
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Zależy który!!! co za krzykacze na tej puszce ostatnio. magrusia 2012-04-22 13:41:24.405 Makaron z czosnkowym szpinakiem i pomidorami na zimno (wegańska) Makaron nie jest wegański!!! ~Johnny99 2012-04-22 12:29:21.603 Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami (wegańska) Problem z tymi kotletami jest taki że "piją" straaasznie dużo oleju i niestety nie wiem jak sobie z tym poradzić ... :/ ~podszum 2012-04-22 10:22:48.793 Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego (wegańska) Luna7, bardzo dziękuję! Myślę, że widocznie w moim przypadku to była kwestia jakości wiórków. Spróbuję z jakimiś lepszymi:) Alik 2012-04-22 08:55:55.253 ![]() Alik, przecież wszystko jest logicznie napisane :) Ja napiszę z własnego doświadczenia, bo przypadkiem mi wyszło przy robieniu jajek wegańskich na święta, a teraz widzę nawet specjalny przepis na masełko z wiórków :) A więc tak: żeby otrzymać takie, jak na zdjęciu, należy wycisnąć to w pielusze tetrowej, samo się uformuje. Nie wiem, czy miksowałaś, jeśli tak i warstewka jest cieniutka, to cóż... to mogła być jakość wiórków. Kiedyś kupiłam takie najtańsze, co smakowały tak, jakby już z nich cały tłuszcz i aromat został odciągnięty, wygotowany. Może jeszcze napiszę, jak ja robiłam. Nie korzystałam wprawdzie z tego przepisu, ale robiłam mniej więcej to samo. Namaczasz wiórki w niedużej ilości wody, blendujesz, dolewasz wody, blendujesz. Tłuszcz jest lżejszy od wody, więc ucieka na wierzch, może zawierać nieco wiórków, ale generalnie jest to tłuszcz. Wiórki pływają sobie w wodzie i opadają na dno. Zbierasz wierzchnią warstwę łyżką, wrzucasz w tetrę czy inną ściereczkę, np. bawełnianą czy lnianą, odciskasz i masz :) W naczyniu zostaje mleko roślinne kokosowe z wiórkami. Możesz odcedzić wiórki, a mleko wykorzystać, a możesz też wymieszać z mąką i mieć ciasto na naleśniki kokosowe, swoją drogą przepyszne z truskawkowym musem :) Mam nadzieję, że nieco pomogłam, starałam się jasno i zrozumiale pisać :) Luna7 2012-04-22 01:09:02.363 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mermezd 2012-04-21 22:36:58.447 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kiń 2012-04-21 20:58:14.512 Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego (wegańska) A jak zrobić, żeby otrzymać mało w takiej formie jak na zdjęciu? Bo to wygląda jak przeciśnięte przez coś? Poza tym, zrobiłam wg tego przepisu z wiórek kokosowych, trzecią dobę mleczko stoi w lodówce a na nim tylko cieńka warstwa białej "skorupki" czyli masełka. Dlaczego tak mało? Proszę o jakiś komentarz. Pozdrawiam! Alik 2012-04-21 20:50:22.834 Placki ziemniaczane z jabłkiem (wegańska) Fantastyczny przepis. Użyłem mąki kukurydzianej zamiast sojowej i wyszło niebo w gębie. :)) ~król lew 2012-04-21 14:53:59.794 Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego (wegańska) a to super, dzieki wielkie :) uwielbiam kokosy, wiec chyba nawet 100 g to za malo, robie z wiekszej ilosci :) ~gosc 2012-04-21 14:49:25.14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mermezd 2012-04-21 14:49:17.811 ![]() Jak da mnie ciut za mało wyrazisty smak, musiałam przyprawić po swojemu. :) Ale ogólnie świetna baza do różnych inspiracji. Filozofia 2012-04-21 14:37:08.208 Zupa z czerwonej soczewicy i ryżu (wegańska) Pyszne :) ja jeszcze trochę urozmaiciłam. Dodałam 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę, kurkumę, ziele ang. i liści laurowy i podsmażyłam z czosnkiem i soczewicą j.w oraz całe pomidory w puszce :) Pychotofil Dzięki za inspirację Kasilda 2012-04-21 12:56:53.902 Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek (ovo-wege) Zrobiłam ten pasztet na tegoroczne święta - z połowy porcji, a fasolkę dodałam tylko białą + wbiłam jeszcze jedno jajko dla "ścisłości" oraz gałkę muszkatołową dla smaku. Wyszedł przepyszny - szczególnie z ćwikłą z chrzanem :) justowna 2012-04-21 10:21:11.03 Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska) MMMM... pycha. ~RodzinaVegan 2012-04-21 09:34:49.82 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) Jutro zrobię! babzla 2012-04-20 20:48:32.997 Ciasto marchewkowe - niby piernik (wegańska) Marchewkę trzeba odcisnąć - wtedy nie będzie zakalca a ciasto najlepsze jest jak postoi przez parę godzin. Daję sodę. Używam marchewki, która zostanie po soku z sokowirówki. babzla 2012-04-20 20:47:53.662 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) Też daję tylko 2-3 łyżki brązowego cukru i razową mąkę. Dodaję rodzynki i suszone daktyle do jabłek. Zdarza mi się nie co zaburzyć proporcje - nie zastępuję cukru manną czy mąką ale to ciasto i tak zawsze wychodzi. Zdarzyło mi się dodać gorzkie kakao i wiśnie z nalewki domowej (oprócz jabłek), też super! babzla 2012-04-20 20:45:54.564 Młoda kapusta duszona z czosnkiem i kminkiem (wegańska) Dodaję sok z cytryny/limonki i kminek (dobry na wzdęcia) plus świeży pachnący koperek ale to na sam koniec. I gotuję zdecydowanie krócej - wolę taką bardzo chrupiącą... babzla 2012-04-20 20:42:15.709 Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska) Ciekawy przepis. Nie lubię "wędlin" sojowych i zastąpię większą ilością warzyw. Tofu rządzi! babzla 2012-04-20 20:40:00.754 Kotlety szpinakowe z tofu (wegańska) Zamiast manny dałam jaglankę i zamiast orzechów - soczewicę zieloną. Z domowym majonezem wegańskim i ćwikłą jest pycha :D Daiana 2012-04-20 17:57:38.339 Lepsze niż belgijskie czekoladki, wypełnione malinowym kremem (wegańska & RAW) Ile to jest wagowo 1/3 szklanki masla kakaowego? ~zeber 2012-04-20 15:36:23.987 ![]() Wychodzi ok 80-100 g masła ;) EwaH 2012-04-20 15:13:13.791 Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego (wegańska) a ile masla mniej wiecej wychodzi z takiej ilosci? bo nie wiem czy od razu nie podwoic skladnikow :) ~gosc 2012-04-20 15:10:12.561 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Można jeszcze zrobić polewę z gorzkiej czekolady po upieczeniu ciasta.posypać orzechami albo wiórkami kokosowymi:) ~Agrest 2012-04-20 14:47:20.298 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |