7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Ryż tymiankowy z brokułami i prażonymi płatkami migdałów (wegańska) Zrobiłam dziś - z ciekawości raczej, bo tymianek nie jest moją ulubioną przyprawą. Wyszło nieźle:)Zamiast płatków migdałowych dodałam uprażone pestki słonecznika, co jak sadze nie zaszkodziło potrawie:) Bardzo pasowałby mi tu jeszcze podsmażony czosnek. Inon 2012-05-13 23:16:44.024 Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska) Mogę jeść tę zupę codziennie. :D Beszamel czeka do wieczora do spotkania z brokułami, szparagami i pieczarkami. Mmmm. :) bonamartinka 2012-05-13 15:18:08.97 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) wypróbuję i dam znać jak wyszło. Dzięki za pomoc :) ~czuszka 2012-05-13 09:43:35.099 Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska) Faktycznie są smaczne, choć nie czuć migdałów, raczej wanilię. Ja bym dodała do ciasta troszkę soli, żeby smak ciasteczek był pełniejszy, nie taki płaski. Świetne z domowym dżemem truskawkowym :) Osobiście następnym razem poszukam przepisu, gdzie migdały bardziej dominują i gdzie nie ma margaryny, ale ogólnie ciasteczka są bardzo dobre. I cudownie pachną! :) patrycccja 2012-05-12 21:38:00.484 Marchewka pieczona - prosto i czarująco (wegańska) Według mnie to połączenie jest... obrzydliwe. Ale po pierwsze według mnie i używam takiego mocnego słowa, bo naprawdę było ciężko mi to przełknąć, a po drugie nigdy nie używałam rozmarynu, bo wydawał mi się zbyt mocną przyprawą i miałam rację. Komuś oczywiście może zasmakować, kwestia gustu. ~sanctus 2012-05-12 17:48:53.176 Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem (lakto-wege) Pycha. Zrobiłam z mrożonym 'Bonduelle Leaf Spinach". Wyszło rewelacyjnie. W stosunku do przepisu dodałam 2x więcej czosnku i odrobinę więcej sera :-) almiritis 2012-05-12 17:18:02.488 Jagodzianki (lakto-ovo-wege) nie muszę nawet próbować, bo widać, że są ultra pyszne!!! :) polciaaa 2012-05-12 16:03:19.487 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Próbowałam kilka razy gotowac z 3-tna iloscia wody. wyszedł bardzo wodnisty. Potem dałam 2x tyle wody i to samo :( jak go ugotowac na sypko? Na opakowaniu pisze ziarno amarantusa, ale może ja mam jakis inny rodzaj? ~braja 2012-05-12 15:42:04.772 Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska) Jak dla mnie ciastka są bez smaku. Powinnam chyba dodać ze 2 zapachy migdałowe, ponieważ smak i aromat migdałów gdzieś zniknął. Hannah2006 2012-05-12 15:26:27.172 Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami (lakto-wege) wyszło bardzo dobre. Przepis na pewno przyjmie sie na stałe w mojej kuchni ;) ~gunter_verhojgen 2012-05-12 14:52:31.403 Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) Ok, dzięki za odpowiedź :) To jak już je zdobędę (wiadomo, że się nie kupuje po jednej rzeczy, tylko zbiera na więcej ;)), to będę mogła to zrobić! :) Luna7 2012-05-12 14:15:12.647 Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) Moim zdaniem lepiej poczekać aż kupisz płatki :) To zupełnie inny smak niż drożdże piekarskie, które w dodatku są aktywne, więc będą rosnąć i zmienią zachowanie całej masy. patrycccja 2012-05-12 14:04:15.247 Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki (wegańska) Właśnie zrobiłam: na 1 kg rabarbaru dałam pół kilo jabłek (odmiana eliza), sok z 1 cytryny i 2 łyżki cukru. Wyszło nie za słodkie, w sam raz. Pogoda dzisiaj nie za bardzo na zimny kompot, ale podgrzany ciepły też jest pyszny. Melisę to mi babcia parzyła, jak nie mogłam zasnąć :-) Świeżą to chyba trzeba samemu wyhodować? Bo gdzie to kupić? ~Marta 2012-05-12 13:17:00.991 Aromatyczna zielona soczewica (wegańska) Bardzo dobry przepis, juz dwa razy robilam, tym razem zapisalam sie na puszke.pl zeby skomentowac. :) Agneska 2012-05-12 12:50:56.92 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Acha..Czuszko, przyjrzyj się zdjęciom ciasta przed pieczeniem. W foremce zostaje max. do centymetra wolnego miejsca. Po włożeniu do piekarnika na początku wyrasta a potem minimalnie opada i tyle na temat :) Natka 2012-05-12 11:43:52.277 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Czuszko, wyjaśniło się..ciasto piszesz, że mało urosło w misce..zatem..skoro drożdże świeże to na pewno zbyt wysoka temperatura wody. Proponuję dodać wodę z kranu ciepłą, która ma temp. do 55. Wtedy automatycznie zmniejsza się ryzyko zabicia drożdży.(Pisała już o tym Patryccja w poprzednich postach) Czas wyrastania ciasta też jest względny. Raz będzie to 30min innym razem to 1 godzina. Nie należy popędzać ciast drożdżowych ;) Same urosną :) Natka 2012-05-12 11:40:56.562 Kokosowe naleśniki (wegańska) Zawsze zalewałam zimną, o wrzątku nawet nie pomyślałam :) Myślę, że jak ktoś chce przyspieszyć, to może i wrzątkiem, ale osobiście nie próbowałam. Luna7 2012-05-12 11:21:54.682 Kokosowe naleśniki (wegańska) a wiórki zalewamy wrzatkiem czy zimna woda? koralina 2012-05-12 10:48:29.022 Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska) Właśnie zrobiłam pierwszy hiram w tym roku. Mój sposób przygotowania jest właściwie taki sam jak w tym przepisie. Daję zdecydowanie mniej cukru, a w połowie gotowania dorzucam łyżkę goździków i laskę cynamonu (którą potem wyławiam, goździki zostają). Hiram, który jadłam kiedyś w Szwecji miał wyczuwalny dodatek octu jabłkowego i był potwornie słodki. Myślę, że w tym przepisie rolę octu pełni cytryna (konserwuje). Uwielbiam hiram po prostu na chlebie bez żadnych dodatków. ~Marta 2012-05-11 20:57:33.145 Omlet z tofu z płatkami drożdżowymi (wegańska) A jak mi płatki akurat "wyszły", to lepiej dać drożdże świeże (ile?), czy piekarskie instant (wtedy też 3 łyżki?)? Luna7 2012-05-11 20:25:46.456 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Kurcze, brzmi jakby miao wyjść :) Sama nie wiem, może zbyt ciepła ta woda jednak? Próbuj dalej. Mi też nie zawsze ten chlebek wychodzi idealny.. ale jest bardzo dobry, dlatego warto :D ryfka 2012-05-11 18:44:04.499 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Witajcie Dziewczyny, chlebek wyszedł o odpowiednim miąższu i jak pisałam wcześniej jest pyszny. Jego jedynym mankamentem jest to że wyszedł bardzo niski (kromeczki jakbyście pokroiły bułkę kajzerkę w odwrotną stronę). Wzięłam połowę składników i wpakowałam to do 1 wąskiej blachy o dł. 30cm. Piekarnik nagrzewałam do 250st z termoobiegiem, następnie wsadziłam chlebek, piekłam w 250st z termoobiegiem ok 20min (może faktycznie za długo), później zmniejszyłam temp. do 200 st, przykryłam wierzch folia aluminiową i piekłam do końca też z termoobiegiem. Woda do rozrabiania drożdzy była mocno ciepła. Ciasto leżakowało 30 min, drożdże były świeżutkie i mam wrażenie że ciasto w misce mało co urosło, więc nie wiem czy to do końca wina zbyt wysokiej temperatury czy po prostu nie mam ręki do chleba? :) a może coś nie tak z mąką? tez miałam swieżą tortową. Pomóżcie :) ~czuszka 2012-05-11 14:14:42.776 Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową (wegańska) Próbowałam i to nieraz :) Na surowo faktycznie jest kruchy, chrupie (można porównać do rzodkiewek), łagodny i ma fajny orzechowy posmak :) No i robiłam z niego surówki, pyszny jest z jabłkiem, marchewką i rodzynkami albo z jabłkiem i rukolą :) A ja widziałam na allegro 9 zł/kg. A w Żółtym Cesarzu (gdzieś w Trójmieście) mieli jakoś taniej, ale chyba już nie mają, bo sezon się skończył. Luna7 2012-05-11 13:39:48.386 Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW) Ach, jak dobrze, bo ja mam tylko na zakwasie, jak najbardziej prawdziwy :) Czyli mogę robić :) Wszędzie było tylko o razowym, a wiem, że to może oznaczać tylko taki z karmelem, więc wolałam się upewnić. Super, dzięki! :D Luna7 2012-05-11 13:35:35.005 Kanapka z awokado (wegańska) mniam :) uwielbiam awokado! MEDeah 2012-05-11 12:59:29.019 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |