7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264    


Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
Oj, jak dobrze, że ten przepis przypomniał się na pierwszej stronie puszki, pewnie bym zapomniała o mrożeniu ziół w tym roku.
Patrycjo, tak jak piszesz poniżej: te ścięte łodyżki bazylii wkładasz do ziemi od razu po ścięciu czy trzymasz najpierw w wodzie? Świetny pomysł, tylko nie wiem czy wszystko zrozumiałam.
Ja też hoduję w doniczkach i staram się cały rok mieć coś zielonego na parapecie, ale z nasionek do dosyć drogo wychodzi.
~Marta 2012-09-06 19:07:05.894

Sos chilli do słoików (z papryki słodkiej i chili) (wegańska)
Olej "zamuła dla brzucha"??? Skąd to wziąłeś?
Przymierzam się do zrobienia tego sosu, mam już przygotowane wszystkie składniki. Zmniejszę ilość cukru tak jak radzono w komentarzach poniżej.
Mam tylko pytanie: czy tego sosu nie trzeba pasteryzować? Rozumiem, że gorący przekłada się do czystych słoików, ale nie popsuje się bez pasteryzowania?
~Marta 2012-09-06 19:00:35.04

Wege pasztetówka - pasta z ciecierzycy i cukinii (wegańska)
Wyszło pyszne!:)
Madhavi 2012-09-06 17:17:55.295

Spaghetti z kurkami i sosem śmietanowo-czosnkowym (Alfredo) (lakto-wege)
Mój ulubiony sposób na kurki, z tą tylko różnicą, że robię sos na gęstej smietanie, obowiązkowo z dużą iloscią natki. Rzeczywiscie czosnek tu nie pasuje.
ryfka 2012-09-06 13:35:48.884

Mrożone kostki ziołowe lub czosnkowe (na zimę) (wegańska)
Pomysł jest swietny, kosteczki bazyliowe już czekają w zamrażarce :)
ryfka 2012-09-06 13:33:23.929

Kotlety panierowane z boczniaków (ovo-wege)
Proszę tutaj przepis
puszka.pl/przepis/7290-salatka_buraczana_z_oliwa_z_oliwek.html
oliwka-oliwka 2012-09-06 07:33:09.903

Kotlety panierowane z boczniaków (ovo-wege)
Potwierdzam, pyszne takie boczniaki.
Ja robie też: bez panierki, ale z czosnkiem i tymiankiem.
A ta sałatka z buraków to jak robiona? ;)
anatemka 2012-09-06 05:38:15.863

Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska)
Zrobiłam:)
Dałam szklankę różnych bakalii zamiast daktyli (rodzynki, figi, migdały, śliwki) i ich nie miksowałam, do tego 1/3 szkl. cukru i skórka otarta z 1 cytryny.
Szklanka u mnie to taki pokal z Ikei, więc dałam łyżeczkę proszku i łyżeczkę sody - więcej, a do tego mąkę owsianą razową zamiast zwykłej. Formę wysmarowałam margaryną wegańską i wysypałam otrębami owsianymi (w miarę bezglutenowo:)). Piekłam też dłużej, bo prawie 1,5 h. Polałam polewą - gorzka czekolada (2 paski zjadłam ;)) + łyżka margaryny.
Sma!
~Matka 2012-09-05 22:16:08.484

Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty) (wegańska)
czy próbował ktoś suszyć w suszarce do grzybów? czy piekarnik jest jednak lepszy?
~zubr 2012-09-05 21:46:32.797

Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska)
I jeszcze moja propozycja z dawnych lat: małe, obrane ze skórki pomidory wrzucamy do słoika, zalewamy gorącym przecierem, zakręcamy wieczko i pasteryzujemy! Smacznego!
Dana 2012-09-05 17:32:48.799

Przecier pomidorowy Gandalfa (wegańska)
Całe wieki temu robiłam podobnie: umyte pomidory miksowałam, ale dodatkowo przecierałam przez sito o dość dużych oczkach (takich, żeby sito zatrzymało pestki). Te właśnie pestki, wg mnie, zmieniały, wręcz psuły smak przecieru. Ponadto czytałam kiedyś, że pestki zawierają jakąś substancję szkodliwą, zwłaszcza dla małych dzieci. Nie wiem, czy dotyczy to również pomidora, ale czego się nie robi dla małych dzieci... Później oczywiście gotowanie, napełnianie wyparzonych słoików i pasteryzowanie.
Dana 2012-09-05 17:30:30.781

Adżika 1 (wegańska)
Zrobiłam wczoraj z tego przepisu zmieniając jedynie ilość soli (dałam 2 łyżki).
Dzisiaj chyba zapasteryzuję słoiczki, bo mam bardzo ciepłą kuchnię i często się coś psuje.
Co do smaku: Adżika to to nie jest zdecydowanie (już po składnikach widać), ale bardzo bardzo smaczne. Te orzechy nadają ciekawy posmak, tylko trochę się obawiam jak to się będzie przechowywać do zimy.
I UWAGA: to jest przepis dla wielkich miłośników czosnku. Kto nie lubi niech zrobi sos paprykowy z innego przepisu (sos chilli na puszce jest pyszny, robiłam w zeszłym roku).
~Olga 2012-09-05 12:25:25.317

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
granulat sojowy w supermarketach. ja ostatnio kupilam w auchan, ale zawsze byl w realu i tesco.
~ksz 2012-09-04 15:50:17.223

Quinoa ze smażoną marchewką, papryką i innymi warzywami (wegańska)
zjem całą taką miskę;)
~jula 2012-09-03 23:26:22.616

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
Polimer - mysle ze zadne zabiegi domowe nie zmienia smaku domowego mleka sojowego.Dla mnie takie mleko to do wszystkiego jest dobre tylko nie do pocia,nie do platkow sniadaniowych,nie do kawy i nie do kremow na ciasta,torty.
Jesli zalezy Ci na dobrym smaku domowego mleka roslinnego to moze sporobuj innych smakow ? np orzechowego ?migdalowego?kokosowego? mysle ze by Ci lepiej smakowaly :P
agnmid - ja kupuje soje na rynku - jest najtansza zreszta jak wszystkie inne straczkowce,nasiona itp - naprawde polecam !
a jak nie na rynku to bez problemu w duzych hipermarketach czy mniejszych jka naprzyklad intermarche,Piotr i Pawel itp. W Biedronce napewno soi nie ma ale ja tam problemu nie mam zeby soje dostac bo mieszkam w miescie gdzie sa rozne sklepy naszczescie :P i mam tez rynek gdzie tego pelno :P
OpenWorld 2012-09-03 21:27:57.99

Kakaowy deser bananowy (wegańska)
Jak się doda za dużo kakao smakuje jak budyń czekoladowy <3 Tęskniłam za tym smakiem, bo mleko sojowe jest drogie ;( Dziękuję, pyszne <3
~Ania =) 2012-09-03 21:22:20.847

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
w jakim sklepie kupujecie soje bo ja nie moge nigdzie znalesc ...
agnmid 2012-09-03 20:57:17.792

Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
To był mój pierwszy w ogóle eksperyment z mlekiem sojowym i nie mam porównania z kupnym. W każdym razie BAARDZO mi nie smakowało, jednak jeśli się je doda np. do kaszki manny albo do ciasta, jest idealnie. Nie mam żadnych syfków na dnie ani nic, 4 warstwy gazy. Teraz właśnie chcę spróbować z wymrażaniem i blanszowaniem soi przed zrobieniem mleka, może dzięki temu mleko będzie mniej "fasolowe".
Pollimer 2012-09-03 20:15:54.159

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
ten chleb to jakas porazka , wystarczy popatrzec na zdjecia. Poza tym strasznie sie kruszy.
~azo 2012-09-03 20:11:56.669

Bakłażany w sosie orzechowym (wegańska)
Sos jest niezły, ale szału nie ma. Może to moja wina, bo nie wiedziałam jak/ nie umiałam właściwie go doprawić. Na 1/2 porcji dodałam ok. 1/4 łyżeczki soli + 1,5 łyżeczki soku z cytryny + łyżeczkę octu ryżowego. Jeśli ktoś potrafi lepiej, to chętnie spróbuję jeszcze raz podejść do tego przepisu, bo orzechy generalnie uwielbiam :)
patrycccja 2012-09-03 19:23:49.02

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
Niestety nie mam pojęcia gdzie w Polsce można kupić proteinę czy też granulat sojowy. Ja w Szkocji kupuję w Tesco, leży wsród suchych ziaren i strączkowców. Jesli w Polsce nie ma w marketach, to może w sklepach ze zdrową żywnoscią..?
ryfka 2012-09-03 16:35:23.241

Wege pasztet "z kogucikiem" (wegańska)
gdzie się kupuje proteinę sojową?
~znikam 2012-09-03 16:22:37.938

Surówka z kalarepki z jabłkiem i czosnkiem (wegańska & RAW)
Zrobiłam zgodnie z przepisem. Moim zdaniem, czosnek tu nie pasuje. Sama kalarepka ma wyrazisty, lekko piekący smak, a z dodatkiem czosnku trudno było zjeść, nawet pomimo jabłka, które miało, jak rozumiem, złagodzić smak.
Majolik 2012-09-03 14:58:53.405

Pasztet z pieczarek, kaszy gryczanej i sezamu (wegańska)
Ja dodam troche bułki tartej (jak zwykle) Przepis wygląda spoko i wykorzystam go jako to-danie-specjalne. Czemu nie...
Likwidator77 2012-09-03 14:22:41.653

Szarlotka z budyniem (wegańska)
A i mozna uzyc zamiast bulki tartej kasze manną - ona rowniez wchłania wilgoć.
OpenWorld 2012-09-03 08:55:50.922

   254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas