
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() To prawda, dosyć niesamowite kolory :) Jak dla mnie, to ta zupa wcale nie wygląda na dyniową, tylko na marchewkową ;D Robiłam ją po prostu z bardzo pomarańczowej dyni melonowej - nawet nie dodawałam słodkiej papryki ani niczego, co wzmacniałoby kolor :) patrycccja 2013-10-03 14:24:18.26 ![]() Hm, Cimeriesi, mamy nie zawsze mają rację ;D Pierwsze (najstarsze) zdjęcie było robione przy sztucznym świetle i ma zupełnie nienaturalne kolory. Ale wystarczy dodać do ciasta szczyptę kurkumy i będzie żółciutkie, nawet bardziej niż ciasto z jajkami ;D Co do pieczenia - dziwne to, bo to jedno z najprostszych ciast, ale ok, coś jednak musiało pójść nie tak :) Więc zacznijmy od tego, że za długo piekłaś - jeśli ciasto wstawisz do zimnego piekarnika, to godzina wystarczy. Jeśli do nagrzanego, to po 40-50 min. będzie gotowe. Piekarniki niestety się od siebie różnią, więc trzeba sprawdzać: jak ciasto się już przyrumieni, lekko zacznie odstawać od boków formy nawet, to sprawdź drewnianym patyczkiem - jak wyjdzie suchy, to gotowe; jak będzie lekko ubrudzone ciastem, to jeszcze parę minut. Generalnie ciasto na sodzie i proszku do pieczenia bardzo szybko wyrastają. Dlatego najlepiej jest zgromadzić wszystkie potrzebne produkty, nastawić piekarnik (z 10 min. będzie się nagrzewał), wysmarować olejem formę, przygotować owoce, składniki dokładnie odmierzyć i wymieszać szybko łyżką (to nie ciasto drożdżowe, nie wymaga wyrabiania, wystarczy tylko że nie będzie już widać suchego proszku - dłuższe męczenie może tylko zaszkodzić), przelać ciasto do formy. Obłożyć owocami i do piekarnika! Bąbelki powietrza już się wytwarzają, więc chcemy, żeby ciasto dość szybko się "ścięło" i je w środku zatrzymało. Dlatego formę wstawiamy do gorącego piekarnika. Teraz zajmujemy się czymś innym - nie uchylamy piekarnika, nie chłodzimy - cierpliwości :) Mam nadzieję, że coś z tego co napisałam okaże się pomocne :) Jeśli nie to najlepiej byłoby gdybyś zrobiła ciasto z kimś, kto już robił ciasta z proszkiem, niekoniecznie wegańskie. Mniejsza o składniki - może wyłapie w tym, co robisz, coś niewłaściwego. patrycccja 2013-10-03 14:13:58.741 Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() chaosxreigns 2013-10-03 12:57:21.834 ![]() Jakie piękne kolory na ostatnim zdjęciu ;) ryfka 2013-10-03 11:21:17.881 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) U mine tez zupka byla na obiad I zrobilam ja po raz pierwszy. Bardo latwa w przygotowaniu I pyszna. Ja dodalam skorki z pomarancza I soku ~Asia 2013-10-02 21:22:55.177 ![]() Niech mi ktoś powie co robię źle?! Kolejny raz, kolejne ciasto i co? Wyszło niejadalne :C Piekłam 1,30 godz (!) i sam zakalec. Już się cieszyłam, że w końcu przekonam mamę, że wegańskie ciasta też są dobre, a tu kolejna porażka i kolejny ochrzan od mamy, żeby wzięła się za robienie ''normalnych ciast'', bo wegańskie są kleiste, zakalcowate i niedobre ;/ A jak pokazałam jej pierwsze zdjęcie tego ciasta, to mnie wyśmiała, że to nie jest wegańskie, tylko z jajkami, bo ''widać po kolorze''. Co robię źle, że te ciasta mi nie wychodzą?! :C Cimeriesi 2013-10-02 20:15:51.432 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) Bardzo dobry do makaronu, ja dałam jeszcze więcej koncentratu i odrobinę pieprzu kajeńskiego :) pamelal 2013-10-02 19:38:44.926 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) Nie trzeba obierać skórki, szybko mięknie i można ją zblenderować, a tam kryję się najwięcej tego co dobre i kolor też ładniejszy ma zupka ;) Pozdrawiam ~A 2013-10-02 16:21:38.042 ![]() Mistrzostwo Świata i okolic :) Maktare 2013-10-02 15:10:02.999 ![]() Smaczna i kolorowa. Zamiast tofu dodałam ciecierzycy. ryfka 2013-10-02 11:52:39.139 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katyusha 2013-10-01 16:30:26.372 Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym (wegańska) Użyłam jedynie przepisu na sos, bo sajgonki miałam gotowe - wyszedł rewelacyjnie! Chciałam go troszkę zagęścić i dodałam zmielonych migdałów i też wyszło super! :) Panga 2013-10-01 15:54:27.341 Smalec wegetariański (wegańska) Można zamiast Planty dodać jakąś inną margarynę/masło? Zaznaczam, że jestem wegetarianką nie weganką, słyszałam o tłuszczu kokosowym, ale nie przepadam. ~Natasza 2013-10-01 15:06:30.751 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marcela 2013-10-01 14:36:43.303 ![]() Wyszły pyszne! Ten cały aromat wygotowany z warzyw + aromat rozmaitych przypraw... pycha! Wybrałam ten przepis, bo nie ma tu wstępnego gotowania warzyw i zbędnej pracy :) Następnym razem może zmniejszyłabym trochę ilość marchewki, bo trzeba sporo soli, żeby zagłuszyć jej słodycz... a może tak powinno być? Dałam chyba 4 płaskie łyżeczki soli, 1 świeżo zmielonego pieprzu czarnego, 3 pieprzu ziołowego, 1 czubatą łyżeczkę startego imbiru, 4 ziela, 2 listki, 1/2 łyżeczki gałki, 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżki majeranku (nie miałam więcej) i 1 łyżeczkę suszonego lubczyku. No i 2 szklanki wody. Nie zagęszczałam mąką. patrycccja 2013-10-01 12:50:30.307 "Nutella" ze śliwek (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sowa90 2013-09-30 22:42:10.761 "Nutella" ze śliwek (wegańska) Robię taką nutellę już od kilku lat (tyle że w proporcjach "na oko"), a teraz widzę, że przepis zagościł również na Puszce :) Jestem uzależniona od tego smaku. Polecam! Sowa90 2013-09-30 22:41:37.141 Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami (wegańska) Trochę zmodyfikowałam: zamiast nerkowców dałam uprażony słonecznik, a do zaproponowanych warzyw dodałam jeszcze fasolkę szparagową. No i zmieniłam przyprawy na bardziej orientalne: mieszankę chińską, liście limonki i kolendrę. Masakra - przepyszne. A kolor sosu pewnie zależy od tego czy się użyje ciemnego sosu sojowego, czy tego zwykłego - jasnego. ~deptajkisiel 2013-09-30 17:48:19.899 Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami (wegańska) Bardzo smaczne danie, choć dla mnie trochę za słone. I mój sos mimo dokładnego trzymania się przepisu jest dużo ciemniejszy niż autorki . ~skarbek 2013-09-30 15:54:43.136 Manna orzechowa (z masłem orzechowym) (wegańska) Źeby uniknąć grudek, wystarczy mieszać kaszkę trzepaczką – wychodzi idealnie gładka :-) Dzięki za inspirację, jutro rano wypróbuję :) Aqua 2013-09-29 21:17:20.256 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vegegirl 2013-09-29 17:19:18.891 Wegańska pasta czekoladowo-orzechowa (wegańska) jak to pysznie wygląda! muszę zrobić, moje dzieci będą zachwycone! ~xxx 2013-09-29 16:52:16.25 Kania (sowa) smażona w panierce (wegańska) świetny przepis. właśnie wcinam :) JustynaWPG 2013-09-29 16:13:29.034 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Marcela 2013-09-29 11:17:57.458 ![]() No u mnie się nie da :) Nie wiem - okno zachodnie chyba... Moja już w tej chwili ma taki przyrost że szkoda gadać - zupełnie nie to co latem. Że nie wspomnę o ludziach, którzy żadnego chwasta nie utrzymają przy życiu ;) Wtedy najlepiej kupić ściętą bazylię na wagę lub doniczkę dobrze wyrośniętej i ciach. Poza tym najlepsza bazylia, najbardziej aromatyczna jest wtedy, kiedy uprawiana jest w pełnym słońcu. Wtedy ma nawet takie malutkie pęcherzyki pełne olejków eterycznych :) patrycccja 2013-09-28 21:06:20.231 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |