
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Znałam ten przepis od dawna ale zawsze bałam się go wypróbować i jakoś sceptycznie do niego podchodziłam... W końcu się odważyłam i okazało się, że nie było się czego bać, to jest naprawdę dobre! :D Dałam tylko więcej przypraw: sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i wędzoną. :) Nurkan 2013-07-03 16:06:22.329 ![]() Na pewno ;-)Pozdrawiam oliwka-oliwka 2013-07-03 13:39:55.07 Hummus (wegańska) dzięki za radę z oliwą, w końcu hummus nie jest taki kwaśny, a pyszny! ~Ola 2013-07-03 12:34:25.778 ![]() Uwielbiam tę zupkę :) Tak samo jak kalarepkę duszona z marchewką. Natka 2013-07-03 11:50:23.031 ![]() Nie robiłam nigdy z pełnoziarnistej, ale wydaje mi się że powinnaś dodać odrobinę więcej wody. Ciasto powinno być po palcami takie, jak modelina. Przy robieniu chleba z mąką pełnoziarnistą mąka wciąga więcej wody i ciasto jest bardziej zbite. Więc adekwatnie do tego dodałabym więcej wody, ale cały czas kontrolując. Ciasto musi być plastyczne. Natka 2013-07-03 11:47:05.611 ![]() Ile trzeba dodać wody, gdy uzywamy mąki pełnoziarnistej? martina 2013-07-02 21:33:35.781 ![]() Bardzo mi smakuje w formie twarożku na kanapkach! Da się także zrobić ze zwykłego tofu, trzeba je tylko wtedy dobrze doprawić solą i ew. sosem sojowym. Btw. teraz nie ma już chyba tofu fety, tylko tofu sałatkowe (firmy Orico)- to generalnie to samo, tylko nazwa produktu i firmy się zmieniła. Nurkan 2013-07-02 20:33:21.526 Koktajl truskawkowy z kiwi (wegańska & RAW) Sprawdzony przepis - bardzo pyszne. Schłodzony koktajl faktycznie jest bardzo dobry. Polecam :) ~ecola 2013-07-02 19:46:39.16 Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() marcinS 2013-07-02 18:43:04.202 ![]() Siedzi w piekarniku z młodą cebulką i botwinką, spód gryczano-jaglany, śmietana słonecznikowa :) Luna7 2013-07-02 13:42:02.939 ![]() Oj bo się pomyliłam ;) Wczoraj hurtem przeglądałam kilka kategorii przepisów i wybierałam co się nadaje do przekwalifikowania na raw. Przyznaję, dłuższe przepisy czytałam po łebkach ;) Już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi :) W przyszłości polecam też opcję "zgłoś błąd lub uwagę" (link znajdziecie pod głównym zdjęciem i pod przepisem). patrycccja 2013-07-02 12:11:56.792 ![]() No właśnie, mi się wydaje że sporo rzeczy można wrzucić zamiast szparagów. Np. fasolkę szparagową, coby daleko nie szukać ;D albo kalarepkę pokrojoną w słupki, brokuła czy kalafiora, a nawet być może - jeśli ktoś lubi - brukselkę. Może zielony groszek też by się sprawdził... albo cukrowy. Marchewka chyba za słodka i być może za twarda... ale dla testu też można kilka plasterków wrzucić gdzieś z boku :) patrycccja 2013-07-02 12:08:44.752 ![]() Właśnie rozważałam zamiast szparagów różyczki kalafiora ;) Albo może młodą cebulkę... no nic, pokombinuję jeszcze ;) Luna7 2013-07-02 12:01:07.941 ![]() @Luna7 Nie wiem czemu tak zaklasyfikowało przepis, bo zdecydowanie przez polewę nie jest raw ;) readeat 2013-07-02 11:47:12.317 ![]() @Luna7 Szparagi mogą być oczywiście białe, można je też pominąć i dać podwójną porcję botwiny albo dodać pora. @TNT Cieszę się, że spód z jaglanki posmakował:) readeat 2013-07-02 11:45:55.278 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() majczi 2013-07-02 11:15:35.456 VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia) (wegańska) zrobiłam, tylko troche zmodyfikowałam po swojemu (np mniej cukru, a za to posiekane, słodkie daktyle na wierzch) i oblałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wyszło przepyszne! ~Kasia 2013-07-02 10:07:27.589 Blok czekoladowo-owsiany (wegańska) A może tak jakieś miary wagowe czy objętościowe? ~usz 2013-07-02 10:06:22.779 ![]() Ola, jedziesz po prostu po kolei z pracą. Jak będziesz układała owoce na dnie, to krem akurat trochę ostygnie. Nie może jednak za bardzo, bo stężeje. Jak krem nałożony to od razu układasz owoce na wierzchu. patrycccja 2013-07-02 09:56:32.664 Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska) Rozumiem, ze krem dodajemy lekko przestygniety i od razu układamy surowe owoce? ~Ola 2013-07-02 08:19:38.118 ![]() Ooo, brzmi zachęcająco... jak myślicie, da się zamiast zielonych szparagów użyć białych, czy lepiej kombinować z jakimś innym zastępnikiem (albo dać samą botwinkę, tylko więcej)? Luna7 2013-07-01 22:46:00.837 ![]() Nie wiem, czy tak ma być, ale mój twarożek z nerkowców miał bardzo wyraźną nutę słodyczy... może ta odrobina soli z wody od ogórków tylko uwypukliła zwykłą słodycz nerkowców... no nie wiem. Ale i tak był z ogórkiem kiszonym na wierzchu całkiem smaczny ;) Nie powiedziałabym, że smakuje, jak zwykły, ma raczej swój niepowtarzalny smak ;) Przynajmniej mój ;) Nastawiłam właśnie wersję ze słonecznikiem, będzie na śniadanie ;) Wody od ogórków dałam tyle, by przykryła ziarna, a potem jeszcze dolałam troszkę. A pomysł, żeby w sezonie zimowym użyć wody od kiszonej kapusty, jest super! :D Muszę koniecznie wypróbować :) Luna7 2013-07-01 22:40:24.138 ![]() Jej, super! Bardzo się cieszę dziewczyny :D patrycccja 2013-07-01 22:12:54.472 ![]() Powiem tak: KOCHAM TO CIASTO! Jest proste, szybkie, pyszne i idealne w konsystencji. Moja wersja: spód powstał z gotowych ciastek owsianych, w których jest sporo cukru, więc masę z manny posłodziłam tylko dwiema, płaskimi łyżkami. Cała moja rodzina piała z zachwytu. No i ja też! :) TNT 2013-07-01 12:35:51.352 ![]() [Na wstępie zaznaczę, że nie zrobiłam tarty wegańskiej, choć opierałam się na tym przepisie] Spód z jaglanki to genialne rozwiązanie! W smaku i kolorze wygrywa z tradycyjnymi spodami. Jako, że nie mogłam dostać zielonych szparagów, wypełniłam tartę cukinią pokrojoną za pomocą nożyka do warzyw w cieniutkie paski. No i oczywiście posiekaną botwinką. Poza tym nie miałam czasu by namoczyć migdały, więc "masę scalającą" stanowiła mieszanka mleko+jajo, a przyprawy już wg. przepisu. Podczas pieczenia mocno wyschły brzegi z kaszy, więc podlewałam je wodą, dzięki czemu były bardziej miękkie. Efekt? Powalił mnie na kolana. Tarta podana z sosem czosnkowo-jogurtowo-awokadowym była przepyszna! Niemniej - najbardziej przyjazna dla uzębienia i najlepsza w konsystencji była następnego dnia, po podgrzaniu na parze! MNIAM ^^ TNT 2013-07-01 12:29:36.136 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |