7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255    


Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska)
genialne! ziemniaki wyszły rzeczywiście super chrupiące, dodałam do nich trochę oregano i słodkiej papryki i nic więcej nie było trzeba.
a z dwóch łyżek paćki ziemniaczanej, która została na ściankach garnka po potrząsaniu (trochę zbyt energicznie? ^^), wyszły bardzo fajne prawie-frytki. ;)
sonnentau 2012-10-05 18:21:56.688

Gołąbki z pęczakiem lub zapiekanka "gołąbek" (wegańska)
Wyszło ekstra!!!
~Kamila 2012-10-05 16:54:00.666

Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska)
Wspaniały smak i aromat. Delikatnie kokosowo-imbirowy. Zrobiłem bez zagęszczenia, nie była wodnista ale też nie krem. Jadłem z grzankami. Szczerze polecam.
~Rafał 2012-10-05 16:44:58.904

Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska)
Marta, przede wszystkim do dań kuchni indyjskiej. Ale pasuje do różnych rzeczy - do obiadu z ryżem/kaszą i duszonymi lub smażonymi warzywami; do kotletów, zwł.takich delikatniejszych w smaku, a już zwł. do kotletów na bazie ziemniaków lub strączkowców (!); do kanapek z wędzonym lub smakowym tofu lub żółtym serem (zależy czy ktoś ktoś jest weganinem czy nie); moja mama ostatnio jadła kanapki z samym chutneyem zamiast dżemu ;D
patrycccja 2012-10-05 14:32:57.197

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Nie próbowałam używać maszynki DO MIELENIA ;) ale oczywiście możesz przeprowadzić wstępną obróbkę w dowolny sposób - albo taką maszynką albo posiekać nożem. Na koniec jednak koniecznie trzeba całość zmiksować. Chcąc dbać o blender koniecznie rób jednak przerwy, żeby silniczek się nie przegrzał :)
patrycccja 2012-10-05 14:21:08.495

Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem (wegańska)
spróbuję,a zastanawiałam się co zrobić z gruszek i trafił mi się interesujący przepis:-)
linia 2012-10-05 14:16:54.057

Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem (wegańska)
Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :)
patrycccja 2012-10-05 14:09:48.924

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
lepszy jest ajwar
~anna453 2012-10-05 11:08:24.913

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
czy ktoś próbował robić takie masełko z maszynce o niechlubnej nazwie "maszynka do mięsa"? pomyślałam, że może wstępne mielenie przeprowadziłabym właśnie w maszynce, bo mam bardzo słaby blender ręczny i trochę się o niego boję....
~znikam 2012-10-04 21:10:59.418

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
O tak, tak, pyszne jest :) Ja jednak mam ciut z słabą maszynę (jedna taka nie wytrzymała i gdzieś po roku padła), więc przeważnie mielę, dopóki nie zrobi się taka gęsta pasta i na wszelki wypadek stopuję. Może dopracowanie robotem ręcznym jest dobrym rozwiązaniem, muszę spróbować ;)
No i obie wersje - surowa i prażona są przepyszne :) Preferuję jednak surową :) A moja mama prażoną z dodatkiem soku z cytryny :)
Luna7 2012-10-04 21:01:32.735

Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska)
cos ala bigosik :) nie jestem wegetarianka ,ale uwielbiam wasze przepisy modyfikuje wedlug wlasnego uznania :) ja jeszcze dodalam : kukurydze ,por,marchewka troche koncentratu pomidorowego :)
eksperymentalna 2012-10-04 20:32:19.604

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Faktycznie funkcjonuje. W normalnym wypadku, kiedy zabrałabym się do robienia masła orzechowego mikserem ręcznym, w momencie, kiedy mikser "zapchałby się" zrezygnowałabym z dalszych prób. Zachęcona jednak tym przepisem przyciskałam dalej jego włącznik i okazało się, że mikser rzeczywiście nadal pracuje! :-) Po jakimś czasie, z krótkimi przerwami w pracy miksera, zaczęło tworzyć się masło :-) Pięć gwiazdek za prostotę i genialność tego przepisu.
Iwo-na 2012-10-04 20:05:07.599

Kapusta pekińska duszona z sosem sojowym, czosnkiem i natką (wegańska)
Już nie długo w mojej kuchni:) Co myślicie o podaniu z makaronem sojowym?
florka 2012-10-04 19:02:42.834

Buraczki na ciepło, zabielane smietaną (lakto-wege)
zlituj sie.... na margarynie???
~MP 2012-10-04 16:45:02.534

Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
a wygląda skomplikowanie jak się czyta... idę to sprawdzić:-)
~Renata 2012-10-04 15:29:32.187

"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska)
Za pierwszym razem zrobiłam sabdżi wg przepisu i wyszło bardzo dobre, ale najbardziej smakowały mi ziemniaki i kapusta. Dlatego następnym razem zmodyfikowałam przepis:
używam tylko ziemniaków i kapusty, gotuję wg przepisu, dodaję trochę inne przyprawy z baraku dostępu do wymienionych(garam masala, chili, paryka, curry) i ostatecznie dodaję sporo wody żeby warzywa były w sosie. Wychodzi z tego bardzo smakowity "gulasz po indyjsku" ;-) Zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Dziękuję za inspiracje.
Iwo-na 2012-10-04 15:11:57.564

Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW)
Pyszne!
creedd 2012-10-04 14:37:46.399

Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska)
A do czego to jeść?
Jakieś wege pomysły na użycie chutneya?
~Marta 2012-10-04 11:40:40.224

Zasmażana kapusta kiszona (wegańska)
Gotuję kapustę bez liścia i ziela(kiedyś zapomniałam dodać i okazało się, że tak mi lepiej smakuje:-)), nie odlewam wody. Smażę cebulę(dużo!) na złoto i dodaję mąkę(tyle by dobrze zagęścić wodę w której gotuje się kapucha) i taką zasmażkę dodaję do kapusty - wychodzi kapusta w kremowym sosie, przepyszna, że aż palce lizać! Podaję z ziemniakami, szarymi kluskami ziemniaczanymi; makaronem; gotowaną z mniejszą ilością wody wykorzystuję do krokietów, a z grzybami do pierogów; i jeszcze wersja z grochem... Przepis baza i do tego chyba tradycyja w Polsce. Polecam gorąco!
Iwo-na 2012-10-04 00:02:25.861

Makaron z marchewką w sosie curry (wegańska)
Dzisiaj zjedliśmy dokładnie ten sam sos(tylko marchewkę utarłam normalnie) z ziemniakami zamiast makaronu. Mniam, mniam!
Iwo-na 2012-10-03 23:37:01.568

Biszkopt wegański - bez jajek! (wegańska)
Świetny jest :D
A wrzućcie samo ciasto jeszcze (z podanych proporcji) do foremek na muffinki czy w małe okrągłe pasztetówki - wychodzi deser dla czterech osób! :P
Za to z cynamonem, kakao i goździkami smakuje (i pachnie) prawie, jak piernik ;)
Luna7 2012-10-03 22:00:02.071

Placki z ziemniaka i kiszonej kapusty (wegańska)
Bardzo dobre. Proporcja 1:1 ziemniaki/kapusta okazała się dla mnie nieodpowiednia - za dużo kapusty, ale to zależy chyba od tego jak ukiszona jest kapusta. Natki i pieprzu cytrynowego nie miałam. Ziemniaki starłam na miazgę i w tym wypadku nie potrzebowałam wody.
Mathilda pisze, że pasują do placków przeróżne dodatki. Dla mnie, następnym razem, koniecznie sos grzybowy(z suszonych grzybów leśnych) lub sos pieczarkowy.
Iwo-na 2012-10-03 20:49:27.798

Curry kalafiorowo-ziemniaczano-marchwiowe (wegańska)
pyszneeeee! nawet bez rodzynek. tylko jakoś ziemniory mi strasznie długo zmięknąć nie chciały
~anja 2012-10-03 16:15:53.603

Sałatka makaronowa z sałatą lodową, oliwkami i winegretem (wegańska)
robiłam ostatnio! jest mega prosta,ale do tego ja dodałam z kolei mozarellę. pyszna:)
~Kasia 2012-10-03 15:47:24.72

Bułeczki żytnie (wegańska)
Muszę je spróbować zrobić ;> Tylko szkoda że trzeba czekać aż3 dni ;/
~Ann 2012-10-03 14:34:16.782

   245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas