
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Przepis ciekawy, u mnie, niestety, nawet najmniejszy palnik dopuszcza co najwyżej upieczenie samego spodu, wierzch nie daje rady, a spód jest wtedy nazbyt spieczony i twardy :( Luna7 2012-05-02 06:39:29.018 ![]() Iwo-na - nie tylko wygląda ;) Jak tu przyszłam, to był tylko jeden przepis z nim, postanowiłam to zmienić, dodać własne, nieco wymyślić, a to akurat jest przetłumaczone - Niemcy używają go w kuchni jakoś znacznie więcej, niż my. Luna7 2012-05-02 05:59:08.174 ![]() Och, ja i tak używam kamiennej, a mimo to wiem, że czasem jednak ciut za dużo jej używam ;) A że wzbogacać można, to napisałam we wskazówkach, choć ten mi się wydaje bazą, a dodatki to poza, wedle uznania, właśnie do określonych potraw najlepiej ;) Chyba, że ktoś np., tak uwielbia bazylię, że daje ją dosłownie do każdej zupy ;) Luna7 2012-05-02 05:56:41.648 Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW) Ciesze sie, ze topinambur zaczyna byc "promowany" na puszce :-) Warto zaprzyjaznic sie z tym warzywem! Powinien byc podstawa w kazdej zimowej kuchni w Europie. Ta surowka wyglada przepysznie - az slinka cieknie... Iwo-na 2012-05-02 00:19:13.45 Warzywny bulion instant (wegańska) Przepis brzmi swietnie! Dla wszystkich ktorzy zwracaja uwage na to co jedza i nie korzystaja z gotowych bulionow, ktore najczesciej zawieraja glutaminian i/lub srodki konserwujace, no i sa wysoko przetworzonym produktem, bulion ten bedzie dobra alternatywa. Jesli uzyje sie soli himalajskiej lub chocby kamiennej, niejodowanej to nie trzeba AZ tak przejmowac sie duza zawartoscia soli :-) Mysle, ze bulionik mozna wzbogacac i zmieniac skladniki wedlug wlasnych upodoban - jest duzo mozliwosci. Iwo-na 2012-05-02 00:14:27.389 Sushi Wanieczka z pędami babmusa i ogórkami kiszonymi (wegańska) cytryna do sushi???? co to za mezalians? jaki jest sens tej cytryny??? ~ola 2012-05-01 21:41:20.152 ![]() piękny rasta tort, na gastro myślę że w sam raz ;). leci do schowka i w najbliższym czasie przetestuję! majczi 2012-05-01 20:15:40.482 Jabłka pieczone z amarantusem (wegańska) Ja piekę 20-25 min, jak zostawiam na dłużej to strzelają po całym piekarniku. Jabłka są przepyszne, polecam na deser, II śniadanie. Spokojnie można podać dla gości. Szybki, łatwy i b. smaczny przepis. Hannah2006 2012-05-01 15:08:47.223 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zielenieję 2012-04-30 21:34:16.86 ![]() Gumę można kupić np. tutaj: www.evergreen.pl/guar-guma-400g-p-827.html EwaH 2012-04-30 20:13:08.224 ![]() HdZi, właśnie mi się tak wydawało, ale w oryginale było mąka (Guarmehl), więc przetłumaczyłam, jak stało ;) A gumę guar jak najbardziej kojarzę, kiedyś była sprzedawana w takich słoiczkach jako klej ;) Luna7 2012-04-30 19:01:30.318 ![]() wyglada super ale gdzie mozna kupic ta gume ? agnmid 2012-04-30 18:12:16.709 Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym (wegańska) A czy może być czerwona soczewica ? zielonna 2012-04-30 17:30:31.561 ![]() sprostowanie to nie jest Mąka Guar tylko Guma Guar, przez to, że sprzedawana jest w postaci rozdrobnionego białego proszku często jw. jest mylona z mąka. Guma Guar ma inne właściwości niż mąka więc lepiej nie mylić jednego z drugim. HdZi 2012-04-30 16:05:55.256 ![]() To wygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować! VanityOverdose 2012-04-30 15:55:16.737 Pieczony ser sojowy (wegańska) Mąkę guar można zastąpić czymś innym? Daiana 2012-04-30 15:42:33.007 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() patrycccja 2012-04-30 13:37:04.88 ![]() Na oliwie z oliwek się nie smaży, bo powstają substancje rakotwórcze. Oliwa z oliwek to olej do stosowania na zimno, tylko i wyłącznie! lebioda 2012-04-30 11:21:06.592 ![]() Rewelacja! Wszyscy moi znajomi zachwyceni :)Tak niewiele czasu potrzeba, żeby zrobić takie pyszności.Polecam niewielki dodatek cynamonu- fajnie podkreśla czekoladę. ego-in-Arcadia 2012-04-30 07:32:10.083 ![]() Bo trzeba umieć zrobić ;] mena77 2012-04-30 00:22:02.513 Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska) jeść tego się nie da. Może szał u niemowląt zrobiło. tiare 2012-04-29 21:32:53.63 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ryfka 2012-04-29 20:29:24.201 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Calkiem fajny prosty przepis, ale zeby zrobic chleb z maki orkiszowej pelnoziarnistej musialam dolewac jeszcze po trochu cieplej wody podczas mieszania wody z maka bo z poczatku wyszlo mi dosc geste (jak na muffiny), nie bylo bardzo lejace, dalam mu wyrosnac i mialo konsystencje troche jak ciasto na pizze - ale mimo to wydaje mi sie ze chlebek wyszedl udany choc faktycznie troche mokry w srodku - pewnie po przeschnieciu bedzie ok :) ~grimmy 2012-04-29 13:22:21.399 ![]() już odkryłam sekret gęstej konsystencji majonezu, która nie rozrzedza się po dwóch dniach. zresztą sekret to za dużo powiedziane,wszak wszystko jest podane w przepisie, tylko ja sobie zawsze pomijałam jeden składnik :D. nie wiedziałam, że czosnek spełnia aż tak ważną rolę w tym majonezie, byłam w szoku, niezły konserwant z tego czosnku. majonez stał tydzień w lodówce i się nie zepsuł (a robiłam z kilkudniowego już mleka sojowego z Biedronki), ani nie podszedł wodą, jak kiedyś ciągle się to zdarzało. także jeśli macie wątpliwości czy dodawać czosnek, to odpowiedź brzmi: koniecznie! jego aromat wcale nie jest bardzo wyczuwalny a robi majonezowi bardzo dobrze :P. majczi 2012-04-28 23:50:35.705 ![]() dziękuję za sugestie! śmietana słonecznikowa brzmi bardzo zachęcająco, na dniach ją przyrządzę i dam znać co wyszło z tego dania po wegańskich modyfikacjach :). myślę, że będzie świetnie pasować. majczi 2012-04-28 23:35:34.262 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |