
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Marmolada chłodzi się, wyszła pyszna...dałam cztery pomarańcze i wycisnęłam połowę cytryny. Ciastem wyklejam foremki (o wałkowaniu nie ma mowy). Obawiam się tylko, że pokruszy się przy wyjmowaniu z foremek, tartaletki mają iść na prezent, ale towarzyszy mi dobra myśl. Dzięki, Patrycjo! ~Kama 2012-04-05 13:51:37.751 Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska) Poniekad wszyscy mieli tu racje z drobnym wyjatkiem. 1. Podpiwek i kwas chlebowy to dwa rozne napoje. 2. Oba zawieraja alkohol, lecz w nieznaczacej ilosci. (zawsze tam gdzie jest fermentacja powstaje alkohol) 3. Wystrzelic moze ale nie musi. Chlodna piwnica ma spowolnic fermentacje, a tym samym ilosc wydzielanego CO2 ~Piottr 2012-04-05 13:00:25.578 ![]() W tym roku postanowiłam zrobić na święta żurek od podstaw. Po raz pierwszy. Wczoraj zmieszałam składniki na zakwas i teraz zastanawiam się po czym własciwie mam poznać, że wyszedł? Czy ktoś może podpowiedzieć? Mieszanka rozwarstwiła się, na wierzchu powstała pianka, całość pachnie kiszonką, więc chyba jest ok..? ryfka 2012-04-05 10:53:17.909 ![]() U nas "schodziło" 3 dni mimo że znajomi trochę dostali - wystarczy kawałek i na długo już ci się nie chce jeść ;) Ciasto było przykryte, więc nie obeschło i było ok. Było równie dobre pierwszego i ostatniego dnia. patrycccja 2012-04-04 19:20:21.856 Racuchy mega bananowe - precyzyjne proporcje (wegańska) Dla nas pyszne. Trzeba koniecznie odczekać te wszystkie czasy, bo inaczej wychodzą gliniane. Ja robię z mąką orkiszową wyłącznie w proporcji 2 szkl. białej i 1,5 szkl. pełnoziarnistej. Należy dodać trochę więcej wody. A banany muszą być 4, nie 3 czy 2 tylko 4. Ostrzegam przed kombinowaniem, bo każda zmiana tutaj wychodzi na złe. A przepis genialny. Hannah2006 2012-04-04 14:04:47.957 Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Piękne tartaletki, robię. To również moja inicjacja jeśli chodzi o ciasto- mazurka. Stąd pytanie: ile trzyma świeżość, kiedy najlepsze? ~Kama 2012-04-04 13:09:29.849 ![]() tak, będzie nadal dobre, ja tak wiele razy robiłam. maksymalnie 2 dni stało (z nerkowców lub wiórek). majczi 2012-04-04 12:58:05.193 Parówki sojowe w cieście francuskim (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daiana 2012-04-04 00:04:19.903 ![]() Myślę, że z jakimkolwiek syropem cukier w składzie ciasta jest niepotrzebny, toteż nawet go nie ujęłam w spisie ;) Można powiedzieć, że syrop truskawkowy to w tym wypadku polski odpowiednik syropu klonowego ;) Za to zapomniałam w spisie dodać ten syrop truskawkowy. Luna7 2012-04-03 23:41:36.261 ![]() dziwne połączenie... tak dziwne, że aż kuszące... Mitz 2012-04-03 23:14:16.8 ![]() Hmmm... Akurat mam sezon na placki ziemniaczane z eksperymantalnymi dodatkami:) Były już z marchewką i zielną piertuchą, z kapustą kiszoną, a dzisiaj z fasolką z puszki - doprawione curry i papryką, mniam:) Mitz 2012-04-03 23:06:26.505 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-04-03 21:52:13.018 Razowe amerykańskie naleśniki z syropem truskawkowym (wegańska) Co by było jeszcze bardziej po "amerykańsku" naleśniki świetnie smakują z syropem klonowym, który jest tak słodki, że nie ma sensu dodawać cukru do ciasta :) ~mirci 2012-04-03 20:46:28.488 ![]() jak dlugo moze stac takie mleko w lodowce czy jak zrobie wieczorem to moge go uzyc rano na sniadanie bedzie nadal dobre ? agnmid 2012-04-03 19:02:44.425 Domowe batoniki musli na mleku skondensowanym (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hugable 2012-04-03 18:56:51.415 Babka cytrynowa (wegańska) Acha, i zapomniałam jeszcze napisać, że nie używam żadnego ponczu, bo za bardzo nie wiem jak go zrobić. Zawsze oblewam (po ostudzeniu) lukrem cytrynowym. Raz dodałam smażonej skórki pomarańczowej zamiast rodzynek. Też pyszne. ~M 2012-04-03 18:12:23.236 Babka cytrynowa (wegańska) Zapomniałam napisać o efektach pieczenia ;-) No więc tak: mleko sojowe waniliowe w niczym nie zmienia smaku. Robiłam też z mlekiem owsianym (kupnym), ciasto wyszło delikatniejsze i jakieś mniej suche. W sumie piekłam jej już 4 razy, zawsze w foremce do bundt cake (ta z kominkiem), zostaje mi wtedy trochę ciasta i piekę jeszcze 3-4 babeczki. Świetny przepis, nic nie trzeba zmieniać. Moja babcia mówi, że to jej ulubiona babka piaskowa :-))) Mam zamówienie na wielkanoc. Zrobię z podwójnej ilości, bo rodzina duża. Dzięki za przepis. ~Marta 2012-04-03 18:09:18.351 Caponata (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hugable 2012-04-03 18:03:42.46 Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() hugable 2012-04-03 17:59:08.699 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-04-03 10:44:52.015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-04-02 23:58:18.25 ![]() Baaardzo sycący ;) Luna7 2012-04-02 21:45:01.276 ![]() sprobuje na pewno nigdy nie jadlam surowego kalafiora ale wydaje mi sie ze musi byc mlody bo taki stary to raczej na surowo nie smaczny agnmid 2012-04-02 20:50:12.583 ![]() Niezła sałatka, odkąd ją zobaczyłam, nosiłam się z zamiarem wypróbowania przepisu ;) Oprócz oliwy można dodać miód, wychodzi nieźle. Jeszcze bym dodała przepołowione truskawki, gdybym miała, ale to jeszcze nie sezon. Z truskawkami też kiedyś wypróbuję ;) Dodałam też jedno zdjęcie, gdzie jest ta sałatka z dodatkiem śliwek - i też dobrze z nimi smakuje :)) Luna7 2012-04-02 19:30:33.307 ![]() Ha! Wymyśliłam coś takiego jakiś rok temu, ale bez soku pomarańczowego! Wspaniały deser :) Jednak nie nazwałabym tego kompotem rabarbarowym, bliżej temu do konfitury, jak na moje. Luna7 2012-04-02 19:06:14.687 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |