7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Ryż po irańsku (wegańska) Może i się nie miesza gdy gotujemy normalnie. W tym wypadku przy wstępnym gotowaniu jak najbardziej można, dopiero potem, gdy przykrywamy przykrywką z bawełnianą ściereczką , zostawiamy na małym ogniu i już nie mieszamy. Proszę czytać dokładnie przepis zanim się ktoś wymądrzy ;) Przepis bardzo dobry-byłam w Iranie i tam robią tak samo. Warto spróbować. ~paulina 2013-05-10 17:47:35.142 Risotto szczypiorkowe (wegańska) po pół łyżeczki ziół prowansalskich, lubczyku i curry moni 2013-05-10 17:32:49.593 Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska) na zdjęciu jest z penne :) ale może być tagliatelle - nawet lepiej! ~sara 2013-05-10 17:28:16.618 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Madeline - trudno powiedzieć, jak długo można tą śmietanę przechowywać, nie dłużej jak 2-3 dni i optycznie nie będzie ona wyglądała apetycznie, bo zmielone ziarna słonecznika ciemnieją. Iwo-na 2013-05-10 16:27:24.119 Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy (lakto-ovo-wege) Ja piekę zawsze na blaszce 24x34 cm. Iwo-na 2013-05-10 16:24:55.057 Zupa z pomidorów i banana (wegańska) Mi jakoś tak nie podpadła do gustu. Dodałam jeszcze trochę chilli i czubricy, ale nadal ten słodki smak mi nie pasuje. Choć przepis fajny, bardzo prosty, ale mam widocznie inne kubki smakowe :P Pollimer 2013-05-10 14:01:59.113 Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege) zrobiłam je w zeszłym roku, teraz przymierzam się do powtórki, bo są pyszne, łatwe i elegancko wyglądają :) MEDeah 2013-05-10 12:06:37.538 Mądrzyki - ekspresowe serniczki z patelni (lakto-ovo-wege) malolata 71- bardzo się cieszę :) Olexy- tylko część Ci się rozwalała? mi się chyba nigdy nie rozpadały a jeśli miałby, to przypuszczałabym, że raczej z powodu zbyt suchych placków a nie zbyt mokrych. jakiego twarogu użyłaś? MEDeah 2013-05-10 10:02:11.277 Afrykańskie spaghetti (african macaroni) (wegańska) Swietne. Postanowiłam zrobić dokładnie według przepisu, zmieniłam tylko delikatnie proporcje. Zupełnie nowe spojrzenie na spaghetti, które jest moim ulubionym makaronem. Na pewno to powtórzę :) ryfka 2013-05-09 22:47:20.989 Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska) może głupie pytanie ale czy zamiast oliwy z oliwek można dodać normalnego oleju rzepakowego? ~wege 2013-05-09 20:35:29.403 Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką (wegańska) kiedyś pracowałam w kawiarni i przygotowywaliśmy tam mrożoną kawę w nieco inny sposób. podam przepis, może komuś się przyda, bo kawa wychodzi przepyszna, a można też użyć mleka sojowego i będziemy mieć vegan frappe ;) -jedno espresso* -szklanka mleka -syrop cukrowy, ewntualnie jakiś inny syrop, ostatecznie cukier -kostki lodu, shaker Zaparzamy espresso, a jeśli nie mamy ekspresu to parzymy po prostu mocną kawę, ale musi być jej mało, ok. 30-50 ml (sypaną przecedzamy przez filtr do kawy; na tym etapie można też posłodzić, jeśli słodzimy cukrem). Do shakera wrzucamy 3-4 kostki lodu, wlewamy kawę (nie trzeba studzić) i mleko i shakujemy przez minutę. Kawę przecedzamy do szklanki (można jej ścianki ozdobić sosem czekoladowym, wygląda świetnie) i podajemy, można wierzch przystroić bitą śmietaną :P. majczi 2013-05-09 19:54:26.895 Dhal Makhani (wegańska) Przepyszne danie i cóż za zaskakujący smak pikantno-kwaskowaty, mmmmmm! Idealnie sprawdza się jako dodatek do ryżu basmati. :) niuniuska 2013-05-09 18:53:26.137 Placki z jabłkami (szybkie) (wegańska) Przepis idealny, placki przepyszne. Prawie jak racuszki mamy :) Polecam. ~Kati 2013-05-09 18:21:10.168 Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe) (wegańska) Jasne, jak widać na zdjęciu.. :) Bez mąki, jajek itd. :) W sumie to nigdy placków nie robiłam z mąką.. Chelonia 2013-05-09 15:06:46.726 Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką (wegańska) uwielbiam Cię za ten przepis. może teraz lżej będzie mi znosić nieznośny upał. kawa jest idealna. i zrobiłam tak: gdy kupowałam blender, miałam w zestawie taki wysoki a wąski plastikowy pojemnik (np. do zrobienia koktajlu). Doskonale się do tego nadaje. Do tego potraktowałam esencję blenderem i uzyskałam piankę w jakieś 20 sekund. Muzo Natchniuzo 2013-05-09 14:23:30.779 Wegańskie placki po węgiersku na szybko (bezglutenowe) (wegańska) Wyjdzie bez mąki? ryfka 2013-05-09 13:04:43.785 Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska) A zamiast czerwonej soczewicy można by użyć właśnie zielonej? :) Spóbuję... ~czarodziejska 2013-05-09 11:38:25.736 Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska) "każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb." to znaczy, że mam troche ciasta na chleb zostawić i dorobic wiecej? cat_soup 2013-05-09 11:37:51.051 Bajaderka (wegańska) Genialne! Została mi ćwiartka podsuszonej zebry, postanowiłam przerobić ją na bajaderki z dodatkiem składników, które miałam w domu: dżem malinowy, po kilka kruchych ciasteczek z lukrem i herbatników digestive, kakao holenderskie, mieszane orzechy, rodzynki i aromat rumowy, który genialnie skomponował się z malibu. Zniknęło w jeden wieczór :) ryfka 2013-05-09 11:03:22.511 Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków) (wegańska) Jak się czyta przepis, brzmi niepozornie. Po przyrządzeniu okazało się, że to pyszne danie. Proste, a jednocześnie wyrafinowane. Na pewno jeszcze powtórzę. Majolik 2013-05-08 21:17:25.675 Zielony koktajl na piękne włosy (wegańska & RAW) szczerze powiem, że koktajl z wodą mineralną nie jest dobry, smakuje jak trawa. z jogurtem naturalnym za to bardzo smaczny, myślę, że mleko sojowe też by pomogło. majczi 2013-05-08 19:55:58.234 Kalafior z oliwą czosnkowo-ziołową (wegańska) dobre, zrobiłam oliwę z czosnkiem, natką pietruszki i solą, całość posypałam prażonymi płatkami migdałowymi. yummy. majczi 2013-05-08 19:33:39.94 Przedwiośnie II czyli sałata lodowa z groszkiem i oliwkami (wegańska & RAW) zrobiłam z młodą pekińską i wyszło całkiem smaczne :) Magda-Andrzej 2013-05-08 19:10:49.702 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany, poczytajcie komentarze. ja daję ok. 1/2-3/4 szklanki pszennej i tyle samo kukurydzianej, potem dolewam wody zaczynając od 1/2 szklanki, później ewentualnie jeszcze trochę. majczi 2013-05-08 18:25:57.696 Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów (wegańska) odrobina parmezanu i jest dobre :) no i 2l wody za dużo wg. mnie, chyba że ktoś lubi rzadkie pixi 2013-05-08 17:39:05.716 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |