
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Uwaga - niektóre soki pomidorowe nie są wegańskie - są klarowane żelatyną. Więcej tutaj: weganskiepysznosci.blogspot.com/2013/06/uwaga-na-soki-klarowane-zelatyna-agros.html koszka 2013-08-19 00:22:30.297 Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi (wegańska) Olimpia, kumin i kminek to są dwie całkiem różne przyprawy. Kumin jest bardzo charakterystyczną przyprawą dla kuchni indyjskiej, nadaje wspaniały aromat i to zupełnie inny od naszego wspaniałego kminku. A do dań z ciecierzycy wspaniale pasuje właśnie kumin :) Lila 2013-08-18 22:37:32.131 Jajka sadzone na tostach (lakto-ovo-wege) Bardzo smaczne, moja mama mi robila podobne, jak bylam mala, tyle ze nic nie wycinala, a wbijala jajko do gotowych kromek na patelni (np. z pomidorem czy w tamtych czasach jeszcze z kielbasa), ktore to jajko otaczalo je dokladnie. Ireth 2013-08-18 22:07:44.034 Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek (wegańska) Olciu, nie wiem, mowiac szczerze, ale co Ci szkodzi sprobowac? Ireth 2013-08-18 21:49:52.582 Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska) Orzechowa, mialam tak samo, a moczylam tylko chwile... Ja swoje sajgonki po zrobieniu zapiekalam w piekarniku, bo konsystencja papieru na surowo mi nie pasuje. Kwadrans w 200 stopniach wystarczyl, posmarowalam je olejem z orzechow wloskich. Ireth 2013-08-18 21:48:15.53 Sałatka gyros ;) (wegańska) Ja uzywam lodowej i jakos mi bardziej pasuje, i kiszonych zamiast konserwowych, jako ze nie przepadam za smakiem octu. A, no i sos tysiaca wysp zamiast ketchupu. Reszta bez zmian, salatka rewelacyjna, robilam ostatnio co tydzien chyba :) Ireth 2013-08-18 21:32:59.798 Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi (wegańska) Super przepis-na pewno sie skusze, blagam tylko nie piszcie "kuminu"-kminek(po polsku) lub cumin(po angielsku):)ostatnio widzialam kilka przepisow z passata?!:D ~Olimpia 2013-08-18 20:37:33.194 Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska) Ciasto rzeczywiscie bardzo dobre, tylko nie wiedziec czemu mi sie kruszy :/ zamienilam cukier na miod, moze dlatego. Ireth 2013-08-18 19:56:45.358 ![]() Emmmm, nie wiem. Nigdy nie miałam takiego problemu, ale nie mam często do czynienia z papierem ryżowym :) Długo go namaczałaś? Ja tylko chwilę - byle był cały giętki. patrycccja 2013-08-18 19:07:26.113 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() orzechova 2013-08-18 18:18:46.259 ![]() czy to normalne że moje szalone sajgonki kleiły się jak głupie do talerza, palców i siebie nawzajem? :) orzechova 2013-08-18 18:17:13.702 Kofta indyjska z kapusty (wegańska) Fajny pomysł na kapustę. Dobre na ciepło i na zimno. :) Dziękuję za przepis. ~Ania 2013-08-18 17:14:53.283 ![]() Laura, taka przypalana cebulka to według mnie nieodłączny składnik większości zup (nie dodaję jej chyba tylko do zup-kremów). Nadaje im takiego specyficznego słodkawego, ale nie mdłego posmaku. Moja mama przypalała cebulkę na kuchence gazowej - kładła ją prosto na palniku, obracała raz na drugą stronę. Ja mam kuchenkę elektryczną i ten sposób sprawdza się tu równie dobrze. Wystarczy położyć cebulę na włączonym palniku, a kiedy "przyczerni" się od spodu obracam ją na drugą stronę. Pierwsze słyszę, żeby taka cebula sprawiała, że rosół jest bardziej klarowny. Myślę, że to bardziej kwestia trzymania rosołu na niewielkim gazie i ewentualnie zbierania "szumowin". ryfka 2013-08-18 12:57:08.995 ![]() żeby rosół był klarowny dodaje się cebulę przypalaną nad palnikiem gazowym. Np. Nabijałam cebulę na widelec i przypalam ją ze wszystkich stron nad gazowym palnikiem. Przypalamy dotąd aż bedą takie czarne plamy (coś w ten deseń: storage.doradcasmaku.pl/dynamic_image/8/82fe/2c20/c585/2a11/7ae1/391b/290b/2ba2/w800_h600_ma_bffffff.jpg) Jeśli nie ma się kuchenki gazowej tak jak jest to niestety w moim przypadku teraz to kroję cebulę na pół i przypalam ją na patelni (bez dodatku oleju). laura 2013-08-18 10:00:24.383 Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska) pyszne! zamiast bulionu - oliwa :) franka-firanka 2013-08-17 17:59:44.364 ![]() Ja mroziłam kiedyś po upieczeniu burgery buraczane to pewnie i te się da ;) Moja mama nie raz mroziła różne wegańskie rzeczy, zarówno przed jak i po upieczeniu i się dało, więc myślę, że i te burgery się dadzą zamrozić, ale nie próbowałam, więc gwarancji nie daję ;) Nurkan 2013-08-17 02:35:34.349 ![]() uhhh,zrobiłam je ;). razem ze studzeniem skladników zajęło mi to ze dwie godziny, bo nic nie miałam z poprzedniego obiadu, także musiałam gotować ryż, ziemniaki i granulat. kaszy nie dodałam ze względów ekonomicznych (zostałoby mi 0,5 woreczka). burgery są dobre, nie rozwalają się. tylko że tej masy wyszło mi taaak dużo, a ja sama jedna niemięsna, zatem mam pytanie, czy takie kotlety można mrozić? przed smażeniem czy po? ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? nie zjem tego na pewno w przeciągu paru następnych dni :(. majczi 2013-08-16 20:11:54.43 Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska) wspaniałe i przepyszne! Dzieci je uwielbiają. Dziękuję! ~iza 2013-08-16 17:53:48.092 Dango - tradycyjny japoński deser (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() experimentacion 2013-08-16 13:27:55.638 Laddu - słodkie indyjskie kulki (lakto-wege) Polecam, sa pyszne, ja czesto je robilam z (Garam flour) maka z cicierzycy, ghee, orzecy pistacjowe i kardamon, smak i zapach przyprawia o zawrot glowy. To niebo w gebie (przyslowiowo) :) ~Danuta 2013-08-15 23:23:16.279 Potrawka marokańska - wielowarzywna z ciecierzycą i kotletami sojowymi (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Irre 2013-08-15 20:29:24.531 ![]() Orzechova, ten glut jest jak najbardziej normalny i nazywa się macierzą :) Luna7 2013-08-15 18:50:12.809 ![]() dzięki :) zielenina_blog 2013-08-15 17:44:09.891 ![]() chodzi o galaretkę dżemową jak słusznie zauważyła Patrycja, więc nie zawiera żelatyny. Poza tym bez problemu można zrobić wege galaretkę na agarze, a nawet taką kupić :) Monika, jeżeli się łamią to kwestia mąki, spróbuj użyć innej następnym razem. zielenina_blog 2013-08-15 17:43:50.044 ![]() Zrobiłam na lekką kolację. Bez oleju, warzywa podlałam troszkę wodą podczas duszenia. Sos sojowy zastąpiłam przyprawami ziołowymi. Doskonała potrawa :) Dana 2013-08-15 17:34:52.636 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |