7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Razowa tarta z zielonym nadzieniem (lakto-ovo-wege) Może źle doprawiłam albo coś ale nadzienie nie powaliło mnie na kolana. Muszę jednak przyznać, że przepis na kruche ciasto jest jednym z lepszych jakie do tej pory jadłam:) dak0ta 2013-08-20 18:24:57.378 Bułeczki pełnoziarniste z ziołami (wegańska) Zrobiłam i jestem zachwycona. Mają świetny zapach, smak i rewelacyjnie się prezentują. Na pewno będę często do nich wracać :) TNT 2013-08-20 17:29:43.529 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Fajny przepis, pewnie nawet smaczny, tylko że słowo Adżika w nazwie trzeba traktować mocno w nawiasie. Prawdziwa Adżika zawiera orzechy włoskie, a w przepisie ich nie znalazłem... Pani Nina miała po prostu swój własny przepis na umowną Adżikę ~Monte 2013-08-20 15:45:37.071 Sos majonezowy z kaszy jaglanej (wegańska) zarombisty majonez! rewelacja! proponuję jeszcze dodac cząbru i biały pieprz,a orzechy lub migdały namoczyć dzień wcześniej. ten kto wymyslił ten majonez jest geniuszem! :) ~iwona vege 2013-08-20 14:46:06.582 Wiśnie w soku własnym (wegańska) No tak myślałam, że surowe, ale chciałam się upewnić. Właśnie znalazłam na puszce przepis na powidła śliwkowe bez cukru i chyba zrobię w tym roku. Skoro mówisz, że się przechowują bez psucia. Wiśnie dzisiaj kupiłam na targu, chyba ostatni dzwonek na przetwory z nich. Tylko jeszcze muszę kogoś zatrudnić do drylowania, bo bardzo nie lubię :-) ~Marta 2013-08-20 14:04:01.184 Zupa miso z glonami nori (wegańska) zapomniałam o nori :P ale nic to! zupka bardzo dobra, faktycznie ekspresowa, robi wrażenie! orzechova 2013-08-20 12:18:33.533 Wiśnie w soku własnym (wegańska) Wyglądają ciemno, ale i żółto, bo były robione wieczorem i fotografowałam przy sztucznym świetle :) Do słoików wkładamy oczywiście wiśnie surowe, tyle że wypestkowane. Co do dżemów to ja od lat robię niskosłodzone - albo w ogóle bez cukru (mus jabłkowy, powidła) albo max. 100 g cukru na 1 kg owoców. Przechowują się świetnie, nawet 3 lata (dłużej nie próbowałam), tylko po otwarciu nie można ich trzymać miesiącami, zwł. musu jabłkowego. Spróbuj, warto! :) patrycccja 2013-08-20 10:20:28.02 Wiśnie w soku własnym (wegańska) Mam pytanie: na zdjęciu z niezakręconymi słoikami wiśnie wyglądają jakoś tak ciemno. To jeszcze się upewnię: SUROWE WIŚNIE wkładamy do słoików? Moja babcia robiła takie wiśnie (tylko nie pamiętałam metody). W zimie odsączała je na sitku. Wiśnie wędrowały do pierogów albo ciasta drożdżowego z kruszonką, a sok był do rozcieńczania z wodą "dla dzieci" (czyli dla mnie, mojej siostry i brata ciotecznego). Dziękuję za przypomnienie tego przetworu. Jest pyszny (pamiętam!) i już się cieszę, że będę mogła siostrze do Kanady wysłać kilka słoiczków. Zwykłe dżemy są dla mnie za słodkie i przestałam je robić, bo jakoś się boję, że jak nie dodam tony cukru to się nie przechowają. ~Marta 2013-08-19 22:18:22.286 Domowe chipsy ziemniaczane (wegańska) Niebawem wypróbuję~! ~Selena2 2013-08-19 20:44:25.408 Tort arbuzowy (wegańska & RAW) Wow!Muszę przyznać - torcik robi nie lada wrażenie.Chyba sprawię sobie taki na urodzinki:) ~serina146_87 2013-08-19 19:42:34.518 Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska) ja polewam tylko papier wodą pod kranem i odkladam na chwile na deske do krojenia, sam nasiaka woda do odpowiedniej konsystencji (kiedy lezy juz mozna zaczac nakladac skladniki, akurat trwa to tyle, ze zmieknie). Ja uwielbiam "surowe" rollsy, o wiele bardziej niz smazone efedrina 2013-08-19 17:49:03.549 Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska) czytalam gdzies (na puszce w komentarzach), ze juz dawno tej gorzkiej odmiany sie nie hoduje (ja juz od dawna nie sole i nie odstawiam i nigdy nie byl gorzki) efedrina 2013-08-19 17:47:20.072 Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege) ja też nie dodałam czosnku, a zamiast śmietany kremówki wystarczyło 18% (z odrobiną cukru-pudru, żeby nie była kwaśna), parmezan pominęłam. śmietanę zagotowałam na patelni już razem z kurkami i cebulą, co by nie brudzić niepotrzebnie garnków. szczerze polecam też użyć spaghetti razowego, bo bardzo ono pasuje do sosów na bazie śmietany :) (a np. do pomidorowych czy do pesto już nie bardzo wg. mnie). aha i jak dla mnie obowiązkową (i jedyną) przyprawą w tym daniu jest zmielony pieprz czarny. PS. to spaghetti wychodzi też w wersji vegan, robiłam kiedyś na domowej śmietanie słonecznikowej i efekt był świetny. majczi 2013-08-19 17:06:45.376 Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska) Potwierdzam: bajeczne, wyśmienite. Dana 2013-08-19 16:41:35.775 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) Do pieczywa, jako smarowidło, również wspaniałe. Jadłam już kiedyś z pieczywem ciemnym, a dziś - z waflami ryżowymi (dieta bg). Super smaczek!!! Dana 2013-08-19 15:47:14.143 Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska) noo, trochę go namaczałam.. aż się zrobił z niego taki delikatny glutek. może trochę za długo ;) a następnym razem spróbuję upiec :) dzięki! orzechova 2013-08-19 15:12:58.527 Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska) a nie robicie tych cudów z soleniem i odstawianiem bakłażana? ja gdzieś wyczytałam że trzeba koniecznie i zawsze tak robię, ale w sumie chętnie odjęłabym sobie roboty;p tylko się boję że jednak będzie gorzki i zepsuje całość... ironka 2013-08-19 14:40:05.338 Omlet z pieczarkami, pomidorami i pieczoną papryką (lakto-ovo-wege) Pysznie wygląda ten omlet!:) My uwielbiamy wcinać je na śniadanie. Jedyny minus, to taki, że zajmuje to jednak sporo czasu, więc w tygodniu w zasadzie nie ma szans na tak pyszne śniadanie. Za to w weekend sobie już nie żałujemy, nigdzie się nie śpiesząc wcinamy do woli;) Nasz wygląda mniej więcej tak: www.jakugotujesz.pl/?recipes=omlet-z-pieczarkami-i-papryka Pozdrawiamy!:) ~marek 2013-08-19 14:29:18.531 Czerwony makaron z groszkiem i kukurydzą (wegańska) hej kz. ja makarony z pomidorowym sosem przyprawiam zazwyczaj czerwoną papryką słodką (sproszkowaną of course) oraz oregano, względnie bazylią lub ziołami prowansalskimi. dla zaostrzenia smaku warto też dodać szczyptę pieprzu cayenne. odrobina pieprzu ziołowego też fajnie podkręci smak. nie warto dawać zbyt dużo przypraw, bo zdominują one smak potrawy. aha, i żeby pozbyć się kwaskowatego posmaku koncentratu/przecieru polecam dorzucić ok. 1/2 łyżeczki cukru. majczi 2013-08-19 13:59:01.016 Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) najlepszy moim zdaniem do tego sosu jest seler smażony w plastrach. do tego przyprawa do ryby - masakra, polecam! :) xdakax 2013-08-19 13:39:54.656 Czerwony makaron z groszkiem i kukurydzą (wegańska) Przepis fajny, idealny na szybkie, sycące danie. Czym je przyprawiacie? Z tym zawsze mam problem. ~kz 2013-08-19 10:04:54.948 Ekspresowy chłodnik pomidorowy/ oszukane gazpacho (wegańska & RAW) Uwaga - niektóre soki pomidorowe nie są wegańskie - są klarowane żelatyną. Więcej tutaj: weganskiepysznosci.blogspot.com/2013/06/uwaga-na-soki-klarowane-zelatyna-agros.html koszka 2013-08-19 00:22:30.297 Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi (wegańska) Olimpia, kumin i kminek to są dwie całkiem różne przyprawy. Kumin jest bardzo charakterystyczną przyprawą dla kuchni indyjskiej, nadaje wspaniały aromat i to zupełnie inny od naszego wspaniałego kminku. A do dań z ciecierzycy wspaniale pasuje właśnie kumin :) Lila 2013-08-18 22:37:32.131 Jajka sadzone na tostach (lakto-ovo-wege) Bardzo smaczne, moja mama mi robila podobne, jak bylam mala, tyle ze nic nie wycinala, a wbijala jajko do gotowych kromek na patelni (np. z pomidorem czy w tamtych czasach jeszcze z kielbasa), ktore to jajko otaczalo je dokladnie. Ireth 2013-08-18 22:07:44.034 Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek (wegańska) Olciu, nie wiem, mowiac szczerze, ale co Ci szkodzi sprobowac? Ireth 2013-08-18 21:49:52.582 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |