7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305    


Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska)
Przepis ciekawy, u mnie, niestety, nawet najmniejszy palnik dopuszcza co najwyżej upieczenie samego spodu, wierzch nie daje rady, a spód jest wtedy nazbyt spieczony i twardy :(
Luna7 2012-05-02 06:39:29.018

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Iwo-na - nie tylko wygląda ;) Jak tu przyszłam, to był tylko jeden przepis z nim, postanowiłam to zmienić, dodać własne, nieco wymyślić, a to akurat jest przetłumaczone - Niemcy używają go w kuchni jakoś znacznie więcej, niż my.
Luna7 2012-05-02 05:59:08.174

Warzywny bulion instant (wegańska)
Och, ja i tak używam kamiennej, a mimo to wiem, że czasem jednak ciut za dużo jej używam ;) A że wzbogacać można, to napisałam we wskazówkach, choć ten mi się wydaje bazą, a dodatki to poza, wedle uznania, właśnie do określonych potraw najlepiej ;) Chyba, że ktoś np., tak uwielbia bazylię, że daje ją dosłownie do każdej zupy ;)
Luna7 2012-05-02 05:56:41.648

Surówka zimowa - jabłko + topinambur (wegańska & RAW)
Ciesze sie, ze topinambur zaczyna byc "promowany" na puszce :-) Warto zaprzyjaznic sie z tym warzywem! Powinien byc podstawa w kazdej zimowej kuchni w Europie. Ta surowka wyglada przepysznie - az slinka cieknie...
Iwo-na 2012-05-02 00:19:13.45

Warzywny bulion instant (wegańska)
Przepis brzmi swietnie! Dla wszystkich ktorzy zwracaja uwage na to co jedza i nie korzystaja z gotowych bulionow, ktore najczesciej zawieraja glutaminian i/lub srodki konserwujace, no i sa wysoko przetworzonym produktem, bulion ten bedzie dobra alternatywa. Jesli uzyje sie soli himalajskiej lub chocby kamiennej, niejodowanej to nie trzeba AZ tak przejmowac sie duza zawartoscia soli :-) Mysle, ze bulionik mozna wzbogacac i zmieniac skladniki wedlug wlasnych upodoban - jest duzo mozliwosci.
Iwo-na 2012-05-02 00:14:27.389

Sushi Wanieczka z pędami babmusa i ogórkami kiszonymi (wegańska)
cytryna do sushi???? co to za mezalians? jaki jest sens tej cytryny???
~ola 2012-05-01 21:41:20.152

Tort w barwach reggae (wegańska)
piękny rasta tort, na gastro myślę że w sam raz ;). leci do schowka i w najbliższym czasie przetestuję!
majczi 2012-05-01 20:15:40.482

Jabłka pieczone z amarantusem (wegańska)
Ja piekę 20-25 min, jak zostawiam na dłużej to strzelają po całym piekarniku.
Jabłka są przepyszne, polecam na deser, II śniadanie. Spokojnie można podać dla gości. Szybki, łatwy i b. smaczny przepis.
Hannah2006 2012-05-01 15:08:47.223

Pieczony kabaczek, cukinia lub patison (wegańska)
Zrobiłam w domowym grillu, pychaa :)
zielenieję 2012-04-30 21:34:16.86

Pieczony ser sojowy (wegańska)
Gumę można kupić np. tutaj: www.evergreen.pl/guar-guma-400g-p-827.html
EwaH 2012-04-30 20:13:08.224

Pieczony ser sojowy (wegańska)
HdZi, właśnie mi się tak wydawało, ale w oryginale było mąka (Guarmehl), więc przetłumaczyłam, jak stało ;) A gumę guar jak najbardziej kojarzę, kiedyś była sprzedawana w takich słoiczkach jako klej ;)
Luna7 2012-04-30 19:01:30.318

Pieczony ser sojowy (wegańska)
wyglada super
ale gdzie mozna kupic ta gume ?
agnmid 2012-04-30 18:12:16.709

Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym (wegańska)
A czy może być czerwona soczewica ?
zielonna 2012-04-30 17:30:31.561

Pieczony ser sojowy (wegańska)
sprostowanie
to nie jest Mąka Guar tylko Guma Guar, przez to, że sprzedawana jest w postaci rozdrobnionego białego proszku często jw. jest mylona z mąka.
Guma Guar ma inne właściwości niż mąka więc lepiej nie mylić jednego z drugim.
HdZi 2012-04-30 16:05:55.256

Pieczony ser sojowy (wegańska)
To wygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować!
VanityOverdose 2012-04-30 15:55:16.737

Pieczony ser sojowy (wegańska)
Mąkę guar można zastąpić czymś innym?
Daiana 2012-04-30 15:42:33.007

Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Ostatnio robiłam sos pieczarkowy ze śmietaną słonecznikową (puszka.pl/przepis/2360-farsz_lub_sos_pieczarki_w_smietanie_slonecznikowej.html) - wyszedł pycha! Jedna uwaga: słonecznik musi zostać bardzo dokładnie zmielony, inaczej jego drobinki będą widoczne i mogą budzić skojarzenia z czymś zwarzonym. Słonecznik błyskiem i idealnie mieli się w młynku do kawy, ale blenderem też daje radę - tylko już nie tak błyskiem ;)
patrycccja 2012-04-30 13:37:04.88

Kasza jęczmienna w przyprawach z pomidorem i oliwkami (wegańska)
Na oliwie z oliwek się nie smaży, bo powstają substancje rakotwórcze. Oliwa z oliwek to olej do stosowania na zimno, tylko i wyłącznie!
lebioda 2012-04-30 11:21:06.592

Chocolate Chip Cookies (wegańska)
Rewelacja! Wszyscy moi znajomi zachwyceni :)Tak niewiele czasu potrzeba, żeby zrobić takie pyszności.Polecam niewielki dodatek cynamonu- fajnie podkreśla czekoladę.
ego-in-Arcadia 2012-04-30 07:32:10.083

Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
Bo trzeba umieć zrobić ;]
mena77 2012-04-30 00:22:02.513

Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
jeść tego się nie da. Może szał u niemowląt zrobiło.
tiare 2012-04-29 21:32:53.63

Zapiekanka serowo-brokułowa na cieście francuskim (lakto-ovo-wege)
Dodałam więcej przypraw: bazylię, oregano, słodką paprykę, trochę gałki muszkatołowej i sporo pietruszki, no i 2 ząbki świeżego czosnku, bo granulowanego nie lubię. Zapiekanka bardzo smaczna, choć ciężka jak na mój żołądek. Radziłabym zapiekać w temperaturze 180-200 stopni i trochę dłużej, żeby ciasto lepiej wyrosło.
ryfka 2012-04-29 20:29:24.201

Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska)
Calkiem fajny prosty przepis, ale zeby zrobic chleb z maki orkiszowej pelnoziarnistej musialam dolewac jeszcze po trochu cieplej wody podczas mieszania wody z maka bo z poczatku wyszlo mi dosc geste (jak na muffiny), nie bylo bardzo lejace, dalam mu wyrosnac i mialo konsystencje troche jak ciasto na pizze - ale mimo to wydaje mi sie ze chlebek wyszedl udany choc faktycznie troche mokry w srodku - pewnie po przeschnieciu bedzie ok :)
~grimmy 2012-04-29 13:22:21.399

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
już odkryłam sekret gęstej konsystencji majonezu, która nie rozrzedza się po dwóch dniach. zresztą sekret to za dużo powiedziane,wszak wszystko jest podane w przepisie, tylko ja sobie zawsze pomijałam jeden składnik :D. nie wiedziałam, że czosnek spełnia aż tak ważną rolę w tym majonezie, byłam w szoku, niezły konserwant z tego czosnku. majonez stał tydzień w lodówce i się nie zepsuł (a robiłam z kilkudniowego już mleka sojowego z Biedronki), ani nie podszedł wodą, jak kiedyś ciągle się to zdarzało. także jeśli macie wątpliwości czy dodawać czosnek, to odpowiedź brzmi: koniecznie! jego aromat wcale nie jest bardzo wyczuwalny a robi majonezowi bardzo dobrze :P.
majczi 2012-04-28 23:50:35.705

Makaron "samo zdrowie" ze śmietanowo-czosnkowym szpinakiem (lakto-wege)
dziękuję za sugestie! śmietana słonecznikowa brzmi bardzo zachęcająco, na dniach ją przyrządzę i dam znać co wyszło z tego dania po wegańskich modyfikacjach :). myślę, że będzie świetnie pasować.
majczi 2012-04-28 23:35:34.262

   295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas