7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska) Marchewka ma być surowa czy ugotowana? ~bumcykcyk 2013-04-24 12:07:49.006 Pasta awokado z rzodkiewką (wegańska) Pasta jest przepyszna! Będę jeść codziennie do znudzenia ;) mandinka 2013-04-24 08:54:25.263 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) Mam pytanie: czy można je jakoś dłużej przechować w lodówce, bądź zamrozić? ulcia76 2013-04-23 21:39:42.027 Shepherd's pie (zapiekanka pasterza) (wegańska) Nawet fajne. Smaczne. Ogromnie pasowałaby mi fasolka szparagowa jako dodatek! A do tego micha sałaty z dobrym dressingiem :) Choć konsystencja faktycznie... dosyć utrudniająca nałożenie ładnego kawałka ;) Dlatego następnym razem zrobiłabym tą zapiekankę w prostokątnej formie i być może trochę większej - byłoby dużo łatwiej. Można by też zrobić spód z kruchego ciasta. Oprócz tego: * Soczewica z puszki jest bardzo miękka - następnym razem sama ugotuję ją dzień wcześniej. * Z ziół wzięłam majeranek i cząber (tymianek też byłby super). Nadzienie, oprócz przypraw z przepisu, doprawiłam większa ilością koncentratu, a dodatkowo dużą ilością pieprzu ziołowego i sporą ilością sosu sojowego. Wyszło bardzo dobre. Dodałam też 3 łyżki słonecznika zmielonego w młynku do kawy + 3 łyżki mąki kukurydzianej (kasza też jest ok). * Do górnej warstwy dodałam nieco mleka sojowego, żeby miała bardziej kremową konsystencję - dobry pomysł, ale całości bym nie wygładzała, żeby ładniej się zrumieniła. patrycccja 2013-04-23 17:43:01.879 Zupa-krem z zielonego groszku z miętą i mlekiem kokosowym (wegańska) Zupa zrobiona dokładnie zgodnie z przepisem, na bulionie z włoszczyzny (żadnych chemicznych kostek!). Wyszła wyśmienicie. Już na talerzu można posypać prażonymi pestkami dyni, to jeszcze bardziej wzbogaca smak zupy-kremu. Czuję, że wejdzie do mojego kanonu pysznych zupek. Majolik 2013-04-23 08:48:31.569 Razowe amerykańskie naleśniki z syropem truskawkowym (wegańska) Do wody dodałam mleko sojowe waniliowe i łyżkę cukru brązowego. Lepiej smakowały usmażone na małej ilości oleju niż na zupełnie suchej patelni. Ogólnie fajny przepis, spróbuję też z innymi rodzajami mąk i otrębów. Katioczka 2013-04-22 23:21:14.992 Wiosenny twarożek z makaronu... (wegańska) zrobiłam z makaronu razowego i mleka ryżowego, które chyba nie bardzo mi się udało, bo smakuje jak woda.. :) tak na marginesie. makaronik wyszedł bardzo dobry, nie smakuje moim zdaniem kompletnie jak twarożek :D ale i tak jest pyszniutki! wchodzi na stałe do mojego menu, niewykluczone że kiedyś osiągnę wymarzoną fakturę ;) orzechova 2013-04-22 10:15:30.368 Zdrowe zielone lody (wegańska) Czy mogłabyś sprecyzować ilości? Chodzi o całe opakowanie szpinaku, ile bananów? Czy szpinak może być świeży czy lepszy mrożony w liściach czy rozdrobniony? Jakiej wielkości puszka mleka? Przepraszam za pytania, ale przepis mnie mocno zaintrygował i chciałabym spróbować. Natka 2013-04-22 09:49:43.182 Chleb pszenny razowy (wegańska) Po wyjęciu z piekarnika należy przykryć chleb mokrą bawełnianą ściereczka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia chleba. Wtedy na pewno wierzch chleba nie będzie twardy. Natka 2013-04-22 09:46:41.542 Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW) Musztardy wg tego przepisu nie da się jeść! Nie żeby składniki były nieodpowiednie. Chodzi tylko o te "24h" przegryzania się... Jeśli je pomnożymy przez dwa-trzy miesiące, wtedy wszystko będzie dobrze :-) Dopiero po takim czasie musztarda "łagodnieje" i jest jadalna! Iwo-na 2013-04-21 20:14:14.274 Gulasz sojowy z fasolą (wegańska) smaczne szybkie danie :) Justaaa 2013-04-21 18:14:54.147 Mądrzyki - ekspresowe serniczki z patelni (lakto-ovo-wege) Chyba coś źle robię bo część z nich ledwo dala mi się przewrócić na patelni- strasznie się rozwalały mimo, ze ciasto nie wyszło mi bardzo rzadkie. :< Ale w smaku są bardzo OK- dobre na szybki obiad. :) Olexy 2013-04-21 11:42:12.114 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) proste i dobre :) petitemort 2013-04-21 11:25:28.058 Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych (wegańska) uwielbiam petitemort 2013-04-21 11:19:57.23 Chleb pszenny razowy (wegańska) A wiecie co zrobic, żeby góra chleba nie była twarda? Mnie zawsze wychodzi na górze kamień dosłownie.... ~paula 2013-04-21 11:14:27.482 Wybuchowe muffinki nadziewane budyniem (wegańska) Dziękuję! Jeszcze nigdy nie robiłam na słono :) Vegan VicTorry 2013-04-20 15:03:12.23 Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach (wegańska) Wegry oprocz Balatonu kojarza mi sie przede wszystkim z fantastycznym LANGOSZEM!! Rano wychodzac z hotelu mozna bylo juz czuc smak langosza. Wtedy kosztowal tylko..2 forinty!!! Ale teraz? Wszystko sie zmienia - smak tego wegierskiego placka posmarowany czosnkowym maslem- dlugo bede pamietac. ~Marylka 2013-04-20 14:45:22.992 Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska) Bardzo dobry:) Jesienią zrobiłam ogórki po meksykańsku z połowy porcji, ale zapomniałam i papryczki chili dałam, jak dla całej porcji i ..wyszedł lekki ogień. Postanowiłam w tym przepisie wykorzystać ogórki co, do których chętnych jest niezbyt wielu ;) Wg. mnie wychodzi tego bigosu jak dla 6 osób, dlatego część zamknęłam w słoiki. Natka 2013-04-20 14:18:51.255 Ciecierzyca prażona z curry i oregano (wegańska) zastanawiam się, czy można zrobić w ten sposób fasolę.. :) orzechova 2013-04-20 13:18:57.295 Kotlety z podgotowanej czerwonej kapusty z rozmarynem (wegańska) Kotlety sa rewelacyjne :) Dzieki za przepis. Ja zmodyfikowalam go o tyle, ze dalam make kukurydziana i ziemniaczana i kasze manne. Ireth 2013-04-20 12:58:46.3 Kotlety z tofu z zieleniną (wegańska) Doktor Mularczyk poleca do smażenia oliwę z wytłoczyn z oliwek albo z trzeciego tłoczenia. Bo i tak przy smażeniu traci się część zalet tego tłuszczu, więc po co marnować dobry olej/oliwę? Którą w sumie najwartościowiej spożyć w sałatce lub jako dodatek do zupy. A i kieszeń mniej boli ;) A za przepis dziękuję, świetny jest! ~eFKa 2013-04-20 12:07:21.293 Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem (wegańska) Świetne, pyszne danie. U nas dodatkowo posypane serem Gran Padano. Natka 2013-04-20 10:30:09.368 "Spaghetti" z cukinii (wegańska) Właśnie zrobiłam spagetti. Paprykę i cukinię pokroiłam w długie co daje ładny wygląd :) Zamiast groszku fasole a jako składnik dodatkowy sos sojowy. Całość palce lizać. Dziękuję za przepis :) ~Agata 2013-04-19 18:24:33.09 Wybuchowe muffinki nadziewane budyniem (wegańska) Genialne. ostatnio mam muffinkomanię. I na słono i na słodko ;) Surri 2013-04-19 14:48:14.586 Muffinki kakaowe (wegańska) Wrzuciłam pytanie na Fejsa i wyszło, że to kwestia nagrzania piekarnika, a dokładniej zbyt wysokiej temperatury. Od razu dodam, że nawet jeśli ustawiłaś piekarnik dokładnie na 175 st.C, to mogłaś go nagrzewać dłużej niż Fermina albo po prostu twój piekarnik grzeje mocniej (bo piekarniki nie są kalibrowane zbyt precyzyjnie). Raci napisała na FB: "temperatura w piekarniku może być zbyt wysoka. przytrafiło mi się to z babką wielkanocną ;)". A Magda: "zawsze, jak piekę muffiny, to pierwsza partia jest bez czubka, a drugiej czubek już rośnie. może to rzeczywiście kwestia rozgrzania piekarnika? albo "odstania" ciasta :)". A na koniec kluczowe cytaty: "nie mam nic przeciwko czubkom, mniam", "dla mnie z czubkiem maja ta przewage, ze smaczniej wygladają" - i tym pozytywnym akcentem.... :) admin 2013-04-19 13:41:18.679 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |