7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) 5/5 cudowne, zrobiłam na Wielkanoc, wszystkim smakowało :) Dwie uwagi: 1. Zapominamy i w ogóle nie zawracamy sobie głowy żadnym wałkowaniem! To nie jest strudel z białej mąki. W ten sposób od razu oszczędzamy sobie niepotrzebnych stresów, a i tak mamy doskonały efekt. 2. Daktyli nie trzeba kroić na kawałki przed duszeniem (co jest dość upierdliwe), bo i tak dość szybko rozgotują się na piękną masę :) * to, że jest go dużo to zaleta! :D ogia 2013-05-05 15:06:35.053 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) czy w temperaturze pokojowej 35 stopni też się uda zrobić ten sojonez czy musiałabym go robić siedząc w lodówce? ~kasia 2013-05-05 12:42:40.121 Grzyby jak ryby (wegańska) Rozumiem, ze zalewa zostaje i szamamy wraz z nia? ~Grusia 2013-05-05 12:39:54.053 Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska) no patrzcie... a ja od kilkudziesięciu lat robiłem podpiwek z kawy zbożowej i szyszek chmielu! A tak poważnie- jak się nie znasz to nie pisz! ~asidus 2013-05-05 07:06:19.314 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) Zrobiłam dzisiaj, z improwizowanym sosem a'la meksykański i wyszło genialnie! Na szklankę mąki kukurydzianej wyszło mi około 0,5 kg mąki białej pszennej, olej dolewałam zarówno przed gotowaniem mąki jak i po, oraz tuż przed wałkowaniem. Tortille wyszły idealne, wałkowały się bez problemu (podsypywane mąką). Nie rozrywały się, piekły szybciutko i były naprawdę IDEALNE :). Niebo w gębie, na pewno niedługo to powtórzę! :) TNT 2013-05-04 17:17:16.114 Polewa mleczno-kakaowa do ciast (wegańska) Polewa wychodzi super, gęsta, mocno czekoladowa i nie tłusta :) bardzo fajny przepis, pozdrawiam! ~smo 2013-05-03 19:55:36.947 Delikatny pasztet z brokułów (lakto-ovo-wege) czym zastąpić mleko? ~Ola 2013-05-03 19:46:07.029 Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska) Oprócz bazylii świetne jest oregano. Inaczej niż poprzednio dodałam tylko niewielką ilość oleju i uzupełniłam wodą. patrycccja 2013-05-03 18:27:59.386 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Drugi raz robię, drugi raz pół na pół, jedna szklanka mąki gryczanej, jedna razowej mieszanki do chleba Lubelli (razowa pszenna, żytnia i orkiszowa). Wychodzi rewelacyjnie! ~Asai 2013-05-03 16:07:23.953 Kotleciki z pokrzywy (ovo-wege) @Patrycccja - z dowolnego sklepu zielarskiego (-: Bywają też w aptece. Dobre są te z Herbapolu i Darów Natury. Oczywiście w formie sypanej, bo saszetek nie chciałoby mi się rozrywać (-: wilk 2013-05-03 16:06:19.388 Ciasto drożdżowe nocne (wegańska) Właśnie czegoś takiego szukałam - smakuje bananem, szybkie i proste w przygotowaniu (dopiero początkuję, a wyszło:>). Za pierwszym razem zostawiłam na noc, a za drugim tylko na jakieś 15 minut - widać, że już drożdże zapracowały, a banany nie zdążą ściemnieć (bardziej je wtedy czuć w cieście). Przy 50 stopniach w piekarniku przy pierwszym ciasto nie rosło, toteż za drugim razem zwiększałam temperaturę stopniowo od 50 do 175. Robiłam normalnie z mąką, bez otrąb, z białym cukrem i dodatkowo z kruszonką (mąka+cukier+olej+woda - proporcje na oko). A, i nie zaszkodziło jak od razu wyjęłam z piekarnika ;) alja 2013-05-03 15:57:11.474 Placki z oliwkami (lakto-ovo-wege) zrobiłam w wersji wegańskiej z mlekiem sojowym i bez jajek. udały się na 100%. Wcale nie sa tak czasochłonne.../ nastawiam drożdże i przez 15 minut wyrastania przygotowuje resztę ciasta, kroje dodatki. potem po wymieszaniu zaczynu z ciastem czekam jeszcze 10 minut i na patelnię :). Dodatków musi być sporo. na 300g mąki dałam 20 oliwek, dużą garść posiekanej natki i 4 pokrojone połówki suszonych pomidorów. przypraw w sumie z 2 łyżeczki. W 1/2użyłam mąki razowej. Fajnie smakowały z kwaśną surówką :) ~mortycja 2013-05-03 15:30:37.731 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) Też mi wyszedł całkiem całkiem :) ~Marko 2013-05-03 14:44:54.897 Ryż z patelni z kukurydzą (na szybko) (wegańska) Dlatego, że brązowy ryż nie jest oczyszczany i gotuje się dwa razy dłużej. xdakax 2013-05-03 13:59:02.713 Ciastka owsiane z żurawiną (wegańska) Bardzo smaczne ciasteczka :) Wprawdzie nie miałam żurawiny ale zamiast tego dodałam rodzynki, uprażony słonecznik i odrobinę miodu, pycha !!! kamysz12 2013-05-03 12:19:34.531 Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat" (wegańska) Poproszę o orientacyjny czas i temperaturę pieczenia. Warzywa są gotowane, sądzę, że wystarczy im chwila w piekarniku, ale jak długa chwila? kingi 2013-05-03 10:58:34.168 Dynia zapiekana z ryżem (ovo-wege) Zapiekanka super, ale ubawrwilam ja jeszcze dodatkowo cukinia, paprika, cebula i pieczarkami :) polecam!! ~Didi 2013-05-03 10:10:18.995 Ostry kuskus z pomidorem (wegańska) Zamiast kuskusu użyłam quinoi - mniami :) mathilda 2013-05-03 03:32:54.12 Quadrucci con i bisi (wegańska) O kurcze! To musi być dobre :) Takie proste, że aż trudno na to wpaść ;) Trzeba wypróbować! mathilda 2013-05-03 03:31:30.562 Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska) O, jutrzejszy obiadek! zeby był bardziej wyrazisty smak, zrobię z polsojowym tofu wędzonym. ~bati 2013-05-02 20:35:45.71 Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki (wegańska) a co do ceny zaprawy i octu to na allegro różnica to 1 grosz, więc nie tak dużo się przepłaca :) Link do aukcji: allegro.pl/listing/listing.php?category=73973&order=p&search_scope=category-73973&string=mizkan ~Kasia 2013-05-02 20:09:20.794 Ryż do sushi - wybór, sposób przygotowania, wskazówki (wegańska) A od kiedy mirin używa się jako zaprawę do ryżu??!! hahaha ~Kasia 2013-05-02 20:04:18.351 Zupa z soczewicy z kapustą kiszoną (wegańska) całkiem fajne. a z kapką sosu sojowego i koperkiem jeszcze fajniejsze;p ironka 2013-05-02 19:10:05.227 Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych (wegańska) ciasto w pytkę ;) polecam z szpinakiem z oliwa z czosnkiem po prostu mega ;) ~Łosiu 2013-05-02 14:14:14.984 Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska) Kombinowałem różne wersje tego majonezu i wychodzi świetnie. Ważne by mleko i olej były odpowiednio schłodzone. Zamiast octu można użyć soku z cytryny. By otrzymać sojonez w wersji light wystarczy zmniejszyć ilość oleju i dogęścić całość gumą guar (wystarczy szczypta). Guma guar powinna też zapobiec rozwarstwianiu się majonezu. Gumę guar stosuje się powszechnie w wielu produktach spożywczych (do dostania np. w evergreenie w postaci proszku). Jeśli zdecydujemy się na dodanie gumy guar do naszego sojonezu to należy ją dodać wpierw do oleju, a potem do mleka. Gdy zrobimy to odwrotnie wyjdą grudki. Ważne by podczas miksowania używać tej końcówki z ostrzami do rozdrabniania (a nie tej trzepaczki do mieszania). Jeśli wszystko zrobimy dobrze to wyjdzie gęsty jak budyń. Czas wykonania 2 minuty (nie trzeba tego miksować pół godziny). UWAGA: Nieudanego sojonezu nie wyrzucamy, tylko robimy małą ilość nowego (tym razem zgodnie z przepisem ;)). Następnie cały czas blenderując dodajemy po 1 łyżce ten rzadki i powinno udać się go odratować. ~Wojciech Filipiak 2013-05-02 08:45:45.641 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |