7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach) (wegańska) Moja sie wlasnie piecze. Zamierzam Ja pokroic w spore kawalki (strak na 4-6 czesci) i dodac tymianek i rozmaryn, zeby taki srodziemnomorski smak sie zrobil bardziej. Brzmi smakowicie, uwielbiam pieczona papryke w oliwie ~maarta 2013-07-31 19:23:11.821 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) Sosik pyszny! Co prawda dałam pół dużej cebuli, ale to według uznania ;) Czekam na chłopaka aż wróci z pracy i go skosztuje. Myślę, że wtedy oboje stwierdzimy, że kończymy z różnego rodzaju 'fix'ami' do potraw :) Dziękuję :) ~Początkująca 2013-07-31 17:51:53.815 Kotlety z grochu aromatyczne, z majerankiem i czosnkiem (wegańska) Genialne! Polecam wszystkim : ) Generalnie pierwszy zrealizowany przepis z tej stronki i taka uczta dla podniebienia! P.S. Wam też podczas smażenia ta kaszka się tak przypalała? nie mówię że kotleciki się przypaliły, bo nie , ale częśc kaszki która opadła na olej.. ~Lord Zawias 2013-07-31 17:38:33.999 Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą) (wegańska) Biała gorczyca jest dobra jako dodatek do kiszenia ogórków. W powyższym przepisie czarna gorczyca jest znakomita. Pyszna potrawa :) Dana 2013-07-31 16:53:44.548 Lody orzechowo-bananowe (wegańska) Ja mrożę banany pokrojone w plasterki, a później blenduję z masłem orzechowym. Jeśli chce mi się kombinować, to dodaję podprażone na suchej patelni posiekane orzechy lub wiórki z gorzkiej czekolady. To jedne z moich ulubionych lodów :) nasse 2013-07-31 15:56:03.207 Pieczone chipsy z jarmużu (wegańska) Robię chipsy z jarmużu, gdy tylko uda mi się go dostać - z płatkami drożdżowymi są pyszne, ale dla mnie mogą być nawet bez niczego, po prostu posmarowane cieniutko oliwą i wysuszone w piekarniku. Polecam wszystkim :) nasse 2013-07-31 15:53:39.009 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Wstawiłam cukinię, zobaczymy, co mi z tego wyjdzie :) mena77 2013-07-31 14:53:00.052 Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym (wegańska) Hm, traktowane są razem dlatego że ja jednak nie czuję takiej różnicy w smaku jak ty :) Zastępowanie pszennego ryżowym jest wg mnie średnie... czasem daje radę, a czasem... kończy się jak zastępowanie pieczywa wafelkami ryżowymi ;) O tych różnicach, m.in. w łamliwości, wiem, ale mimo wszystko traktuję je dość zamiennie. Co widać również po powyższym przepisie ;) Przyjmuję jednak uwagę i ... hm, za jakiś czas, nie obiecuję że szybko, postaram się odkręcić połączenie tych makaronów jako jednego składnika :) patrycccja 2013-07-31 14:12:24.95 Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska) Zrobiłam i ja ;) Na kanapkach jest przepyszny! :) 1.bp.blogspot.com/-7rmyZ2kN06w/UbdehlKACYI/AAAAAAAAA_s/fkXYJx92Itw/s1600/serro.jpg nanak 2013-07-31 13:00:33.302 Kolorowa chińszczyzna z makaronem sojowym lub ryżowym (wegańska) Makaron ryżowy i makaron sojowy to dwie różne historie. Makaron ryżowy przypomina w użyciu i konsystencji zwykły makaron. Makaron sojowy jest przezroczysty i gumowaty bądź ew. w konsystencji kiszonej kapusty (w zależności od przygotowania). Można je też różnie przygotowywać. Makaron ryżowy łatwo się łamie, gdy jest suchy. Z makaronem sojowym to nie ujdzie. Makaron sojowy można przygotowywać smażąc go w stanie suchym z warzywami (wtedy jest mniej gumowaty. Makaron ryżowy musi być wcześniej namoczony w wodzie, bo zrobi się klucha. To co je łączy to wygląd w paczce i to że oba są "błyskawiczne". Dlatego trochę przeszkadza mi, że te makarony są na puszcze traktowane zamiennie. Nawet nie da się wyszukać ich osobno "po składnikach". To jednak w smaku jest coś innego. Moim zdaniem makaronowi ryżowemu bliżej jest do zwykłego makaronu z durum niż do makaronu sojowego. limesik 2013-07-31 09:24:41.039 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) też nie wierzyłam, że da się to zrobić bez dodatku wody, ale da się ;) dużo wody wycieka z ogórków kiedy zasypie się je solą i odstawi, ja odstawiam na jakieś 10 godzin. W ubiegłym roku nawet zostało mi trochę tej zalewy;) ~kasia 2013-07-31 08:07:30.483 Czekoladowe babeczki z awokado (wegańska) A awokado nie zgorzknieje, tzn to z ciasta na babeczki? Zanetak 2013-07-30 18:42:08.582 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) pyszny, polecam :) ~ona 2013-07-30 15:47:29.145 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Zawsze można :) ryfka 2013-07-29 22:00:59.32 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) OOO, biedny Jacek, widać był sfrustrowany jak siadał do komputera i w wyjątkowo typowy dla polskiego internetu (ale nie dla PUSZKI :) ) sposób postanowił obrzucić kogoś inwektywami... Życzę mu spokoju i refleksji, bo złość jemu tylko zaszkodzi. A zalewy oczywiście wystarcza, trzeba tylko ogórki (są bardzo elastyczne) dość ciasno do słoików zapakować. zabrzanin 2013-07-29 13:12:13.241 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Można użyć zwykłego mleka zamiast sojowego? ~Czesław 2013-07-29 13:10:23.641 Kruche, pełnoziarniste ciasteczka z kokosem (wegańska) Zrobiłam mini ciasteczka, dodając kilka łyżek mleka kokosowego i banana zamiast tłuszczu. Wyszły genialne! :) Katioczka 2013-07-29 11:29:57.146 Ciasto gruszkowo - jabłkowe (wegańska) świetne! ~smo 2013-07-29 09:58:47.448 Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska) Upiekłam je na piknik wegański - łatwe i szybkie, a wszystkim bardzo smakowało; chwalili i dopytywali się kto je zrobił :))))) Nurkan 2013-07-29 01:25:47.216 Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa) (wegańska) Zrobiłam to ciasto z małymi modyfikacjami: - mąka kukurydziana zamiast ryżowej - dodałam pół szklanki cukru i lekko przesypałam cukrem owoce - dodałam lekko kwaśne śliwki bez skórek - piekłam ok. godzinę Warto uważać, żeby dolne brzegi nie wyszły grube. A poza tym ciasto bardzo smaczne i zdrowe! ~Ewa S. 2013-07-28 22:25:37.389 Bób smażony z rozmarynem (wegańska) obłędny! Mój hit :-) ~p 2013-07-28 20:03:21.871 Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege) Przypadkiem trafiłam na ten przepis kilka dni temu i dzisiaj postanowiłam wypróbować. Robiłam pierogi z jagodami ale ciasto z tego przepisu. Wyszło całkiem dobre. Zobaczymy jak jutro będzie smakowało po odgrzaniu. Robiłam już pierogi z podobnego przepisu (tzn. bez jajka) ale i bez czekania. Zalewało się wrzątkiem i od razu zagniatało. Smakowo podobne tylko chyba było bardziej miękkie. Lidan 2013-07-28 19:12:57.032 Tort naleśnikowy z budyniem i borówkami (wegańska) Jako fanka słodyczy zdecydowanie rozczarowałam się. Nie żałowałam cukru dodanego do budyniu jak samej masy między naleśnikami. Po pierwszym kęsie i tak czułam głównie naleśniki. Musiałam kawałek posypać cukrem by podeszło. Wstawiłam też na pół minuty do mikrofalówki. Wtedy było okej. ;) Najpewniej kwestia gustu. Wygląda rzeczywiście obłędnie. Sarkafarka 2013-07-28 19:12:31.171 Ogórki po meksykańsku - krótko "marynowane" w zalewie chili (wegańska) Do Pana Jacka.Tak jak w przepisie tu się wody nie daje a zalewy starcza.Robiłam to w zeszłym roku i wiem. A teraz właśnie są w zalewie.Tylko ja ogórki kroję. ~barba 2013-07-28 18:55:34.306 Naleśniki w 10 minut (wegańska) banalne. przepyszne. idealne. jakbym znalazła tego kogoś kto rozsiewa plotę, że wegańskie naleśniki są tak trudne że wręcz niemożliwe do wykonania, wyśmiałabym go z hukiem! :D [zrobiłam z mąką razową pół na pół z tortową, i mlekiem kokosowym własnej produkcji] orzechova 2013-07-28 17:01:10.832 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |