
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() A widzisz, szukałam, czy ktoś wrzucił przepis i nie znalazłam :P Jak się daje olej (przy użyciu mleka kokosowego pewnie nie trzeba), to wychodzi takie kruche po zastygnięciu, bez tego są mordoklejki - tu już, jak kto lubi ;) Szczerze przyznam, że bałabym się użyć mleka kokosowego domowej produkcji do tego ;) Zawsze po zagotowaniu mi się brzydko rozwarstwia :( A z puszki może by wyszło, nie wiem, nie próbowałam ;) Ponoć kajmak czy mleko skondensowane sprzedają puszkowane, ale... za granicą :P Luna7 2013-04-03 19:34:36.251 ![]() Ale najwazniejsze zeby woda z cukrem dobrze zgestniala - wtedy dodaje slonecznik i trzymam na gazie i wtedy jeszcze czesto musze dodawac wody bo inaczej by sie to spalilo :P OpenWorld 2013-04-03 18:19:58.92 ![]() Ja juz pisalam kiedys o kajmaku weganskim na puszce ale musze napisac ,że na mleku kokosowym z puszki i z syropem z agawy wychodzi genialny kajmak :D z mlekiem sojowy mtez juz kiedys robilam i tez wychodzi bardzo dobry :P nie trzeba dodawac zadnego oleju ale jak juz dawalam to dawalam kokosowy :P Powinni wogole kajmak czy mleko skondensowane z mleka sojowego lub kokosowego sprzedawac w sklepach :P OpenWorld 2013-04-03 18:16:02.915 ![]() attuna - mi zawsze wychodzi - tzn gestnieje od razu w garnku jak mieszam a potem jest jeszcze twardsze jak postoi kilka godzin :] A czy zrobic gesty ten syrop czy nie ? bo jak sie za krotko robi tą wode z cukrem to wychodzi tylko tali plyn wodnisty cukrowy a nie gesty prawie ze karmel i wtedy faktycznie moglo wyjsc za malo geste :P ja jeszcze czasem dodaje kakao mozna dactez karob ja kto lubi :P OpenWorld 2013-04-03 18:14:03.484 ![]() Tak, tofu będzie tu pasować. Można też pokombinować z innymi strączkami, będzie i tresciwie i kolorowo. ryfka 2013-04-03 12:59:58.106 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() orzechova 2013-04-03 09:35:10.982 Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zina Marina 2013-04-03 08:34:32.283 ![]() Zapomniałam jeszcze spytać, czy próbował ktoś z Was robić mleko w automacie. Jeśli tak, to ile trzeba go naprodukować (nie wiem, jakie są tam "miarki"), żeby osiągnąć podobny efekt, co ręcznie? I jaki automat to był (zastanawiam się nad kupnem od jakiegoś czasu...) martina 2013-04-03 00:50:28.741 ![]() Hej! Cieszę się, że Wam smakuje ;-) Co do wagi serka, to wtedy ważyłam go na takiej zwykłej plastikowej wadze (kto ma coś takiego w domu, to wie, że nie jest zbyt dokładna :D). Jak zakupię elektroniczną to podam ile mi gramów wyszło :D, może nawet zmierzę ponownie kosteczkę. Ale jak by nie patrzeć ilościowo wychodzi ciut więcej niż kostka ze sklepu np. Polsoi (a na pewno taniej, nie mówiąc już o konsystencji... Widzę, że niektórzy martwią się tą solą gorzką. Nie ma się czego bać! Ona jest konieczna do reakcji chemicznej. I tyle. Gwarantuję, że skutków ubocznych nie ma ;-) Jest tylko satysfakcja z pysznego tofu ;-) Przydałyby mi się nowe foremki, może komuś udało się kupić coś ciekawego i mógłby mi doradzić?? martina 2013-04-03 00:41:28.202 ![]() pozwoliłam sobie wrzucić fotkę :) zrobiłam to cudo na święta, chociaż moje wiórki są chyba na maksa odtłuszczone, bo zrobił się z nich puder i za nic nie chciały się skleić :( ale wrzuciłam łyżkę oleju kokosowego [mój balsam do ciała ;)] i ładnie się zlepiło. wszyscy chwalili, pycha! będę robić częściej, tylko lepsze wiórki kupię.. orzechova 2013-04-02 15:37:14.713 ![]() Sprawdza się! :D Chyba miałam zbyt soczystą cytrynę... uważam, że ilość pierwszych dwóch składników można podwoić, a resztę zostawić, jak jest, może będzie mniej wyrazista... ;) Tylko nie wiem, jak wtedy z konsystencją, muszę sprawdzić ;) Luna7 2013-04-02 14:48:19.064 Cebulowy nalot dywanowy (wegańska) Świetny pomysł! Robiłam nalot zgodnie z przepisem i mam kilka uwag: następnym razem wyciungłabym zdecydowanie więcej cebuli niż na tylko 1 śliwkę i 1 migdała (sama upchałam po 2, a mimo to całość wydała się zbyt mdła i czuć było głównie cebulę). Poza tym przydałyby się jakieś bardziej szczegółowe dane odnośnie pieczenia - jak długo i w jakiej temperaturze? Moje dłuuugo nie chciały się zrumienić w 180. Do przepisu na pewno jeszcze wrócę :) hugable 2013-04-02 10:17:04.681 ![]() Szczerze mówiąc nie wiem jak by wyszło z bananem. Zawsze robiłam ciasto z mąką kukurydzianą. Takim typowym zamiennikiem jajka jest też mąka sojowa. Ale z bananem to nie mam pojęcia. moni 2013-04-02 10:01:16.76 ![]() Ja uzywalam zawsze jablkowego jak robilam ta zeberke :P OpenWorld 2013-04-01 20:04:41.638 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nula 2013-04-01 17:30:14.71 ![]() A czy można zastąpić ocet balsamiczny zwykłym octem? lagatta 2013-04-01 12:43:10.176 ![]() Dodałabym tofu wędzone lub zwykłe - bardzo lubię połączenie tofu z ciecierzycą. EwaH 2013-04-01 09:43:50.076 Sałatka z kaszki kuskus i ciecierzycy (lakto-wege) Sałatka jest pyszna. Natomiast zastanawiam się jak przerobić ją na wersję wegańską, żeby nie straciła na swojej treściwości... (nie jestem weganinem, ale kiedy coś gotuję sam, staram się gotować wegańsko). Jakieś pomysły na zastąpienie sera? ~Jaskier 2013-03-31 22:28:27.154 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Owllee 2013-03-31 21:51:47.543 ![]() zrobilam ten pasztet na swieta....Wow ! ale rewelacja, swietny przepis, pyszny pasztet szkoda tylko ze ma niesamowita tendencje do znikania...postawilam na stol a po paru godzinach ostaly sie tylko okruchy (do swojego dodalam lyzke stolowa koncentratu)... Dziekuje za ten cudowny przepis! Owllee 2013-03-31 21:40:32.677 Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek (ovo-wege) Pasztet niebiański, o wiele lepszy od popularnego na puszce "wegańskiego pieczarkowego". Część rodziny myślała, że jest mięsny ;)) ~k 2013-03-31 12:49:38.908 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() barianna 2013-03-30 23:36:48.031 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dragi 2013-03-30 23:28:41.671 Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska) Dziś zrobiłam, wyszła naprawdę bardzo dobra kokosowo-cytrynowa babka :) Polecam serdecznie, super przepis. Uwielbiam wegańskie wypieki, zawsze wychodzą. ~Hekate 2013-03-30 21:06:39.939 ![]() Bardzo smaczne, będzie w sam raz na wielkanocne śniadanko :) Ja dodałam jeszcze trochę włoszczyzny z wywaru, bo akurat miałam - komponuje się :) joa 2013-03-30 20:38:17.269 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |