
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() uwielbiam je, chociaż rzadko mi wychodzą ;) Rastamari 2013-09-20 21:53:46.296 Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska) Super przepis, dzięki! Dodałem trochę granulatu sojowego, właściwie jedyna zmiana. No i trzeba uważać z ilością papryczki, bo przy jednej dla mnie gulasz był wystarczająco ostry, przy dwóch nie dał bym mu rady... ~MB 2013-09-20 17:45:52.317 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dana 2013-09-20 17:39:19.909 Sałatka ze szpinakiem baby, cukinią i serem typu feta (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dreu 2013-09-20 14:34:03.124 Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() matthiola 2013-09-20 13:02:21.34 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Baaardzo pyszna ta szarlotka! Robię ją już któryś raz, a ciągle ludzie nie dowierzają że jest wegańska :) Nibeneth 2013-09-19 22:11:33.459 ![]() Camomile, jak przyprawy są mniej więcej wymieszane z kawą zbożową, ja takiego problemu nie zauważyłam. Wystarczy zamieszać i już. Zazwyczaj jednak, tak jak napisałam w przepisie, najpierw zalewam do połowy, mieszam i dopiero dolewam do pełna - w ten sposób żadne paproszki nie zostają na krawędziach. patrycccja 2013-09-19 19:10:14.169 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) Dziś byłem zbyt leniwy i głodny, żeby stać przy patelni i przerzucać kolejne placki. Dodałem więcej wody, żeby rozrzedzić ciasto i usmażyłem na dużym ogniu jak jajecznicę. Jestem bardzo zadowolony! Ta potrawa wejdzie na stałe do mojego repertuaru na dni kiedy nie będę miał pomysłu lub będzie mi się spieszyło. Improwizator 2013-09-19 18:49:34.223 ![]() O tak, nazwa "smalec" źle mi się kojarzy, ale ważniejszy od nazwy jest smak potrawy. Biorę przepis!!! Dana 2013-09-19 15:12:15.511 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sleep lover 2013-09-19 11:58:46.685 Słodko-kwaśne buraki (wegańska) Zamiast niezdrowego karmelizowanego cukru dodałabym melasy ~Ewa 2013-09-19 09:55:33.764 Kawa zbożowa z kardamonem, cynamonem i imbirem (wegańska) Chętnie wypróbuję, ale jest jeden techniczny problem, z którym już się kiedyś zetknęłam próbując doprawić kawę lub herbatę cynamonem - on się nie rozpuszcza w płynie! I niefajnie pływa po wierzchu.. Chyba że robiąc to w odpowiedni sposób można sprawić, że przynajmniej opadnie na dno?? camomile 2013-09-19 09:40:37.654 ![]() Paulein89: a ubijałaś najpierw mleko, a dopiero po ubiciu dodałaś masę z dyni? Nula 2013-09-18 20:53:57.083 ![]() zacytuję z wegedzieciaka informację, która odmieniła moje życie ;). sposób podany przez Rosę: "kasza na sypko, nauczyłam się od k.leee: szklankę jaglatora zalewam 1,5 szkl. wrzątku. gotuję pod przykryciem 3min. wyłączam gaz i kasza sama dochodzi." ("dochodzi" z 10-15 minut) od tej pory tylko tak robię jaglankę i jak dla mnie jest to JEDYNY przepis na naprawdę sypką kaszę. tylko nie ściągamy pokrywki, ani nie kombinujemy z czasem gotowania (raz stwierdziłam,że dla pewności pogotuję ją dłużej i sypka już nie była). polecam ;). majczi 2013-09-18 19:41:04.527 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-09-18 19:28:14.465 Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hugable 2013-09-18 16:13:15.281 Pasta brokułowa ze słonecznikiem (wegańska) Ja gotuję na parze i czasami miksuję, czasami rozgniatam- w obydwu wariantach jest ok, nigdy nie jest za rzadkie, bo przecież nie dodaje wody, a jeśli gotowałabym w wodzie to odcedziłabym. ~hipiska 2013-09-18 14:49:20.358 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LalaAla 2013-09-18 13:29:57.288 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ladylucy 2013-09-18 12:16:38.156 Pieczone pomidory z tofu (wegańska) Brzmi fajnie. Zamieniłabym tylko tofu naturalne na wędzone, np. polsoi lub dodała do naturalnegp trochę wędzonej papryki. ~maryśka 2013-09-18 11:42:43.546 ![]() @Paulein: wyrzucić??? No wiesz?! Jeśli krem się nie ubił (dyni jest sporo, mleko mogło mieć jakieś dodatki itd., wyszła Ci dość płynna masa) to trzeba było go ratować, dodając agar lub proszek budyniowy albo chociażby galaretkę roślinną (dostępną w marketach; "galaretka na szybko 30 min. Delecta). 2 budynie powinny załatwić sprawę. A jeśli już zupełnie zrezygnowałaś z kremu, to masę można było wykorzystać, na pewno była pyszna (na zupę - jeśli cukru dałaś mało, lub jakiś słodki sos - jeśli więcej cukru). Nie szkoda Ci było to wyrzucać??? 2 najtańsze puszki mleka to 10zł... Można było też upiec drugie ciasto, dodając mąki. Pomysłów na zagospodarowanie masy jest sporo. martina 2013-09-18 02:33:26.308 Pyszna szarlotka bez cukru (wegańska) Na pewno pycha! - ale pisanie, że bez cukru jest nieco mylące, gdzyż syrop z agawy to sama fruktoza, też cukier, i do tego raczej kontrowersyjny w tak dużych ilościach (w nadmiarze może prowadzić do insulinooporności i innych zaburzeń). Polecem ksylitol (tzw. cukier brzozowy) i jego kuzynów - najlepszy jest ertytytol, naturalne, o b.niskim indeksie glikemicznym, uznane (np. przez WHO) za całkowicie bezpieczne (byle nie dawać ksylitolu psom - u nich jego metabolizm prowadzi do spadku cukru we krwi, może nawet zabić) ~koguma 2013-09-18 00:19:39.87 ![]() Ups, faktycznie :) Nula 2013-09-17 23:20:13.539 Tarta kokosowa (wegańska) Wygląda przepysznie :) A od purystów językowych: odmienia się ,,dla miłośników kokosa" :) ~Elora 2013-09-17 21:46:33.041 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Właśnie jemy w wersji z węgierkami i polewą czekoladową. Dałam 3 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody. Takie opakowanie proszku do pieczenia jak ja mam jest na 1 kg mąki. To naprawdę przesada na 3,5 szklanki mąki. Smakowałoby paskudnie. Dałam wodę gazowaną (w sumie 2 szklanki), bo tych wszystkich Fant, Spritów i podobnych nie kupuję od lat. Olejek cytrynowy zamiast waniliowego i użyłam mąki zwykłej z razową pół na pół. Połówki śliwek ułożyłam na wierzchu, nie zapadły się. Piekłam w dużej tortownicy, 1 godzinę. Wyjęłam od razu po upieczeniu. Ciasto ładnie wyrosło, jest miękkie, takie mufinkowe w smaku. Po ostudzeniu ozdobiłam je polewą (w takie wzorki, nie polewałam całej powierzchni). Smaczne, do powtórki z innymi owocami, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru, bo dla mnie za słodkie. Trzy osoby, a połowy już nie ma. Jeśli zostanie coś na jutro do pracy, to napiszę jak się przechowuje ;-) ~Marta 2013-09-17 20:48:50.935 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |