
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Owies jako samodzielna roślina glutenu nie zawiera, lecz jeśli uprawiany jest razem z pszenicą i np. żytem to ''pobiera'' go od nich. Również polecam zastanowić się i sprawdzić dokładnie informacje zanim się będzie kogoś pouczać ;) Cimeriesi 2013-09-01 19:21:17.808 ![]() Testowałam na znajomych ;) Super łatwy i szybki przepis :) Tylko jedna wskazówka - nie przesadzajcie z potrząsaniem. Pianka powinna być gęsta, ale nie sztywna. Ja ubijałam chyba z minutę i trochę przesadziłam - myślałam, że pianka trochę się później upłynni, ale nic z tego. Można ją było jeść łyżeczką ;) patrycccja 2013-09-01 16:46:39.371 Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia (wegańska) Świetne! Trochę zmodyfikowałam przepis - nie dodałam proszku do pieczenia i bułki tartej, za to więcej surowej papryki. Smażyłam na aptecznej ilości oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Nie rozpadły się. Polecam. Annie 2013-09-01 14:50:21.305 Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie (wegańska) Zasugerowałam się zdjęciem z tymi słoikami, ale skoro Nanak tak zrobiła to ja też spróbuję. Mam nadzieję, że się nie popsuje. Ogólnei bardzo polecam, jedliśmy tak przygotowany jarmuż jako dodatek do ryżu i panierowanego w sezamie tofu (+ surówka paprykowo-pomidorowa). Ponieważ wyszła mi tego jakaś gigantyczna ilość, dojadaliśmy przez 2 dni. Można spokojnie przechować w lodówce. ~Marta 2013-09-01 14:36:31.846 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) pyszne... ~dor87 2013-09-01 14:07:37.348 Tort naleśnikowy z budyniem i borówkami (wegańska) Zrobiliśmy dzisiaj na niedzielne rodzinne śniadanie z dżemem malinowym i borówkami. Wygląda rzeczywiście fantastycznie, ale w smaku bez rewelacji. Problem w tym, że na zimno całość zlewa się smakowo i jest potwornie zamulająca (chyba będziemy jedli późny obiad). Zgodnie ze wskazówką Sarkafarki podgrzaliśmy tort w mikrofali i wtedy smakuje trochę lepiej, ale ogólnie przepis/pomysł raczej nie do powtórzenia. I to mówi ktoś, kto uwielbia budyń i naleśniki :-( ~Marta 2013-09-01 13:48:48.891 Zupa ogórkowa tradycyjna (wegańska) ja mam inny patent na zagęczczanie, zwyczajnie używam blendera i mielę pietruszkę i selera (nie całego), oczywiście przed dodaniem ziemniaków i po wyjęciu ziela i listka, marchewkę ścieram na tartce i pływa sobie z ogórkami:) ~Monika 2013-09-01 13:26:31.064 ![]() Marta, akurat wczoraj robiliśmy dżem bardzo podobnie co twoja babcia. Niestety nie za bardzo nam zgęstniał. Można by bardziej odparowywać, tylko że wtedy zostałyby prawie same pestki ;D Stąd moje pytanie: po co miksujesz dżem? Czy to jakoś wpływa na jego gęstość? Zaś co do twoich zarzutów to nie przesadzajmy. Po pierwsze Nurkan jasno napisała, że idealność tego dżemu polega dla niej właśnie na braku pestek, których ona nie znosi. Więc po co się czepiać? Po 2gie zamiast żelfixu można użyć cukru i pektyny. Po 3cie idę o zakład że w moim i twoim życiu są o wiele bardziej szkodliwe substancje i inne czynniki, którymi należałoby się martwić i wyeliminować w pierwszej kolejności, niż pewną ilością benzoesanu sodu w Żelfixie. Po 4te wreszcie jesz benzoesan sodu i nawet o tym nie wiesz ;) "Kwas benzoesowy, benzoesany i estry kwasy benzoesowego występują powszechnie w większości owoców, szczególnie w jagodach. Żurawina jest bardzo bogatym źródłem kwasu benzoesowego. Oprócz owoców, występuje w grzybach, cynamonie, goździkach i niektórych produktach mlecznych (jako efekt fermentacji bakteryjnej)." - za www.food-info.net/pl/e/e211.htm . Po 5te - a nadmiar cukru cię przypadkiem nie martwi? Nie jestem dietetykiem, ale coś mi się wydaje, że jest to o wiele poważniejszy problem... Tym przydługim wywodem chciałam powiedzieć jedno: nie przesadzajmy :) patrycccja 2013-09-01 11:45:44.523 Kapusta duszona z warzywami (wegańska) Pyszne, nastepnego dnia nawet lepsze, faktycznie trzeba dobrze przyprawic, my zjedlismy z kasza gryczana, moje 5 letnie dziecko zjadlo ze smakiem ~aldona 2013-09-01 11:38:40.873 ![]() myślę że tak:) agnmid 2013-08-31 22:27:25.629 Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup (wegańska) polecam z tych posiekanych warzyw zrobić później sałatkę jarzynową :) i nic się nie marnuje! ~znikam 2013-08-31 20:08:19.259 Idealny dżem malinowy (wegańska) Normalnie ręce opadają. Co to za dżem z malin, z których usuwa się pestki zawierające pektynę (która w naturalny sposób zagęszcza dżem), a potem dodaje się jakieś fiksy, żeby zagęścić dżem? Moja babcia zawsze robiła dżem z malin w ten sam sposób: 2 kg malin zasypać 1/2 kg cukru, zostawić na noc. Potem całość się ładnie długo gotowała, babcia rozcierała to wałkiem do ziemniaków, ja miksuję blenderem. Potem gorący dżem do gorących wyparzonych słoików, nakrętki przetrzeć spirytusem, zakręcić i do góry nogami aż do wystygnięcia. Nigdy nic się nie popsuło, nie spleśniało. Wystarczy cierpliwość w gotowaniu i higiena przy przekładaniu do słoików. Nie lubię jak "domowe" przetwory zawierają jakieś sztuczne fabryczne dodatki. Co w tym idealnego? Polecam też przeczytać tutaj na temat żelfixu: www.maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=12228 ~Marta 2013-08-31 19:03:58.421 ![]() ~AgaP, zastanawiamy się nawet bardzo :) Polecam lekturę: www.zyciebezglutenu.pl/index.php/2010/06/22/bezglutenowy-owies-w-polsce-nowosc/ Jak widzisz, w przepisie należy użyć certyfikowanego, bezglutenowego owsa, najlepiej marki Provena. EwaH 2013-08-31 12:29:37.115 Komosowe ciasteczka z suszonymi dodatkami (bezglutenowe) (wegańska) Ten przepis nie jest bezglutenowy Owies zawiera gluten Zastanówcie się zanim coś napiszecie ~AgaP 2013-08-31 09:16:13.465 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-08-30 21:38:44.772 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sunflower_ren 2013-08-30 21:28:27.787 ![]() Cieszę się, że generalnie mleczko przypadło Ci do gustu. Dopiero teraz zauważyłam dopisek: 1/3 szklanki to za dużo, wg mnie to raczej 1/4 szklanki (choć ja zawsze odważam w szklance 30g). Konsystencję tego mleczka porównałabym do śmietanki/niesłodzonego mleka skondensowanego do kawy ;-) Jest tak samo aksamitna i fajnie sprawdza się w wielu potrawach. Niestety każde mleczko roślinne/orzechowe niekupne rozwarstwi się po dłuższym staniu, jeśli nie dodamy do niego odrobiny gumy ksantanowej. Mleko jest delikatne w smaku, pewnie można by dodać do niego wanilii i odrobinę posłodzić, ale ja tego nigdy nigdy nie robię jakoś. martina 2013-08-30 19:58:24.014 ![]() no niestety, dla mnie ten bulion to porażka, nie umywa się nawet do normalnego bulionu! po prostu woda z porem i cebulą. robiłam 2 razy i niestety zawsze musiałam ratować zupę kostką warzywną :(. majczi 2013-08-30 17:38:45.962 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-08-30 17:34:22.315 ![]() wielkie dzięki za odpowiedź! właśnie chodziło mi o te dwa musy, które podałaś ;). okej, czyli czekam do wczesnej jesieni i jadę z koksem, nie mogę się doczekać :D. może teraz pokombinuję coś z brzoskwiniami :). majczi 2013-08-30 15:49:59.861 ![]() Na powidła najlepsze węgierki. Węgierki właśnie zaczęły się pojawiać, ale najlepsze są na koniec sezonu, kiedy są bardzo dojrzałe i nałapały się słońca. Wręcz żeby miały pomarszczoną końcówkę przy ogonku - to znak, że są idealne i słodziutkie :) Czyli 2ga połowa września na pewno, a czasem (zależy od roku) również na początku października. Co do jabłek to ewidentnie jesień - tutaj ceny, z tego co się orientuję, nie będą się dramatycznie zmieniać. Raczej dostępne odmiany. Teraz jest sezon na antonówki. Nie trwa on zbyt długo, więc jeśli chcemy je zachować na później to polecam puszka.pl/przepis/5918-antonowki_w_sloikach_na_szarlotke_i_nie_tylko.html Mus jabłkowy robiłam z różnych odmian, najczęściej "dostanych", które nawet nie wiem jak się nazywają ;) Niestety nie potrafię powiedzieć, które się nadają, a które nie - sprawdziłam, że kosztele są przepyszne do jedzenia, ale po przerobieniu na mus robią się papierowe w smaku ;) Dodam jeszcze, że z czerwonych jabłek wychodzi mniej ładny (co nie znaczy że mniej smaczny!) mus. Ciemniejszy, lekko brązowy. A to moje ulubione przepisy: * puszka.pl/przepis/2501-mus_jablkowy_bez_cukru_.html * puszka.pl/przepis/5337-mus_jablkowy_kokosowo-waniliowy-do_kanapek_nalesnikow_hit_.html - absolutnie uwielbiam! Uwielbiam!!! :D patrycccja 2013-08-30 15:33:56.239 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze co do konsystencji: jest gęstawa, lekko jakby kleista - przypomina w tym owsiankę z płatków górskich. Żeby zmniejszyć ten efekt następnym razem planuję użyć zwykłych płatków, zalać wrzątkiem tylko tyle, żeby były przykryte, i zostawić je na mniej niż pół minuty - tylko żeby zmiękły, a żeby się nie zdążyły "rozkleić". Zobaczymy czy się uda :) patrycccja 2013-08-30 15:04:53.444 ![]() hej Patrycja, mam pytanie - kiedy (miesiąc) najlepiej jest kupić śliwki aby były mocno dojrzałe i żeby robienie tych powideł wyszło najbardziej ekonomicznie? w sumie nigdy nie robiłam przetworów, śliwki w ogóle rzadko jem, więc nie wiem, widziałam że już niby są jakieś na targu, ale czy to już jest sezon? to samo tyczy się jabłek (tu raczej o cenę chodzi, nie o dojrzałość ;)), bo chciałabym też zrobić mus bez cukru. pozdr. majczi 2013-08-30 10:12:44.217 ![]() Patrycja, dopiero teraz zauważyłam Twoje pytanie ;) Tak, użyłam jasnego miso. Nurkan 2013-08-30 00:00:11.256 Sałatka ze szpinaku i truskawek (wegańska & RAW) Na zdjęciu jest roszponka, ale to pewnie nie przeszkadza. Polecam skropić całość octem balsamicznym, świetnie się tutaj komponuje i jeszcze dodać podprażonych pestek słonecznika lub dyni. ~Marta 2013-08-29 19:04:53.336 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |