7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kasza jaglana z bakłażanem (wegańska) Przepyszne! Można miksować z innymi warzywami, jak pieczarki, dynia, brokuł.. mniam :) majka3107 2013-10-06 16:10:34.642 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Dla bezglutenowców - wyszło świetne ze szklanki mąki gryczanej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i 1/3 szkl. mąki ryżowej. Poza tym posłodziłam rodzynkami i syropem z agawy, dosypałam cynamonu, gałki muszkatołowej i przyprawy do piernika. Jest super. Sowa90 2013-10-06 14:31:42.087 Zupa-krem z marchwi i kaszy jaglanej (wegańska) Najlepsza zaprawiona z masłem i jedzona razem z białą fasolką, polecam! ~ppppppppp 2013-10-05 23:44:54.931 Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska) Zrobiłam. Chyba dałam za mało dyni, bo wyszła dosyć wodnista (wody dałam 0,6 litra). Podbiłam smak kilkoma łyżkami oliwy z pestek dyni i dałam cynamon zamiast kardamonu. Gdyby nie ta wodnistość byłaby pewnie dużo lepsza, ale chyba i tak bez odlotu. Dobra, codzienna zupka. ~mukkami 2013-10-05 16:50:23.401 Surówka z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi (lakto-ovo-wege) Znakomita surówka! Zrobiłam w wersji wegańskiej, bez jogurtu i majonezu. dodałam troszkę cukru i lekko ugniotłam starte składniki, aby puściły sok. Pychotka, a przy tym bardzo zdrowa. Dana 2013-10-05 15:00:39.961 Warzywa faszerowane po gospodarsku (wegańska) Dziś faszerowałam bakłażana farszem z podduszonych razem na oleju: cebula, utarte warzywa (seler, pietruszka, biała rzodkiew, jabłko), pomidory, papryczka pepperoni, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny. Znakomity smak. Polecam :) Dana 2013-10-05 14:53:02.808 Leczo (wegańska) Doskonała potrawa! Robię w wersji podstawowej (składniki - jak wyżej), ale nieraz również urozmaicam warzywami, które akurat są w domu. Dana 2013-10-05 14:45:06.763 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Wiem, że niemożliwe, to samo powiedziałam mamie kiedy patrząc na ciasto po 1 godz 10 min powiedziała: jeszcze surowe!. Wzięłam więc patyczek, bo nie wierzyłam i rzeczywiście było surowe- może nie tyle surowe co był to jeden wielki zakalec :c Piekarnik mam elektryczny (z pokrętełkiem, którym ustawia się temp.), mama piecze w nim ciasta (niewegańskie) i wychodzą idealne! Staram się jak najczęściej unikać mąki pszennej, ale tym razem takowej użyłam z obawy, że ciasto na innej nie wyjdzie... Jestem z Wrocławia :) Wczoraj np. piekłam ciasteczka bezglutenowe na mące ryżowej z dodatkiem odrobiny kukurydzianej i wyszły okrutnie twarde...Teraz trzymam je w pojemniku z obierkami od jabłka, może zmiękną :) Ja chyba jestem wybitnym antytalenciem w kwestii pieczenia :P Cimeriesi 2013-10-05 14:20:21.211 Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska) Zastąpiłam syrop z agawy cukrem trzcinowym i ciasteczka wyszły naprawdę pyszne! Jedyny ich mankament to to, że wyszły bardzo, bardzo twarde, zapewne przez dodatek mąki kukurydzianej (dałam 50 g). Ale następnym razem zrobię tylko z ryżowej :) Cimeriesi 2013-10-05 10:24:14.889 Kim chi (wegańska) zrobiłam. teraz czekam, aż się ukisi, czyli ile mniej więcej? hauadaj 2013-10-04 21:19:11.002 "Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska) Hauadaj, fakt, ta zupa jest nieco orientalna w smaku, ale na spokojnie i bez trudno dostępnych składników :) Jak chcesz pojechać na całego to przede wszystkim świeży imbir, trawa cytrynowa i listki kolendry! Plus ew. odważniej z chili. Cudowności, palce lizać :) patrycccja 2013-10-04 20:43:56.999 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Cimeriesi, to po prostu niemożliwe, żeby twój piekarnik miał 180 st. i przez tyle czasu ciasto było niedopieczone. Po prostu fizycznie niemożliwe! Może faktycznie powinnaś zaczynać mieszać ciasto kiedy piekarnik już jest nagrzany, ale to nie może być jedyna przyczyna. Czy twoja mama też piecze w tym piekarniku ciasta? To jest piekarnik elektryczny, w którym wybierasz temperaturę, czy jakiś starszy, w którym nastawiasz temperaturę na oko? Jeszcze pro forma: z jakiej mąki robiłaś ciasto? Skoro używasz proszku bezglutenowego, to czy mąka była zwykła, pszenna, czy tez bezglutenowa? Skąd w ogóle jesteś? Może z W-wy? patrycccja 2013-10-04 20:33:50.552 Kotleciki ziemniaczane z cebulą (wegańska) Kotleciki wyszły świetne! Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kukurydzianą, przez co były bardziej chrupiące :) mustystrawberry 2013-10-04 19:40:44.407 Chocolate Chip Cookies (wegańska) robiłam ciasteczka pierwszy raz. Wyszły :) Zrobłam z mlekiem sojowym czekoladowym + trochę wody i również dodałam 2 łyżeczki cynamonu. Bardzo dobre ~Kasia 2013-10-04 17:01:25.776 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Spooky- zastanawiałam się nad tym ciastem, ale po nieudanej probie upieczenia murzynka bałam się spróbować 2 raz zrobić podobne ciasto. Ale chyba się skuszę, uwielbiam wszystko co czekoladowe, więc najwyżej sama je skonsumuję :P Cimeriesi 2013-10-04 15:45:23.251 "Tajska" zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i warzywami (wegańska) Bardzo smaczna, ale spodziewałam się bardziej egzotycznego smaku, muszę pokombinować z przyprawami następnym razem. hauadaj 2013-10-04 15:35:44.987 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Cimeriesi - może spróbujesz upiec to wegańskie ciasto puszka.pl/przepis/3933-_cygan_czy_murzynek_.html Wychodzi mi za każdym razem i jest przepyszne! Spooky_Morrigan 2013-10-04 15:24:09.133 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Patrycjo- piekłam tak długo, ponieważ ciasto ciągle było surowe...patyczek ciężko wchodził i był oblepiony ciastem. Włożyłam do gorącego piekarnika (zanim się nagrzał zdążyłam wszystko zrobić i jeszcze musiałam dość długo czekać...być może to jest powodem?). Robiłam tylko na bezglutenowym proszku do pieczenia, bo akurat nie miałam sody. Składniki wymieszałam krótko mikserem, tylko do połączenia się i moja mama stwierdziła, że na pewno za krótko miksowałam. Niestety ciężko jest cokolwiek upiec słysząc ciągle krytykę tylko dlatego, że dana osoba jest po szkole gastronomicznej i ''wie lepiej''...Tak bardzo chciałabym upiec wegańskie ciasto, które udowodni mojej mamie, że takie wypieki też mogą być pyszne. Nie wiesz może, co mogę robić by jakiekolwiek ciasta nie wychodziły mi kleiste? Cimeriesi 2013-10-04 14:37:16.867 Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru (wegańska) jaaaaaaammmmi :) ~ol 2013-10-04 13:02:12.742 Brokuły z makaronem (wegańska) Istnieją przecież masła wegańskie... ~Martyna 2013-10-04 03:31:09.498 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) A, masz rację, ale to ma zastosowanie chyba tylko do dyni Hokkaido? Tylko jej skórka mięknie podczas gotowania i jest prawie tak miękka jak miąższ. Pozostałe dynie trzeba obierać. patrycccja 2013-10-03 14:24:33.299 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) To prawda, dosyć niesamowite kolory :) Jak dla mnie, to ta zupa wcale nie wygląda na dyniową, tylko na marchewkową ;D Robiłam ją po prostu z bardzo pomarańczowej dyni melonowej - nawet nie dodawałam słodkiej papryki ani niczego, co wzmacniałoby kolor :) patrycccja 2013-10-03 14:24:18.26 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Hm, Cimeriesi, mamy nie zawsze mają rację ;D Pierwsze (najstarsze) zdjęcie było robione przy sztucznym świetle i ma zupełnie nienaturalne kolory. Ale wystarczy dodać do ciasta szczyptę kurkumy i będzie żółciutkie, nawet bardziej niż ciasto z jajkami ;D Co do pieczenia - dziwne to, bo to jedno z najprostszych ciast, ale ok, coś jednak musiało pójść nie tak :) Więc zacznijmy od tego, że za długo piekłaś - jeśli ciasto wstawisz do zimnego piekarnika, to godzina wystarczy. Jeśli do nagrzanego, to po 40-50 min. będzie gotowe. Piekarniki niestety się od siebie różnią, więc trzeba sprawdzać: jak ciasto się już przyrumieni, lekko zacznie odstawać od boków formy nawet, to sprawdź drewnianym patyczkiem - jak wyjdzie suchy, to gotowe; jak będzie lekko ubrudzone ciastem, to jeszcze parę minut. Generalnie ciasto na sodzie i proszku do pieczenia bardzo szybko wyrastają. Dlatego najlepiej jest zgromadzić wszystkie potrzebne produkty, nastawić piekarnik (z 10 min. będzie się nagrzewał), wysmarować olejem formę, przygotować owoce, składniki dokładnie odmierzyć i wymieszać szybko łyżką (to nie ciasto drożdżowe, nie wymaga wyrabiania, wystarczy tylko że nie będzie już widać suchego proszku - dłuższe męczenie może tylko zaszkodzić), przelać ciasto do formy. Obłożyć owocami i do piekarnika! Bąbelki powietrza już się wytwarzają, więc chcemy, żeby ciasto dość szybko się "ścięło" i je w środku zatrzymało. Dlatego formę wstawiamy do gorącego piekarnika. Teraz zajmujemy się czymś innym - nie uchylamy piekarnika, nie chłodzimy - cierpliwości :) Mam nadzieję, że coś z tego co napisałam okaże się pomocne :) Jeśli nie to najlepiej byłoby gdybyś zrobiła ciasto z kimś, kto już robił ciasta z proszkiem, niekoniecznie wegańskie. Mniejsza o składniki - może wyłapie w tym, co robisz, coś niewłaściwego. patrycccja 2013-10-03 14:13:58.741 Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska) Zupa ma niesamowity smak (co prawda zamiast kardamonu użyłam cynamonu). Wrzucam ten przepis do ulubionych! chaosxreigns 2013-10-03 12:57:21.834 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) Jakie piękne kolory na ostatnim zdjęciu ;) ryfka 2013-10-03 11:21:17.881 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |