7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295    


Mrożona Yerba Mate (wegańska & RAW)
słodzić mate?..... po co zabijać smak?
~asia 2012-05-24 10:34:52.705

Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska)
Różnica między podpiwkiem a kwasem chlebowym jest [przynajmniej dla niektórych] taka sama jak między ogniskiem a gryllem.
~doświadczalski 2012-05-24 10:28:25.017

Kasza "na oszczędnie" (wegańska)
Czy kaszę gotujemy w wodzie, w której się moczyła?
zielenieję 2012-05-24 07:34:21.82

Botwinka (wegańska)
botwinka wyszla wysmienita! dziekuje za przepis! :)
Namaste 2012-05-23 22:23:37.655

Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą) (wegańska)
Posypałam kiełkami rzeżuchy - smakowite :)
zielenieję 2012-05-23 21:40:03.849

Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska)
Wyszły na prawdę elastyczne i pyszne! :)
panika 2012-05-23 20:01:11.528

Parówki domowej roboty (wegańska)
co do przechowania w lodówce to nie wiem ,ja zawsze je zamrażam,potem wrzucam do wrzątku:),
postaram sie wrzucic jakies lepsze zdjecie finalnego produktu:)
lonstar 2012-05-23 19:53:03.772

Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Zwykłe tofu ma inną konsystencję, więc generalnie trzeba by pokombinować z tofu i wodą lub mlekiem sojowym. Zastanawiałam się, czy by tak wyszło, ale nigdy nie próbowałam.
patrycccja 2012-05-23 19:50:30.108

Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
To faktycznie bardziej na dressing wygląda. Mathilda, do czego to używasz?
patrycccja 2012-05-23 19:47:42.028

Parówki domowej roboty (wegańska)
obawiam sie ze gluten jest podstawowym skladnikiem ,wystepuje we wsystkich wedlinach i parowkach sojowych dostepnych w sklepach
lonstar 2012-05-23 19:46:49.189

Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Luna7, ja notorycznie zmniejszam ilość cukru w dżemach. Jak na 1 kg owoców daję 200-250g cukru to max. Nigdy żaden mi się nie zepsuł - tyle że ja zawsze dżemy jeszcze pasteryzuję, nawet jak słoiki wyparzone. Nie jest to konieczne, ale zawsze to pewniej, że wytrzymają dłużej. Nie pasteryzuję tylko przecieru pomidorowego i przetworów do szybkiego zużycia.
patrycccja 2012-05-23 19:41:10.533

Czosnkowa pasta z awokado z limonką i bazylią (wegańska)
robię taką tyle, że bez bazylii a z dodatkiem chilli jeśli mam. pyszne, nie raz zjadam samo sama:P aha! i nie miksuję. wybieram dojrzałe miękkawe awokado, wtedy samo się rozpaćkuje pod widelcem :)
MEDeah 2012-05-23 16:58:41.47

Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Silken tofu można dostać bez problemu w sieci sklepów Organic Food w galeriach handlowych.
zochna 2012-05-23 16:47:14.317

Falafel (felafel) (wegańska)
Robiłam z ugotowanego grochu i niestety podczas smażenia, wszystko się rozpadło. Chociaż w smaku pyszne :) uratowałam dodając jajko.
malolata71 2012-05-23 16:42:32.197

Czekoladki (pralinki) z migdałami lub orzechami, bez mleka (wegańska)
Czy ze zwykłym tofu naturalnym wyjdą? Zdobycie silken tofu graniczy z cudem, a nie chcę się bawić w sklepy internetowe...
ego-in-Arcadia 2012-05-23 14:02:21.575

Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
Ojjjj nie zgodzę się z tym przepisem. Pesto (jakiekolwiek) ma konsystencję dipu/majonezu/smarowidła do pieczywa. To coś na zdjęciu wygląda jak zupa pietruszkowa. Woda jako składnik pesto? Włosi by chyba rewolucję zaczęli.
Oryginalnie w pesto di prezzemolo powinny być orzechy (najlepiej podprażone wcześniej), które ewentualnie można zastąpić pestkami dyni lub słonecznika - to one nadają kremową konsystencję pesto. No i niestety ser, który ja omijam w jakimkolwiek pesto, bo jestem na diecie wegańskiej. Dodaję natomiast łyżkę kaparów, ale już i ich nie miksuję, żeby nie straciły swojego kształtu.
~Marta 2012-05-23 13:32:42.492

Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska)
btv. Nie!
~Sicher 2012-05-23 12:20:25.857

Gulasz z kostki sojowej w pomidorach (wegańska)
rewelacja
~meligz 2012-05-23 11:49:26.688

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
Szparagowy sezon już tuż tuż. Muszę zamrozić w tym roku. Dobrze, że tutaj zajrzałam.
Trochę dziwne to co Ewe napisała. Zwłaszcza o tych białych szparagach wycinanych spod ziemi. Ja widziałam białe rosnące normalnie nad ziemią, tak jak zielone. Fioletowych nigdy nie jadłam i nie widziałam. Zawsze myślałam, że to są po prostu różne odmiany.
We Francji jadłam kiedyś fioletowe brukselki (w smaku takie same jak zielone) i też była to po prostu inna odmiana.
~Marta 2012-05-23 02:08:06.888

Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki (wegańska)
Teraz robię ten kompot właściwie codziennie. Melisy ciągle nigdzie nie widziałam w sprzedaży (to znaczy świeżej. Pyszny zwłaszcza schłodzony w lodówce jak się wraca z upalnego zatłoczonego miasta.
~Marta 2012-05-23 02:03:09.792

Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Na cukrze żelującym się nie znam, bo to świństwo. Hiram smaży się ok. 1 godziny, więc nie wiem co tu jeszcze może być bardziej ekspresowo. Robię z proporcji 2 kg rabarbaru na 1 kg cukru (trzcinowego). W tym roku produkcja ruszyła całą parą z małymi zmianami:
- poza sokiem z cytryny dodaję otartą skórkę
- do części dorzuciłam garść rodzynek
- spróbujcie połączenia wanilia + imbir. Bossssssskie.
Acha, nigdy mi się hiram nie popsuł. Słoiki wyparzam, nakrętki wygotowuję i wycieram starannie. Potem słoiki do góry nogami i tak sobie stoją kilka godzin. Nie pasteryzuję.
Moja babcia przecierała wnętrze pokrywek wacikiem zanurzonym w spirytusie (tuż przed zakręceniem słoika). Słynęła z przepysznych przetworów i oczywiście nic nigdy się jej popsuło. Mi notorycznie pleśnieje dżem ze śliwek, co roku :-(
~Marta 2012-05-23 01:57:15.25

Gotowanie szparagów - przepis podstawowy (wegańska)
w warzywniaku opowiadaja glupoty. szparag to szparag. biały, bo wycinany spod ziemi, fioletowy, bo zaczyna wyrastac ponad ziemię i wytwarzać chlorofil. zielony bo scinany wyrosnięty już nad ziemią... odmiana nie ma tu nic do rzeczy, kolory zależą od etapu wzrostu.
~ewe 2012-05-22 22:12:26.202

Szparagi w cieście francuskim (lakto-wege)
U mnie piekarnik był już nagrzany do 200 stopni jak wsadzałam ciasto i piekłam z termoobiegiem więc pewnie dlatego krócej, ale przecież można obserwować i wyciągnąć w odpowiednim momencie ;) Cieszę się że smakowało!
koralina 2012-05-22 21:41:19.974

Budyń czekoladowy z awokado i bananów (Raw food, witariański) (wegańska & RAW)
Robią w ten sposób "czekoladę" do truskawek. Bardzo dobre!
losbimbos 2012-05-22 19:49:32.512

Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
Niewiarygodne! Udało się! Do kaszy udusilam sobie dymke i młody por! Pycha!
~An 2012-05-22 19:38:24.175

   285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas