
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() przy robieniu bigosu z kwaśnej kapuchy, trzeba pamiętać, aby osobno gotować ziemniaki/marhcewkę czy fasolkę, a osobno kapustę, mieszać na końcu, inaczej z pysznych kartofelków, pod wpływem kapuchy kwaszonej, wyjdą twarde "kołki" rasmewa 2012-08-29 17:15:20.097 ![]() ...aaaa i nie dogotowywuje dyni,już się prawie rozpada ale jeszcze jest w kawałkach.. Properek 2012-08-29 13:13:58.778 ![]() Świetne! Moje drobne poprawki: Cebuli nie gotuje tylko najpierw podsmażam na znikomej ilości oleju, dla koloru oprócz papryki słodkiej dodaje kurkumy,jest już prawie pomarańczowa wtedy. Properek 2012-08-29 13:12:36.933 ![]() Zielenino, mam pytanie czy śrutę mogę po prostu zastąpić mąką żytnią plus ewentualnie jakimiś otrębami? Upiekłam właśnie pierwszy chleb na zakwasie mieszany foremkowy. Teraz chodzi za mną taki bochen, ale nie mam śruty:/ Natka 2012-08-29 08:44:42.402 ![]() Oj, ślinka poleciała. Natka 2012-08-29 08:37:40.178 ![]() Zielenino, dziękuję za odpowiedź. Ważna jak dla mnie informacja, że ciasto spożywa się na gorąco więc jak dla mnie możliwe do zrobienia tylko wtedy, jak mam gości na popołudniowej kawie i tylko takich co lubią śliwki. Dla naszej dwójki stanowczo za duże, żeby spałaszować w całości na ciepło. Natka 2012-08-29 08:35:21.767 Kasza jaglana z rodzynkami (lakto-ovo-wege) Polecam najpierw ugotować na wodzie, a potem drugi raz na mleku/napoju zbożowym. Ja jeszcze uwielbiam z kakao i różnymi bakaliami. Rozgrzewa! ~nasti 2012-08-29 00:03:47.136 Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege) Robiłam musakę bardzo podobną do tej, i tak jak już zostało tutaj wspomniane, dodałam do warstwy pomidorowej granulat sojowy - PYCHOTA! I jakże doskonała imitacja oryginału ;) Ja także piekę bakłażany w piekarniku, a raczej je podgrillowuję ;) - o wiele lepszy sposób od smażenia :) veg_mania 2012-08-28 23:46:36.675 ![]() Tak, 4 łyżki :) Napisz koniecznie, jak wyjdzie :) Mój ze świeżymi był ok, tylko nieco się rozpadał po wystygnięciu. Luna7 2012-08-28 22:32:45.922 ![]() Zgadza się, zastąpienie mąki pszennej to nie lada wyzwanie. Chodzi o gluten zawarty w pszenicy - to taki ciągliwy składnik, który zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta jak i to, że podczas pieczenia uwięzione w nim zostają pęcherzyki powietrza. patrycccja 2012-08-28 21:47:40.64 ![]() Bardzo smaczne. Ja wogóle lubię faszerowaną paprykę, tutaj jednak miałam mały problem. Robiłam z podłużnych papryk i nie sposób było faszerować ich po sciągnięciu skórki, bo zwyczajnie się rozpadały. Zrobiłam więc w odwrotnej kolejnosci, najpierw nafaszerowałam, a potem sciągnęłam skórkę. Trochę babraniny, ale ogólnie warto, bo smaczne :) ryfka 2012-08-28 20:18:01.67 ![]() Jakiejś rozległej wiedzy na temat mąk i ich stosowania w pieczeniu ciast nie mam ale sadze ,że wlasnie to spowodowalo ze ciasto sie nie udalo.Maka owsiana jest jednak inna niz pszenna .W oryginalnym przepisie jest napisane zeby po prstu uzyc maki ale nie jest napisane jakiej - jednak ja zawsze uzywam pszennej jesli w przepisie nie jest napisane ze mozna razowej czy innej bo wtedy tez napewno inne proporcje tej maki beda.raz zrobilam to ciasto w pol na pol z inna maka i sie tez nie udalo i do tamtej pory jak je robilam to tylko na zwyklej pszennej. OpenWorld 2012-08-28 15:43:25.372 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Zrobiłam śmietanę wg wskazówek Luny7 i majczi. Z uprażonymi ziarnami śmietana smakuje zupełnie inaczej, nie jest źle, ale mi jest właśnie za mało "mdła", za mało "śmietankowa", to już zupełnie coś innego o dość wyraźnym własnym smaku. Ale nie powiem - jeśli zapomnę namoczyć ziarna to je podprażam ;-) majczi! - Twoja wersja jest genialna! Chyba powinnaś zamieścić osobny przepis, bo to już praktycznie zupełnie inna śmietana! Osobiście olej i sok z cytryny(nie tak dużo jak Ty) domiksowuję dopiero po odcedzeniu słonecznika. I wtedy mamy właściwie śmietanę z mleka słonecznikowego, a nie śmietanę słonecznikową :-) Dziękuję Dziewczyny! Iwo-na 2012-08-28 14:56:34.145 Ciasto "zeberka" (wegańska) Robiłam ciasto dla osoby, która nie może jeść mąki pszennej i zamiast niej użyłam owsianej... Czy to dla tego zupełnie mi nie wyszło? ~groneczek 2012-08-28 10:18:35.818 Zupa cukiniowo-pomidorowa z maślanką (lakto-wege) bardzo fajny przepis. ugotowałam większą ilość, dość beztrosko traktując proporcje i dodając nieco czerwonej papryki, bo zielonej miałam mało. mi jednak bardziej smakowała zupa w wersji na ciepło, bez maślanki za to z pieprzem i koperkiem, ale mężczyzna stwierdził że oryginał to naprawdę porządny chłodnik, więc z czystym sercem polecam. ironka 2012-08-28 01:15:08.615 ![]() Jarmuż możesz dodawać do koktajli sałatek ogólnie jest bardzo zdrowy pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC bianexx1 2012-08-27 20:45:58.832 ![]() Natko, clafoutis to nie ciasto to forma deseru. Pochodzi z Francji, w naszej kuchni nie ma odpowiednika, więc dlatego używa się oryginalnej nazwy. To owocowe zapiekane w cieście ala naleśnikowym. Clafoutis je się na ciepło, na zimno nie jest smaczne. zielenina_blog 2012-08-27 20:07:04.935 ![]() no masz, a taka odkrywcza chciałam być ;-) Spoko, nie ma problemu. zielenina_blog 2012-08-27 20:05:09.664 ![]() Tak, po zmieleniu w moździerzu ma prawie taka samą objętość. Zresztą dostosuj ilość do własnego gustu - nie musisz od razu dawać całego :) patrycccja 2012-08-27 17:33:06.019 ![]() soczewica uwieeeelbiam w każdej postaci!wlasnie opałaszowałam porcje ale dodalam jeszcze podsmażoną papryke,zielone oliwki a pod koniec mozzarelle do tego brazowy ryz pyyycha! Justaaa 2012-08-27 16:43:35.464 ![]() Tak jak Mala dałam wiecej czosnku niz w przepisie. Wyszlo pycha :) Troche zjedlismy od razu, reszte do sloikow na zime :) Smile 2012-08-27 16:05:23.054 ![]() Cukinie wyszly ok :) ale czegos mi brakowalo w tym farszu... Smile 2012-08-27 16:02:36.154 ![]() Ok to poeksperymentuje :P czyli 4 lyzki pokruszonych drozdzy z kostki tak ? pytam bo nie chce proporjci pomieszac :P OpenWorld 2012-08-27 14:54:00.842 Kremowa zupa z cukini i ziemniaków z dodatkiem czosnku (wegańska) A może to nie "ubogi zasób słownictwa" tylko specyficzna gwara? Równie dobrze mogłybyście lać z górali. Język jest zrozumiały, nie ma co się denerwować. A co do ubogiego słownictwa to gorzej wyglądają komentarze na FB albo Kwejku.. :P Jutro spróbuję ugotować tę zupkę. ~Nil 2012-08-26 20:35:35.388 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) upiekłam wczoraj wieczorem, pół na pół z mąką razową, dzisiaj spróbowałam, jest smaczny a wykonanie bardzo proste. ~basia 2012-08-26 08:54:30.487 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |