
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) mogę zapytać jakiej firmy modelu blendera używasz? ja mam brauna i nie mieli nawet siemienia :( ~montreal 2013-09-23 21:46:49.851 ![]() Pewnie że ze skórką! :D Nie przyszłoby mi do głowy, żeby do masła orzechowego jakiekolwiek orzechy obierać :) patrycccja 2013-09-23 19:33:49.137 Majonez fasolowy (wegańska) Ile czasu można taki majonez w lodówce przechowywać? ~Ola 2013-09-23 18:56:12.491 ![]() Pmiszcz ile dałeś tych kotletów sojowych? lagatta 2013-09-23 18:51:15.669 ![]() Zrobiłam, bardzo dobra:) Przyprawiałam tak jak Majczi. Inon 2013-09-23 18:17:04.393 Makaron z cukinią, pieczarkami i papryką (wegańska) Super danie :D smakowało całej rodzinie, mimo że nie oni nie wyobrażają sobie życia bez mięsa ;) Paulina93 2013-09-23 14:39:32.433 ![]() Dziękuję pięknie, bardzo mi miło :) Nula 2013-09-23 12:28:45.51 ![]() Migdały ze skórką czy bez? Namoczone trzeba by wysuszyć, a nie opłaca się uruchamiać piekarnika dla kilku migdałów :P martina 2013-09-23 00:42:49.54 ![]() Migdały są pyyyszne! Masło migdałowe lub z dodatkiem migdałów (daję min.1 garść na 4) jest o niebo smaczniejsze! :D Nerkowce w zasadzie są zbędne - są neutralne w smaku. Od kiedy zabrakło mi orzechów i użyłam w zastępstwie trochę słonecznika, teraz praktycznie zawsze go dodaję (prażę oddzielnie, bo szybciej się przypala, lub daję nieprażony, żeby nie wzmacniać jego smaku). Odrobina pestek dyni tez może być, ale nie za dużo, bo są bardziej wyraziste w smaku. Co do smaku całości to odrobina soli dobrze mu zrobi. Cukru nigdy nie dodaję. Kokosa też dotychczas nie dodawałam, ale warto spróbować. patrycccja 2013-09-22 22:16:54.263 ![]() Czy z migdałami i nerkowcami smakuje inaczej niż same ziemne? Właśnie robię z 400g niesolonych ziemnych i smak jest dość średni. I teraz zastanawiam się, co zrobić, żeby nie popsuć - dodać soli? Cukru? Migdałów? Kokosa? Aaaa! Tyle możliwości! :) cottoncafe 2013-09-22 21:59:54.749 Ptasie mleczko (wegańska) Wyglada nieapetycznie ~Tija 2013-09-22 21:38:39.186 Muffinki kokosowe z wiśniami (ovo-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aya 2013-09-22 21:24:19.446 Marynowane ogórki z sezamem (wegańska) zrobiłam dzisiaj na kolację do kaszy gryczanej z duszonymi warzywami i wczorajszych kulek z soczewicy odgrzanych w piekarniku. pyszne! :) ~sawcia 2013-09-22 20:43:25.905 Szarlotka z budyniem (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() czeska_kulka 2013-09-22 18:53:48.345 Falaffel, czyli felafel (wegańska) Litości, falafle robi się z NIEGOTOWANEJ ciecierzycy, w wersji egipskiej często z dodatkiem bobu albo nawet z samego bobu (wtedy są ślicznie zielone w środku). Skąd ten groch? Może dlatego, że ciecierzycę nazywa się też grochem włoskim?. Ciecierzycę trzeba NAMOCZYĆ najlepiej na noc (12 h), a potem zmielić lub zblendować z cebulą, czosnkiem, natką lub kolendrą i przyprawami. Widziałam w Izraelu jak po prostu mielili ciecierzycę w maszynce do mięsa. Wszyscy, którym wyszła "zupa olejowa" z tego przepisu, po prostu nabrali się na to gotowanie ciecierzycy. Wtedy na pewno się rozwali podczas smażenia. Można oszukać i zrobić falafle z ciecierzycy z puszki, ale trzeba ją bardzo dobrze odsączyć i trzeba będzie dodać trochę mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy właśnie. Dziewczyna z Libanu, z którą studiowałam wkładała ulepione surowe falafle na ok. 1 godzinę do zamrażalnika. A potem prosto do smażenia. Dzięki temu sposobowi nie chłoną tak oleju i nigdy nic się nie rozpada. Mówiła też, że sodę albo proszek do pieczenia dodają cwaniacy sprzedający falafle na ulicach, którzy zagęszczają masę niepotrzebnie mąką. Falafle nie są wcale takie tłuste, powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Nie gotujcie ciecierzycy do falafli, a wszystko wyjdzie ok. Nieusmażone ale uformowane falafle można zamrozić i użyć kiedy się chce. Ja tak zwykle robię, że moczę kilogram ciecierzycy, robię ilość hurtową, a smażenie zajmuje już tylko kilka minut. ~Marta 2013-09-22 16:30:59.666 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() koszka 2013-09-22 11:29:57.987 Leniwe pierogi z tofu (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nasse 2013-09-22 10:07:22.519 ![]() ja chyba wzięłam za grube płatki,bo mi się ciacha rozpadają. mimo, że próbowałam triku z "jajkiem" z siemienia lnianego. od biedy moge zalać mlekiem i zjeść na śniadanie ;) agatalu 2013-09-21 21:08:02.988 ![]() Moi rodzice mieli w domu maggi, sprawdziłam skład i nie chciałam tego jeść, bo znalazłam tam coś niewegańskiego ale już nie pamiętam co to dokładnie było... Nurkan 2013-09-21 18:46:30.058 Ogórki w zalewie curry (wegańska) Uff, ale się naszukałam tego przepisu, żeby dodać komentarz. Spisałam go w zeszłym roku i teraz zdaję raport. Ogórki są pyszne. Te zeszłoroczne przechowały się idealnie. Ocet dałam 6% winny (nie lubię przetworów z octem, ale tutaj prawie go nie czuć). Niczego w przepisie nie zmieniałam, tylko zalewy wydaje mi się za mało i nie zużyłam wszystkich warzyw. W tym roku ułatwiłam sobie życie wrzucając ogórki i cebulę do maszyny, która kroi na plasterki (po 4 latach jej posiadania odkryłam, że jest taka opcja hihihi). Przepis podałam znajomej, której bardzo smakowały ogórki w kanapce, którą mi kiedyś podjadła ;) Ona od siebie dodała jeszcze kopiastą łyżeczkę kurkumy, wtedy ogórki mają po prostu kosmiczny kolor. Bardzo polecam, świetny przepis i nie ma z nim dużo roboty. Kiszeniaki mi nigdy nie wychodzą, a tutaj pełen sukces. ~Marta 2013-09-21 18:37:17.225 Ciastka owsiane z żurawiną (wegańska) właśnie wcinam. prosty i fajny przepis, zrobiłam te ciacha "na boku", gotując obiad. nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zafristajlowaa i wmieszałam do masy owsianej przejrzałego banana. część żurawiny pokroiłam, część nie. wyszło mi 10 konkretnych ciastek. Glo 2013-09-21 16:19:26.154 Sałatka z ciecierzycą, tofu-fetą, papryką i musztardą francuską (wegańska) A gdzie mozna kupic tofu fete? ~Paula 2013-09-21 16:01:31.022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój wyszedł trochę za rzadki (a nie dodawałam w ogóle wody!) ale w smaku jest pyszny. Myślę, że właśnie w wersji rzadszej i z dorzuconymi kawałkami dyni, świetnie smakowałby jako sos do makaronu. :) Olexy 2013-09-21 15:49:58.093 Kokosowy budyń z kaszy jaglanej z owocami (wegańska) W sezonie jesiennym polecam ze śliwkami. Zrobiłam powidła śliwkowo- czekoladowe ("Nutellę śliwkową") i dodałam do kaszy. mniaaam :) palce lizać. Nawet na ciepło bym to jadła :) ~Kati 2013-09-21 12:10:45.464 ![]() Nieco zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego dodałam po prostu drugą porcję kokosowego, zrezygnowałam też z dodawania oleju (bo mleko kokosowe samo w sobie jest tłuste) i dorzuciłam dwa razy tyle wiórków kokosowych. Drożdżówki wyszły pyszne. :) Rzeczywiście jest trochę dużo czekania, ale to jak z każdym drożdżowym- w międzyczasie możemy zrobić coś innego. :) Olexy 2013-09-20 22:37:42.149 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |