7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259    


Gulasz (sos) z ciecierzycy, papryki i pomidorów (wegańska)
fantastyczne!
aleena 2012-09-22 16:37:08.657

Makaron ryżowy ze szpinakiem i smażonym tofu (wegańska)
super! ;)
DolceVita 2012-09-22 15:45:50.629

Kotlety z kalafiora z cebulą i czosnkiem - palce lizać! (wegańska)
Przepis prosty i szybki..tego właśnie szukałem. Moja mała modyfikacja to zamiast pozbawiać kalafior wody wyciskając go " susze ciasto" małym dodatkiem mąki kukurydzianej, ryżowej i razowej..
Properek 2012-09-22 11:03:34.709

Słodki serek "jogurtowy" z tofu (wegańska)
bardzo fajna opcja na lekkie śniadanko ;)
DolceVita 2012-09-22 11:03:08.628

Brokuły z makaronem (wegańska)
Robię to na obiad, jak brakuje mi energii na dłuższe gotowanie. Wymieszany z brokułem makaron polewam sosem pomidorowym z ziołami - pychota!
stylelife 2012-09-22 10:11:06.313

Pomidory z fetą (lakto-wege)
Ja kroiłam nożem i nabijałam na widelec :)
koralina 2012-09-22 09:18:08.506

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Wszystko zrobiłam tak jak napisałaś, a mimo tego w ogóle nie upiekł mi się w środku:( a trzymałam ponad 60 min eh..
~smutna 2012-09-21 23:02:42.394

Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska)
W przepisie tym zainteresował mnie ten szybko samodzielnie zrobiony keczup... Któregoś dnia go zrobiłam i strzał w dziesiątkę!!! Keczup jest świetny! W sumie nie używałam keczupu zbyt często, a tu w Paragwaju przestałam go zupełnie używać, bo te dostępne w sklepach naszpikowane chemią. Teraz nadrabiamy zaległości :-) Dziękuję!
Iwo-na 2012-09-21 19:53:35.737

Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Nom, dla mnie to też wątpliwe, dlatego zawsze dodatkowo 5-10 minut pasteryzuję :)
anatemka 2012-09-21 19:16:27.369

Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Dziś pierwszy raz w życiu robiłam pierogi... i z tym przepisem na ciasto wyszły przepyszne! Ze szpinakiem, fetą i mnóstwem czosnku :))) Ciasto jest rewelacyjne, łatwo się robi, jest miękkie, dobrze się klei a pierożki nie rozpadają się przy gotowaniu :) Z obawy przed porażką zrobiłam przepisowo około 50 pierogów, następnym razem będzie masowa produkcja :)
Malwua 2012-09-21 17:45:17.699

"Nutella" ze śliwek (wegańska)
jadłam to ,bardzo smaczne :)
agnmid 2012-09-21 16:23:21.409

Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
Szkoda, że nie podaliście Panowie wyjaśnienia co do kwasu i podpiwka. To ja nadesłałam ten przepis, 10 lat temu, jako młodziutka dziewczyna dopiero ucząca się gotować. Nie wiedziałam, że istnieje różnica, ponieważ wszystkie znane mi osoby używały nazw wymiennie, a wtedy nie było w sklepach Kujawskiego (z cykorii, moim zdaniem herezja). Potem wiele lat czekałam, aż poznam sekret kwas vs podpiwek i w końcu się dzielę: podpiwek jest na mące, nie na chlebie/okruszkach. Wystarczy zamienić ten składnik. Robię kwas też na bułce tartej, bo rzadko miewam niepotrzebne kawałki chleba (wszystko znika).
mrsnogood 2012-09-21 15:13:26.323

Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Zagotowanie papryki z zalewą pełni również tą rolę, że ją zmiękcza i później łatwiej można układać ją w słoikach. Pierwszy raz w tym roku marynowałam paprykę i miałam podobny problem co Marta :) Ponieważ jednak miałam szerokie słoiki, układałam w nich surową paprykę (bez obgotowywania), zalałam gorącą zalewą (ale ocet dodałam do niej w ostatniej chwili, żeby mniej śmierdziało) i pasteryzowałam ok. 10-15 min. od momentu zagotowania. Nie wiem czy nie za długo, ale słoiki były spore (0,6 l) i chciałam mieć pewność, że się zassą.
Sposób z przepisu jest dla mnie o tyle wątpliwy, że zanim skończę układać paprykę w słoikach, zwł. jeśli by to miały być dżemówki, to końcowe słoiki mogą być już zbyt przestudzone, żeby się zassać. Z drugiej strony po komentarzach widać, że przynajmniej niektórym osobom się udaje :)
patrycccja 2012-09-21 10:32:07.953

Krótko kiszona papryka (wegańska & RAW)
Marto, ja nie pasteryzuje. Tak samo jak nie pasteryzuje ogórków kiszonych. Tez w ten weeknd zrobię kilka słoików :P
Natka 2012-09-21 08:22:15.375

Kapusta z grochem i grzybkami (wegańska)
a ja robię z soczewicą czerwoną
~fiesta 2012-09-20 23:27:12.421

Ciasto "zeberka" (wegańska)
My z mężem dajemy mąkę kukurydzianą i jest dobre. Nie jest tak puszyste jak po pszennej, ale tak z wszystkimi ciastami jest. Ale ja, głodomor, zjem wszystko :)
RudyRydz 2012-09-20 15:13:13.315

Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
tak, podgotować. Też tak robie, chociaz przepis na zalewe mam nieco inny.
anatemka 2012-09-20 13:56:06.187

Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Czy dobrze rozumiem, że tę paprykę należy pogotować chwilkę z zalewą? Nie można surowej włożyć do słoików i zalać zalewą?
Szukam przepisu na paprykę do słoików na zimę i nie mogę się zdecydować.
Trochę się boję, że bez pasteryzowania się nie przechowa, a z drugiej strony z pasteryzowaniem nie za bardzo mam doświadczenie. Grrrrrrr.
~Marta 2012-09-20 11:50:37.93

Krótko kiszona papryka (wegańska & RAW)
No to pasteryzować czy nie? I jeśli pasteryzować, to od razu po zrobieniu czy po kilku dniach?
Chętnie bym zrobiła na zimę, bo papryka teraz taka tania.
~Marta 2012-09-20 11:41:30.746

Kasza "na oszczędnie" (wegańska)
podłączam do pytania : zielenieję . ?
Czy ta kasza wchłania calkowicie tą wode w ktorej sie moczy i tym samym nalezy dolac troche nowej czy nie trzeba nic juz potem dolewac ?
OpenWorld 2012-09-20 10:29:34.092

Pomidory z fetą (lakto-wege)
jak to się później je? :)
majczi 2012-09-20 03:02:10.428

Rogale zwyczajne (wegańska)
Pyszne, nie ma to jak domowe pieczywo. A ponieważ jem oczami, zrobiłam z podanych proporcji 12 mniejszych rogalików. Wystarczyło im 15 minut w piekarniku.
Skonsumowałam z wegańską margaryną zakupioną podczas urlopu w Niemczech - szkoda mi jej było na zwykły kupny chleb ;)
xxl 2012-09-19 21:06:42.371

Niby-ser (wegański) (wegańska)
Krótko mówiąc - WOW! Kulinarne odkrycie roku. Zupełnie nie spodziewałam się takiego zachowania drożdży (najpierw się rozpłynęły, potem zgęstniały na pastę) ani takiego smaku. Konsystencją przypomina mi serek topiony - rzadko spotykane wrażenie w kuchni wegańskiej. Doprawiłam jedynie odrobiną soli, trzymałam na ogniu około 2 minut, żeby mieć pewność, że drożdże zginą. Pyszna, szybka i tania przyjemność - pierwszy rzut skończył na chlebie, jutrzejszy trafi na naleśniki. Zrobiłam zapas drożdży na tydzień ;) Polecam!
xxl 2012-09-19 21:03:01.662

Ciasto jabłkowo-makowe bez mąki (lakto-ovo-wege)
nie robiłam tego, więc nie wiem czy trzeba :) wyszło mi bez przesiania ale pewnie nie zaszkodzi:)
koralina 2012-09-19 20:49:25.801

Ciasto owsiane (bez cukru i tłuszczu) (lakto-ovo-wege)
wtedy co miód i jajka z oliwą ;)
koralina 2012-09-19 20:48:49.898

   249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas