
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Pasta SMS (soczewica, manna, sezam) (wegańska) Czosnek zamiast cebuli, natka pietruszki i ryz zamiast kaszy:) Pysznosci!! lidium81 2013-03-18 17:44:15.293 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avka 2013-03-18 14:34:43.029 ![]() pyszna zupka. zamiast czosnku dodałam cebulkę i dużą łychę chilli :) wszyscy się zajadali.. dziś znów ją robię! koszka 2013-03-18 13:30:01.43 ![]() ja dodalam zurawine posiekana, sezam i wiorki kokosowe (ale wlasciwie chyba ich nie czuc specjalnie) i tez na oleju kokosowym robilam z maka zytnia i troche kukurydziana. wyszly pycha mniam! i łatwizna! kokoha 2013-03-18 10:19:23.985 ![]() Hmm, ciekawe, wędruje do schowka ;) Luna7 2013-03-17 21:20:34.368 ![]() Nie próbowałam robić z palonej, a z niepalonej wychodzą na 100% (przynajmniej mi). Generalnie wszelakie falafele, dosze czy inne dania z wykorzystaniem niezbożowych mąk robi się z surowych (zbożowych właściwie też się surowych używa), a nie gotowanych czy prażonych ziaren ciecierzycy, gryki, soczewicy, ryżu i innych, więc myślę, że tu ta zasada też obowiązuje :) Luna7 2013-03-17 21:02:43.548 ![]() Racja, "drobne" nie znaczy "błyskawiczne". Po prostu automatycznie mi się skojarzyło. Używam tylko górskich, a one wcale drobne nie są, a drobne do tej pory to przeważnie właśnie błyskawiczne na sklepowych półkach widziałam. Mea culpa. Tak czy siak aż 20 minut na drobne płatki wydaje mi się nieco zbyt dużo ;) Luna7 2013-03-17 20:57:08.824 Czosnkowo-pomidorowe kotleciki z kaszy jęczmiennej (wegańska) pomysł bardzo fajny! Nie polecam robienia kotlecików bez bułki tartej - rozwalają się okropnie :) ~Justyna 2013-03-17 20:01:08.078 ![]() Luna, nigdzie nie napisałam, że mają być błyskawiczne. Błyskawiczne mają dużo mniej właściwości zdrowotnych, bo są mocno obrobione i przetworzone. Używam pełnoziarnistych ekologicznych, nigdy błyskawicznych. Efedrina, dzięki, zawsze się gubię w tych rodzajach płatków ;-) Jeśli ktoś chce bardziej chrupiącą owsiankę niech gotuję krócej, oczywiście. zielenina_blog 2013-03-17 19:32:54.249 Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska) Oznajmiam, że ciasto przeżyło noc w lodówce, a omleciki też się udały :D Nie widziałam szczególnej różnicy między nimi, a tymi smażonymi poprzedniego dnia, może były troszkę bardziej płaskie/kruche. Placki ładnie się smażyły, i były pyszne, zwłaszcza polane sosem pomidorowym. Thuvien 2013-03-17 19:05:01.765 Kluski gryczane (wegańska) Czy mąka musi być z kaszy niepalonej? Moje kluski wyszły zakalcowate, choć gotowałam je jeszcze długo po wypłynięciu. Ciasto surowe miało fajną, ''czystą'' konsystencję, więc nie wiem co innego mogłam zrobić źle. Thuvien 2013-03-17 18:53:16.195 Pasta z fasoli z oregano i zrumienioną cebulką (wegańska) preferuję taką wersję: fasola + ocet + oregano + tymianek = pycha : ) (w wersji niemiksowanej, zajadane łychą bez octu, i też pycha : )) (sos sojowy pewnie by pasował ale nie mam) ~Anka 2013-03-17 18:46:37.233 Gulasz warzywny z kostką sojową i bakłażanem, patisonem lub dynią (wegańska) Bardzo pyszne! Z nieba mi dziś spadło to niebo w gębie :), bo nie miałam pomysłu na dwa młode bakłażany, które już koniecznie trzeba było zjeść. Doprawiłam jeszcze odrobiną bazylii, oregano i świeżo zmielonym pieprzem - wyszło rewelacyjnie. Dzięki! Irris 2013-03-17 18:42:01.72 ![]() Pyszne. Dzieki za prosty przepis. Ja uzywalam oleju kokosowego poniewaz to jedyny tluszcz jaki uzywam + dodalam zmielonego migdalu dosc sporo I wyszly pyszne. Teraz kawcia I czas na relaks :-)) tubbsik 2013-03-17 17:49:26.998 Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa (wegańska) Super :-) ~Agyosa 2013-03-17 16:40:09.336 Zupa szczawiowa z jajkiem (lakto-ovo-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gonzargiel 2013-03-17 14:04:32.087 ![]() ta zupa jest pyyycha :) banka 2013-03-17 13:52:07.205 Ciszka po kaszubsku (gotowane "kotlety" z kaszy gryczanej i ziemniaków) (wegańska) "Kiszka wypiekana jest w różnych formach, kształt zależy od grubości i długości worka płóciennego. Wielkość: Zależna od oczekiwań i przeznaczenia" - tak twierdzi www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Kiszka-kaszubska-Cziszka-kaszebska a im chyba wypadałoby wierzyć :) Co jeszcze ciekawe... "Kiszka kaszubska była daniem przyrządzanym na specjalne okazje lub jako danie świąteczne, gdyż jej przygotowanie wymagało dużo pracy i wiele czasu." :) I jeszcze: "Kuchnia polska. Potrawy regionalne" Hanna Szymanderska Podaje trochę inne proporcje; używa gazy zamiast lnianego woreczka, ale też poleca o wiele dłużej gotować... może różnica bierze się właśnie z robienia różnej grubości ciszki? 500 g kaszy gryczanej, 1 kg obranych ziemniaków cebula, 2 ząbki czosnku, garść drobniutko posiekanej naci pietruszki jajko (można pominąć) 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 litry bulionu warzywnego 2 listki laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu i kilka ziela angielskiego Kaszę opłukać, zalać wrzątkiem i zostawić na kilkanaście minut, po czym osączyć na sitku. Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku. Masę ziemniaczaną wymieszać z kaszą i natką, dodać jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Z masy uformować wałek, zawinąć go (zostawiając trochę luzu, gdyż masa bardzo rośnie w trakcie gotowania) w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcić końce. Ułożyć w szerokim rondlu. Zalać gorącym bulionem, dodać listki laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Kiszkę włożyć na kilka minut do zimnej wody, po czym odwinąć z gazy. Poczekać, aż trochę przestygnie. Kroić w plastry i smażyć na chrupiąco z obu stron na oleju. ~brumburak 2013-03-17 13:50:27.517 ![]() Tak, tu powinna być sól, bo soda jest już w proszku do pieczenia :) Ale bez soli, a z większą ilością sody, też wyjdzie - jak widać na Twoim przykładzie :) EwaH 2013-03-17 12:27:53.999 Pasta z pestek dyni i cebuli (wegańska) Pychota i w wersji z mniejszą ilością przypraw i jako ostrzejszy dodatek ~Kaka 2013-03-17 11:31:45.134 Prosty czekoladowy brownie (wegańska) 1 łyżeczka soli,czy 1 łyżeczka sody?zawahałam się(jakoś sól mi tu nie pasowała-przepraszam)i w końcu dałam sody,ale wyszło bardzo dobrze.możesz rozwiać moją wątpliwość?ma być sól? ~iw 2013-03-16 21:02:07.903 Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska) ciasto się udało,było delikatne i "kruche",ale myślałam,że choć trochę wyrośnie lub spuchnie po zalaniu,co się nie stało.dlatego polecam piec w niewielkiej blaszce czy tortownicy. ~iw 2013-03-16 20:33:20.96 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() JanulkaFizdejko 2013-03-16 16:12:58.358 ![]() to ja już nie mogę się doczekać truskawek! Bardzo podoba mi się ten koktajl :) Dana 2013-03-16 09:36:44.245 Pasta z fasoli z oregano i zrumienioną cebulką (wegańska) Dodałam posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, bez bułki tartej. Pasta wyszła b.smaczna Anka_Sz 2013-03-15 21:44:57.69 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |