
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Halawa Hare Krishna (lakto-wege) Hej wlasnie zrobilam Halave wyszla pyszniutka tylko dodalam jeszcze cynamon i imbir spobujcie same paluszki lizac :P ~Ziom 2012-09-22 22:29:54.586 Leczo (wegańska) Bardzo fajny prosty przepis. Mi sama robota wyszła około godziny. teraz czekam na efekty:) ~michau 2012-09-22 21:08:50.727 ![]() W dzieciństwie miałam przyjemność jeść tzw. "garus" (też nie wiem, skąd ta nazwa). W/w. składniki rozgotowane tworzyły coś w rodzaju sosu/zupy podawanego z kluskami. Bardzo mi to smakowało, więc i ten dżem spróbuję zrobić. Dana 2012-09-22 19:49:29.016 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DolceVita 2012-09-22 17:33:02.875 Gulasz (sos) z ciecierzycy, papryki i pomidorów (wegańska) fantastyczne! aleena 2012-09-22 16:37:08.657 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DolceVita 2012-09-22 15:45:50.629 ![]() Przepis prosty i szybki..tego właśnie szukałem. Moja mała modyfikacja to zamiast pozbawiać kalafior wody wyciskając go " susze ciasto" małym dodatkiem mąki kukurydzianej, ryżowej i razowej.. Properek 2012-09-22 11:03:34.709 ![]() bardzo fajna opcja na lekkie śniadanko ;) DolceVita 2012-09-22 11:03:08.628 ![]() Robię to na obiad, jak brakuje mi energii na dłuższe gotowanie. Wymieszany z brokułem makaron polewam sosem pomidorowym z ziołami - pychota! stylelife 2012-09-22 10:11:06.313 ![]() Ja kroiłam nożem i nabijałam na widelec :) koralina 2012-09-22 09:18:08.506 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Wszystko zrobiłam tak jak napisałaś, a mimo tego w ogóle nie upiekł mi się w środku:( a trzymałam ponad 60 min eh.. ~smutna 2012-09-21 23:02:42.394 Ciecierzyca w egzotycznym sosie (wegańska) W przepisie tym zainteresował mnie ten szybko samodzielnie zrobiony keczup... Któregoś dnia go zrobiłam i strzał w dziesiątkę!!! Keczup jest świetny! W sumie nie używałam keczupu zbyt często, a tu w Paragwaju przestałam go zupełnie używać, bo te dostępne w sklepach naszpikowane chemią. Teraz nadrabiamy zaległości :-) Dziękuję! Iwo-na 2012-09-21 19:53:35.737 ![]() Nom, dla mnie to też wątpliwe, dlatego zawsze dodatkowo 5-10 minut pasteryzuję :) anatemka 2012-09-21 19:16:27.369 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malwua 2012-09-21 17:45:17.699 ![]() jadłam to ,bardzo smaczne :) agnmid 2012-09-21 16:23:21.409 ![]() Szkoda, że nie podaliście Panowie wyjaśnienia co do kwasu i podpiwka. To ja nadesłałam ten przepis, 10 lat temu, jako młodziutka dziewczyna dopiero ucząca się gotować. Nie wiedziałam, że istnieje różnica, ponieważ wszystkie znane mi osoby używały nazw wymiennie, a wtedy nie było w sklepach Kujawskiego (z cykorii, moim zdaniem herezja). Potem wiele lat czekałam, aż poznam sekret kwas vs podpiwek i w końcu się dzielę: podpiwek jest na mące, nie na chlebie/okruszkach. Wystarczy zamienić ten składnik. Robię kwas też na bułce tartej, bo rzadko miewam niepotrzebne kawałki chleba (wszystko znika). mrsnogood 2012-09-21 15:13:26.323 ![]() Zagotowanie papryki z zalewą pełni również tą rolę, że ją zmiękcza i później łatwiej można układać ją w słoikach. Pierwszy raz w tym roku marynowałam paprykę i miałam podobny problem co Marta :) Ponieważ jednak miałam szerokie słoiki, układałam w nich surową paprykę (bez obgotowywania), zalałam gorącą zalewą (ale ocet dodałam do niej w ostatniej chwili, żeby mniej śmierdziało) i pasteryzowałam ok. 10-15 min. od momentu zagotowania. Nie wiem czy nie za długo, ale słoiki były spore (0,6 l) i chciałam mieć pewność, że się zassą. Sposób z przepisu jest dla mnie o tyle wątpliwy, że zanim skończę układać paprykę w słoikach, zwł. jeśli by to miały być dżemówki, to końcowe słoiki mogą być już zbyt przestudzone, żeby się zassać. Z drugiej strony po komentarzach widać, że przynajmniej niektórym osobom się udaje :) patrycccja 2012-09-21 10:32:07.953 ![]() Marto, ja nie pasteryzuje. Tak samo jak nie pasteryzuje ogórków kiszonych. Tez w ten weeknd zrobię kilka słoików :P Natka 2012-09-21 08:22:15.375 Kapusta z grochem i grzybkami (wegańska) a ja robię z soczewicą czerwoną ~fiesta 2012-09-20 23:27:12.421 ![]() My z mężem dajemy mąkę kukurydzianą i jest dobre. Nie jest tak puszyste jak po pszennej, ale tak z wszystkimi ciastami jest. Ale ja, głodomor, zjem wszystko :) RudyRydz 2012-09-20 15:13:13.315 ![]() tak, podgotować. Też tak robie, chociaz przepis na zalewe mam nieco inny. anatemka 2012-09-20 13:56:06.187 Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska) Czy dobrze rozumiem, że tę paprykę należy pogotować chwilkę z zalewą? Nie można surowej włożyć do słoików i zalać zalewą? Szukam przepisu na paprykę do słoików na zimę i nie mogę się zdecydować. Trochę się boję, że bez pasteryzowania się nie przechowa, a z drugiej strony z pasteryzowaniem nie za bardzo mam doświadczenie. Grrrrrrr. ~Marta 2012-09-20 11:50:37.93 Krótko kiszona papryka (wegańska & RAW) No to pasteryzować czy nie? I jeśli pasteryzować, to od razu po zrobieniu czy po kilku dniach? Chętnie bym zrobiła na zimę, bo papryka teraz taka tania. ~Marta 2012-09-20 11:41:30.746 ![]() podłączam do pytania : zielenieję . ? Czy ta kasza wchłania calkowicie tą wode w ktorej sie moczy i tym samym nalezy dolac troche nowej czy nie trzeba nic juz potem dolewac ? OpenWorld 2012-09-20 10:29:34.092 ![]() jak to się później je? :) majczi 2012-09-20 03:02:10.428 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |