha 2013-10-09 08:22:06.956 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Bardzo prawdopodobne, bo zanim piekarnik się nagrzał stało z tymi włożonymi śliwkami z 8-10 min ;/ Prowadzę mini-bloga z przepisami różnymi i mam ich dość sporo, ale co mnie denerwuje to właśnie to, że ciasta rzadko mi wychodzą takie jak chce (ach, ta nieszczęsna gumowatość...) :c Muszę zrobić to ciasto jeszcze raz! Spróbuję wersji z jabłkami :) Dam znać czy i jak wyszło :D Dziękuję za wszystkie rady :) Cimeriesi 2013-10-08 17:15:28.226 Kalafior z patelni (wegańska) Pyszne i banalnie proste, dodałam mielonej kolendy dla smaku.. Sweetfairy 2013-10-08 15:46:53.795 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) W tym roku też robię :))) Już się gotuje W WIELKIM GARZE. I tak: warzyw tyle co w przepisie, potem 1 szklanka oleju, 1 szklanka octu jabłkowego, 1 szklanka cukru trzcinowego, 3 małe główki czosnku, sól i pieprz "na oko". Od siebie dodałam 1 papryczkę chili, całą z pestkami. Ja to wszystko byle jak kroję i jak zmięknie blenduję, tak wydaje mi się łatwiej niż mielenie surowych warzyw. Nie wiem czy taka zmiana metody ma wpływ na smak. Znajoma przywiozła adżikę z Gruzji (kupną) i tam w składzie były orzechy włoskie. Nie odważyłam się jednak ich dodać do mojej adżiki. I potwierdzam, żadne pasteryzowanie nie jest potrzebne. Nic się nie psuje. Wychodzi z tych proporcji naprawdę duża ilość, ale to jest tak pyszne, że wszystko się zje. Ja najbardziej lubię adżikę do smażonego/grillowanego tofu ze zwykłym gotowanym ryżem, do tego jakaś zielona surówka i obiad lux gotowy. Super przepis i naprawdę nie ma z tym tak wiele roboty. ~Marta 2013-10-08 15:38:35.231 Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska) W opisie (pod nazwą sosu) napisałam do czego można wykorzystać :D Podsmażona cebulka jest dominująca. Moja mama nie wiedząc z czego jest sos nie wyczuła banana. Sos dobrze łączy się z ostrzejszymi lub kwaśnymi daniami (bo sam jest dość delikatny). Będzie pasował do ryżu z ostrym sosem pomidorowym, jak i naleśników ze słodkim nadzieniem orzechowo-daktylowym, czy kanapki z masłem orzechowym. Można dodać trochę do buraczków tartych, potrawki warzywnej, kotletów sojowych zamarynowanych w occie. martina 2013-10-08 15:13:30.892 Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska) Zaciekawił mnie ten sos. Gruszki i cebula to świetne połączenie. Jadłam kiedyś chutney właśnie z takiego zestawu (i imbir tam też był). Ten banan mnie tylko jakoś zniechęca... Jaki to ma smak i do czego to potem jeść? ~Marta 2013-10-08 14:19:16.651 Arabska zupa z soczewicy i pomidorów (wegańska) Właśnie miałam zadać pytanie czy ktoś próbował z zieloną soczewicą (tylko taka chwilowo mi w domu została ;)) ale odpowiedź już jest :D Dzisiaj sprawdzę - baaaaaaardzo mi smakuje w wersji z czerwoną. Zupa jest stałym elementem mojego menu ;) Ekasha 2013-10-08 09:45:48.509 Delikatny domowy makaron (bez jajek) (wegańska) hmm... żeby nie był taki suchy można dodać trochę lnu (ugotowac i rozdrobnic potem) tylko pracy jeszcze więcej ;) ~Agnieszka 2013-10-08 09:24:48.846 Kim chi (wegańska) Od 2-5 dni mniej więcej, musi zacząć "bąbelkować", wtedy rozpoczyna się proces fermentacji. Po 2 dniach można już jeść - jest chrupka, idealna w ramach surówki, bardziej ukiszona sprawdzi się jako dodatek do potraw. mniumniu 2013-10-08 00:25:54.26 Bobowe danie (smarowidło / pasta z bobu) (wegańska) Może zrobiłem coś nie tak, ale wyszła średnia. W przyszłości jeszcze spróbuję. pmiszcz 2013-10-07 22:34:15.322 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Cimeriesi, ja dodaję do tego ciasta 1/3 szklanki oleju i wychodzi wspaniałe, więc raczej to nie kwestia tłuszczu. Może za długo czekałaś zanim wstawiłaś ciasto do piekarnika? nasse 2013-10-07 15:50:01.492 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Ah, gdyby to było takie proste :D Moja mama jest ogólnie przeciwniczką weganizmu, na dodatek nie ma kompletnie czasu na wychodzenie gdziekolwiek :c Bardzo bym chciała żebyśmy wspólnie piekły, ale mama stwierdziła, że skoro chcę kombinować z ciastami wegańskimi to mam sobie radzić sama (bo przecież ciasto bez jajek to nie ciasto!). Ona robi ciasta tradycyjne (swoja drogą pyszne, więc widząc moje ''wypociny'' nie dziwię się, że tak podchodzi do wegańskich wypieków :P ), ja próbuję robić wegańskie. W sumie to jeszcze bardzo młoda jestem, więc może po dłuższym czasie nauczę się piec :) Robiłam z tych proporcji co są podane w przepisie, zmniejszyłam tylko trochę ilość oleju (żeby nie było gumowate). Czy możliwe, żeby to było powodem niepowodzenia? Cimeriesi 2013-10-07 15:19:21.126 Wegańskie leczo z kotletami sojowymi (wegańska) Zapomniałam dodać, że dodałam jeszcze 2 łyżki siemienia lnianego biegamznozem 2013-10-07 01:53:29.497 Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska) @majczi, nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem? chcesz dodać gumę na etapie miksowania wiórków, przed odcedzeniem farfocli? Przyznam, ze nie próbowałam w ten sposób. Zawsze dodawałam gumę do już wyklarowanego mleka, ubijanie/miksowanie jest konieczne, żeby proszek ksantanowy połączył się z mlekiem, a pianka (która przecież tworzy się nawet bez gumy) jest efektem ubocznym całej operacji :D Jeśli doda się więcej gumy to stworzy się gęstszy płyn, nawet "śmietana" (w mleku koko z puszki też jest ksantan). Możesz spróbować też z większą ilością wiórków, np. 100g na szkl. wody + potem guma, tyle że to będzie bardzo treściwe mleko. martina 2013-10-06 23:36:47.938 Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska) mam pytanie odnośnie tej gumy - czy ona powoduje tylko piankę, czy jeżeli dodam ją normalnie przy produkcji mleka (bez ubijania) to ono potem też nie będzie się warzyć w kawie? próbowałaś tak, Martina? ehh marzy mi się w ogóle taki zagęszczacz, konserwant, cokolwiek, który spowoduje nierozwarstwianie się mleka, ale to chyba niemożliwe :(. majczi 2013-10-06 22:43:36.217 Słoneczna kasza (gryczana z jęczmienną i słonecznikiem) (wegańska) Pycha:) Uwielbiam! Inon 2013-10-06 21:30:18.231 Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska) Mukkami, spróbuj upiec dynię (w kawałkach, z odrobiną oliwy, solą i czosnkiem). wtedy będzie odlot :) majczi 2013-10-06 21:20:36.846 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Cimeriesi, możesz być beztalenciem, ale to uleczalne ;D Skoro jesteś z Wrocka, to macie kilka miejscówek, gdzie na pewno mają wegańskie ciasta - zaproś mamę na ciacho na miasto! Kiedy już się przekona, to może wreszcie razem byście rozpracowały wegańskie domowe wypieki :) Generalnie jednak skoro zakładamy, że piekarnik i temperatura były ok, to może coś pokręciłaś z proporcjami - musiało być za dużo płynu. Robiłaś pełną porcję czy przeliczałaś np. na 1/2? Sprawdź dokładnie wszystko i upewnij się, że dobrze odmierzałaś. Jeśli to nie to, to już nie wiem co ;) Spróbowałabym jeszcze innego przepisu a później postawiła na wspólne pieczenie - co 2 pary oczu i rąk to nie jedna :) patrycccja 2013-10-06 19:22:11.543 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |