
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jonek 2013-04-09 20:50:58.374 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() martina 2013-04-09 17:22:22.144 ![]() Skusiłam się, pyszne! Zrobiłam ciut inaczej. Wiórków miałam 200g (paczka z biedronki ;P), cukru dałam łącznie 50g (1 cukier waniliNowy i reszta zwykłego, bez kakao, bo nie miałam na stanie. Miksowałam partiami, najpierw na próbę ze 100g i połowy cukru. Ciężko szło, myślałam, że mi blender się zapali :D co chwila nim potrząsałam, żeby mu pomóc :D jak sie już zbiło w bryłkę, to wyjęłam większość i miksowałam aż masa stała się płynna, potem dokładałam po trochu masy wyjętej. I znowu ujmowałam, dodawałam, a na koniec jak już była wymęczona, miksowałam całość do oporu, aż była płynna. Rozlałam do foremek do lodu (też miałam takie winogronka ;) i do silikonowych foremek na czekoladki. Łącznie wyszły mi 33 sztuki (24 winogronka i 9 małych czeko walców. Masa szybko stwardniała w lodówce, chyba już po ok 1 godz. (tylko z wierzchu przypominała zamarznięte lody, ciut popękała). Czekoladki są twarde. Jak zwykła czekolada. Moim zdaniem nie są pudrowe, pewnie dlatego, ze tak mocno się znęcałam nad nimi. Gdybym miała foremkę od czekolady w tabliczce, to chętnie bym sprawdziła, czy dałoby się ją łamać, tak jak zwykłą czekoladę :D Można gdzieś dostać taką formę? martina 2013-04-09 17:18:37.856 Zupa krem z marchwi i ziemniaków (lakto-wege) pyszna tejewka 2013-04-09 16:34:43.387 ![]() Tym razem robiłam pod okiem mamy i zanim odpisałaś już mnie olśniła, że to przecież oczywiste że chodzi o proszek :P Wcześniej posłużyłam się tym przepisem www.vegestrefa.pl/616/tofurnik-na-orzechowym-spodzie/ (również korzystam z tego spodu) i wyszło ok. Tym razem zrobiłam z cytryną, zdam relacje po zjedzeniu:) Dzięki! masskotka69 2013-04-09 16:18:53.82 ![]() O rety, jasne że chodziło o sam budyniowy proszek, bez gotowania... Przepis mówi żeby użyć "4-5 czubatych łyżeczek skrobi kukurydzianej lub ew. 3/4 torebki budyniu", a później o wrzuceniu do blendera tofu i innych takich oraz skrobi. Skrobi nie gotujesz, więc budyniu w proszku (który w większości składa się ze skrobi właśnie) również nie :) Poza tym przepis na pewno by o tym wspomniał, gdyby było trzeba najpierw cokolwiek ugotować... Ale cieszę się że mimo wszystko sernik w miarę wyszedł :) Bardzo się cieszę :) patrycccja 2013-04-09 14:53:26.907 ![]() tak więc zrobiłam ten sernik z ugotowanym budyniem, wyszło nawet spoko, tylko zastanawiam się cały czas czy chodziło o ugotowany budyń czy sam proszek? masskotka69 2013-04-09 14:03:01.827 ![]() Raczej każdy się nada, chyba że ma oznaczenia mówiące, że nie nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce :) Nula 2013-04-09 13:37:23.322 Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut (wegańska) Mam mikrofalę, ale rzadko z niej korzystam, więc mam pytanie o kubek. Każdy się nadaje, czy musi być jakiś specjalny? :) ~Marta 2013-04-09 10:50:32.718 ![]() Jo, na FB Katarzyna właśnie napisała: "Dałam 2 łyżki/ 2 łyżki mąkę ryżową i kukurydzianą, proszek bezglutenowy i tyle. Troszeczkę suche, więc pewnie można by coś mokrego jeszcze dodać (zrobiłam wersję bez jajka). No i trochę więcej niż szczyptę proszku do pieczenia wsypałam." Więc na pewno warto eksperymentować w tym kierunku :) patrycccja 2013-04-08 23:08:01.766 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) Dziś zrobiłem po raz trzeci, zmodyfikowałem go dodając: kolendra mielona - 1 łyżeczka zioła zamiast soli - 1 łyżeczka (może być inna mieszanka) siemię lniane mielone - 2 łyżki sezam mielony - 2 łyżki mąką kukurydziana – 3 łyżeczki Dodaje jeszcze oliwę z pestek winogron – 2 łyżki stołowe by masa nie była tak sucha. Całość blenderuję dosyć intensywnie i piekę w temp 180 stopni na góra/dół. Dziś wyszedł po prostu rewelacja, smakuję nawet mojej partnerce a ona nie przepada za takimi potrawami. Paxton 2013-04-08 21:01:19.078 Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut (wegańska) czy ktos probowal robic wersje z maka bezglutenowa? ~Jo 2013-04-08 20:50:28.803 ![]() Pięknie wyrosło, wyszło świetnie, jak muffinek :) Bardziej takie gąbczaste niż kruszące się. Ładnie odchodzi od kubka. Pokombinowałabym, żeby było mniej oleju... trochę za bardzo go czuć, kiedy ciasto wystygnie. Tak jak Olexy dałam dodatkową łyżkę mleka zamiast jajka, ale poprzestałam na małej szczypcie proszku do pieczenia. Soda i sok z cytryny są zbędne - przecież proszek do pieczenia to soda z kwaśnym dodatkiem niezbędnym, by soda reagowała :) Dałam płaskie łyżki mąki i cukru i tak jest ok - inaczej ciasto, zwł. po wystygnięciu, byłoby za suche. Uwaga: staramy się trochę poczekać, aż ciasto ostygnie - świeże nie jest zdrowe dla brzucha :) patrycccja 2013-04-08 20:06:05.868 Indyjskie cebulki w cieście (indian pakora) (wegańska) indian pakora robi się z mąki z ciecierzycy (no chyba, że to to samo co mąka grochowa) można też użyć sera paneer, ale nie wiem, czy jest dostępny w Pl. Z warzyw najbardziej smakuje mi bakłażan, a z przypraw dodaję mieszankę garam masala. pociunia 2013-04-08 19:17:15.679 Pierogi ruskie jak od babci (wegańska) Pyszne, super przepis :) Maqda 2013-04-08 18:40:37.282 Smalec z fasoli (wegańska) WegaPaniDomu, i naprawdę uważasz że wróciłaś do jedzenia mięsa z powodu nazewnictwa? wybacz, ale ja nie widzę żadnego związku... ironka 2013-04-08 18:19:01.841 ![]() mamaoza, świetne zdjęcie. przyciąga oko :) patrycccja 2013-04-08 11:39:30.773 Cytrynowo-makowe muffinki (wegańska) pycha olga7 2013-04-07 19:46:33.397 ![]() Ale oczywiście można użyć innego, ja akurat taki miałam :) Nula 2013-04-07 19:02:44.001 ![]() Bellarom :) Nula 2013-04-07 18:52:30.455 ![]() @ agnmid, tru - Ja uwielbiam tłuste ciasto na pizzę, szczególnie jak się da zamiast oleju oliwę z oliwek (tak jak się powinno robić, ja podałam wersję ekonomiczną :P). Takie bez oleju jest zupełnie inne w smaku i teksturze. Jak ktoś dba o niską zawartość tłuszczu w diecie, to faktycznie przepis nie dla niego :D amanii 2013-04-07 17:40:10.007 Lody karmelowe z mleka kokosowego (wegańska) A z jakiej firmy ten syrop karmelowy?:) ~Kas 2013-04-07 16:19:10.318 ![]() cudowny :) agnmid 2013-04-06 22:45:29.738 Pseudo powidła (wegańska) ile można to przechowywać ? :) ~alutek 2013-04-06 21:21:03.935 ![]() Pasta przełożona jeszcze na gorąco do słoiczków pięknie się zassała i przechowała. Oczywiście nie pasteryzowałam jej dodatkowo, tylko wystudziłam i wstawiłam do lodówki. Dziś po ponad 2 tygodniach ją otworzyliśmy i jest jak świeżo zrobiona :) Gdyby zawierała strączkowce lub inne bogate źródło białka, nie byłaby raczej tak trwała... patrycccja 2013-04-06 21:09:22.474 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |