
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dariak1987 2012-09-09 13:47:37.813 ![]() Już od prawie roku gotuję soczewicę na ten sposób, zawsze wychodzi bezbłędnie! Ania Ana 2012-09-09 10:59:01.684 ![]() Zrobiłem dziś, i jestem zachwycony.Przepyszne, oj na zimowe obiadki będzie idealne. Jako sos do fasolowych mielonych... idealny. Kakarotto 2012-09-08 18:04:16.373 Spaghetti bolognese z kaszą i kiszonym ogórkiem (wegańska) Polecam! Na początku pod dodaniu ogórków smak wydawał mi się zbyt "ogórkowy".gdy trochę postało w lodówce smak stał się naprawdę fajny.Trzymałam 5 dni w opakowaniu w lodówce i było smaczne. Do makaronu i naleśników. szwalnia_widzew 2012-09-08 16:00:04.089 ![]() W pudełku dobrze jest mieć zamrożone takie zioła, jak koper czy pietruszka, takie posiekane, bez oliwki. Dodaję je często do zup, więc oliwa jest tu zbędna. Do tej pory mroziłam w ten sposób też inne zioła, ale bazylia w oliwie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie :) ryfka 2012-09-08 12:14:38.095 ![]() Radziłabym dodać sos, majonez, chrzan i przyprawy tuż przed podaniem, jesli dodasz od razu, a sałatka będzie stać dobę, warzywa zmiękną i puszczą wodę. Generalnie najlepiej jest robić takie sałatki 2-3 godzinki przed podaniem, wtedy można zmieszać od razu wszystkie składniki, wszystko fajnie zdąży przejsc smakiem i będzie swieże :) ryfka 2012-09-08 11:57:17.22 ![]() Słuchajcie, folia nie przymarza, bo zioła są w oliwie/oleju a nie wodzie :) Ja tylko pierwszym razem robiłam kostki do pudełeczka. Teraz po pierwsze nie robię wałeczków, tylko takie szersze dość płaskie "listki", a kiedy potrzebuję bazylii, odwijam z folii, odłamuję ile mi trzeba, a resztę zawijam i chowam do zamrażarki. I tyle :) patrycccja 2012-09-08 10:57:36.477 ![]() Marta, teraz to już może lepiej zostaw. Pasteryzuje się gorące słoiki. Chodzi o to, że zawartość słoika jest gorąca, więc 5-10 min. od zagotowania wystarczy. Jakbyś wstawiła zimne słoiki, to musisz gotować odpowiednio dłużej, żeby cała zawartość, aż do samego środka, się nagrzała. Nawet nie wiem ile dłużej... ja bym pewnie trzymała 30-40 min. dla pewności. patrycccja 2012-09-08 10:53:34.392 Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska) Patrycja, dzięki. Zaraz zaatakuję moje ziółka na parapecie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ryfka, co prawda nie ja pytałam, ale dzięki za wytłumaczenie, bo też oczywiście nie tak zrozumiałam i pewnie w zimie walczyłabym z przymarzniętą folią ;-) Do tej pory mroziłam posiekane zioła w takich małych pojemniczkach po mini jogurtach, które jadał mój młodszy niewegański brat. Przynajmniej jakiś pożytek jest z jedzenia nabiału - recycling :-))) ~Marta 2012-09-08 08:54:21.005 Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska) Zrobiłam dzisiaj skoro świt. Słoiczki stoją nakrętkami do dołu. Trochę pozmieniałam: - Cukru dałam tylko szklankę, - Ocet jabłkowy - Dałam słoiczek koncentratu 200 ml (nie wiem ile gram ma mała puszka) - Kupiłam 150 g chilli, ale podczas krojenia okazało się, że jest wyjątkowo palące. Dałam tylko 3 papryczki, a sos wyszedł bardzo ostry. - Czosnku 4 duże główki, bo my jesteśmy czosnkolubni. W smaku rewelacja. Zostało mi trochę i zjadłam z chlebem razowym i pomidorem. Pycha. Chyba jednak zapasteryzuję, tak jak Patrycja, na wszelki wypadek, żeby nie było przykrych niespodzianek. ~Marta 2012-09-08 08:46:37.23 Sałatka imprezowa (ryżowa) (lakto-ovo-wege) czy jeśli robię sałatkę dzień wcześniej sos też mogę dodać? czy sos na końcu, tuż przed podaniem? ~gość 2012-09-07 23:51:30.752 ![]() Super! :) Co do gęstości, to ciasto na "naleśniki w 10 minut" jest rzadsze niż większość osób jest przyzwyczajona - ale to działa! Całą magię zawdzięczamy chyba dodatkowi skrobi (mąki ziemniaczanej)... W każdym bądź razie nie zastanawiaj się, tylko następnym razem spróbuj takich proporcji... zawsze możesz później dodać więcej mąki :) patrycccja 2012-09-07 22:33:51.983 ![]() Ostatnio Wojtek przeoczył olej, a że ciasto było za gęste (ciekawe czemu ;) to dodał więcej wody. O dziwo wyszło bardzo dobre - bardziej gumowate w konsystencji, ale bardzo dobre. Wersja beztłuszczowa działa ;D patrycccja 2012-09-07 21:25:59.434 Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A oto mój pierwszy miks: 300g skrobi ziemniaczanej 300g białego ryżu 400g w/w mąki kukurydzianej. Usmażone z tej mąki naleśniki w smaku nie odbiegają wiele od zwykłych naleśników!!! Genialne!!! Miałam 1 litr mleka i zrobiłam kilogram mąki. Zmieszałam to od razu licząc się z tym, że będę musiała dodać mleka, co w przypadku użycia normalnej mąki byłoby konieczne, bo ciasto z takich proporcji byłoby za gęste. Ku mojemu zdziwieniu ciasto wyszło bardzo rzadkie(nawet odrobinę rzadsze od tego które przygotowałabym z normalnej mąki)! Odważyłam się jednak usmażyć próbnego naleśnika bez dodawania mąki i funkcjonowało. Teraz myślę sobie czy przy takiej proporcji(1:1 mleko/mąka bezglutenowa) i przy rzadkości cista, mogłabym się odważyć dolać jeszcze mleka? (W przepisie na "naleśniki w 10 minut" proporcja jest inna, więcej mleka jak mąki.) Iwo-na 2012-09-07 20:04:25.035 ![]() Owocniscie, zwijasz w rulon taką pastę, np. bazyliową (jak na zdjęciu), wkładasz do zamrażarnika i czekasz, aż się zmrozi (wystarczy 2-3 godzinki). Potem wyciągasz taki rulonik, odwijasz z folii, kroisz na kosteczki, wrzucasz do woreczka i znów do zamrażarki :) W ten sposób masz w woreczku gotowe kosteczki bez folii ;) ryfka 2012-09-07 12:28:44.501 ![]() Hm, nie zachwyciła mnie. Dla mnie jednak klasyczna owsianka na mleku, z dodatkiem soli (puszka.pl/przepis/6028-owsianka-tradycyjne_platki_owsiane_na_mleku.html) jest nie do pobicia! Wersja cytrynowa jest albo taka trochę bez smaku albo już za kwaśna. Ostatecznie dodałam sporo słodkich owoców (banany, suszona żurawina, brzoskwinie ze słoika) i dało radę, jednak jak dla mnie sól jest lepszym dodatkiem niż sok z cytryny. No ale rzecz gustu :) patrycccja 2012-09-07 11:33:21.87 ![]() 3 puszki pomidorów na dwie pizze? anatemka 2012-09-07 11:14:28.109 ![]() Aha, mąka i skrobia ziemniaczana - wbrew temu co wiele osób sądzi (i wypisuje w necie!) są to różne rzeczy :) Mąka zawiera skrobię, ale oprócz niej również inne rzeczy, m.in. trochę błonnika (ok. 6%), białka (7%), ciut tłuszczu. To, co kupujemy jako skrobię ziemniaczaną oczywiście nie jest skrobią czystą chemicznie, też jest lekko "zanieczyszczona" tymi dodatkami, ale są to tylko zanieczyszczenia (np. 0,4% błonnika). Większa różnica jest w przypadku kukurydzy - widać ją gołym okiem, bo mąką jest żółta, a skrobia kukurydziana wygląda jak ziemniaczana (jest biała i "skrzypi" w palcach). Ale nawet w przypadku skrobi i mąki ziemniaczanej różnica może mieć znaczenie - jeśli zrobimy np. kisiel z mąki, a nie skrobi, to będziemy delikatnie czuć na języku jakby taki pyłek i inny posmak. patrycccja 2012-09-07 10:36:24.345 ![]() Nie, nie jestem bezglutenowcem - na szczęście :) Ale przez miesiąc byliśmy dla eksperymentu na diecie bezglutenowej: https://www.facebook.com/PuszkaplBezglutenowo Ogólnie po tym miesiącu spodobało nam się ograniczenie glutenu, więc będziemy jeszcze testować różne tego typu przepisu. No i ogólnie lubię czasem takie eksperymenty i wyzwania, poznawanie nowych rzeczy :) W dodatku docelowo chcę przekształcić puszka.pl tak, by służyła też bezglutenowcom. Polecony przez ciebie artykuł na pewno przeczytam :) patrycccja 2012-09-07 09:46:43.657 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kiń 2012-09-07 09:30:50.487 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kiń 2012-09-07 09:29:50.152 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Mnie sie udał dzis, pyszny! Z mąki pszennej z otrebami orkiszowymi. ;) ~Marta 2012-09-07 07:09:24.452 Mąka bezglutenowa - uniwersalny "biały" mix (wegańska) Czy Ty jesteś Patrycccjo bezglutenowcem, lub masz bezglutenowca w domu? Czy tylko chcesz (ograniczyć)zrezygnować z niezdrowego glutenu? Jeśli pytania są zbyt osobiste to nie musisz odpowiadać :-) To co chcę napisać to głównie link do bardzo ciekawego wywiadu z William'em Davis'em (kardiolog, autor książki "Wheat Belly") na temat zbóż. Naprawdę warto przeczytać: nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/ Co do przepisu to wypróbuję z pewnością. Swoją drogą ciekawe czy znajdę mąkę ze słodkich ziemniaków w kraju w którym batata rosną niemalże jak chwasty...? :-) Tapioki za to mam pod dostatkiem :-) I jaka jest różnica między mąką a skrobią ziemniaczaną??? Do tej pory, muszę przyznać szczerze, żyłam w przekonaniu, że to jedno... Iwo-na 2012-09-07 01:46:31.127 Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska) A ja mam trochę głupie może pytanie. Jak już wyjmę taką zamrożoną kostkę, to ta folia będzie przecież przymrożona. Mam ją odrywać? Bo chyba nie wrzucać do wrzątku, bo się rozpuści? Owocniscie 2012-09-06 21:59:38.478 ![]() Swoją drogą, uwielbiam makaron z tym sosem :D Do tego jeszcze kapka oliwy i niebo w gębie! Wiem, że takie połączenie to jakaś dietetyczna masakra, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Poza tym świetne jako awaryjny obiad. patrycccja 2012-09-06 21:10:58.297 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |