7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Lody bananowe (wegańska & RAW) Jak ktoś dopuszcza myśl o wykonaniu wersji z adwokatem, to można te lody przyrządzić dużo prościej. Banany trzeba rozgnieść (a najlepiej zmiksować blenderem na gładką masę) przed zamrożeniem i wymieszać z adwokatem. I wtedy mrozić. Odpowiednia ilość alkoholu sprawi, że nie zamarzną 'na kość', wręcz przeciwnie, będą kremowe. W związku z tym zamrożonych nie trzeba już miksować. Inon 2012-06-06 23:05:38.655 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Witam serdecznie Dziękuję za przepis na pyszną szarlotke, moja 2 letnia alergiczna Córeczka zajadała się, aż miło było popatrzeć, dziś robię ją po raz drugi. Polecam przepis małym alergikom. ~amelka 2012-06-06 22:38:23.904 Surówka z pomidorów (z porem lub cebulką) (wegańska & RAW) Klasyka :D Polecam oliwę utrzeć/wymieszać (tylko nie miksować!) z drobno pokrojonymi świeżymi ziołami (oregano, bazylia, czosnek i ew. rozmaryn) i solą, a do tego dodawać cebulkę i pomidory. I jeszcze duuużo koperku na koniec :) Ten smak, ach, ten smak... ;) Luna7 2012-06-06 21:39:37.949 Kimchi (kim-chi) - kiszona, pikantna kapusta pekińska (wegańska) Wielka szkoda, że profesor nie wie, że w jego języku pisze się 75 gramów. Ale przepis i tak ciekawy. ~antykk 2012-06-06 20:22:29.239 Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano (wegańska) Całkiem, całkiem. Bardzo smakowite połączenie :) Polecam sporą ilość ziół, wygląda fantastycznie! I kurkuma to też niezły pomysł :) Myślę, że pomidor lub kawałek czerwonej papryki też by tu pasował :) Luna7 2012-06-06 19:54:43.072 Zupa krem z marchwi (wegańska) Chyba za mało przyprawiłam, ale smaczne :) zielenieję 2012-06-06 17:53:23.42 Łazanki ze słodką kapustą (wegańska) Smaczniejsze są łazanki z kapustą kiszoną. ~ANIA 2012-06-06 17:32:31.694 Brownie (wegańska) Genialne! Zrobiłam wegańskie, co ciekawe nikt nie stwierdził, że są tam banany. Cudo, dziękuję za przepis! ego-in-Arcadia 2012-06-06 17:03:20.782 Młoda kapusta na wzór łazanek (wegańska) Zamiast świderków były rurki; zamiast soli czosnkowej - sól i czosnek. Dodatkowo dodałam koperek. Koncentrat pomidorowy rzeczywiście nadaje ciekawy smak temu daniu! Szybko, prosto i w dodatku tanio - to lubię :) Izabela 2012-06-06 14:29:27.084 Hummus (wegańska) dzisiaj w trakcie robienia hummusu okazało się że nie ma w domu oleju - dodałam wody i nadal jest bardzo smaczny tiny 2012-06-06 13:12:19.373 Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) Jeśli szparag wyrośnie ponad kopiec to po kilku godzinach zaczyna się robić fioletowy, a potem to już tylko można go pozostawić aby zzieleniał. W sezonie szparagi rosną tak szybko, że zbioru z pola dokonuje się dwa razy dziennie Generalnie u nas ciężko jest dostać dobre szparagi w I gatunku. To co sprzedają w marketach to u naszych zachodnich sąsiadów jest poza sort i trafia na paszę. ~Olo 2012-06-06 12:59:15.024 Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano (wegańska) Zgadzam się z Majczi - może być, ale bez szału:) Inon 2012-06-06 12:49:29.516 Bruschetta z oliwą / z pomidorami (wegańska) Zapewne ilu ludzi, tyle sposobów na bruschettę ;) Toteż podczepiam się tu :) Ja nacieram chleb oliwą utartą z ziołami (czosnek, rozmaryn, oregano, bazylia) i solą, a potem daję na wierzch pomidorka i jeszcze świeżych ziół. Po zapieczeniu, oczywiście :) Uwielbiam! :) Luna7 2012-06-05 20:33:05.153 Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) Rewelacja! Dałam jeszcze czosnek :) Troszkę mi się rozwalił (ach, ta niecierpliwość... ;)), ale wcale nie ujęło mu to smaku ;) No i podane proporcje zdecydowanie wystarczają na jedną tylko osobę :) Albo takie pyszne było, no nie wiem ;) Luna7 2012-06-05 19:34:36.937 Sałata zielona z awokado i winegretem (wegańska & RAW) Pychota! I co za wygląd! :) Luna7 2012-06-05 19:26:01.316 Chorwackie ziemniaczki (z pomidorami i czosnkiem) (wegańska) baaardzo smaczne :) anatemka 2012-06-05 16:44:36.957 Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege) No tak, nie potraktowane blenderem na pewno nie byłyby tak wodniste, nie mniej jednak z mąką ziemniaczaną masa daje radę, kotlety lepi się naprawdę dobrze i szybko. Więc - do wyboru, do koloru :D ryfka 2012-06-05 15:09:05.181 Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege) Piękna fotka, ten 'poukładany' groszek:) Pikowane puree:D Inon 2012-06-05 14:36:53.232 Soczewica po pakistańsku - z ziemniakami, chili i imbirem (wegańska) Strasznie zawiodłam się na tym przepisie. Uwielbiam soczewicę (i ostre dania też), ale zdecydowanie nie w tej wersji. Użyłam mniej ostrej papryki, a chilli nie dodawałam wcale, a i tak miałam wrażenie, że palący smak zabił wszystko inne. Surówka nie pomogła. Inon 2012-06-05 14:10:05.886 Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege) OMG, Ryfka, co ty robisz z moimi śliniankami! Pycha zdjęcie ;) Robiłam kiedyś eksperymentalnie podobne kotlety i jedynym problemem była konsystencja - dlatego z własnego doświadczenia powiem wam: słuchajcie przepisu, nie traktujcie warzyw blenderem! :) Zmielcie, utrzyjcie lub rozciapcie widelcem, ale nie miksujcie :) W wersji wegańskiej zamiast jajka proponuję zaparzone wrzątkiem płatki owsiane (doskonałe lepiszcze) i trochę mąki ziemniaczanej lub ew. sojowej lub kukurydzianej. patrycccja 2012-06-05 13:55:01.386 Biszkopt wegański (wegańska) O to super ze z proszkiem tez wychodzi bo zawsze proszek w domu mam a z sodą to różnie bywa bo uzywam jej do czyszczenia roznych rzeczy :) jesli chodzi o smak sody bo nawet jak kiedys robilam inne biszkopty na sodzie i ktore nie wyrastaly to nigdy nie wyczuwalam jakiegos msaku sody wiec za bardzo nie wiem o co innym chodzi - moze za duzo sody daja po prostu ? ja przy biszkoptach zawszee mialam problem z wyrastaniem i z konsystencją ciasta - smak byl zawsze okej czy to na sodzie czy to na proszku Biszkopt z tamtego bloga : 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka proszku 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mleka roslinnego (naisane tam jest ze z woda tez wychodzi ale wiadomo ze z mlekiem roslinnym smaczniejsze ::P) Wymieszalam drewniana łyżką mąke z cukrem,dodalam proszek wymieszalam ,potem dodalam oleju dojkladnie rozmieszalam zeby grudek nie bylo,a na sam koniec mleko dolalam i dokladnie wymieszalam. piekladm ok 45 minut w 180 stopniach. OpenWorld 2012-06-05 13:35:10.36 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) ten przepis posłużył mi tylko jako baza, bo oprócz fasolki dodałam jeszcze pół puszki kukurydzy, kawałek papryki czerwonej i brokuła, które zalegały mi w lodówce, ale muszę przyznać, że placki wychodzą świetne:D. dodałam przyprawy takie jak: papryka ostra (dużo), słodka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, trochę ziół suszonych, sól. proporcje u mnie to: pół szklanki mąki pszennej, pół kukurydzianej, ok. 3/4 szklanki wody i odrobina proszku do pieczenia. były gotowe w 10 minut. polecam! majczi 2012-06-05 12:50:52.546 Ciecierzyca połączona na patelni ze szpinakiem i cebulką (wegańska) ja zrobiłam z czerwoną soczewica i też pyszne ;-) ~wronka 2012-06-05 12:36:24.452 Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege) Marchew, seler i pietruszkę miałam z rosołu, cztery uparowane ziemniaczki z jakiegos drugiego dania, wystarczyło tylko usmażyć cebulę :) Do masy, poza bułką tartą, dodałam też mąki ziemniaczanej, bo warzywa po zmieleniu były dosyć wodniste. Można dodać trochę więcej przypraw, np. pieprz ziołowy fajnie tu pasuje, albo natka pietruszki dla koloru. Ogólnie lepi się łatwo, smaży przyjemne i zajada smacznie. ryfka 2012-06-05 11:49:38.199 Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska) uporządkowana, konkretna informacja - brawo ~basia 2012-06-05 02:44:39.349 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |