
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Skonsumowałam z wegańską margaryną zakupioną podczas urlopu w Niemczech - szkoda mi jej było na zwykły kupny chleb ;) xxl 2012-09-19 21:06:42.371 ![]() Krótko mówiąc - WOW! Kulinarne odkrycie roku. Zupełnie nie spodziewałam się takiego zachowania drożdży (najpierw się rozpłynęły, potem zgęstniały na pastę) ani takiego smaku. Konsystencją przypomina mi serek topiony - rzadko spotykane wrażenie w kuchni wegańskiej. Doprawiłam jedynie odrobiną soli, trzymałam na ogniu około 2 minut, żeby mieć pewność, że drożdże zginą. Pyszna, szybka i tania przyjemność - pierwszy rzut skończył na chlebie, jutrzejszy trafi na naleśniki. Zrobiłam zapas drożdży na tydzień ;) Polecam! xxl 2012-09-19 21:03:01.662 ![]() nie robiłam tego, więc nie wiem czy trzeba :) wyszło mi bez przesiania ale pewnie nie zaszkodzi:) koralina 2012-09-19 20:49:25.801 ![]() wtedy co miód i jajka z oliwą ;) koralina 2012-09-19 20:48:49.898 Racuchy (ovo-wege) prosze o odpowiedz DZIENKUJE;] ~dominika 2012-09-19 19:07:14.112 Racuchy (ovo-wege) super ale czy monke (zwykłom) można zastompić mąkom ziemniaczanom ~dominika 2012-09-19 19:06:13.887 ![]() za 5 minut wyciągam z piekarnika, nie mogę się już doczekać jak wyszło mmm :) saymaybe 2012-09-19 17:06:19.285 Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska) A jak można seitan przechowywać, jak długo? ~Martuś 2012-09-19 12:53:32.909 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cottoncafe 2012-09-19 12:45:16.378 ![]() Wyśmienity ! Properek 2012-09-19 11:22:38.279 ![]() Kocham! Uwielbiam! PapieroweNozyce 2012-09-18 23:02:12.423 ![]() 1 grejpfrut, 1 banan, 1 łyżeczka soku odciśniętego ze świeżo startego imbiru - tak, doskonałe połączenie :) Zamiast wyciskać sok z grejpfruta wygarnęłam łyżką miąższ (bez skórek, które są bardziej gorzkie) i zmiksowałam całość - mniej pracy, więcej błonnika. patrycccja 2012-09-18 17:17:10.169 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cottoncafe 2012-09-18 14:58:13.467 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak na słono, to warto dodać trochę mąki sojowej (ja tłukę kilka kotletów sojowych), wtedy dużo lepiej się trzyma i ma specyficzny smak. cottoncafe 2012-09-18 14:57:12.555 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Te muffiny ÅmiaÅo mogÄ robiÄ dzieciaki w ramach zabawy w kuchni. :) cottoncafe 2012-09-18 14:50:54.54 ![]() Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Są dość smaczne, chociaż musiałam zastąpić olej kokosowy olejem z pestek winogron... być może dlatego smak nieco ucierpiał. Dodałam też więcej mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. cottoncafe 2012-09-18 14:48:02.0 ![]() Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz, jeszcze bez orzechów, ale wyszło cudowne! Dałam tylko 1,5 łyżeczki cukru, zapach waniliowy i poza tym całą resztę już według przepisu i... zrobię na pewno jeszcze nieraz! Na dodatek udało się bez zakalca. :) TNT 2012-09-18 14:36:43.316 ![]() No ja właśnie, tak jak napisałam, robiłam tą wyższą wersję. Mi się nawet wszystkie jabłka nie zmieściły! Miałam dokładnie 1,5 kg pokrojonych antonówek, ale część została, bo bałam się, że mi budyń z formy wypłynie ;) A robiłam w takiej standardowej, największej prostokątnej formie, jaka chyba jest też na twoim zdjęciu. Następnym razem zrobię podobnie jak piszesz - będę chłodzić/mrozić ciasto tylko tyle czasu, ile potrzebuję na inne czynności. Tylko muszę dużo znajomych zaprosić, żeby miał nam kto pomóc sprzątnąć całą blachę ;D Podoba mi się też pomysł Juke, żeby spróbować zrobić budyń na soku z jabłek... ciekawe jak wyjdzie. patrycccja 2012-09-18 14:20:47.546 ![]() patryccja - ciesze sie bardzo ,że Ci smakowalo :) a wiesz ostatnio to ciasto zrobilam bardzo szybko - znacznie dluzej schodzilo mi zrobienie placka czeskiego przekladanego weganskiego ktore ostatnio tez robilam :P Polecam uzycie wiekszej ilosci jablek i mleka (budyniu) wychodzi wyzsza - nie robilam zdjecia ale wyszla mi teraz ladniejsza niz poprzednio :P Ja raz jak ja robilam to zrobilam tak ze ten pierwszy kawalek ciasta trzymalam pol godziny w lodowce a jak sie podpieklo w pikearniku ,zrobilam budyn,i wszystko bylo gotowe to wyjelam to drugie z zamrazalnika - czyli po okolo godzinie i bylo okej i dawalo sie scierac na tarce bez problemu :P OpenWorld 2012-09-18 13:26:54.217 ![]() Uwielbiamy! Lubimy makarony wogóle, ale tutaj to połączenie brokuła, sezamu i swieżego czosnku jest wybitne. Warto dodać kapkę oleju sezamowego na koniec razem z czosnkiem. ryfka 2012-09-18 11:42:01.084 ![]() Veganjihad, nie wiem czy pytasz, w którym momencie dodać bułkę tartą czy jaka jest jej rola. Więc, tak jak mówi przepis, blaszkę z ciastem "wyjmujemy i posypujemy bułką tartą". Bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek i w ten sposób zabezpiecza ciasto - inaczej mogłaby powstać cienka warstwa niedopieczonego, wilgotnego ciasta. patrycccja 2012-09-18 09:48:31.183 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kiń 2012-09-18 08:02:36.873 Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami (wegańska) Toż to istna bomba witaminowa ! :D Coś mi się wydaje, że na stałe zagości w jesienno-zimowe dni. veg_mania 2012-09-18 00:44:32.373 ![]() ciasto rzeczywiscie wygląda apetycznie :) ryfka 2012-09-17 23:50:07.42 Szarlotka z budyniem (wegańska) Moja babcia robi podobne- z tym, że budyń gotuje na soku jabłkowym- wszystkim zawsze bardzo smakuje. ~juke 2012-09-17 23:36:56.315 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |