
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() super przepis :) agnmid 2012-04-10 11:53:47.519 ![]() Nie wyszedł.. :( Cebula sfermentowała. Czyżby trzy dni to za długo? W przepisie jest 3-5. Może następnym razem. ryfka 2012-04-10 11:48:47.222 Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) O rany! Po raz pierwszy udało mi sie ugotowac kaszę gryczaną na sypko! Wow, dzięki za radę:) ~Anka 2012-04-10 00:13:59.987 "Jajecznica" sojowa z cebulą (wegańska) wyglada paskudnie smakuje paskudnie i jest nie apetyczne... nie ma to jak zwykla jajecznica na bekonie z pomidorkiem a do tego kajzerka z maselkiem ~i eat everything ... 2012-04-09 21:05:15.273 Biszkopt wegański (wegańska) W komentarzu ponizej napisalam, ze mozna dodac ocet ze wzgledu na uzywana sode. Czytalam juz kilkakrotnie, tu na puszce, komentarze, ze tak nalezy robic. I jesli sprawdza sie to w 100% przy ciastach warzywnych, to w przypadku tego przepisu jest troche inaczej - po kilku probach stwierdzilam, ze biszkopt ten wyrasta lepiej bez octu! I jeszcze jedna rzecz wykrylam przypadkowo - raz sypnelo mi sie odrobine wiecej maki, zamiast podanej przeze mnie ilosci 380g dodalam 400g i te 20g maki bardzo dobrze wplynelo na efekt koncowy! :-) Iwo-na 2012-04-09 20:09:37.385 ![]() bo pszeszukalam wszystkie sklepy ostatnio w poszukiwaniu suchej soi ale chyba wszystko wykupili tofu tez nie bylo .... jedzynie soja w puszce i mleko sojowe ... a mam ostatnio straszna ochote na tofu ... agnmid 2012-04-09 19:50:45.066 Biszkopt wegański (wegańska) majczi - jestem kompletnie zaskoczona Twoim niepowodzeniem...! Pieke ten biszkopt juz od dwoch lat i nigdy nie wyczuwalam smaku sody, zreszta 3 lyzeczki na (prawie) 400g maki to raczej nie jest duzo. Mozna byloby jednak sprobowac z mniejsza iloscia sody, nic nie stoi na przeszkodzie :-) Iwo-na 2012-04-09 19:26:20.012 Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska) Właśnie będę robiła:) ~Weronika 2012-04-09 17:11:15.18 ![]() A ja zrobiłam i wyszedł świetnie, piekł się 30 min. (pewnie to z powodu nagrzanego już piekarnika). Jedynie wyszło mi go nieco za mało i w za szerokiej blaszce był, ale to bardziej kwestia organizacji ;) Ba, niewegetariańska i niewegańska rodzina pytała, jak mi wyszedł taki biszkopt bez jaj :D Ja będę korzystać z tego przepisu, kiedy będę potrzebowała :) Luna7 2012-04-09 16:43:42.942 ![]() Nigdy nie robilam tofu z mleka sojowego kupionego w sklepie i sądze , ze nie mozna Przynajmniej nie z mleka słodzonego np . takiego z Biedronki czy Alrpo - chyba ze takiego zwyklego naturalnego bez dodatku cukru i innych substancji :P Tez kiedys myslalam zeby zrobic z takiego slodzonego bo napewno bylo by pyszne no ale potem sobie uswiadomilam ze to raczej niemozliwe :P OpenWorld 2012-04-09 16:35:52.11 ![]() Wygląda odlotowo !:D Szkoda tylko , że agaru nie mam w domu to bym zrobila za chwile :P OpenWorld 2012-04-09 16:32:58.557 Chrupiące bułeczki (wegańska) Czy można mąkę pszenną zastąpić jakąś bezglutenową? Owocniscie 2012-04-09 14:29:41.928 ![]() wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem a jednak soda była tak wyczuwalna w cieście, że nie dało się go jeść i wylądowało w koszu :(. nie wiem czym to jest spowodowane, dodałam nawet ocet (niecałą łyżkę na 2 łyżeczki sody) a mimo to taka porażka. wstrzymam się od oceny, bo zdecydowanie zaniżyłaby średnią, ale niestety nie mogę polecić tego przepisu. majczi 2012-04-09 13:37:52.498 ![]() mam pytanie czy da rady zrobic tofu z mleka sojowego kupionego w sklepie ? czy to jest możliwe ? agnmid 2012-04-09 12:37:17.38 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) W moim przypadku po 45 minutach zdecydowanie wymagał dopieczenia. Również dodałem dodatkowo nieco płatków owsianych i wszystko kilkukrotnie zmieliłem (zależało mi na jednorodnej konsystencji). Pasztet smakował zarówno mnie, jak i niewegetariańskiej rodzince, a to dobry znak ;) Polecam. A, warto poeksperymentować z przyprawami :) ~Jaskier 2012-04-09 10:11:14.263 Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przygotowywałam zachowując proporcje podane w przepisie i niestety do kremu musiałam dodać prawie szklankę mąki ziemniaczanej, bo nie chciał zgęstnieć (zachowywał konsystencję budyniu)i próby uratowania tej masy zajęły mi sporo czasu. Poza tym biszkopt nie wyrósł mi za bardzo, ale na szczęście udało mi się przekroić go na dwie cienkie połówki (polecam dwa instruktaże krojenia biszkoptów: www.ehow.com/video_4948734_cutting-2layer-cakes.html oraz www.youtube.com/watch?v=Q_usTjoHAAA). Moi wszystkożerni goście stwierdzili, że mógłby być bardziej "nasączony". Jeśli ktoś, tak jak ja wczoraj, przygotowuje tort pierwszy raz w życiu, radzę zarezerwować sobie więcej czasu. Biszkopt upiec dzień wcześniej, żeby sobie odpocząć i dał się ładnie przekroić, a do kremu na początek nie dodawać za dużo mleka (ja następnym razem zacznę od połowy porcji). Aha, co do wielkości blaszki, wydaje mi się, że najlepsza byłaby taka o średnicy ok. 20 cm, nie więcej, wtedy jest szansa na przecięcie biszkoptu na 3 warstwy. Smacznego! Saskja 2012-04-09 02:03:31.512 ![]() Och, rzeczywiście zapomniałam napisać, że robimy zasmażkę :) Wsypujemy do zrumienionej cebulki :) Dzięki za uwagę, nie mam pojęcia, jak to przeoczyłam :) Luna7 2012-04-08 21:51:44.519 ![]() Świetny pomysł i zabawa!!! Warto spróbować!!! Dana 2012-04-08 18:21:32.573 ![]() Intrygujący kolor... A co z mąką? Robimy zasmażkę na patelni czy rozprowadzamy wodą i dodajemy do sosu? Dana 2012-04-08 18:17:52.029 ![]() Jadłam. Znakomite!!! Polecam :) Dana 2012-04-08 18:12:47.784 ![]() Znakomite sniadanko. Żurawina też się nadaje jako dodatek. Ja dodaję również nasionka słonecznika, siemienia lnianego, orzechy, banana, świeże owoce - zależy co akurat mam pod ręką. Dana 2012-04-08 18:09:50.445 Mazurek z płatków owsianych z masą bakaliową (wegańska) Czy płatki powinny być wcześniej namoczone? Ile wody do ciasta? Ile wody do bakalii? W jakiej temperaturze piec? ~Anna 2012-04-07 21:32:35.828 ![]() wychodzi bardzo fajnie. rzeczywiście na początku masa się rozłaziła, ale dodałam trochę mąki zmieszanej z wodą i już się tak nie rozlatywało. mpronko 2012-04-07 21:21:42.239 ![]() Przepyszny, tylko trochę cukru polecam dodać i koniecznie musi być na spodzie z kruchego ciasta. aktina 2012-04-07 20:12:01.201 Zupa-krem cebulowa (wegańska) Jeśli chcecie podkręcić smak - na koniec dorzućcie trochę startego imbiru. Wtedy jest to zupa cebulowo-imbirowa i nie ma sobie równych wśród zup :) papryka1988 2012-04-07 17:20:58.325 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |