7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Racuchy (ovo-wege) prosze o odpowiedz DZIENKUJE;] ~dominika 2012-09-19 19:07:14.112 Racuchy (ovo-wege) super ale czy monke (zwykłom) można zastompić mąkom ziemniaczanom ~dominika 2012-09-19 19:06:13.887 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) za 5 minut wyciągam z piekarnika, nie mogę się już doczekać jak wyszło mmm :) saymaybe 2012-09-19 17:06:19.285 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) A jak można seitan przechowywać, jak długo? ~Martuś 2012-09-19 12:53:32.909 Zebra wegańska (wegańska) Åwietne, choÄ trochÄ siÄ sypie... cottoncafe 2012-09-19 12:45:16.378 Żurek wegański z butelki (wegańska) Wyśmienity ! Properek 2012-09-19 11:22:38.279 Hummus (wegańska) Kocham! Uwielbiam! PapieroweNozyce 2012-09-18 23:02:12.423 Koktail Masa Perłowa - Kość Słoniowa (wegańska & RAW) 1 grejpfrut, 1 banan, 1 łyżeczka soku odciśniętego ze świeżo startego imbiru - tak, doskonałe połączenie :) Zamiast wyciskać sok z grejpfruta wygarnęłam łyżką miąższ (bez skórek, które są bardziej gorzkie) i zmiksowałam całość - mniej pracy, więcej błonnika. patrycccja 2012-09-18 17:17:10.169 Ciasto "zeberka" (wegańska) ZrobiÅam i jest pyszna. :) cottoncafe 2012-09-18 14:58:13.467 Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem) (wegańska) Doskonałe! Robiłam już na słodko i na słono. Jak na słono, to warto dodać trochę mąki sojowej (ja tłukę kilka kotletów sojowych), wtedy dużo lepiej się trzyma i ma specyficzny smak. cottoncafe 2012-09-18 14:57:12.555 Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe (wegańska) SÄ już w naszym staÅym repertuarze. Mleko kokosowe zastÄpujÄ sojowym lub innym roÅlinnym, żeby ograniczyÄ koszty. Te muffiny ÅmiaÅo mogÄ robiÄ dzieciaki w ramach zabawy w kuchni. :) cottoncafe 2012-09-18 14:50:54.54 Ciastka kakaowe z masą migdałową (wegańska) Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Są dość smaczne, chociaż musiałam zastąpić olej kokosowy olejem z pestek winogron... być może dlatego smak nieco ucierpiał. Dodałam też więcej mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. cottoncafe 2012-09-18 14:48:02.0 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, jeszcze bez orzechów, ale wyszło cudowne! Dałam tylko 1,5 łyżeczki cukru, zapach waniliowy i poza tym całą resztę już według przepisu i... zrobię na pewno jeszcze nieraz! Na dodatek udało się bez zakalca. :) TNT 2012-09-18 14:36:43.316 Szarlotka z budyniem (wegańska) No ja właśnie, tak jak napisałam, robiłam tą wyższą wersję. Mi się nawet wszystkie jabłka nie zmieściły! Miałam dokładnie 1,5 kg pokrojonych antonówek, ale część została, bo bałam się, że mi budyń z formy wypłynie ;) A robiłam w takiej standardowej, największej prostokątnej formie, jaka chyba jest też na twoim zdjęciu. Następnym razem zrobię podobnie jak piszesz - będę chłodzić/mrozić ciasto tylko tyle czasu, ile potrzebuję na inne czynności. Tylko muszę dużo znajomych zaprosić, żeby miał nam kto pomóc sprzątnąć całą blachę ;D Podoba mi się też pomysł Juke, żeby spróbować zrobić budyń na soku z jabłek... ciekawe jak wyjdzie. patrycccja 2012-09-18 14:20:47.546 Szarlotka z budyniem (wegańska) patryccja - ciesze sie bardzo ,że Ci smakowalo :) a wiesz ostatnio to ciasto zrobilam bardzo szybko - znacznie dluzej schodzilo mi zrobienie placka czeskiego przekladanego weganskiego ktore ostatnio tez robilam :P Polecam uzycie wiekszej ilosci jablek i mleka (budyniu) wychodzi wyzsza - nie robilam zdjecia ale wyszla mi teraz ladniejsza niz poprzednio :P Ja raz jak ja robilam to zrobilam tak ze ten pierwszy kawalek ciasta trzymalam pol godziny w lodowce a jak sie podpieklo w pikearniku ,zrobilam budyn,i wszystko bylo gotowe to wyjelam to drugie z zamrazalnika - czyli po okolo godzinie i bylo okej i dawalo sie scierac na tarce bez problemu :P OpenWorld 2012-09-18 13:26:54.217 Makaron z brokułami, ciecierzycą i sezamem (wegańska) Uwielbiamy! Lubimy makarony wogóle, ale tutaj to połączenie brokuła, sezamu i swieżego czosnku jest wybitne. Warto dodać kapkę oleju sezamowego na koniec razem z czosnkiem. ryfka 2012-09-18 11:42:01.084 Szarlotka z budyniem (wegańska) Veganjihad, nie wiem czy pytasz, w którym momencie dodać bułkę tartą czy jaka jest jej rola. Więc, tak jak mówi przepis, blaszkę z ciastem "wyjmujemy i posypujemy bułką tartą". Bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek i w ten sposób zabezpiecza ciasto - inaczej mogłaby powstać cienka warstwa niedopieczonego, wilgotnego ciasta. patrycccja 2012-09-18 09:48:31.183 Mleko ryżowe / napój ryżowy (wegańska) yummi, tylko dodałam więcej cukru wanilinowego kiń 2012-09-18 08:02:36.873 Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami (wegańska) Toż to istna bomba witaminowa ! :D Coś mi się wydaje, że na stałe zagości w jesienno-zimowe dni. veg_mania 2012-09-18 00:44:32.373 Szarlotka z budyniem (wegańska) ciasto rzeczywiscie wygląda apetycznie :) ryfka 2012-09-17 23:50:07.42 Szarlotka z budyniem (wegańska) Moja babcia robi podobne- z tym, że budyń gotuje na soku jabłkowym- wszystkim zawsze bardzo smakuje. ~juke 2012-09-17 23:36:56.315 Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) A czy eksperymentował ktoś z dodaniem zamiast orzechów owoców suszonych? Byłoby słodsze i może nawet lepsze...No i mniej, a właściwie prawie wcale tłuszczu (czego o kaloriach nie można by było niestety i tak powiedzieć;-p) ~juke 2012-09-17 23:35:15.009 Szarlotka z budyniem (wegańska) Jest to najbardziej pracochłonne ciasto, jakie w życiu zrobiłam - choć fakt że nie robiłam ich zbyt dużo ;) Z drugiej strony muszę przyznać, że wyszło fantastyczne :) Pierwszy raz spotkałam się z krojeniem jabłek na szarlotkę, żeby nie puściły zbyt dużo soku - świetne. Spód jest bardzo fajny, a całość śliczna i apetyczna :) Co mnie pozytywnie zaskoczyło, to że bez problemu wyjęłam pierwszy kawałek mimo że szarlotka jeszcze nie do końca ostygła. Faktycznie najlepsza, gdy jeszcze ciepła :) Głównie ze względu na budyń - później jest znacznie gęściejszy i mniej aromatyczny. Tak jak Majczi dałam więcej jabłek (u mnie antonówki) i 3 budynie na litr mleka. Następnym razem zrobię rzadszy budyń i nic poza tym nie zmienię :) Choć zastanawiam się, czy to ciasto faktycznie trzeba tak długo chłodzić... W wersji z masłem, które pewnie było w oryginale, to ma sens, ale z olejem? patrycccja 2012-09-17 23:24:13.93 Pasta czosnkowa (w słoiczku) (wegańska) Kiedys szukałam przepisu na czosnek marynowany i wyczytałam, że nie powinno się tego robić domowym sposobem, bo trzeba jakichs konkretnych warunków, inaczej czosnek wytwarza toksyny. Mój mąż, kiedy jeszcze kucharzył w hiszpańskiej knajpie, przygotowywał taką pastę, ale kuchnia hiszpańska lubi czosnek, więc pasta schodziła w góra trzy dni. ryfka 2012-09-17 21:29:48.842 Surówka z marchwi z czosnkiem, natką i limonką (wegańska & RAW) Jadłam nieraz u siostry. Rzeczywiście - smaczna i zdrowa! Polecam:) Dana 2012-09-17 17:58:33.038 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |