7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304    


Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
polecam też groszek z curry zamiast czosnku- pychota!
no i oczywiście można ugnieść czerwoną fasolę- ja najczęściej jadam ją z drobno posiekaną cebulką i pieprzem, czasami dorzucam trochę pomidora.
~Ulve 2012-05-03 17:42:09.134

Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową (wegańska)
Skąd wziąć topinambur?
kordonia 2012-05-03 17:34:29.967

Lemoniada (wegańska & RAW)
A co daje soda w lemoniadzie?:-)
nataem 2012-05-03 16:21:43.117

Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska)
ja zrobiłam bez cukru - zamiast tego dodałam miodu i buteleczkę olejku waniliowego. Zamiast masła dodałam oleju kokosowego.I dałam więcej wiórków, no i płatki migdałowe. Na każdym kwadraciku położyłam polówkę orzecha włoskiego.
Syrop tez zrobiłam z wody, miodu i większej ilości soku cytrynowego, choć samego syropu użyłam tak z 3/4 szklanki.
Zapach to ciasto miało nieziemski, niepodobny do żadnych, które znałam. Smakowało mi, ale brakowało mi w nim czegoś wilgotnego (masy owocowej?)
tiare 2012-05-03 15:59:15.511

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Och, uwielbiam gotować, jeść, odkrywać nowe smaki :) Część przepisów, jakie dodałam (zwłaszcza te pierwsze) miałam od dawna, a zdjęcia robiłam, żeby wysyłać przyjaciółce ;) Aż pomyślałam, aby z szerszym gronem się podzielić moimi przepisami :)
Daję radę, czasem robię obiad dwudaniowy ;) Akurat jestem w domu rodzinnym, to jest więcej ludzi do wykarmienia, niż ja jedna ;) Ale lubię to :) W przyrządzaniu posiłków jest coś ze sztuki, a w jedzeniu coś z poezji ;)
A Luna to starsza wersja mojego imienia, źródło, że tak powiem :)
Luna7 2012-05-02 19:32:57.059

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
To tylko tak dalej Luna7 :-) Na chefkoch.de masz baaaardzo duze mozliwosci ;-) Jest oczywiscie duzo innych "czysto" wegetariansko-weganskich stron, ktore polecam Ci poszukac.
Widze po Twoich komentarzach i wstawianych przepisach, ze rzeczywiscie lubisz gotowac, tylko zastanawiam sie kiedy Ty to wszystko dajesz rade ugotowac i zjesc (jestes teraz bardzo aktywna na puszcze)? ;-)
I jeszcze jedno - piekny masz nick, moja corcia ma na imie Luna :-))))
Iwo-na 2012-05-02 19:11:26.325

Kiwiniada (wegańska & RAW)
Dałam 2 kiwi i je zmiksowałam. Świetny napój na upały :)
Luna7 2012-05-02 18:42:51.466

Genialne lody z puszkowanego mango (wegańska & RAW)
Zastanawia mnie to, co napisała Gunia. Gusty są różne, ale obrzydliwe?? Myślę, że coś nie tak musiało być z produktami - albo użyła samoróbnego lub zwykłego polskiego mleka sojowego, które jedzie lecytyną i ma niezbyt fajny smak, albo surowego mango, które było niedojrzałe. Szkoda, bo to przepyszne lody - jedne z moich ulubionych :) Właśnie robię pierwsze w tym roku :D
patrycccja 2012-05-02 17:19:51.77

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Nie, mieszkam w Polsce :) Ale jest mało polskich przepisów na topinambur, niemiecki znam, gotować uwielbiam, to sobie buszuję też po niemieckich stronach i jak coś naprawdę ciekawego znajdę, to przetłumaczę i wstawię, a co :) A w Polsce topinambur rośnie często pod lasami, chyba dla dzików :) I niektórzy mają w ogródkach (nornice wtedy jedzą go, zamiast bulwek kwiatów). A tak do jedzenia to jednak mało popularny jeszcze...
Luna7 2012-05-02 15:50:04.892

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Luna7 - topinambur znam wlasnie z Niemczech, gdzie mieszkalam pare lat. Teraz siedze w Paragwaju i o topinambur moge tylko pomarzyc... :-(
Czy Ty mieszkasz w Niemczech, bo korzystasz z niemieckich przepisow?
Iwo-na 2012-05-02 15:35:08.087

Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Luna7 - ta smietana sama w sobie rzeczywiscie jest "jakas mdla" (ale ta oryginalna swoja droga tez). Po dodaniu smietany do potrawy nalezy po prostu ja jeszcze raz przyprawic. Chociaz Twoj pomysl z prazeniem ziaren jest dobry - wyprobuje na pewno i dam znac :-)
Iwo-na 2012-05-02 15:31:44.1

Wegański krem fasolowo-chrzanowy (wegańska)
Chrzan bez mleka w proszku robi firma 'Smak'. Można je kupić w sieci Centrum. Są nawet do wyboru różne stopnie ostrości :)
Zanetak 2012-05-02 13:55:45.314

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
przepis brzmi rewelacyjnie! tapinambur z musztarda, sokiem i pieprzem mniam! :)
MEDeah 2012-05-02 10:41:59.428

Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW)
A chleb na zakwasie się nadaje? :) Chciałabym spróbować to zrobić :)
Luna7 2012-05-02 09:11:44.391

Pieczony pasternak (wegańska)
Polecam dodanie jakichś ziół, choćby prowansalskich :) Choć sam w sobie też ma ciekawy smak :) Robię też z czosnkiem, ale ja prawie do wszystkiego daję czosnek ;)
Luna7 2012-05-02 09:07:56.682

Czekolada pitna (wegańska)
Pyszne też z mlekiem migdałowym i kokosowym :)
Luna7 2012-05-02 09:02:30.566

Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW)
Co do połączenia ogórek + pomidor/papryka/cokolwiek z wit. C - nie stosuję, więc nie wiem, jak smakuje "prawdziwe" gazpacho. Ale to bez ogórka jest przepyszne :) Chociaż jak oliwa chroni wit. C, to może kiedyś spróbuję i z ogórkiem :)
Luna7 2012-05-02 08:43:05.911

Rzodkiewki na grządce (z twarożkiem ziołowym) (lakto-wege)
Przemyślne :) Ot, kanapki z rzodkiewką podane nieco inaczej ;) Przypomina mi to te różne kwiatki w doniczkach wypełnionych pokruszonym ciastem kakaowym z żelkowymi (niestety, z żelatyny) robalami w kremie pod pokruszonym ciastem ;) Albo moje oszukane jajka sadzone :) I wszystkie inne ciekawe pomysły :)
Wygląda to naprawdę wspaniale ;) Ja bym tylko oberwała zewnętrzne listki rzodkiewek i zostawiła tylko te najmniejsze ze środka, bo obawiałabym się, że jednak by się poprzewracały tak posadzone ;)
Luna7 2012-05-02 08:32:43.555

Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska)
Do chleba bałabym się użyć, daktyle są aż za słodkie ;) Ale do ciasta lubię dodać, zwłaszcza, gdy się nie kłóci z zamysłem (czasem chodzi o wygląd i potrzebne jest jasne ciasto) :)
I ja nie gotuję daktyli, przeważnie tylko namaczam na parę godzin, więc wychodzi raw ;) Tylko jednak ciężko się miksuje, ale to dotyczy zarówno gotowanych, jak i namaczanych, przetestowane :)
Luna7 2012-05-02 08:26:21.9

Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Wyszła mi jakaś mdła.
Druga wersja (z podprażonych ziaren, zamiast namaczanych) jest wspaniała! :) Chociaż wtedy już nie jest raw ;)
Luna7 2012-05-02 07:41:17.9

Pieczony ser sojowy (wegańska)
Parę nowych wniosków: z agarem też wychodzi (tyle, ile w przepisie gumy), ze świeżymi drożdżami (2 x więcej), zamiast płatków i tofu (100 g) zamiast mleka (stwierdziłam, że bardziej chodzi o soję, niż o mleko). Jest nieco bardziej smarowne i jakby kruszące się (przy wyjmowaniu z formy - pewnie gotowe tofu zamiast mleka to coś takiego, jak gotowana ciecierzyca, a której się robi falafel - lekko nietrafione; ale wychodzi). Podczas pieczenia wygląda niepozornie, po wyłączeniu piekarnika okazuje się, że wyrosło po brzegi (surowego było ok. pół formy), ale po ostygnięciu wraca do starych rozmiarów ;) Można śmiało dodać dużą szczyptę soli do masy. I bez musztardy też wychodzi (myślałam, że jak przepis znam, to już mogę z pamięci, wszystko dodałam, jak trzeba, a o musztardzie zapomniałam...). Wychodzi ok. 180 g produktu.
Z powodu dalszego braku mleka sojowego będę teraz próbowała z mlekiem orzechowym, może z migdałów ;)
Luna7 2012-05-02 06:52:59.487

Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska)
Przepis ciekawy, u mnie, niestety, nawet najmniejszy palnik dopuszcza co najwyżej upieczenie samego spodu, wierzch nie daje rady, a spód jest wtedy nazbyt spieczony i twardy :(
Luna7 2012-05-02 06:39:29.018

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Iwo-na - nie tylko wygląda ;) Jak tu przyszłam, to był tylko jeden przepis z nim, postanowiłam to zmienić, dodać własne, nieco wymyślić, a to akurat jest przetłumaczone - Niemcy używają go w kuchni jakoś znacznie więcej, niż my.
Luna7 2012-05-02 05:59:08.174

Warzywny bulion instant (wegańska)
Och, ja i tak używam kamiennej, a mimo to wiem, że czasem jednak ciut za dużo jej używam ;) A że wzbogacać można, to napisałam we wskazówkach, choć ten mi się wydaje bazą, a dodatki to poza, wedle uznania, właśnie do określonych potraw najlepiej ;) Chyba, że ktoś np., tak uwielbia bazylię, że daje ją dosłownie do każdej zupy ;)
Luna7 2012-05-02 05:56:41.648

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Ciesze sie, ze topinambur zaczyna byc "promowany" na puszce :-) Warto zaprzyjaznic sie z tym warzywem! Powinien byc podstawa w kazdej zimowej kuchni w Europie. Ta surowka wyglada przepysznie - az slinka cieknie...
Iwo-na 2012-05-02 00:19:13.45

   294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas