
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() mam pytanie odnośnie tej gumy - czy ona powoduje tylko piankę, czy jeżeli dodam ją normalnie przy produkcji mleka (bez ubijania) to ono potem też nie będzie się warzyć w kawie? próbowałaś tak, Martina? ehh marzy mi się w ogóle taki zagęszczacz, konserwant, cokolwiek, który spowoduje nierozwarstwianie się mleka, ale to chyba niemożliwe :(. majczi 2013-10-06 22:43:36.217 ![]() Pycha:) Uwielbiam! Inon 2013-10-06 21:30:18.231 ![]() Mukkami, spróbuj upiec dynię (w kawałkach, z odrobiną oliwy, solą i czosnkiem). wtedy będzie odlot :) majczi 2013-10-06 21:20:36.846 ![]() Cimeriesi, możesz być beztalenciem, ale to uleczalne ;D Skoro jesteś z Wrocka, to macie kilka miejscówek, gdzie na pewno mają wegańskie ciasta - zaproś mamę na ciacho na miasto! Kiedy już się przekona, to może wreszcie razem byście rozpracowały wegańskie domowe wypieki :) Generalnie jednak skoro zakładamy, że piekarnik i temperatura były ok, to może coś pokręciłaś z proporcjami - musiało być za dużo płynu. Robiłaś pełną porcję czy przeliczałaś np. na 1/2? Sprawdź dokładnie wszystko i upewnij się, że dobrze odmierzałaś. Jeśli to nie to, to już nie wiem co ;) Spróbowałabym jeszcze innego przepisu a później postawiła na wspólne pieczenie - co 2 pary oczu i rąk to nie jedna :) patrycccja 2013-10-06 19:22:11.543 Kasza jaglana z bakłażanem (wegańska) Przepyszne! Można miksować z innymi warzywami, jak pieczarki, dynia, brokuł.. mniam :) majka3107 2013-10-06 16:10:34.642 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sowa90 2013-10-06 14:31:42.087 Zupa-krem z marchwi i kaszy jaglanej (wegańska) Najlepsza zaprawiona z masłem i jedzona razem z białą fasolką, polecam! ~ppppppppp 2013-10-05 23:44:54.931 Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska) Zrobiłam. Chyba dałam za mało dyni, bo wyszła dosyć wodnista (wody dałam 0,6 litra). Podbiłam smak kilkoma łyżkami oliwy z pestek dyni i dałam cynamon zamiast kardamonu. Gdyby nie ta wodnistość byłaby pewnie dużo lepsza, ale chyba i tak bez odlotu. Dobra, codzienna zupka. ~mukkami 2013-10-05 16:50:23.401 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2013-10-05 15:00:39.961 ![]() Dziś faszerowałam bakłażana farszem z podduszonych razem na oleju: cebula, utarte warzywa (seler, pietruszka, biała rzodkiew, jabłko), pomidory, papryczka pepperoni, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny. Znakomity smak. Polecam :) Dana 2013-10-05 14:53:02.808 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2013-10-05 14:45:06.763 ![]() Wiem, że niemożliwe, to samo powiedziałam mamie kiedy patrząc na ciasto po 1 godz 10 min powiedziała: jeszcze surowe!. Wzięłam więc patyczek, bo nie wierzyłam i rzeczywiście było surowe- może nie tyle surowe co był to jeden wielki zakalec :c Piekarnik mam elektryczny (z pokrętełkiem, którym ustawia się temp.), mama piecze w nim ciasta (niewegańskie) i wychodzą idealne! Staram się jak najczęściej unikać mąki pszennej, ale tym razem takowej użyłam z obawy, że ciasto na innej nie wyjdzie... Jestem z Wrocławia :) Wczoraj np. piekłam ciasteczka bezglutenowe na mące ryżowej z dodatkiem odrobiny kukurydzianej i wyszły okrutnie twarde...Teraz trzymam je w pojemniku z obierkami od jabłka, może zmiękną :) Ja chyba jestem wybitnym antytalenciem w kwestii pieczenia :P Cimeriesi 2013-10-05 14:20:21.211 ![]() Zastąpiłam syrop z agawy cukrem trzcinowym i ciasteczka wyszły naprawdę pyszne! Jedyny ich mankament to to, że wyszły bardzo, bardzo twarde, zapewne przez dodatek mąki kukurydzianej (dałam 50 g). Ale następnym razem zrobię tylko z ryżowej :) Cimeriesi 2013-10-05 10:24:14.889 ![]() zrobiłam. teraz czekam, aż się ukisi, czyli ile mniej więcej? hauadaj 2013-10-04 21:19:11.002 ![]() Hauadaj, fakt, ta zupa jest nieco orientalna w smaku, ale na spokojnie i bez trudno dostępnych składników :) Jak chcesz pojechać na całego to przede wszystkim świeży imbir, trawa cytrynowa i listki kolendry! Plus ew. odważniej z chili. Cudowności, palce lizać :) patrycccja 2013-10-04 20:43:56.999 ![]() Cimeriesi, to po prostu niemożliwe, żeby twój piekarnik miał 180 st. i przez tyle czasu ciasto było niedopieczone. Po prostu fizycznie niemożliwe! Może faktycznie powinnaś zaczynać mieszać ciasto kiedy piekarnik już jest nagrzany, ale to nie może być jedyna przyczyna. Czy twoja mama też piecze w tym piekarniku ciasta? To jest piekarnik elektryczny, w którym wybierasz temperaturę, czy jakiś starszy, w którym nastawiasz temperaturę na oko? Jeszcze pro forma: z jakiej mąki robiłaś ciasto? Skoro używasz proszku bezglutenowego, to czy mąka była zwykła, pszenna, czy tez bezglutenowa? Skąd w ogóle jesteś? Może z W-wy? patrycccja 2013-10-04 20:33:50.552 Kotleciki ziemniaczane z cebulą (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mustystrawberry 2013-10-04 19:40:44.407 Chocolate Chip Cookies (wegańska) robiłam ciasteczka pierwszy raz. Wyszły :) Zrobłam z mlekiem sojowym czekoladowym + trochę wody i również dodałam 2 łyżeczki cynamonu. Bardzo dobre ~Kasia 2013-10-04 17:01:25.776 ![]() Spooky- zastanawiałam się nad tym ciastem, ale po nieudanej probie upieczenia murzynka bałam się spróbować 2 raz zrobić podobne ciasto. Ale chyba się skuszę, uwielbiam wszystko co czekoladowe, więc najwyżej sama je skonsumuję :P Cimeriesi 2013-10-04 15:45:23.251 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hauadaj 2013-10-04 15:35:44.987 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Cimeriesi - może spróbujesz upiec to wegańskie ciasto puszka.pl/przepis/3933-_cygan_czy_murzynek_.html Wychodzi mi za każdym razem i jest przepyszne! Spooky_Morrigan 2013-10-04 15:24:09.133 ![]() Patrycjo- piekłam tak długo, ponieważ ciasto ciągle było surowe...patyczek ciężko wchodził i był oblepiony ciastem. Włożyłam do gorącego piekarnika (zanim się nagrzał zdążyłam wszystko zrobić i jeszcze musiałam dość długo czekać...być może to jest powodem?). Robiłam tylko na bezglutenowym proszku do pieczenia, bo akurat nie miałam sody. Składniki wymieszałam krótko mikserem, tylko do połączenia się i moja mama stwierdziła, że na pewno za krótko miksowałam. Niestety ciężko jest cokolwiek upiec słysząc ciągle krytykę tylko dlatego, że dana osoba jest po szkole gastronomicznej i ''wie lepiej''...Tak bardzo chciałabym upiec wegańskie ciasto, które udowodni mojej mamie, że takie wypieki też mogą być pyszne. Nie wiesz może, co mogę robić by jakiekolwiek ciasta nie wychodziły mi kleiste? Cimeriesi 2013-10-04 14:37:16.867 Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru (wegańska) jaaaaaaammmmi :) ~ol 2013-10-04 13:02:12.742 Brokuły z makaronem (wegańska) Istnieją przecież masła wegańskie... ~Martyna 2013-10-04 03:31:09.498 ![]() A, masz rację, ale to ma zastosowanie chyba tylko do dyni Hokkaido? Tylko jej skórka mięknie podczas gotowania i jest prawie tak miękka jak miąższ. Pozostałe dynie trzeba obierać. patrycccja 2013-10-03 14:24:33.299 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |