
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) A mnie wyszedł,upiekł się super ale rzeczywiście do ciasta nie dosypywałam niczego a tylko po wierzchu posypałam sezamem,a można kminkiem czy słonecznikiem.Teraz upiekę chleb na zakwasie i też może będzie super,haha P.S.Twój przepis O'K. ~Grana 2012-10-06 12:42:11.959 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam jeszcze jedno duże zastrzeżenie - rozmieszanie silken tofu za pomocą widelca jest słabe. Po dodaniu bananów wygląda jak coś zważonego. Nawet po upieczeniu widać w masie małe, białe kawałki. Robiąc ponownie na pewno potraktowałabym silken tofu mikserem - blender mógłby je zbyt "upłynnić" i nie wiem czy całość miałaby odpowiednią gęstość, ale mikser powinien być ok. Nawiasem mówiąc dość przypadkowe połączenie z aromatyczną konfiturą z gruszek (puszka.pl/przepis/5852-bardzo_aromatyczna_konfitura_z_gruszek_z_imbirem.html) okazało się bardzo trafione :) patrycccja 2012-10-06 11:32:49.559 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) "lepszy jest ajwar" - Co za idiotyczny komentarz. Chciałam tylko powiedzieć, że wreszcie zrobiłam adżikę z tego przepisu. W zeszłym roku robiłam z innego przepisu, bez dodatku jabłek i marchwii. Przede wszystkim brakuje w tym przepisie informacji, że trzeba ogromny garnek przygotować ;-) Zmieniłam trochę proporcje: oleju dałam tylko 1 szklankę, bo to pół litra mnie trochę przeraziło, cukru pół szklanki, 6 główek czosnku (nie wiem ile to gram), 2 łyżeczki pieprzu czarnego. Po spróbowaniu wydało mi się zbyt delikatne i dorzuciłam 3 papryczki chili. Acha i nie mieliłam niczego, bo nie mam maszynki. Całość wrzuciłam do blendera (partiami). W smaku pycha, wyczyściliśmy garnek kromkami chleba. Zobaczymy jak się przechowa. ~Marta 2012-10-06 01:39:59.534 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) Genialne ! :) ~magda 2012-10-05 19:52:06.04 Chrupiące pieczone ziemniaki, uprzednio obgotowane (wegańska) genialne! ziemniaki wyszły rzeczywiście super chrupiące, dodałam do nich trochę oregano i słodkiej papryki i nic więcej nie było trzeba. a z dwóch łyżek paćki ziemniaczanej, która została na ściankach garnka po potrząsaniu (trochę zbyt energicznie? ^^), wyszły bardzo fajne prawie-frytki. ;) sonnentau 2012-10-05 18:21:56.688 Gołąbki z pęczakiem lub zapiekanka "gołąbek" (wegańska) Wyszło ekstra!!! ~Kamila 2012-10-05 16:54:00.666 Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska) Wspaniały smak i aromat. Delikatnie kokosowo-imbirowy. Zrobiłem bez zagęszczenia, nie była wodnista ale też nie krem. Jadłem z grzankami. Szczerze polecam. ~Rafał 2012-10-05 16:44:58.904 ![]() Marta, przede wszystkim do dań kuchni indyjskiej. Ale pasuje do różnych rzeczy - do obiadu z ryżem/kaszą i duszonymi lub smażonymi warzywami; do kotletów, zwł.takich delikatniejszych w smaku, a już zwł. do kotletów na bazie ziemniaków lub strączkowców (!); do kanapek z wędzonym lub smakowym tofu lub żółtym serem (zależy czy ktoś ktoś jest weganinem czy nie); moja mama ostatnio jadła kanapki z samym chutneyem zamiast dżemu ;D patrycccja 2012-10-05 14:32:57.197 ![]() Nie próbowałam używać maszynki DO MIELENIA ;) ale oczywiście możesz przeprowadzić wstępną obróbkę w dowolny sposób - albo taką maszynką albo posiekać nożem. Na koniec jednak koniecznie trzeba całość zmiksować. Chcąc dbać o blender koniecznie rób jednak przerwy, żeby silniczek się nie przegrzał :) patrycccja 2012-10-05 14:21:08.495 Bardzo aromatyczna konfitura z gruszek z imbirem (wegańska) spróbuję,a zastanawiałam się co zrobić z gruszek i trafił mi się interesujący przepis:-) linia 2012-10-05 14:16:54.057 ![]() Robiłam tą konfiturę jeszcze kilka razy - i w zeszłym roku i w tym :) Najlepsze są bardzo dojrzałe gruszki, jak najbardziej miękkie - wtedy ładnie się rozgotowują i wszystko idzie zgodnie z przepisem. Z cukrem zeszłam do 1/2 szkl. na 1,5 kg gruszek, a i tak są bardzo słodkie - następną partię zrobię tylko dla siebie bez cukru. Do tego koniecznie podwójna ilość imbiru :) patrycccja 2012-10-05 14:09:48.924 Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska) lepszy jest ajwar ~anna453 2012-10-05 11:08:24.913 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) czy ktoś próbował robić takie masełko z maszynce o niechlubnej nazwie "maszynka do mięsa"? pomyślałam, że może wstępne mielenie przeprowadziłabym właśnie w maszynce, bo mam bardzo słaby blender ręczny i trochę się o niego boję.... ~znikam 2012-10-04 21:10:59.418 ![]() O tak, tak, pyszne jest :) Ja jednak mam ciut z słabą maszynę (jedna taka nie wytrzymała i gdzieś po roku padła), więc przeważnie mielę, dopóki nie zrobi się taka gęsta pasta i na wszelki wypadek stopuję. Może dopracowanie robotem ręcznym jest dobrym rozwiązaniem, muszę spróbować ;) No i obie wersje - surowa i prażona są przepyszne :) Preferuję jednak surową :) A moja mama prażoną z dodatkiem soku z cytryny :) Luna7 2012-10-04 21:01:32.735 ![]() cos ala bigosik :) nie jestem wegetarianka ,ale uwielbiam wasze przepisy modyfikuje wedlug wlasnego uznania :) ja jeszcze dodalam : kukurydze ,por,marchewka troche koncentratu pomidorowego :) eksperymentalna 2012-10-04 20:32:19.604 Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iwo-na 2012-10-04 20:05:07.599 ![]() Już nie długo w mojej kuchni:) Co myślicie o podaniu z makaronem sojowym? florka 2012-10-04 19:02:42.834 Buraczki na ciepło, zabielane smietaną (lakto-wege) zlituj sie.... na margarynie??? ~MP 2012-10-04 16:45:02.534 Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska) a wygląda skomplikowanie jak się czyta... idę to sprawdzić:-) ~Renata 2012-10-04 15:29:32.187 "Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() używam tylko ziemniaków i kapusty, gotuję wg przepisu, dodaję trochę inne przyprawy z baraku dostępu do wymienionych(garam masala, chili, paryka, curry) i ostatecznie dodaję sporo wody żeby warzywa były w sosie. Wychodzi z tego bardzo smakowity "gulasz po indyjsku" ;-) Zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Dziękuję za inspiracje. Iwo-na 2012-10-04 15:11:57.564 Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() creedd 2012-10-04 14:37:46.399 Chutney gruszkowy (do słoików) (wegańska) A do czego to jeść? Jakieś wege pomysły na użycie chutneya? ~Marta 2012-10-04 11:40:40.224 Zasmażana kapusta kiszona (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iwo-na 2012-10-04 00:02:25.861 Makaron z marchewką w sosie curry (wegańska) Dzisiaj zjedliśmy dokładnie ten sam sos(tylko marchewkę utarłam normalnie) z ziemniakami zamiast makaronu. Mniam, mniam! Iwo-na 2012-10-03 23:37:01.568 ![]() Świetny jest :D A wrzućcie samo ciasto jeszcze (z podanych proporcji) do foremek na muffinki czy w małe okrągłe pasztetówki - wychodzi deser dla czterech osób! :P Za to z cynamonem, kakao i goździkami smakuje (i pachnie) prawie, jak piernik ;) Luna7 2012-10-03 22:00:02.071 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |